Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #11117 üzenetére

    "nem vagyok én teljesen képben, hogy mihez milyen fűrészlap illik."

    Jó valószínűséggel nem a fűrészlapban kell keresni az okot, hanem a fában.
    Amikor a keményfát égeti a lap, akkor három dolgot tehetünk:
    - Nem általános lappal dolgozunk, hanem kifejezetten hosszvágó lappal.
    - Gondosan egyengetett fát tolunk a stellerhez.
    - Kicseréljük a feszítőéket picit vastagabbra, vagy pedig amikor már túljutott a vágott rész a feszítőéken, akkor egy kis fából faragott éket oda beszorítunk, ami nagyobb távolságot tud tartani, mint maga az ék.
    Ha ezeket végigpróbálod, 90%, hogy orvosoltad a bajt.
    S hogy miért is az egzóta nem égett, a körte pedig igen?
    A keményfában ha feszültség van, akkor az óriási erővel húz. Szét, vagy össze. Amikor szét, akkor semmi gond, ám amikor összefele, akkor annyira megszorítja a fűrészlapot, hogy az erős motor is lefullad, a tekercs megég, és megáll a korong. Ekkor kézzel az ebmer néha le se bírja szedni a fát a fűrészlapról, vagy csak úgy, hogy az jól meg is fintul tőle.
    Ha csak égette a fát, az tehát még a szerencsésebbik eset.
    Rengeteg 30-as (3cm vastag) bükköt szélezek. Amióta bbchris javaslatára beruháztam egy hosszvágásra kihegyezett váltófogú fogáshatárolós Freud korongra, öröm a munka és gyönyörű a vágáskép, azelőtt pedig egy általános lappal (amilyen ominózus ALDI-s is) szabályszerűen szenvedés volt ugyanez a munka. Sűrűn megszorult, nagyon égett - szó szerint füstben dolgoztam.
    Most ezzel a Freud lappal is meg tud szorulni, így is tud égetni, de ezt megérzem azonnal toláskor, és így már minden esetben probléma nélkül tovább tudom tolni az anyagot, ha beütök a feszítőék mögé egy faéket - amit már a munka megkezdése előtt oda is készítek. És így nem is éget. Pedig dehogy egyengetem én az anyagot, össze is sz@rnám magam 3 m3 bükköt abriktolni csak azért, hogy mehessen a fűrészgépre. Viszont a régi, gyengébb minőségű általános lappal meg sem próbáltam ugyanezt egyengetés nélkül.
    Rengeteg időt, pénzt és vesződést megspóroltam bbchris javaslatát megvalósítva.

    Összegezve tehát nem lapfüggő (azt kivéve, hogy jobb hosszvágó lappal dolgozni) az eseted, hanem a fa feszültsége tol ki Veled.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák