Hirdetés

MWC 2018: Érkezik a Sailfish 3, hagyományos telefonokra is

Az elmúlt években nagyjából minden kihalt az okostelefonos operációs rendszer fronton, ami nem Android vagy iOS, a Tizen is inkább kütyükben terjed. Az Intex Aqua Fish személyében azonban hozzájutottunk másfél éve egy Sailfish OS-t futtató ketyeréhez, és belekerült kis időbe, míg a rendszer logikáját megismertük, ám utána a kezelés gördülékenyen zajlott. A fejlesztés nem állt le: a Jolla az MWC-n bejelentette, hogy ősszel válik elérhetővé a Sailfish 3, ami 30%-os sebességnövekedést hozhat, illetve androidos alkalmazások futtatását, ami elég jó volna.

Sailfish OS egy demókészüléken
Sailfish OS egy hagyományos demókészüléken [+]

A gesztusvezérléssel kezelhető felületen gyors az alkalmazásváltás jobbról balra pöccintve, akárcsak a kapcsolók és beállítások elérése felülről. De nem csak érintésalapú formával lehet majd kezelni az új iterációt, a hagyományos 4G-s telefonokat is támogatni fogja a rendszer, amit egy demókészülékkel mutattak be. Mondjuk, ezen mobilok csillaga éppen leáldozóban van az Android Gót futtató ajánlatok felbukkanásával, jól jön ugyanakkor a Sailfish 3 kompatibilitása a zöld robotos alkalmazásokkal, akár nyomógombos ketyeréken.

A Sailfish a Sony Open Device programnak hála elérhető lesz az Xperia XA2-re, az MWC-n szintén megkukkantható Planet Gemini PDA-ra, egyes INOI tabletekre, a fejlesztő Jolla pedig tárt karokkal várja a további partnereket. Tudni kell viszont, hogy a Sailfish nem ingyenes rendszer: aki egy meglévő, androidos készülékre kívánja telepíteni, annak licencdíjat kell kifizetnie.

MobilarenaSEAT AtecaLG V30

Előzmények

Hirdetés