Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    Felteszek egy speciális szorítóról Nektek néhány képet.
    Ezt még a vállalkozásom első heteiben alkottam, akkoriban még szinte eszköz nélkül - úgyhogy tekintsetek el a sok hevenyészett megoldástól. Az idő szűke már akkor is égette a körmeimet, alábbiakat alig több, mint egy óra alatt csaptam össze, ami meg is látszik, viszont azóta is kitűnően használható.
    Biztosan vagytok úgy néha, hogy valamit jól meg kellene szorítani, az asztalon kellene lennie fixen, de satuba fogni nem lehet a mérete, az alakja miatt, vagy egyszerűen csak azért, nehogy véletlenül belemarjon az ember fia a fájintos Dimar késével a saját satujába.

    Jöjjön tehát néhány kép:

    Ez lenne a kisaranyos.

    Hulladék akác parkettából ütöttem össze, a nútozás már adta is a csúszószerkezetet.

    Ezt a két rugót egy autóbontóból szereztem ha jól emlékszem egy ezresért. Igen erősen húz. Gondolom, a képen látszik az átbillentős megoldás. Szempont volt (mert már akkor tudtam, hogy sorozatmunkám lesz), hogy gyorsan oldjon, gyorsan szorítson, stabilan fogjon.

    A pirossal bekeretezett rész ezen alkotmányom befogadó mérete. Az ékkel odaszorított fadarab csak alkalmi kiegészítő, az ék csak arra kell, hogy ne hányjam el ezt a kis segédpofát.

    Íme egy alkalmazási terület. Meglehetősen idomtalan dolgokat is képes stabilan megfogni néhány alkalmas kiegészítővel. A képen jónéhány olyan elem van fölcsavarozva, aminek ne keressétek az értelmét, mindössze kiegészítő idomok különböző alkalmazásokhoz, és odacsavaroztam, hogy amikor kell, ott legyen a szemem előtt, s ne kezdjek hosszas lomolásba, hogy valahol van ilyenem, csak vajon hova a xarba tettem?

    Az egészet rögzíthetem egy bármilyen stabil asztal lapjára. A kart felhúzva kinyitom a "villámsatumat" - nem kell másik kézzel semmit igazgatni operálni, a rugó kellően merev ahhoz, hogy visszatolja a csúszkákat. Beteszem a megmunkálandó darabot, és letolom a kart. Nem kell tartani, úgy marad. Munka közben nem ugrik vissza, feszesen fog.

    Jól jön, ha kicsi darabot akarok csiszolni, marni, lamellózni, vagy akár furatozni. Sokszor volt nagy segítségemre, sok ezer darabot szorított meg a lelkem már. Kiszorulóban van az iparosmunkából, mert egyre felszerszámozottabb a műhely már, a gyártástechnológia pedig mindig fejlődik valamit. De ez segített megindulni, bemutatkozni a piacon. Szinte ingyen, kacatokból csaptam össze rövid idő alatt. Ma már jóval szemrevalóbbat építenék, sokoldalúbban felhasználhatót, mert az asztaloskodásban is kupálódtam kicsikét az elmúlt néhány évben, és kevés olyan szerszám létezik, aminek mára híján vagyok ilyen kaliberű alkotásokhoz.

    Van még néhány home made dolog, amit már nem kell ilyen behúzott nyakkal mutatnom a külalak miatt a szakmának, hobbistáknak, egyéb érdeklődőknek - ha nem terhelem a fórumot vele, és időm is megengedi, szívesen bemutatom alkalomadtán.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák