Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • BonFire

    veterán

    válasz Orionk #14099 üzenetére

    A legnagyobb nehézség nem abból áll, hogy a barát arcát kivágjuk, kimaszkoljuk, és rátegyük az eredetire. Ez könnyű. Legtöbbször a nyersanyag rossz. Sorolom a buktatókat:

    • Póz – szinte kizárt dolog, hogy teljesen véletlenül két arc pont egyforma pózban legyen lefényképezve, hacsak nem direkt úgy állítja be egy fotós pontosan azzal a céllal, hogy később kicserélje az arcokat. A barátod arcának a pozitúrája nem fog illeszkedni Lázár képéhez. Vagyis nem túl valószínű. Az első gyengeség már itt kijön.
    • Kicsi felbontású képek – legtöbb fotó nem jó. Emlékfotók, kompakt géppel, neadjisten telefonnal és rossz fényviszonyok között készült, homályos, bemozdult, ráadásul tömörített, pixeles és kicsi. Ezen kívül az alapanyag, a szakács képe sem elég nagy felbontású, hogy büntetlenül szórakozhassunk vele. Egy nagy felbontású képpel mindig hálásabb dolgozni, több rajta a részlet, lehet sokat „csalni”. A kis felbontásúval nem lehet.
    • Effektek – ha az alapanyag különleges megvilágításban készült, esetleg utómunka során kapott egy hatást, egy színárnyalatot, azt nehéz lesz átültetni a kivágott fejre, hogy színre, homályra, kontrasztra, telítettségre, szemcsésségre megegyezzenek.

    Mindezeket a nehézségeket többé-kevésbé át lehet hidalni, viszont ehhez rendkívül sok idő, és a program magas szintű ismerete szükséges, ugyanis egy konkrét képhez nincs recept, nincs tutorial. Látnod kell, hogy mit kell megváltoztatni, és tudnod kell, hogy ezt milyen eszközzel teheted meg. A tavasszal csináltam egy fejcserés képet, és rendkívül nehéz volt, mert az alapanyag szar volt, az elvárás pedig az volt, hogy ne lehessen észrevenni, hogy arccsere történt. Körülbelül három napig szórakoztam a képpel, mire a megrendelő végül lealkudta az ár felét, végül a felének is csak a felét fizette ki! Elbasztam 3 napot, mert az igényei magasak voltak, aztán amikor ki kellett fizetni, akkor nekiállt szórakozni velem. :((( Így ilyen képet legközelebb csak úgy csinálok meg, hogy előre kikötök bizonyos dolgokat. Pl, hogy árban nincs alku. Előre nem lehet megmondani, hogy mennyit fogok vele végül szopni. Lehet, hogy két óra, lehet, hogy két hét. Azt a két hetet pedig ki kell fizetni. Mondok egy fix összeget, ez az előleg, amíg ezt ki nem fizeti valaki, addig meg sem fogom a tollat. Aztán a végén lehet róla vitatkozni, hogy elég jól sikerült-e, vagy sem. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy szart sosem adok ki a kezemből, legfeljebb visszaadom a megbízást, hogy „bocs, nem boldogulok vele”.) Amit már úgy érzek, hogy kiadhatom a kezemből, attól meg el is várom, hogy megfizessék tisztességesen.

    Félreértés ne essék, eszem ágában sincs rád tukmálni magam, most különben is van munkám, és nagyon meg kéne ahhoz fizetni, hogy szívesség-melókat elvállaljak. Csak azért írtam le ezeket, hogy nagyjából képben légy. Ott van a sok tutorial, gyakorolj. És ne feltétlenül az arccserével kezdd, mert hamar el fog menni a kedved a képszerkesztéstől. Ugyanis nem lesznek először sikerélményeid, az tuti.

    A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

Új hozzászólás Aktív témák