Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Mathiask

    senior tag

    válasz Dißnäëß #107927 üzenetére

    "Ezt a pár miliwatt-ot nem értettem teljesen. (Mi vesz fel ennyit az erősítőből ? A hangsugárzói ?)"
    Igen [link] . De ez az egyik véglet, de ilyen is van.

    A számításaid helyesek persze. Attól eltekintve, hogy ez 1 darab hangsugárzóra szólnak, nem kettőre, mint általában amit használunk sztereó esetén. És ezekből a számításokból, igen, magas wattok jönnek ki.
    De szerintem ott van a való élettől való eltérés, hogy túl van becsülve mekkora hangnyomással hallgatunk általában zenét. Pl a user a fenti linken 55-65 dBSPL-ről beszél, peakben 72-ről és ez a teszteléshez használt hangerő, ez már túl van az átlagos hangerő szintjén, amit szokott használni. Jó, lehet ez lehet az egyik véglet.
    Szoktam hangsugárzó teszteket nézegetni és a nagyon drága, nagyon jó hangsugárzók kivételével 96dBSPL-nél már szinte mindegyiknél megnő a torzitás, némelyik már 86dBSPL-nél elvérzik. (1 darab) Szóval szerintem egy átlagos szobában, átlagos hangdobozzal, egy átlagos user nem megy fel a THX 105dBSPL-jéig. Megérzésem szerint soha az életben. Abból is ezt szűröm le, hogy pl a Heed Audio klubnapjain többen mondogatták, hogy nem szoktak ilyen hangosan zenét hallgatni és ott ~88dB/W érzékenységű hangsugárzók és 50-60W-os erősítők vannak és lehetne még feljebb tekerni.
    Itt egy számítás egy 48W-os (8 Ohmon) erősítő, 85dB/W érzékenységű(nem sok) hangsugárzó(8 Ohmos, ugyan hánynak van valósan ennyi) hangnyomás limitéről, 5 m távolságból(hányan hallgatunk ennyiről?). [link]
    91.6 dB SPL jön ki.
    Egy sörbe fogadok, hogy ez a hifisták 98%-ának elég.
    Én a magam részéről ha nagyon biztosra akarnék menni, bár nincs hiányérzetem 50 watton, akkor azt mondanám, hogy 100W kb mindenre is elég lenne nekem

Új hozzászólás Aktív témák