Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    Szakmai hezitám éledt ma, Fiúk!

    Az udvaron készítettem az elmúlt hetekben több sufnit, fáskamrát. Most az utolsóhoz érkezvén kifogytam az OSB lapból (amiket ajándékba kaptam, tehát ingyen volt), ezért befejező szakaszként azokat collos fenyővel gondoltam körbeburkolni. Meg is vettem hozzá ma a 120-as deszkákat. Rémül vizesek sajnos. Ez okoz nekem dilemmát, hogy most akkor hogyan tovább?
    Eredeti elgondolásom az volt, hogy tudtam, ez nem műszárított anyag lesz, meggyalulom, és vendégcsapot dugok közéjük építés közben, hogy ne egy póktanyát, tücsök-bogár birodalmat építsek, mert ugye, ha visszább szárad majd az anyag, akkor jó kis hézagok keletkeznek az elemek között. De ez a fa annyira vizes, hogy alig bírtam becipelni átmeneti fedél alá.
    Még sosem gyalultam ennyire vizes fát. Úgy érzem, hiábavaló lesz ezt meggyalulni, ronda lesz már jövő ilyenkor. Kezelni sem merem. Szerintem ha erre rákenem a lenolajat, akkor konzerválom a benne levő vizet, és szépen meg is fog rohadni miatta.

    Mit tegyek szerintetek? Mindenképp most akarom összerakni, mert legközelebb csak jövő ilyenkor jut ilyesmire időm, a vázszerkezet már kész. Ha nem raknám össze most, akkor nem több helyem lenne az udvaron, hanem sokkal kevesebb, mert ott állna a csupasz váz is, és ezt is tárolni kell addig valahol.
    Gyaluljam meg szerintetek, vagy hagyjam azt a részét a pitschába? Csiszoljam inkább meg jövő nyár végén? Addig hagyjam kezeletlenül? Van értelme most rákenni a kenceficéket?
    Építettem ilyesmit már nem is egyet, jó is lett mind, de ennyire vizes fával még soha nem volt dolgom. Emiatt elbizonytalanodtam, hogy az eddig bevált procedúráim most kétségesek.

    Másik kérdésem, ha már itt tartunk:
    Gyakran előfordul, hogy hazaszállítom a bükkömet, két, négy, hat köbmétert. (Most épp hármat hoztam.) Ez mikor mennyire vizes, szerencse dolga. Igyekszem én fáért egy jó kánikula végére igazítani az utamat, de hát ember tervez...
    Namost, amikor megjövök a fáimmal, sokszor megesik, hogy kell egy hét lomolás is ahhoz, hogy megfelelő helyt tudjak találni a berakatoláshoz. Ilyenkor őrülni szoktam meg, annyira kevés az időm, van, hogy éjfélekig nyúlnak a túlóráim. Van, hogy csak egymásra hányom a fát, nincs időm szellőzőléceket is dugni közé - örülök, ha találok neki átmenetileg valahol egyenes, sík helyt legalább.
    Hátha tudja valaki a választ:
    Mennyi ideig hagyhatom ilyenkor így a bükkömet, hogy ne fülledjen be? Eddig még sosem fülledt be, mert mindannyiszor be vagyok gyulladva tőle (elég nagy pénz áll olykor benne, és a fülledt áru gyakorlatilag eladhatatlan, mert zömmel natúr termékeim vannak), és inkább megszakadok, csak legyen mihamarabb léc között, fedett, lehetőleg sötét helyen. De ez mindig ki is szívta a szuflát belőlem úgy, hogy utána napokig remegett a lábam.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák