Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz fattyu666 #8154 üzenetére

    "mostmár tényleg megnézem ezt a patront."

    Jeles!

    Háát, tényleg szenvedek sokat a teniszkönyöktől, jó negyedéve a vállam se tud a rándulásából kigyógyulni, de ez mástól van.
    Ne rosálj be, nem szoktam én fórumlakókat vacsorálni.
    Ha megbántottalak, megkövetlek gyorsan.
    Szeretek hülyéskedni - már amikor marad hangyapucányi energiám rá, mert évek óta igen lestrapált vagyok. A derű, a jókedv nélkül nem hogy nem élhetünk teljes életet, hanem inkább kapaszkodhatunk a pesszimizmus lejtőjén. Mottóm, hogy az tud igazán derülni, aki magán is tud derülni. Tanulható, és érdemes megtenni szerintem.
    A fórumon sose azt keresem, hogy hol a magas labda - meglátod, ha megismersz. Úgyhogy írj csak bátran hülye kérdéseket! Én a mai napig szoktam hülyéket kérdezni.

    A marószár visszaesztergálásáról a következőt gondolom:
    Okos lenne tisztába tenni ezt a dolgot, mielőtt belevágsz. Előrevetném, hogy nem szakmám az esztergályozás, de nem is annyira idegen tőlem talán - volt már a papucsomban elég fémforgács is.
    A csúcsesztergával valóban vissza lehet faragni azt a 4, mondom négy, tehát négy mm-t. (Azért írtam kettőt, mert a nóniuszskálán épp annyit kell tekerni, hogy négy legyen a kettő.) De! Úgy vélem, garantáltan ütni fog utána, még akkor is, ha előtte nem tette. Ez olyan, mint ha a szekeret fognánk a ló elé. Egy profi marókés úgy épül fel, hogy a központos tengelyre felkerül a központos marótest, abba pedig bekerül az él. Ilyen sorrendben. Ha Te beszorítod a már felépített marókést a csúcsesztergába, nem fogod megtalálni pontosan a tengely közepét, legyen az bármilyen profilú, átmérőjű. (Másik dolog, h ha így esztergálsz, nagy erővel kell nyomnod a tengely két végét, ami szerintem ezesetben szintén nem szerencsés bildingelési technológia.) Ha egyetlen századot tévedsz (egy sotízmilliós CNC-nek ennyi a tűréshatára újkorában), akkor már két századot fog ütni a késed. És ezt a két századot percenként akár harmincezerszer is ha a csülködhöz veri, érteni fogod, h most mit, miért írtam.
    Azonban okosíts ki, ha keveset tudnék napjaink csúcsesztergáiról, mert valóban érdekel.

    Azt gondolom, Vikusz megközelítése a legszerencsésebb a helyzetedben. Messze jár ugyan egy 10 ezer pénzes marógép egy százezer forintostól, de közelebb jár a megoldáshoz, mint a tengely és perselybuherálások. Nagy profillal érdemes vastag száron marni - még akkor is, ha létezik vékonyabb változat is - mint ahogyan jobb egy autón négy tárcsafék, még ha létezik két tárcsa-két dobfékes tervezésű is.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák