Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Speciali

    tag

    válasz Soká #11469 üzenetére

    Ellentétben a többiekkel, én nem vagyok eleve ellene a látható módon alkalmazott csavarkötéseknek. Az IKEA és sok egyéb bútor is alkalmazza ezt, a szerelhetőségnek logikus módja, legfeljebb nem az a hagyományos asztalos megközelítés, amely irtózik a fémtől.

    Az Ikea szerintem azért alkalmazza ezt a megoldást, mert a lapraszerelt bútorait úgy kellett megtervezni, hogy az összeszerelést viszonylag egyszerűen "bárki" elvégezhesse egy két alap kéziszerszámmal. És erre kézenfekvő megoldás a csavarozás.
    Számomra semmilyen esztétikai élményt nem jelent egy ágy lábában, a fényes, imbusz fejű csavar, ami az áruházi bútorokban van általában.
    Részemről nincs irtózás a fémtől, vasas szakmával ez hülyén is jönne ki, csupán szakmailag nem tartom követendőnek egy áruházi sorozattermék, sorozat megoldását, ha képesek vagyunk ennél jobb megoldásra.
    A csavar a fában, főleg a fenyőben, ki fog lazulni, egy olyan bútorban, mint az ágy vagy a szék.Ez ellen csak a ragasztó segít, de az meg nem pálya egy ágynál.
    Jól példázza ezt, a 3 éve vásárolt fenyő székeim. (olcsó volt nagyon).
    Darabokban voltak a székek is, fatiplivel és csavarral kellett összerakni.
    Én minden kötést be is ragasztottam, már 3 éve használjuk intenzíven, még semmi nyekkenés, lazulás. Ellenben nővérem is vett ugyan ilyen székeket, ők nem ragasztottak, csak tipli+csavar. Kb egy év alatt széthullottaak a székek.

    Ahogy mozog fa a használat közben, a fém elkezd magának egyre nagyobb helyet csinálni, és utána kell húzni. Ez általában nem történik meg időben, vagy ha igen, akkor egy idő után hiába húzzuk a csavart. Gondolom sokaknak ismerős ez a probléma.

    Persze az ágy összehúzó vasalatot is csavarozzuk, de ott sokkal több csavart használunk, ezért az egy csavarra eső terhelés sokkal kisebb, és a csavarok nem a gyengébben csavarozható bütübe mennek bele. Másrészt ha jól szereljük össze a vasalatot, akkor egy folyamatos összehúzó erő fog képződni a két összehúzandó felület között az ék alakú körmöknek, és a gravitációnak köszönhetően akkor is, ha a fa mozgása miatt egy csavarkötés már lazulásnak indulna.

Új hozzászólás Aktív témák