Nem mindig renderel 4K-ban a Z5 Premium

Múlt héten, a berlini IFA-n közel hajoltunk és megpróbáltuk kiszúrni az apró pixeleket a Sony Xperia Z5 Premium 5,5 hüvelykes, 4K-s kijelzőpanelján, ám nem sikerült, az ugyanis sokkal élesebb volt, mint amilyen „felbontáson” a saját szemünk működött. A GSM Arena hosszabb ideig is megkaparintotta a különleges phabletet, és mikroszkópjuk alatt valóban 806 ppi-s képpontsűrűségre bukkantak, azaz ugyanakkora felületen, a Full HD-s OnePlus 2 megjelenítőjével összehasonlítva négyszer annyi piros, zöld és kék szubpixelt találtak.

A Z5 Premium és a One Plus 2 panelja a mikroszkóp alatt
A Z5 Premium és a One Plus 2 panelja a mikroszkóp alatt (forrás: GSM Arena)

Persze a nyolcmillió képernyőpixel meghajtása még a Snapdragon 810-es SoC-nek és az Adreno 430-nak is komoly feladat, és itt nem csak a teljesítményre, hanem a hőkezelésre is gondolni kell (a Premium háza egyébként két réz hőelvezető csövet is bevet), és úgy tűnik, hogy a Sony szoftveresen is mindent megtesz a fluid működés érdekében. Ennek azonban az az ára a TechGrapple megfigyelései szerint, hogy jelenleg, a megjelenés előtti változat csak a videolejátszó és a galéria esetében renderel 4K-ban, azaz jelenít meg 8,29 millió különböző pixelt. A GFX Bench grafikus tesztjeiben, játékokat futtatva vagy a böngészőben Full HD felbontáson jelennek meg a tartalmak, azaz negyedannyi, 2,07 millió hasznos pixel különböztethető meg.

Mi nem tudtunk a 4K-s panel látványával betelni
A demóvideó tűéles volt, máshol viszont alacsonyabb felbontásra válthat a rendszer [+]

Magyarán, alkalmazástól függően a QHD-s LG G4 képe élesebb, mint a 4K-s Z5 Premiumé. Persze telefonméretben sokan már a Full HD-s és a 2K-s panelt sem tudják szabad szemmel megkülönböztetni, és bármilyen végleges kijelentés előtt érdemes megvárni a Z5 Premium novemberi piacra kerülését, hiszen egyelőre csak a kiadás előtti verzióval találkozott a szakma. Mindenesetre, ha akkor is javarészt Full HD felbontáson fog futni a rendszer a 4K-s kijelző ellenére, biztos lesz olyan, aki csalódni fog a gyártóban, hiszen a marketingstratégia központja alighanem a rekord felbontás lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés