MWC 2016: Újraforgatták, itt a Alcatel Idol 4

Lényegében az Alcatel nyitotta meg az idei Mobile World Congress kiállítást, hiszen két új okostelefont és egy 2in1 tabletet is bemutattak. Az Idol 4 és Idol 4S névre hallgató készülékeknél azonnal szemet szúrhat, hogy kimaradt a One Touch felirat, valószínűleg ezt a jövőben sem fogja használni a gyártó. Ráadásul a cég logója is megváltozott a jeles alkalomból. A két termék közül az Idol 4 mondható kompaktabbnak, ami az Idol 3 (4.7) örökébe lép, ám fontos újítás, hogy a IPS LTPS kijelző 5,2 hüvelykesre nőtt, ezzel együtt pedig a felbontás is az előnyére változott: immár 1080 x 1920 pixel jelenik meg. Külső tekintetében több hasonlóság is felfedezhető a tavalyi generációval: továbbra is megmaradt a forgathatóság, vagyis a felül és az alul található, a cég szerint akár 3,6 wattos teljesítményre képes JBL hangszórók egyúttal beszélgetési mikrofonként is szolgálnak (különféle szoftveres extrákkal és hangszínszabályzóval megfűszerezve). A kütyüt akár fektetett módban is használhatjuk, ergo a főmenü is megjelenik vertikális irányban.


[+]

A mobil paramétereit tekintve 147 x 72,5 x 7,1 milliméteres dimenziókról beszélhetünk, a tömeg egyelőre még nem ismert, ám kézben tartva egyáltalán nem tűnt nehéznek, pedig a keret fémből készült, a fekete hátlap mindig adott, a szélek viszont több színben választhatók. A szerkezet lelke a Snapdragon 617 chipset, a processzor négy 1,7 és négy 1,2 gigahertzes Cortex-A53 magot tartalmaz, a grafikus feladatok ellátásért az Adreno 405 GPU felel. Jó hír, hogy 3 gigabájtnyi rendszermemóriát kapott a telefon, az adattároló mérete pedig 16 gigabájt (ebből 10 gigabájt használható fel szabadon), szerencsére a microSD (maximum 512 gigabájt) bővíthetőség sem maradt el.


[+]

A hátlapra egy 13 megapixeles fényképező került, ami automatikus HDR funkciót ígér, tartozik hozzá egy ledes villanó, ám ami igazán jó, hogy akár 0,15 másodperc alatt képes fókuszálni, az azonnali fényképezéssel pedig 0,6 másodperc alatt fotó lőhető. A 84 fokos látószögű előlapi kamerával 8 megapixeles képek rögzíthetők. A képességek közül kiemelendő még a Cat.6-os LTE, a Bluetooth 4.2, a 802.11a/b/g/n/ac-s WiFi és a GPS, és nem lehet elmenni szó nélkül a dupla zajszűrő mikrofon mellett sem. Társával együtt az Idol 4 is kapott egy BoomKey névre hallgató billentyűt (kísértetiesen hasonlít egyébként a Sony bekapcsológombjára), ami az Android 6.0 operációs rendszerrel együttműködve különféle funkciók elérését teszi lehetővé: ilyen a kamera gyorsindítása, az audiolejátszás és a hangzás optimalizálása, vagy éppen az Asphalt 8-nál a nitro aktiválása. A gomb funkciója mindig az éppen használt felülethez és alkalmazáshoz igazodik.


[+]

Az Alcatel még egy dologgal kedveskedik az újdonságaihoz, ami egy nagyon egyszerű VR-szemüveg, ez a megoldás leginkább a Google-féle Cardboxhoz hasonlít, bár legalább műanyagból és nem papírból készült (a későbbiekben remélhetőleg ki tudjuk majd próbálni, pláne azért, mert a legtöbb piacon ez szolgál a telefon dobozaként is). Nyilvánvalóan a VR-szemüveghez előre telepített tartalmakat is talál a vásárló a telefonon. A készülékhez JBL headsetet mellékel a gyártó. A 2610 mAh kapacitású akkumulátorral felszerelt Idol 4 Európában 250 eurós áron debütál, ami járulékos költségek nélkül átszámolva 77 ezer forintot jelent (itthon ennél magasabb árcímkére kell számítani), de piactól függően a RAM mérete és a hozzá adott VR szemüveg léte eltérhet.

A 2016-os MWC-re kijutásunkat támogattákAlcatel One TouchTelekom

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés