Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz JánosIstván #7596 üzenetére

    Tényleg félreértjük egymást...
    Én nem vagyok hagyományőrző, pontosabban tisztelem én a hagyományainkat, de nem jutna eszembe jurtát építeni, sem hagyományos, sem gipszkartonos kivitelben :)

    Az a baj, tudod, hogy mindig elakadok a miérteknél? Miért akarsz hőszigetelni egy olyan "házat", amin 2méteres lyuk tátong középen? Vagy ez be lesz üvegezve, ahogyan egy jurtában szokás? :) Mert addig a párazáró fólia értelmét sem látom.

    De, hogy ne legyek, teljesen hiábavaló. A tíz méteres átmérő nagyon nagy, hiába van középen két oszlop, azért az amit te riglifának nevezel, az majd 5 méter hosszan, úgy, hogy csak a két vége rögzül, elég ingatag. Oda rendesen méretezett szarufák kellenének szerintem. Nézd meg egy ház tetőszerkezetét, képzeld el, hogy a szarufák helyén vastagabb "cseréplécek" vannak. Ráadásul 5×5cm-es lécben gondolkodsz, sokkal szerencsésebb lenne statikus szempontból egy élére állított téglatest keresztmetszet.
    A jurta nagyon okosan van kitalálva, mert a kis keresztmetszetű "fonott" anyag önmagában is rugalmas, ráadásul a csomópontjai sem merevek, mint egy összeácsolt vagy szegezett, csavarozott tetőszerkezeté. Gondold el, ha nem merev kellően a szerkezeted, akkor hogyan marad rajta a rideg, repedésre hajlamos gipszkarton? És hogy néznek ki az illesztések?
    Miért nem inkább a cirkuszi sátor építési elvéből indulsz ki? Egy feszített szerkezettel többre mennél. Az semmivel nem kevésbé hasonlít egy jurtához, mint amit te vázoltál.

Új hozzászólás Aktív témák