Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Speciali #8316 üzenetére

    "Csak ezután láthatják a gépeket a beszereléskor. Akkor meg már tök mindegy."

    Azt hiszem, ezzel elég sok mellébeszédet helyretettél. (Tulajdonképpen magam is mellébeszéltem.)

    "dolgoztam ingyen is, de nem érte meg."

    Ez nagyon tetszik!

    "Az alkalmazott azért van, hogy hasznot hajtson a cégnek."

    Ez kétségtelen alaptétel. De nem mindegy, hogy mennyit!
    Jómagam nem keresek többet, mint az alkalmazottam. A "haszon" mindössze ott jelenik meg, hogy több jut fejlesztésre, gyorsabban épül a vállalkozás.

    "ez a Merci dolog szerintem demagógia"

    Részigazság.
    Ott, ahol a Merci a megtérülőbb, ott mindenképpen demagógia. De ott, ahol az fölösleges többletköltséget jelent (és ez igen gyakori), ott nem demagógia. Egy Vito üzemeltetési költsége sokkal magasabb mondjuk egy Toyota, v egy Fiat konkurenciának. Ha kivetítjük, hogy pl 300 ezer km mennyibe kerül Vito-val, és mennyibe egy Renault-al, látszik, hogy azt a különbözetet annak az alkalmazottnak kell kitermelni, aki bele se ült sose a kocsiba. A terepjáróval bíró vállalkozások zömének az égegy világon semmi szüksége micsubicsu pazséróra. Ez tisztán sznobizmus. Szégyellni való lenne, ehelyett felvágnak rá. Még arra is, hogy a szélvédőn ott a mozgássérült igazolvány. És ezt kell az alkalmazottaknak kitermelni, nem a piaci versenyelőnyt, nem azt, hogy egyszer nekik is kilátásuk legyen kicsit többre, mint a minimálbér.

    "Aki viszont jól vezet egy céget, és telik neki jó kocsira meg miegymásra, attól nem kell irigyelni."

    Nem irigykedésről van itt szó, egészen másról. Méltatlankodásról. Az tág fogalom, hogy jól vezet egy céget - és sokszor tönkremegy jólmenő cég is.
    Jólmenő cégek tömkelegére lenne szüksége ennek az országnak, nem menő cégvezetők tömkelegére.
    Ha egy cégvezető hellyel-közzel erkölcsösen irányítva biztosít munkahelyet olyanoknak, akik egyébként munkanélküliek lennének, arra nem irigykedik senki. Az érték.
    De hol az érték abban, hogy a vállalkozó kiszáll ellenőrizni a munkát egy merciből, és jól eligazítja a dolgozókat a fagyban arról, hogy mikor szabad enni és mikor nem, akiknek melegedési lehetőségük sincsen, de sokszor még hugyozni, szarni se tudnak sehova?

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák