Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Sanyabá #9488 üzenetére

    "De vajon össze fér-e a lazúrral? "

    Próbadarab megmutatja. (Valószínűleg összefér: lazúr-lazúr, vízbázisúak.)
    Nem színtelenre gondoltam, de meg lehet próbálni. Hasonló vörösre, vagy épp vörösfenyőre gondoltam.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #9499 üzenetére

    Klassz ötlet. Pici helyen elfér, ezért könnyű beépíteni, fényt meg bőségesen eleget ad, (én még zseblámpának is használtam egy ilyen gyújtót,egy dohányostól kölcsönkérvén, amikor valami elbújt csavart kellett kibányásznom egy mély furatból.)Sőt van is ilyesmim itthon 1-2 plusz példány: kulcsjelölő címkébe épített ledes világító

    [ Szerkesztve ]

  • jimy_l

    tag

    válasz thyeby #9498 üzenetére

    Kedves thyeby!
    Avval a dominó maróval, sima eccerü lukat is lehet fúrni mondjuk köldökcsapnak? Mert amiket néztem videókat azokból ez nem derül ki. :F

    Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

  • jimy_l

    tag

    Jó ebédet, az étvágyhoz! :C

    Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz jimy_l #9503 üzenetére

    És megéri a 200.000-es géppel fúrni ki a tipli helyét fúró vagy kézimarógép helyett? (1/4ár-fele ár)

  • Márton111

    aktív tag

    E-gondolkodtam, Én miért nem használok dominót ,fakötéshez, (addig míg nem lesz nagy mennyiségű, szerkezeti kötés erejére kevésbé igényes munkám .)

    A dominós csap idegen csap, a csaphelymarás ,a csapos darab szálait a darab végétől, 40mm-re elmetszi. Ezért a kigyengített csapos darab (rövid erőkar 40mm) könnyebben elhasad szálára - feszítés hatására - , míg saját csappal a szálakat el kell törni, mielőtt szétmegy, ami sokkal nagyobb erőt igényel mint az elrepesztés .
    Háát. A dominó marógép nem sokkal (másfélszer )drágább, mint a pantorouter ,kicsi helyen elfér, és egyszerű a kezelése ,erre találták ki .Viszont drága bele a tipli, drága bele pót maró és nem tudni az alapgép hány tiplimarást visel el mondjuk keményfában,(mert erre is szólt a kitalálás ,hogy fizess még,további költségeket ha már megvetted )
    Egy keskenyebb fajta keményfa kerethez használna az ember ilyet , 80mm-es ajtófrízbe 40mm-es csapot nem építenék , mivel nem átmenő, szálára a fríz lehasadhat ha becsapja a huzat, vagy megszárad.És az ajtópántok pont a vízszintes kötők csapja által nem tartott, nem megerősített frízanyag részbe vanak belemarva De a kuntsaft nyilván örömmel átveszi, ha nem ért hozzá...

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz jimy_l #9503 üzenetére

    "sima eccerü lukat is lehet fúrni mondjuk köldökcsapnak? "

    Nem, azt nem lehet. Ám jó hírt kell közölnöm: A dominókötés több, mint helyettesíti a köldökcsapkötést. Sokkal erősebb. Létezik ehhez a Festo domino-hoz hasonló gép, amit köldökcsaphoz fejlesztettek ki. Párostipli fúró. (Egyszerre két furatot készít szabványtávolságra.) Úgy 160 ezer Ft körül van az ára. Azzal viszont nem lehet hosszlyukat fúrni.
    Szerintem ez a Festo domino gép annyira univerzális, hogy felesleges annak köldökcsapban gondolkodnia, aki birtokolhat egy ilyen profi masinát.

    Több fa van, mint asztalos!

  • jimy_l

    tag

    válasz thyeby #9507 üzenetére

    Köszönöm!
    Azt a páros tipli fúrót ismerem, rajta van a listán. :K

    Nem magam miatt kérdeztem, csak a segéd(ek) nem mindig bírnak pontosan fúrni, asztán az összeállításnál meg én szívok. :O

    Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #9506 üzenetére

    "és nem tudni az alapgép hány tiplimarást visel el mondjuk keményfában"

    Becslésem szerint (már amennyit fejben most hirtelen sikerült összeszámolnom - és ez a szám valószínűleg sokkal nagyobb!) keményfában az én gépem túl van az ötezer hosszlyukfuraton. Csak az elmúlt két hónapban több, mint ezer furat készült vele a műhelyben. Öt éves a gép, olyan, mint ha új lenne még.
    Ha valaki ennyi furattal nem tudja visszakeresni az árát, az valamit nagyon rosszul csinál.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz jimy_l #9509 üzenetére

    Köszönöm neked, ez nagyon érdekes volt hogy ugyanazt a (pantorouter) géptípust egy másik (vertikális) formában építette meg valaki, és nem is kellenek hozzá lineáris csapágyak meg rudak hozzá ,(illetve szétberhelt fiók csúszó vasalat Matyinál) mert a maró függőleges vezető oszlopait használja annak.
    Ennek ellenére Mathias kreatív kollegám gépét fogom most már igen hamarosan megépíteni.
    A 4 balkezes segédek egy korrekt gyári tiplizősablon- tipliző fúrószár (10.000Ft-nál nem több)használnak , vagy valami barkécs dolgot? Mert ha egy jó alumíniom/acélcső betétekkel + hozzávaló részben sima oldalú fúrószár ami nem kaparja szét tiplizősablonyt beszerzel lehet hogy meg is oldódott a prolemád.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #9510 üzenetére

    Hát a 10éves körfűrészem mielőtt a meghajtány fogaskerék szétkopott benne ,tiszta jól ment, még egykét nappal max egy héttel korábban meg nem mondtam volna, hogy vége szegénynek. :U (Ez mondjuk mellékes)

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #9512 üzenetére

    Azért annyi idő alatt bizonyára jól visszakereste az árát.

    Egyébként kézi körfűrészt épp azért nem építek be a termelésbe (Ahogyan pl Te szélezed az anyagot.), mert a lehajtó fogaskerék szűk keresztmetszet. Amikor az cserére szorul (és még a neves márkák sem jeleskedhetnek, mert nagy erőt nem sokáig tud átvinni ez a megoldás), akkor bizony húszezernél kezdődik a javítás.

    Igazad van, magam sem tudom, hogy meddig bírja még a domino, de azt igen, hogy ha végérvényesen már behalna, akkor ugyanezzel pótolnám. Már az árának a többszörösét kereste meg.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz thyeby #9501 üzenetére

    Oldószeres (lakkbenzin) volt a lazúr. Csónaklakkal próbálom ki először,mivel a hígítója is ugyanaz.
    Köszönöm a hozzászólásokat addig is! :R

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #9513 üzenetére

    Valóban visszakereste , ugyanannak a gyártónak egy 3x drágább típusára cseréltem egykét napon belül.
    Valamint azt én úgyhittem Rambónak tervezték, mert korábban bozótirtáshoz használtam az elvadult rézsűnkön a csuklóvastagra nőtt ágakat kinyúló sövényt stb vágtam és közben sokszor lefojtotta a lehajló átvágott ág.Gondoltam Metabo-s biztonsági kuplungja megvédi.Hát lehet hogy nem azonnal halt ki , de valszeg avval lerövidítettem, a zéletét :) Még előtte sok sok fa oszlopot vágtam vele szabadkézi vezetéssel , teljes vágási mélységben...Szóval ez se tesz jót egy körfűrésznek , én meg azt hittem amit a motr bír azt bírja .Nos ez volt az első gépem nyugodjon békében :)
    A szélezés még nem nagy terhelés, de asztalban már nem akarom koptatni , hanem épintek egy fajin körfűrészt :) Meggyüt a 3KW-os mocihoz méretezett ganz motrvédős mágneskapcsoló, segédkapcsoló áramkörrel (ami az elszívó számára szolgál a körfűrész indításával a szippancs is összekapja magát :) ) Azon gondolkodom ezt a segédkapcsolót a segédei tuningolására nem tudná-e hasznosítani jimy_l :)
    Egy ládában gyűlnek a zalkatrészek :) Kell még MCU 1,5mm2-es vezeték 70m, menetes szárak,mindenféle vastagságban , mutterok és fakötésű alátátek, 2collos bükk padló, és egy fain tengely a lapnak ékkszijtárcsa meg egy ékszíj meglátjuka mocin levő jó lesz-e mert kényelmes lenne ha rajat is maradhatna mindjárt amivel vettem, meg 2 új 250-es freud lap (hoszzvágó).

    [ Szerkesztve ]

  • Speciali

    tag

    a Festo a csiszolók gépekben, és a Dominoban ász. A héten egy pinceajtót, és pince lejáró vázszerkezetet rakok össze dominóval. Nagyon meggyorsítja a munkát, és nem mellesleg, pontos is a végtermék. Én egy tavalyi munkához vettem, már azon az egy munkán meghozta az árát, utána már csak hasznot termel.
    Előtte én is azt mondtam, minek kiadni egy valag pénzt ilyen gépre, mígnem bejött egy munka, amin igen csak elkezdtem vakarni a fejem, és megvettem a dominot. Jó döntés volt!
    Másik kedvencem a Rotex. Öröm használni ezeket a gépeket. Biztos van olcsóbb megoldás, de ez esetekben a drágább az olcsóbb, és nem is hosszútávon.

  • mdk01

    addikt

    válasz Sanyabá #9514 üzenetére

    Nem akarok közbeszólni, de sztem nagyon megfogod szivatni magad. Egy biztos hogy vízálló lakk nem létezik. Idővel be fog sárgulni sztem és lepereg a lazúrról.
    Csak annyi gondod van hogy nem fényes?

  • jimy_l

    tag

    válasz mdk01 #9517 üzenetére

    Szép jó napot!
    Ez igaz, nekem a új cégtáblám csónak lakkal lett lekenve, :C kb. két éve, nem süti a nap csak kb. 3-4 órán át. És már kezdi megadni magát a lakk,
    pereg, és pikkelyesedik. :W

    [ Szerkesztve ]

    Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

  • jimy_l

    tag

    válasz thyeby #9513 üzenetére

    Nem kötekedés képen kérdem, csak érdekel mennyi be kerül, és mekkorák ezek a dominók.
    Mert a netten csak "drágákat" találtan. A köldökcsapot fillérekért veszem zsákszámra gyártótól, a lamellót szintén, de dominót ezek nem csinálnak. :((

    Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

  • Speciali

    tag

    válasz jimy_l #9519 üzenetére

    a legnagyobb 10x50-es, 5 cm hosszú, 10 mm vastag, és kb 20 mm széles. A lista ára 45 Ft/db körül van, én 32 ft körül veszem számlával. Igen, drága.
    A lamello és a köldökcsap pár Ft-os árához képest mindenképp. De nem érdemes egy lapon említeni ezekkel.
    Van aki saját maga gyártja, én inkább megveszem a gyárit, mert az jobb. De egyébként is, ha elhasználok egy zacskó dominót, akkor az a pár ezer Ft csak csepp a tengerben, amibe az került.
    Haver pár éve vett egy Dominot, én hülyeségnek és pocsékolásnak tartottam. Tehát ismerem a "másik oldal" véleményét is.
    Ez egy olyan profi gép, amit nyugodt szívvel ajánlhatok hobbizásra is, ha meg tudja valaki fizetni, mert nem szükséges nagy gyakorlat és odafigyelés a használatához, és nem is balesetveszélyes.

    Na bazz, reklámozom itt a Festot, és nem is kapok érte semmit. Ja de, kaptam egy systainert ingyé, igaz, nem az ingyenreklámért. :)

  • Vikusz77

    tag

    válasz Speciali #9516 üzenetére

    Én még megemlíteném az 55-ös merülő körfűrészüket, az nekem még bejött és ahogy olvastam másoknak is. A nagyobbakhoz nem volt szerencsém, de gyanítom, hogy azok sem rosszak. Ja, és az élmarójuk is kiváló, de abból más gyártóét nem használtam, lehet, hogy azok se rosszabbak.

  • Márton111

    aktív tag

    (tipli nagy tételben 50fillér/db dominó 30Ft/db... Egy tiplizó fúró 500Ft egy dominó marószár 10000Ft...-->ez is irreális, egy minóségi CMT maró 3-4000Ft...)
    Én a fenyő ajtókat átmenő saját csappal gyártom , a csap teljes keresztmetszetben ami - 80mm -erősíti a frízt nem tud az elrepedni használat során .
    Domina pdeig 25mm mélyen "tart" az ajtófrízben .

    A két kötés ;saját csap -dominó- úgy aránylik egymáshoz erősségben mint ahogy a domina- lamella .
    Szándékosan nem írtam a tiplit mert az ér annyit mint a dominó, (kellő méretben és nyilván 1 dominó helyett 2-3 db tipli kell ) de a tipli mivel nem egy helyen (nagyobbb luk) gyengíti ki az anyagot hanem több fele osztva a kigyengítést bizony erősebb tartást adhat, szakszerűen elkészítve...
    Viszont keskenyebb keméynfa szerkeztetekhez kényelmesebb lehet a domina.

    Igaz az idegen csapos kötők -dominó- mindig is jóval gyengébbek lesznek a saját csappal gyártottnál,

    úgyhogy ilyen bútort soha nem vennék meg saját részemre...

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Márton111 #9522 üzenetére

    Kis irományommal ,nem akartam senkinek tyúkszemére taposni :) .(jókor jut eszembe a fanatikusoknak nehogy rosszul essen)

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz jimy_l #9519 üzenetére

    "érdekel mennyi be kerül, és mekkorák ezek a dominók."

    A gyári valóban drága. Azonban vagyok olyan szerencsés, h amúgy is javarészt bükkel dolgozok, így egyszerűen le tudom gyártani magamnak. Mi több, hulladék anyagból, így nekem gyakorlatilag ingyen van. Egy délután készítek két diszperzites vödörnyit, az nekem sokáig elég.
    Már felajánlottam itt a fórumon, hogy van jó banánosdoboznyi 8-as és 10es Már gyalult apró hulladékom, amiből tovább már egyszerű kiszedni a dominókat. Ingyen adom, még nem jelentkezett érte senki. Ebből azért kicsit lassabban lehet elkészíteni, mert apróka darabok, amikből 1, max 2 db tipli telik ki. Viszont ingyen van.
    A méretek sokfélék. Van 5 vastagság. 4,5,6,8,10. Mindből van háromféle szélesség, tehát szor három, az 15. A leggyakrabb hosszúság 5 cm, ritkábban 4 cm Így már 30 féle méret van. Azonban hosszúságot sokfélét lehet variálni. A gép fúr 12,15,20,25,28 mm mélyet. (ha jól emlékszem) Leghosszabb tipli tehát 56 mm lehet. Ezt aztán variálhatod, kombinálhatod, permutálhatod, szóval sokszornyóc az nyócvannyóc.
    Trükkökkel a szélességen is lehet tovább variálni, ha melléfúrsz, de én ezt nem szoktam, mert a domino legfőbb előnye, hogy piszokgyorsan lehet vele építkezni. Érzékeltetésképpen: Egy hokedli elkészítése gyalulással együtt sem több fél óránál. De ha száz stoki kellene egyszerre, talán 10 perc alá esne az egy db-ra eső gyártásidő. Ezt semmi más gép (kivétel CNC, bocsi Balázs!) nemigen tudná hozni.
    Szerintem aki dolgozhatott már egyszer is ilyen géppel, nem az árát fogja sokallni, hanem a gép szükségét fogja érezni. Amíg egy profi Felder hosszlyukfúróval ekészül egy hosszlyuk, addig a Domino már a harmadikat fúrja talán.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    Szerintem ezt a sebességet a pantorouter is fogja hozni , jobb , erősebb minőségben , mert saját csappal , nem idegencsappal készülnek a kötők.A panto-val 50mm-es (max 60mm-es )csapokat is készíthetek ...
    Majd ha kipróbáltam beszámolok.(csak készítsem már el, ez elszántság kérdése nálam , aztán ha elkezdtem ,akkor már húzza magával egyik alkatrész gyártása a többit, mint a gyalugép, ha elcsípte a fa elejét :D )
    Sejtésem szerint lesz még abban a router gépben bőven olyan lehetőség, ami munka közben fogja kiadni magát .Mint a kihúzható gérvágóm: arról is a munkák közben derült ki :ezt kell most megcsinálni: nahát erre is alkalmas , arra is ,tulképen mindent meg tudtam vele eddig oldani, sose mondott csődöt:) és szerintem még vannak, általam ki nem tapasztalt felhasználási tartalékai (gondolok most: mindenféle ügyes sablonnal kiegészítve a zalapgépet)Egy ilyen sablon gyári beépített ,a fejező gérvágás ,vagyis le tudom vállazni vele a csapokat így tuti szép lesz ,kitörésmentes, nomeg hajszál pontos.
    Tibi is egy ügyes vágósablont rittyentett hozzá , de nyilván vannak még olyan dolgok amire most egyikünk se gondol.

    [ Szerkesztve ]

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz mdk01 #9517 üzenetére

    Első sorban igen,hogy semmi fénye nincs,másod sorban hogy nem sima a felület. Tehát át kell egy 160-as papírral csiszolni, és ugye arra rá kell kenni egy réteget.

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • Speciali

    tag

    amig nincsenek konkrét számok, hogy a domino mennyit bír, addig csak feltételezés, hogy kisebb a szilárdsága, mint ennek vagy annak. De addig marad a tapasztalat. Ami azt mutatja eddig, hogy nem nyeklett meg semmi, amit a dominoval raktam össze én vagy mások.

    Ha valaki termelékenyen, megfelelő minőségben, és a mai követelményeknek megfeleően akar nyílászárót gyártani, az nem dominoval, és nem is saját csapos régi technológiát fog alkalmazni, hanem a megfelelő marókéseket fogja megvenni.

  • Speciali

    tag

    válasz Vikusz77 #9521 üzenetére

    biztos jó az is, de ahhoz még nem volt szerencsém, de tervben van a beszerzése, ha lesz rá munka annyira, hogy érdemes lesz megvennem.

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz Speciali #9527 üzenetére

    Nyílászáró gyártásához ez kell:[link]

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Speciali #9527 üzenetére

    Nem a dominó mennyit bír... Az a kötő aminek a hirnijébe befúrtad a dominót .
    AZ mennyit bír!!! Ti azt ha megtolod (feszíted)a végét és a dominó másik vége rögzítve van (mintha szerkezti kötés tartaná és feszülne )a dominó 25mm-re kötő végétől elkezdi (feszíteni, repeszteni a kötő szeretne elhasadni, mivel nem saját szálát feszíted hanem saját szála el van metszve ...Nemtudom ennél jobban leírni aki ért hozzá az meg fogja érteni aki nem, az lehet hogy nem fogja érteni.

    A másik pedig egy ajtó összetartó csapos darabja akkor tölti be funkcióját ha teljes keresztmetszetében (keresztszállal) megfogja a hosszúszálú fríz anyagot így az erős lesz és nem tud lehasadni.25mm az egy ajtónál semmi mert az 80-100-as frízekből készül.

    Nemtudom, (mert kb most írom ezt le különböző HSZ-eimben harmadszor, csak erre nem reagál soha senki ) most már világosan érthető-e? Vagy azt mondjátok nem számít, addig ne essen szét amíg a kuntsaft átveszi? És ha kap egy nagyobb erőhatást vagy pár év szétszárítja,és elreped,hasad, akkor már nem lesz úgyse garanciális.
    De ilyesminek illik 50 évet kibírnia , legalábbis amiket én gyártok, azok ki fogják bírni szakszerű kezelés mellett.
    Marókést pedig már vettem hozzá 1 et 3 éve ...+Van belőle tartalék is 3db.ha élezőbe kéne vinni, vagy törne. 4db volt 12.000Ft és CMT...

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Sanyabá #9529 üzenetére

    Jópofa :) Melyikre gondoltál ,a félmilliós vagy az egymilliós marófejre? :D
    Megjegyzem a (manipulatív) fotón bemutatott szétszáradt kötés az lehetséges az ő késükkel is ...Csak nedves anyagból kell kifaragni.Vagy meg lehet oldani tökéletesen a hagyományos módon is normális anyagból rendesen megragasztva.

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    De mindenképen érdekes volt megnézni.Jó hogy, betetted a [link]et.
    Továbbra is fenntartom hogy mait ma kínálnak az talmi rövid életű vacak , minl hamarébb szétmegy annál hamarabb menenk újat venni. Ez is ilyen dolog nagyon gyorsan gyártható, és jó gyorsan tönkre is megy.Nem fog 50 évet kitartani kültéren ebben 100% biztos vagyok ...

    [ Szerkesztve ]

  • Speciali

    tag

    válasz Márton111 #9530 üzenetére

    Igen, már leírtad párszor, de megkérdezem, törtél már szét dominóval összeragasztott kötést? Nem. Akkor honnan tudod? Amiket írsz, az elmélet, és igaz lehet, ha egy 5x2 cm-es lécbe benyomunk 1 db domino csapot, de egy ilyen keresztmetszetű saját csapos kötést is könnyen szétnyekkent bárki.
    De egy ajtó, aminek a kerete legyen mondjuk 10x45 mm, abba 4 vagy akár több domino is bele megy. És a szétrepesztés, amit már annyiszor leírtál, nem következik be, mivel nem az anyag szélére kerül, én legalábbis 3,7 cm,re teszem. És a bütü rendesen oda van húzatva, tehát az is ragasztási felület, ami nem elhanyagolható.

    Eddig is világos volt, mire gondolsz, még ha nem is reagált rá senki. De ne hidd, hogy ha valamit nem ismersz, és nem használtál még, az attól rossz lesz, hogy elméleteket gyártasz az igazad bizonygatására.
    És mi az hogy, nem számít, csak a megrendelő vegye át a munkát addig ne essen szét a portéka?! Én nem így gondolkodok, és dolgozom. Szétszáradt, megereszkedett ajtót meg láttam jó párat olyat, amit a te általad favorizált csapozással készítettek.
    A hosszlyuk fúrós csapozásnál a csapokat le kell kerekíteni. Ez egy gyenge pontja ennek a módszernek. Ennél sokkal jobb, a szögletes csapfészket készítő láncmaró, ha már erről a csapozásról beszélünk.
    50 évvel lehet vagdalózni, de majd ha kibírt bármelyik ajtód ennyit, akkor lehet erről érdemben beszélni.
    Nekem az a a véleményem, hogy a te általad favorizált ajtókészítés felett eljárt az idő, magyarul elavult. Nem, nem is dominoval kell ajtót készíteni, mielőtt még erre gondolnál.

    Ha van egy új technológia, nem kell mindjárt világ megváltó hülyeségeket látni mögé, hogy csak lehúzás, hogy vegye meg a hülye nép, mert 2 év múlva úgyis szétesik, aztán vehet újat, és ez milyen jó a gyártónak, blabla...

    Van, amikor egy új dolog, jobb mint a régi, és ezt el nem ismerni, és kötni az ebet a karóhoz, amikor már se karó, se eb, azzal csak saját magunkat korlátozzuk le a jobb dolgok megismerésének lehetőségeitől.

    Lehet kézzel is csapot fűrészelni, évszázadokon keresztül ezt tették az asztalosok. De feltalálták a gépeket, hogy a szemét kapitalisták még több pénzt kereshessenek, és költhessék rossz dolgokra a sok pénzt. Nem inkább csak arról van szó, hogy milyen szar, hogy nem te költheted rosszra, vagy jóra, vagy akármire azt a sok pénzt?

    Szar a domino, szar az ablak gyártó professzionális gép és marókés, és minden más, amire neked nincs lehetőséged. De a te csapozásod az bezzeg mindent kibír, az ám a kvajó!

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Speciali #9534 üzenetére

    A Hsz-t neked címeztem , de most már látom, nem neked szólt :) Felejtsd el.Meg engem is eztán.

    [ Szerkesztve ]

  • thomgrande

    tag

    válasz Márton111 #9525 üzenetére

    "Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thomgrande #9537 üzenetére

    Köszi hogy betetted a linket.
    Másolómaró , ilyet is akarok építeni pontosabban nem egészen ilyet, hanem ezen az elven működő másmilyet .Hasznos adalék lesz ahhoz a géphez :) Tulajdonképen egy kézi működtetésű -3 dimenziós marót,nem CNC-t ami ugyanez gépiben , mert a számítástechnikához annyira nem konyítok, hogy bevállaljam egy házi kis CNC építését .(Van egy erős gyanúm hogy nem kell tudni programozni hozzá, de akkor is rengeteg időt elvenne az alkatrészek, kész programok kigyűjtögetése,utánanézés melyik a jól alkamazható)De ez csak a harmadik gépem lesz, előtte még 2db-ot meg kell építsek.( a pantorouter, és egy pontos , erős ,és tartós, ugyanakkor kis helyen elférő ,és relatíve olcsó költségből kijövő körfűrészt.(ez utóbbinál úgyvélem nem fogom meghaladni a 75.-120.e.Ft anyag, és szerszámköltséget villanyszereléssel együtt )A panto-nál sem, ha nem számítom bele a maró mocit amit pikk-pakk kivehető berögzítéssel fogok szerelni,hogy másra is használhassam ha kell.

    [ Szerkesztve ]

  • thomgrande

    tag

    válasz Márton111 #9538 üzenetére

    Ha ezt Tényleg a "papa" építette le a kalappal előtte. Szuper egy szerkezet lehet. Igaz nem iparszerű használatra. A képek alapján jól pontosítható. Kár hogy nincs róla videó.

    "Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

  • jimy_l

    tag

    válasz thomgrande #9539 üzenetére

    Ezt a jó embert, halott asztalosok darabjaiból rakták össze. :R

    Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

  • Madmax81

    aktív tag

    Szia

    Nemtudom, (mert kb most írom ezt le különböző HSZ-eimben harmadszor, csak erre nem reagál soha senki ) most már világosan érthető-e? Vagy azt mondjátok nem számít, addig ne essen szét amíg a kuntsaft átveszi? És ha kap egy nagyobb erőhatást vagy pár év szétszárítja,és elreped,hasad, akkor már nem lesz úgyse garanciális.

    Ezek a kontra profilos csapok nem sokat érnek, ahol előzőleg dolgoztunk megjárta az egyik cég akik az ajtókat ablakokat csinálták, valószínűleg nem jó ragasztót használtak mert pár hét után elkezdtek szétesni a csodás ajtóik darabokra hullott mind , ment is a magyarázkodás hogy így meg úgy nem ők nem hibáztak .
    Lehet hogy gyors lehet hogy a mai elvárásoknak megfelelnek de az igazi keret szerkezet ollós " szakállas ékelt " csappal készül , példa erre a több tíz évet használt bérházak kapui a mai napig ellátják feladatukat télen nyáron .

    1956-2010 07.22 Varga László

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz Márton111 #9531 üzenetére

    Egy ismerős vállalkozó srácnak van, azt hiszem az olcsóbb fajta.De meg érte az árát azt mondja,egy év alatt vissza jött. Kis műhelyben dolgoznak 3-an,de akár egy nyílászárónál is használják. Le is teszteltem hogy mennyit bír. Egy ajtó lapból le kellett vágni 5 cm, nos nem az illesztésnél tört el hanem jóval arrébb!

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz Madmax81 #9541 üzenetére

    Látom hogy Te is pont hozzá szóltál ehhez a témához.Osztom a véleményed a hagyományos csapozással kapcsolatban. De azért nem árt kipróbálni az új technológiákat sem,hogy véleményt tudjunk alkotni róluk. :K Ha nem jön be,még mindig ott van a régi bevált módszer.

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz mdk01 #9517 üzenetére

    Meg oldottam! Átcsiszolás ,majd egy vékony új réteg,és minden sima és selyem fényű. :B

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Sanyabá #9542 üzenetére

    Kellett volna mellé egy hgyományos rendesen összeragasztott ollós csapot is eltörni és összehasonlítani vajon a szálirányban eltörendő csapos az erősebb vagy a ,lehasítandó szálára hasadó, újmódi csapmentes szélességi ragasztott szerkezet (gyorsan gyorsan tessék fizetni és itt se vagyunk :) )eljárás.
    Csak egy bibi(rcsók) van a kültéren ha már ragasztóm elenged az ékelt csapos még 10 év múlva se hullik szét max lötyögni fog,egy ideig még ha nem gondozzák aztán szétkorhad...
    De ez a ragasztott 10 évig nem festik újra,és emiatt ha már szétvált a ragasztó akkor ablaknyitáskor (glásznoszty) hullik egyben az üvegtábla a járókelők fejére, jónapot kívánok (farncia forradalom guillotine mester találmánya aszem rajta is alkalmazták :) )

    [ Szerkesztve ]

  • mdk01

    addikt

    válasz Sanyabá #9544 üzenetére

    Na, szuper!

    Ollós csap vs. domino:
    Egyszerűen pontot lehetne tenni erre a témára sztem, ha van vkinek türelme hozzá. Kell készíteni 2db-2db 1mx1m-es keretet. 2db-ot dominoval 2db-ot ollós szakállas csappal. A sarkaira terhelve ki kell próbálni mit bír dinamikus és statikai terhelésnél. Ez úgy gondolom sokat elárulna.
    Az pedig hogy széthullanak a régi ajtók és ablakkeretek sztem nem az ollós csap hibája(persze ha szakszerűen lett elkészítve) hanem nagyrészt a ragasztóé és kisrészt a felületkezelésé. Dominóval pl. ha maradunk a nyílászáróknál a tokot még összeraknám talán, mert ki van ékelve a beépítés után de a rámát már biztos nem, mert bár lassú, de folyamatos statikai terhelésnek van kitéve ami biztos elenged idővel a kis ragasztási felület miatt, már egy egyszerű gerébtoknál is.
    A véleményemhez hozzá tartozik hogy régen és keveset, de volt már a kezembe a dominó.
    Mellesleg ha 100%-ban asztaloskodással keresném a kenyerem és lenne felesleges 200k-m elképzelhető, hogy beruháznék egy dominóra, de így biztos nem mert annyira nem jó ,mint amennyire drága a vétele és a fenntartása.
    Ollós szakállas csap (költség/hatékonyság): +1

  • Speciali

    tag

    válasz mdk01 #9546 üzenetére

    hőszigetelt, nehéz nyílászárót legfeljebb próbaképp, magamnak csinálnék dominóval, másnak nem. Könnyű, belsőajtókat viszont simán. Többet tart, mint a kontraprofil.
    Szerintem amúgy nem domino vagy ollós (fészkes) csap a vita tárgya, hanem ollós csap vagy egyéb új csapozási eljárás. Legalábbis én erről írtam.

    Dominora visszatérve, eddigi legnagyobb tömegű munka, amit dominoval csináltam, egy 4 személyes emeletes ágy. Oldhatatlanul össze lett ragasztva, egy db fém sincs a az ágy tartó szerkezetében, csak a matrac tartó deszkákat csavaroztam.Kb 250 kg borovi fenyő van benne. Egyáltalán nem lehet nyeklíteni. Ha idővel történne vele valami, akkor arról tudni fogok, mert havernak készült.
    attól nem félek, hogy a haverság miatt nem tenné szóvá a problémákat, nem olyan fickó :)
    Thyeby viszont ha jól emlékszem, csinált már vele garázsajtót. Nem tudom mekkorát, milyen nehezet, de neki amúgy is több tapasztalata van a dominóval, mert már több éve vette.

    Nekem ha felesleges 200 ezrem lenne, azt nem gépre költeném.:) Amit bármilyen gépre költök, az soha nem felesleges pénzből van, hanem átgondolt, racionális döntés alapján. (megéri e, visszahozza e az árát, és mikor?) A felesleges pénzből való vásárlást én úgy értelmezem, hogy csak luxusbó veszek meg valamit, mint pl. egy óriás lapos tv-t, vagy ilyesmit.
    Persze ha te nem használnád ki pl. a domino előnyeit, akkor valóban luxus lenne ilyet venned.

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz mdk01 #9546 üzenetére

    Ha olyan forgácslap munkám lenne ami megkövetelné a lamelló helyett a dominót , és kitermelné a beruházást, akkor vennék csak. (most pillanatnyilag nem jut eszembe olyan ahol a lamelló nem ad elég erős kötés forgácslaphoz,vagy a két sorban bemart lamelló), de elképzelhető hogy van ilyen , kérdés mekkora lenne egy munkán belül az ilyen igénynek az az aránya...
    Tömör fában viszont a szakszerűen elkészített sajátcsap mindig erősebb , mint az idegencsap.

    Ha az idegencsap nem megfelelő: teljes keresztmetszeten átmenő ,hanem rövid, lásd domino, szembe kell néznünk azzal 250kg-os fenyőbútort kell gyártsunk ahhoz, hogy elég erős legyen, míg saját csappal egy 50kg-os borovifenyő emeletes (ágyváz bükk ágyrácssal ) bőven megbír egy 120kg-os embert felül mégha forgolódik, is :) )Ez 400%-os anyagfelhasználási többletet jelent , és mivel az asztalos munkadíja sokszor (de van amikor jóval több) a felhasznált anyagköltséggel azonos emiatt itt nagyon drága volt a dominó alkalmazása...Kb 4x annyiban volt mint amennyi szükséges az optimális szerkezethez; a sajátcsaposhoz...Ez olyan mintha valaki 5x-ös áron csinálná meg a bútort - és még a munkadíját nem is számolta fel :)mindezzel a dominó "igyekezik" visszatermelni az árát :)

    Szigorúan kitalált, nem valós életből vett , elméleti példámban, itt már sikerült egy fél dominó gép árát deficitben megcsinálni... :)

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    Nem is tudom miként okos ehhez a domino vs egyéb dologhoz bölcsen hozzászólni.

    Talán azzal kezdeném, hogy a domino-t nem a nyílászárók sorozatgyártásához találták ki. Elég sok nyílászárót korrektül megold mégis. (Valóban említettem már itt, hogy összeraktam a sógoromnak egy tekintélyes garázsajtót domino-val. Mertem, mert családon belül volt, idegennek nem mertem volna. De bizonyított. Az aztán van terhelve, mert a sógorom nem egy csipketerítőkkel körbeaggatott balerina. Úgy 3-4 éve kifigástalan. Kicsi vetemedésre is érzékeny görgős zárat dugtam bele. Még mindig patentül zár.)

    A domino igazi nagy előnye, hogy gondolkodás és méricskélés, meg tervezgetés nélkül baromi gyorsan lehet vele építkezni. Egyszerűen kitalálsz egy méretet, és akkorára vágod a deszkát, lécet, egyebet, és már mehet is bele a tipli.
    Tulajdonképpen a gépet nem asztalosszaki dolgok gyártásához vettem, hanem a kardjaim markolatába gyors, pontos hosszlyukak sorozatban történő fúrására. Nekem valójában ez termelte vissza (elég hamar) az árát.

    Na, de ha már van egy ilyen kurva domino-m, amit azelőtt legfeljebb tisztára mosott szemmel bámulhattam legfeljebb, hát hogy a pitsába ne próbáltam volna ki, mit is tud még? Eleinte óvatosan, aztán egyre bátrabban alkalmaztam, mert rendre bizonyított. Így jutottam el egyebek között addig, hogy vettem a bátorságot, és belevájtam a garázsajtóba is azt a lapostiplit. Úgy látom, nem egyedül vagyok így vele, más is egyre merészebben használja. Mert bizonyít. Új dolog a szakmában, persze, hogy sokan ódzkodnak tőle.

    Engedjetek meg egy hasonlatot:
    Amikor a vizszerelésben bejött a HENKO, meg a WARM, bejöttek az oldhatatlan kötések, amit roppantóval szerelnek, a vízszerelő szakma java része eltolta magától. Féltek tőle, mi az, hogy műanyagcső, mi az, hogy oldhatatlan kötés, mi az, hogy ráadásul kurvadrágán? Valamiért mégis elterjedt. Mert kurvagyors a szerelése, és egyszerű építkezni vele. Aztán a szakma maradi hangadói lemaradtak. Nem kapták meg a munkát még akkor sem, ha alámentek az árral, mert az új technológia látványosan barátságosabb esztétikailag is. Hogy néznek ki a szobámban azok az ekevasak majd? Nem gyárat akarok én, hanem hálószobát.
    Aki tudott váltani, versenyben maradt, aki nem, egyszerűen otthagyta a szakmát. Neveket tudnék sorolni, vízszerelőből lett biztonsági őrt, és had ne soroljam. (eltöltöttem egy keveset ennek a szakmának a közelében is.) A felgyorsult fejlődés nem tűri meg a ragaszkodást a régihez.

    Szóval amikor életemben először láttam a domino-t, már akkor megvizsgáltam olyan szemmel is, hogy ez lenne az asztalosok HENKO-ja?
    Hát nem egészen az, de hasonló. Megpróbálom néhány pédán keresztül érzékeltetni, hány ponton is versenyelőnyt jelentene számomra ez a kis "szirszar" gép, ha élnék vele, azaz, ha nem fogadtam volna meg már évekkel ezelőtt, hogy kizárólag fajáték, és más semmi.
    Kérnek egy villanyóra szekrényt mondjuk. Asztaloséknál, aki nem specializálódott, hanem egyszerűen csak úgy hirdeti magát, hogy asztalos vagyok, kérem, nem is ritkán előforduló aprócseprőség. Nos, gondolja mindenki át, hogy hagyományos kötésekkel mennyiért, mennyi idő alatt készítene egy ilyen szakmai kicsiséget el - mert én a domino-val ezt összeütöm húsz perc alatt úgy, hogy szeg nem lesz benne. Vegyünk hatezer forintos rezsióradíjat, akkor kétezerért lesz olyan hülye asztalos, aki versenybe szállna velem? Vagy van kolléga, aki egy ezresért elbajol egy mezei szunyogháló kerettel, amit én tíz perc alatt elfelejtek? A stokit direkt nem mondom, mert azt már írtam, de itt van az a számítógép asztal, amin most éppen pötyögök Nektek. Jószerivel összegányoltam, mert kurvagyorsan kellett, nem volt idő gondolkodni, számolgatni. Mégis nagyon jól sikerült - mondjuk addigra már kiismertem a dominózómat eléggé. Sajnos most nem tudom a fotóját hirtelen mellékelni, mert a vakuval kiugrasztanám az alvó fiam szeméből az álmot, de higgyétek el, hagyományos kötésekkel nem lehet labdába se rúgni a domino mellett. Köldökcsapkötéssel lehetne talán hasonló dizájnt kialakítani, de egyet biztosra tudok. Ez az asztal köldökcsapkötéssel már rég kilehelte volna a lelkét, így pedig még áll, mint katiban a gyerek. Széttörött köldökcsapkötést láttam már ezeret, hasonlóul járt dominókötést még egyet se. Egy egész falat be tudok ezzel a masinával polcozni korrektül, pofásra egy délután úgy, hogy közben cigarettázgatok. (Tettem már ilyet.) A hagyományos kötésekben gondolkodva ez nemnagyon sikerülne, úgy gondolom. Tudjátok-e, hogy egy bükk kiságy, ami 12-es pálcából készül tízezerért hagyja el a műhelyt, ha pedig (micsoda véletlen, épp dominofurat méretű) szélesebb pálcákból készült, huszonöt alatt kereskedő még nagytételben sem juthat hozzá. (Láttam én hetvenezerért is végfelhasználói árat éppen a Brendonban!) Pedig ugyanannyi az anyagszükséglete, ugyanannyi a gyártási ideje, mint a hagyományos kiságynak.

    Ha a fentieket vesszük, akkor ez nem egy méregdrága gép, hanem egy eltalált újítás, aminek fentiekben van az ereje, és hónapok alatt vissza tudja termelni az árát még szellős használat mellett is. Mindezt nem tudtam volna meg, ha nem adom a fejem kardgyártásra. Mert nem látszik, hogy az a kis seggdugó gép tényleg olyan sokat tud, és tényleg olyan sokat ér. Ám nem nagyon látok én bűnbánó beruházásokat dominoilag - szóval nem hemzsegnek az eladó domino-k a vaterán, mert bedőlt a számítás. Ha elvétve odakerül egy használt darab, hát gyorsan lecsapnak rá, pedig az tényleg lutri, mégpedig drága lutri.

    Igaz az, hogy ennyi pénzért már többmázsás komoly ipari gyalugéphez lehet hozzájutni. Ilyen kontextusban tényleg drága. De ha az nézem, hogy minden asztalosműhelyben van legalább néhány drága kisgép hasonló súlycsoportból, hát nem értem az idegenkedést ettől a domino-tol pusztán az ára miatt.

    A hagyományos kötésekhez pedig egy gondolatot:
    Ma már szakmai bravúrnak számít egy korrekt fecskefarkú illesztéssel épített fiók. A gépek korában élünk, a tempó az úr felettünk, mert a gázszámlás nem vár, ha eltelt egy hónap. Ezért aztán kevés asztalosnak van meg a gyakorlata, képessége ilyen babraságokra. Ismerek jónevű asztalosmestert, aki az USA-ban már befutott a hagyományos kötéseivel. Kettő perc alatt készít el kézzel, illesztőfűrésszel egy fecskefarkú fiókillesztést. A háború után volt inas valahol dunántúlon. Sok volt a halott, kevés a koporsó, igyekeznie kellett - mert akkor a koporsó ilyen kötésekkel dukált még egy mezei háborús halottnak is.
    S ez a kötésmód valahogy kihalt. Pedig nagyszerű.
    S a nyílászárók kötése?
    Van ilyen is, olyan is. De ha valaki most meg akarja építeni a bécsi kaput, nem fog sikerülni neki se profilkésekkel, se domino-val, se reissercsavarral. Mert ha a bécsikapu nem úgy készül, ahogyan készült, akkor az egyszerűen nem bécsikapu.
    A japánok jelesek az olyan fakötésekben, ahol abszolút nem használnak kötő ill kitöltőanyagot. Több, mint szellem kell azokhoz a kötésekhez. Valamiért mégsem műveli a világ. :F

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • thomgrande

    tag

    válasz Márton111 #9548 üzenetére

    "amit dominoval csináltam, egy 4 személyes emeletes ágy"

    "míg saját csappal egy 50kg-os borovifenyő emeletes (ágyváz bükk ágyrácssal ) bőven megbír egy 120kg-os embert felül mégha forgolódik, is"

    "Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

Új hozzászólás Aktív témák