Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #7432 üzenetére

    "viszont az angol verzióban már csak a 71x számúak."

    Csak találgatni tudom, hogy ennek az ottani bérszínvonal lehet az oka, de ki tudja? Számomra ez érthetetlenebb, mint számodra a számozás. Ott van pl a DeWalt dekopírfűrésze a fejlett országokban éppen feleannyiért, mint mifelénk.
    (Öcsém nagy Matthias Wandel rajongó. Meg akarta építeni az egyik csapozószerkezetet az ő instrukciói nyomán. Egy Olyan DW marógépre épült, aminek nagyon egyszerű leválasztani a motorját befogószerkezetestől a maróapparátról. Értetlenkedett, hogy nálunk se prospektusban, se szakkereskedésben nyoma sincs, az angol honlap pedig folyamatosan hozza. Már majdnem elindította a rendelési procedúrát, amikor a húgom, akinek semmi affinitása az ilyesmihez, szólt neki, h az 110V-ról üzemel.)
    Ez a típusjelölés dolog eleinte számomra is kibogozhatatlan volt, mígnem arra jutottam, hogy végül is bármilyen hasonlóság is van egy-egy típusjelölésben, az általában egyértelműen azonosít, és valószínűleg inkább a fejlesztő projektek észjárását követi, mint a felhasználókét.

    Nem vagyok teljesen bizonyos abban, amit most írok, nem tudok biztos információforrást megjelölni - hogy is tudhatnék, hiszen az ilyesmi általában ipari titok - de több irányból is megerősítettek ilyenolyan információk a következők felől:
    Az Elektra Beckum az megegyezik a metaboval, mint ugyanazon érdekeltség. Hallottam olyat is, h francia cég lett, v francia is? További találgatásokba azt hiszem nem lenne bölcs belemenni, ennyi is sok.

    Amikor asztalosságra adtam a fejem, nem tudtam még, hogy micsoda útvesztőkön kell keresztülvergődni ahhoz, hogy az ember kialakítson egy korrekt gépparkot. Az idők során arra jutottam, hogy akkor is a tapasztalat és az idő próbája a leg relevánsabb egy-egy géptípusnál, de érdemes meghalgatni a szakmát még akkor is, amikor nyilvánvaló butaságot mond. Ez kicsit ellentmondásosnak tűnik biztosan, és könnyen keveredhetek újfent abba a hibába, hogy felületesnek látsszak. Talán a következő példa érzékelteti, mire is céloznék:
    Megakadt a szemem egy hirdetésen, ami tiroli szemétnek titulálva a Felder gépjeit azoknál jobb ajánlatot ígért. Felhívtam, hogy segítsen értelmezni, miért szemét a Felder, okosítson, és mutassa meg nekem a jobbat. Nos, ő azért nevezte a Felder konstrukcióit szemétnek, mert azok lemezből készülnek, s nem öntvényből. Nem volt analfabéta a szakmában, de ellentmondás volt számomra, hogy a Felder 300-as gyaluja helyett azt a metabo gyalut javasolta épp, amit én nagy bosszúságaim közepette legszívesebben a szeméttelepre vitettem volna. Erre ő azt mondta, hogy az a baj vele, hogy nem németországban volt vásárolva. Ott rendesen MEO-zott darab kerül csak a boltokba. És hiába hemzsegett omonózus úriember dumája számomra az ellentmondásoktól, valamire mégis odairányította a figyelmemet: Dolgoztam rövid ideig egy német manufaktúrában, ami szülővárosomba települt az olcsó munkaerő okán. És itt tényleg megtapasztaltam több dolgot is, ami érdekes lehet vásárlóként. Jelesül azt, hogy az érthetetlenül magas minőségi követelmények ellenére is, amikor határidős munka égette a körmünket, akkor a kötbért elkerülendő, a selejtnek minősített darabokat is hozzá kellett csapni a rendeléshez, hogy a mennyiséggel baj ne lehessen. Ezek aztán szortírozva lettek aszerint, hogy FÁK országokba, vagy fejlett országokba mennek tovább. S itt tanultam meg azt is, hogy bár a technológia adott, az ISO200 és tsai adottak, amikor egy nagynevű cég az olcsó munkaerő miatt fejletlen országokba települ gyártani, de egy nagyon lényegi elem nem adott. Az pedig nem más, mint ami az ott dolgózó fejekben van. Az igénytelenség, és a képtelenség az önmagunkkal szembeni igényesség kifejlesztésére - amitől aztán óhatatlanul nagyot zuhan a minőség, legyen szó akár Mercedes-ről, vagy audiról.
    Így hát említett példa okán (egyebek között) azóta hajlandó vagyok elég komoly felárat fizetni pusztán azért, hogy olvashassam a portékán: Made by Japan. Nagyon hangzatos számomra is, ha egy fűnyírót úgy sütnek el, hogy eredeti Honda motor van benne, ám felülkerekedek a csábításon ilyenkor, mert tudom, hogy a többi része nem az, árban pedig már közel járok ahhoz, hogy vegyek egy utolsó zsigeréig Honda fűnyírót.

    S talán válaszul írogattam mindezt arra, hogy:
    "Abszolút nem értem a logikáját..."

    Merthogy gépválasztáskor meglátásom szerint nem a fejlesztések, számozások logikáját bölcs sarokkőnek tekinteni, mint inkább egy konkrét típus referenciáját. Azt, hogy mit bizonyított a vevők kezei között.

    Itt van rögtön egy példa, ami látszólag nem idevaló, de mégis:
    A soproni kiállításon alaposan megbabrálhattam a DW új pici, mégis nagyteljesítményű fúrócsavarozóját. Ékszerként maradt az emlékezetemben, mígnem valaki beírta ide a fórumba, hogy ékszer is az, csak éppen pillanatok alatt lemerül.
    Bár eltökélt szándékom volt, hogy még az idén beruházok egy ilyenre, azt mondtam mégis, hogy mégse. Új még ez a piacon, nem is lehet referenciája. Ahhoz drága, hogy én legyek az elsők között, aki szétkürtöli hamarosan, hogy nem is olyan jó az, mint ahogyan a marketinges elsorolta. Ha majd lesz elég jó visszajelzés is róla, nem fogok tovább hezitálni.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák