Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • MaCS_70

    félisten

    válasz #71562240 #54595 üzenetére

    Mindeddig nagyon tiszteltem és tisztelem a tudásodat, az elhivatottságodat és a hozzáállásodat.

    Azt azonban nem nagyon tudom felfogni, hogy azt milyen alapon jelented ki, hogy az adott család, aminek több tagja egyéb szempontok szerint nem szimpatizál az álló hangdobozokkal, "antizeneszerető", ami már kifejezetten sértő -- különösen, hogy baromi nagy melléfogás. A technikai témákhoz valóban nem értenek, sőt, kulturális okokból akad is némi ellenérzés, de a zene, a zenei kultúra a fő jellemzőjük, többségük magas szinten játszik hangszeren, és legalább ketten eleve hangszerek hangjából, azaz pont a kifinomult hallásukból élnek, nem ritkán tízezer kilométeres utazással járó felkéréseknek eleget téve.Kevesen járnak annyit koncertre, mint ők -- nekik ez az életük, bár a felfogásuk sok szempontból európai szemmel nem igazán érthető.

    Az, hogy mi a hifi, persze érdekes kérdés, és nyilván nem objektív szempontok alapján dől el.
    Életem első bő negyedszázadát (részben) profi zenészek, zeneszerzők és hangtechnikai szakemberek között töltöttem, ebből legalább tizenöt évet úgy, hogy már értettem is, hogy miről van szó. Hát, a hifi, a hangminőség és a megfizethető eszközök titkairól volt szó bőven. Az ő definíciójuk nagy egyetértésben az volt, hogy:

    - ha már valaki sztereó felszerelést vesz, akkor már szeretheti a zenét,
    - a hifi lényege az, hogy a zenehallgatás külön program legyen, amikor lekapcsoljuk a villanyt, behunyjuk a szemünket és csak a zenét halljuk. Ennek megfelelően az a zene nem szólhat rosszul, ahhoz már kell egy bizonyos minőségű felszerelés, és nyilván szeretnénk, ha az minél jobb lenne, ha érdekel a technika, akkor azt figyelemmel is kísérjük, de nem a technika fejlesztése, hanem a zene hallgatása a lényeg.
    - ha pedig már inkább arra figyelünk, hogy mi nem jó a hangzásban, és rendszeresen azon agyalunk, hogy mit hogyan lehetne fejleszteni az amúgy szépen szóló rendszeren, és változatos metaforákkal írjuk le, hogy hogyan szól a felszerelés, és márkák-típusok párosításáról, hangzásvilágáról olvasgatunk és gondolkozunk, az már az audiofil szint.

    Üdv: MaCS

    Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

Új hozzászólás Aktív témák