Letesztelték a sosem volt Nokia szupertelefont

A Nokia McLaren kódnév alatt futó, a Lumia 1020 folytatásának szánt okostelefon hosszú hónapokig borzolta a márka és a Windows Phone rajongóinak kedélyeit, aztán érkezett a rossz hír: a Nokiát felvásárló Microsoft leküldte a pincébe a roppant izgalmas projectet, és ehelyett a problémás 950-nel és 950 XL-lel zárta a csúcskategóriás Lumiák sorát. A Windows Central hozzájutott és ki is próbálta a McLaren egyik kései prototípusát, és nem győzte dicsérni a minőségi, kényelmesen fogható fémházat a plasztik 950 XL ellenében. A Lumia 1020 dizájnját követő McLaren az előlapon 5,5 hüvelykes LCD panelnek adott volna helyet Full HD felbontással, melynek a meghajtásáért az akkori csúcshardver, a Snapdragon 800 felelt volna 2 gigabájt RAM-mal, 32 gigabájtos belső tárolóval és microSD foglalattal.

Hiába a nagy púp, a kamera 21-23 megapixelesre lett tervezve, és a Lumia 950 megjelenésére vélhetőleg ezt a méretes rendszert sikerült némileg lekicsinyíteni (a szoftveroptimalizálás kevésbé jött össze), azaz nem tért volna vissza a 41 megapixeles PureView szenzor. A prototípussal egyébként csak 8 megapixeles fotókat sikerült lőni. A McLaren ütőkártája a már 2014-ben 3D Touch néven emlegetett, több előlapi szenzort használó technológia lett volna, amely leginkább a Samsung AirView-hoz hasonlítható: az ujjat a kijelzőhöz közel tartva, különféle opciókat lehetett elérni, érintés nélkül, lásd a fenti videón. A Nokia/Microsoft megoldása annyiból fejlettebbnek ígérkezett, hogy a szenzorok lehetővé tették a 3D Touch funkciók elérését a kijelzőtől több centiméterre, és a több ujjas, multi-touch bevitel is működőképes volt, ami még ma is elég futurisztikusnak hat. Végül azonban, úgy tűnik, a tesztelők és a felelősök nem kaptak rá erre az érintés nélküli ötletre, az alternatív bevitel a mobilvilágban ehelyett a nyomásérékelős kijelzők formájában terjedt el. A Nokia/Microsoft-féle 3D Touch ráadásul elég bugos volt tervezési fázisban, végül pedig az egész McLaren projectet elkaszálták Redmondban.

Sokszor kiszivárgott a Nokia McLaren (felül), a Lumia 1020 (alul) igazi utódja végül soha nem futott be
Sokszor kiszivárgott a Nokia McLaren (felül), a Lumia 1020 (alul) igazi utódja végül soha nem futott be. Forrás: PhoneDog [+]

Valamikor ebben az időszakban futhatott vakvágányra a Windows telefonos változata. A Windows 10 Mobile megkésve, sok buggal és kevés érdeklődés mellett startolt el tavaly, a Lumia 950 íriszfelismeréses technológiája sem terjedt el széles körben (bár a Samsung Galaxy Note 7 állítólag ilyesmivel érkezik) a plasztik házas 950 és 950 XL összeszerelése pedig nem volt méltó a Nokia minőséghez. A Lumia sorozatnak nem hivatalosan gyakorlatilag vége, egyre több partner hagyja hátra a Windows 10 Mobile platformot (augusztustól például az Amazon) és a WP fanok utolsó mentsvára, az állítólagos Surface telefon is csak 2017-ben érkezik, már ha a Microsoft nem tesz le erről is. Azt nehéz megmondani, hogy a McLaren sikeresebb lett volna-e a Lumia 950-nél, mindenesetre határozottabban követte volna a Nokia által kijelölt útirányt, ami évekig lényegében egyet jelentett a WP platformmal. Végül, úgy tűnik, a finnek csak kikötnek az Androidnál, viszont egykori, legendás mobilos részlegük nélkül, távol-keleti partnerekkel összefogva.

Azóta történt

Előzmények

  • Microsoft Lumia 950 - kiment a ház az ablakon

    Új oprendszer, új funkciók, új lehetőségek, új csúcsmodell. De az új ablak mellett még bemásznak a bogarak, bőven kell dolgozni a szigetelésen. Az viszont már látszik, hogy ha összeáll, akkor nem lesz rossz.

  • Microsoft Lumia 950 XL - ablakcsere a tizediken

    Megérkezett a legütősebb Windows 10-es referenciakészülék, amely nem kevesebbet ígér, mint kiegészítővel zsebszámítógéppé alakítást. Ám készen áll-e a dolog a nagyközönségnek?

Hirdetés