Visszatért a Nokiához a „PureView atyja”

Amikor a Nokia mobilos üzletága a Microsoft kötelékébe került, a legendás PureView technológia és a licencek is Redmondban kötöttek ki. Mobilos stratégiáját újragondolva ugyanakkor a Microsoft lényegében elkaszálta a Lumia sorozatot, és több lépcsőfokban, több ezer munkatársától megvált (pár napja 2850-től), a maradékot pedig a Surface részlegbe csoportosította. Így sajnos nem sok esély maradt a Lumia 1020-as kameratelefon igazi folytatásának érkezésére, Juha Alakarhu pedig, aki komoly részt vállalt a PureView rendszer megalkotásában, úgy döntött: a Microsoft kamerás részlegéből visszatér a finn vállalathoz.

Alakarhu feladata a Nokia Technologies alkalmazásában a virtuális valósággal foglalkozó Ozo csapat képalkotási részlegének vezetése lesz. Ez, a Nokia okostelefonokról szóló pletykák és a Withings okosketyere gyártó felvásárlása is jelzi, hogy új felfogással ugyan, de a finnek ismét aktivizálják magukat a termékpiacon. Az Ozo PC-1 profi virtuális kamera nyolc, szinkronban működő, 2 x 2 4K-s szenzorral felszerelt fényképező és videorögzítő, amely 4,2 kilogrammot nyom. A masina nemcsak a teret, hanem a hangot is teljes, 360-ban rögzíti, és komoly eszköz a gombamód elszaporodó VR tartalomgyártásban, több Disney filmhez is bevetették már. Az egyetlen hátulütője, ami miatt vélhetőleg olvasóink nem rohannak a termék honlapjára egyet a kosárba helyezni, az ára: az alapmasináért potom 60 ezer dollárt kérnek el, azaz mintegy 17 millió forintot.

Azóta történt

  • Összefog a Nokia és a Sony Pictures

    A finnek VR-kamerarendszerére fáj a Sony Pictures foga, a mostani megegyezés pedig számos virtuális valóság tartalmat hozhat PS-re és az Xperia mobilokra.

Előzmények

  • Letesztelték a sosem volt Nokia szupertelefont

    A Nokia/Microsoft McLaren fémházzal, méretes kamerahuplival és többujjas 3D Touch érzékeléssel érkezett volna. Végül elkaszálták.

  • Microsoft Lumia 950 XL - ablakcsere a tizediken

    Megérkezett a legütősebb Windows 10-es referenciakészülék, amely nem kevesebbet ígér, mint kiegészítővel zsebszámítógéppé alakítást. Ám készen áll-e a dolog a nagyközönségnek?

  • Nokia N1 - tizenkét szűk nap

    A Nokia gondolt egy kövéret, és bár mobileszközparkjától megszabadult, tudását a Foxconnal karöltve egy nyolchüvelykes androidos táblagép formájában kamatoztatja.

  • Nokia Lumia 1020 - fényképesztő

    Nincs mese, ez most a legjobb kamerás okostelefon. A 41 megapixeles szenzor és a hat lencséből álló optika együttese verhetetlen a mobilos képalkotás kapcsán.

Hirdetés