Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz pali923 #17177 üzenetére

    A fotók magukért beszélnek.
    Lehet hajlítani az alumíniumot, ez csak egy mezei alu öntvény. Megpróbálom valamennyire érthetően leírni, hogy miként tudod rendbehozni - ha nem sikerül, akkor kérdezz vissza, és kifejtem aprólékosabban.

    Első körben is jó alaposan méricskéld ki, hogy hol mennyivel tér el a síktól. Úgy látom, hogy ha a markodban fogod a gépet, mint ha dolgozni akarnál vele, akkor a vezetőlap jobb túlsó sarka fentebb van úgy 2mm-nyit. Mint ha leesett volna az emeletről a betonra. Ám lehet, hogy maga a csapszeg van ferdén fúrva. (Bármelyik variáció áll is fenn - eső után köpönyeg - ezt még a vásárlás napján vissza kellett volna vinni a boltba. De ha már így esett, nézzük, mit tehetünk.)
    Ha az alu lap kajla, de a csapszegek megfelelő helyre lettek fúrva, akkor készítel egy alkalmas méretű háromszöget keményfából, amihez ennek a téglalap alakú vezetőtalpnak három jó helyen levő sarkát odaszorítod fixre három erősebb asztalosszorítóval. Így a negyedik sarok a levegőben lóg. Ezt a háromszög alakú fát odacsavarozod valami rögtönzött asztalkához úgy, hogy a szorítók változatlanul szorítsák a fához ezt az alu lapot. Így azt érted el, hogy az a sarka a levegőben lóg, amelyik feljebb áll, s ez az egész rögtönzött alkotás fixen az asztal szélén van úgy, hogy a negyedik sarkot (amit vissza akarsz hajlítani) tudd egy legyedik asztalos szorítóval az asztalhoz szorítani. A szorítás mértékét érezni kell. Hajlani fog az anyag, de picikét visszarúg. Közben persze figyeled, hogy nem repeszted-e el valahol az öntvénylpot. Valószínűleg ki fogja bírni, de jobb az óvatosság. Inkább több nekifutásra csináld, többször ellenőrizd, mennyire hajlítottad már vissza, mert ha túlhajlítod, akkor azt még bonyolultabb procedúra visszahajlítani. Ráadásul az alumíniumnak van egy olyan tulajdonsága, hogy már egyszeri hajlítástól is istentelenül felkeményszik.
    Ha a csapszeg van rossz helyen - pontosabban a furatok az öntvényben a csapszeg számára, akkor elkerülhetetlen széthúzni a gépet. Kivenni a csapszeget, és elvinni maróshoz, esztergályoshoz, hogy perselyezze újra. Magyarul tömje be a furatot, majd fúrja ki ismét, de mostmár jó helyen.
    Azt úgy deríted ki, hogy a csapszeg jó helyen van-e, hogy egy tolómérővel leméred a talptól mindkettő távolságát. Ha ez egyezik, akkor a furat jó, akkor máshol kell keresni a bajt - például lehet, hogy a párjában van rossz helyen a furat. De ebben a dologban talán Soká otthonosabban mozogna. Nekem úgy jött le a sorok között, hogy jól ért a fém megmunkálásához - vagy itt van thomgrande fórumtárs is, aki szintén mályre ásott a fémeket illetően.

    Nem árt egyébként felhívni a Ferm képviseletét, vagy Mail-ben tudakozni, hogy tehetnek-e valamit az érdekedben - velem nagyon gyorsak, segítőkészek és korrektek voltak, mikor bajba kerültem az egyik gépjükkel.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák