Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #9064 üzenetére

    Bár nem nekem szólt a kérdés, de megpróbálom körülírni ennek a B&D-nek a lényegét:

    Ritka az az asztalos, aki azt tudja mondani, hogy ilyen nagyságú profillal ennyi folyómétert martam, míg a csapágy kiment, ugyanis általában a kézi felsőmarókat sokféle profillal felváltva használjuk többféle fafajhoz egyaránt.
    A csapágyat alapvetően két dolog gyilkolja: Ha rossz geometriájú, kiegyensúlyozatlan profilmaró kerül bele, ill ha a csapágyas marókést izomból használjuk. A kettő kombinációja a legjobb csapágyat is kiszédíti.
    Gyakran találkozok azzal a szakmai panasszal, hogy a csapágy - pláne a kisebbik típusú - beleváj a fenyőbe, csíkot húz maga után. Már eluntam mondani ilyenkor, hogy a gitár húrja pedig csontig vágja a kezünket. A csapágy nem váj bele a legpuhább fába sem, ha nem nyomjuk feleslegesen erősen. Ha belenyomjuk, akkor sorolhatnám, mennyi bonyodalmat fog ez hamarosan okozni az esztétikán túl.
    Még kezdtem a vállalkozást, nem volt vastagon pénzem mindenből profi gépet venni, így felsőmaróból sem. Szükségből vettem ezt a B&D-t, gondoltam, később lecserélem jobbra majd. Aztán nem cseréltem le, mert bizonyított. Közben rájöttem, hogy felesleges is nekem ide profi felsőmaró, mert nem kell sokat állítgatnom. Munkám természetéből fakad, hogy a gép egyetlen beállítással addig megy, míg nem kell éleztetni a vídialapkát, vagy nem kell a marógépet a szervízbe vinni vmi miatt. Ezért aztán kihasználva egy akciót, vettem is gyorsan ominózus gépből még két db-ot.
    Nem ritka hogy napi 10-12 órán át csak marok. Ezekkel a kis "szarokkal". :K Ilyen napom volt éppen ma is. Reggel 8-kor kezdtem, este hétkor még javában zúgott a marógép.
    Megpróbálom neked leátlagolni, h mit is bír egy csapágy, ill. mi az ami után 3 gépből még csak egyben kellett cserélni. Csak egy közelítő saccolás: 4.000x4x2m= 32 kilométer(!) bükk:fenyő - 3:1 arányban átlagosan 6mm rádiuszmarás. Nagyjából a teljes fordulatszám kétharmadán.
    S amelyik gépben cserélni kellett a csapágyat, az éppen a legkevesebbet használt gép volt a háromból. Azért kézenfekvő számomra mégis, hogy ez ment ki leghamarabb, mert a segítségem kisujjában annyi erő van, mint nekem a két bicepszemben együttvéve. 3.000 db 45 - 50 mm átmérőjű bükkfa kereket mart négyes rádiusszal körbe, és mivel ezek igen apró munkadarabok, kirepíti a gép a kezedből, ha picit is lazábban nyomod a csapágyas marókéshez. Nos az én segítségem nyomta is erőből, hogy ne kelljen minden tizedik darab miatt négykézlábolnia, és behaltak azon nyomban a csapágyak.
    Egyszer eltömítette a finom por a gép kapcsolóját. (Azóta folpack-al körbetekerem, h ne ismétlődjön ez a dolog. Asztal alatti gép, külső kapcsolóról indítva, saját kapcsolója kipányvázva.) Üzentem a szerviznek, h a csapágyat is cseréljék ki, ha már széthúzzák, mert rengeteget ment. Nem cserélték ki, azt mondták, az még korrekt. Ennek második éve. És igazuk volt, az a csapágy azóta is megy.
    Tökéletesen elégedett vagyok vele. Mit nem tud? Nem lehet vele egykezesen dolgozni, mint mondjuk a kisebbik DeWalt-al, mert a fogantyú kialakítás miatt, és a gép súlya miatt nehézkes lenne. Nincs benne konstans elektronika. Nincs talp felőli állítási lehetőség. Nem jár olyan finoman a csúszkán, mint mondjuk a legnagyobb kék Bosch.
    Átlagos kommersz kis gép. Amit tud, azt viszont korrektül és tartósan tudja. Még nagyobb késekhez is elég nyomaték van benne. Mondjuk ezt nem szoktam kihasználni, mert nagy profilt több menetben vágok. A gép bírná, a fa nem. Sok ívet vágok, pontosabban többnyire csak ívet vágok, és gyakran kirepedne a munkadarab, ha egy lépésben marnám. Így viszont alig van selejtem. A marás miatti selejt még az egy százalékot sem éri el.
    Sokáig fentem a fogam arra a DeWalt 621-re, amelyik az oszlopon keresztül szívja el a forgácsot, aztán rájöttem, hogy jobban járok, ha veszek inkább az árán még 3 db ilyen B&D-t.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák