Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • andorra

    őstag

    válasz AMDFan #51253 üzenetére

    A KTEL tegnapi ülésén úgy határozott, hogy állásfoglalást tesz közzé a hangzáshűség és az ízlés témakörében, eme vitaindító hozzászólás kapcsán.
    (Felhívom az otikai skip használók figyelmét, hogy az egér görgőjének egy csepp szilikon olajjal való megkenése csodákra képes, akár ezen hozzászólás kapcsán is ki lehet próbálni áldásos hatását.)
    Induljunk az alapoktól! Azonos minőségi kategóriába tartozó készülékekről és rendszerekről lesz szó. Mit jelent ez? Hogyan állapítható meg, hogy azonos minőségi kategóriáról van-e szó? E területén jártas, megfelelő összehasonlítási tapasztalattal rendelkező felhasználok véleménye alapján. Ha ezek a vélemények, netán egybehangzóan azt az eredményt adják, hogy egyik készülék jobb mint a másik, akkor azok nem tartoznak azonos minőségi kategóriába. Ha a vélemények erről eltérőek, akkor valószínűleg igen.
    Az otthoni zenehallgatók két nagy táborba sorolhatók, pontosabban egy nagyon nagyba és egy egészen kicsibe. Az nagyobbik tábor, valamiféle olyan hangzásra törekszik, ami neki éppen tetszik. A kisebbik pedig minél nagyobb hangzáshűségre.
    Valóban ízlésfüggő-e a hangzáshűség megítélése? Ez erősen kétséges.
    Törekszünk a hangzáshűségre, de nem tudjuk elérni. Tehát adva van egy készülék, amely hangzásban sok apró ponton eltér az ideálistól. Ha egy másik azonos minőségi kategóriájú készülékkel hasonlítjuk össze, az szintén sok apró ponton, viszont más pontokon tér el az ideálistól. Igen, most lép be az ízlés szerepe!
    Melyik tetszik jobban? Melyik hibáit érezzük kevésbé zavarónak? Ez bizony ízlésfüggő, nem ítélhető meg sem objektíven, sem statisztikailag.
    Ha több készülékből egy rendszer épül, az egyes elemek apró eltérései az ideálistól, egymással bonyolult kölcsönhatásba lépnek és kiszámíthatatlan összhatást hoznak létre. Ezért mondjuk, hogy ráadásul még rendszerfüggő is, mikor melyik készülék lehet a jobban tetsző egy adott felhasználónak, egy adott rendszerben.

Új hozzászólás Aktív témák