MWC 2015: Kezünkben a Nokia N1

Mindössze pár nap telt el azután, hogy az első Microsoft logós Lumia termék elstartolt, és a mobilos részlegét eladó Nokia máris robbantott: bemutatkozott ugyanis az Android 5.0 Lollipoppal felszerelt N1 táblagép.


[+]

Az eszközt nem a Nokia, hanem ázsiai partnere, a tajvani Foxconn gyártja a finnek logójával, éppen ezért ott is startolt el első körben a 249 dolláros eszköz, amely az árához képest erős hardveres felhozatalt és prémium alumínium házat kapott. Mindez kézbe fogva is nyilvánvaló: a 200,7 x 138,6 x 6,9 milliméteres táblagép nem csak érzésre, hanem a konstrukció tekintetében is hibátlan, azaz tényleg remekül egybe lett rakva. Más kérdés, a 7,9 hüvelykes megjelenítő 3:4-es képarányú, ezért kényelmetlenebb egy kézzel átfogni, mint egy 10:16-os nyolchüvelykest.


[+]

Az N1 lelke az Intel Atom Z3850-es, négymagos SoC, amely 64 bites alapokon nyugszik. A grafikus feladatokat a PowerVR G6430-as IGP végzi, RAM-ból 2 gigabájt jár. Bár a microSD foglalat kimaradt, a Nokia munkatársa nem győzte hangsúlyozni, hogy a fenti felhozatal és ár mellett a 32 gigabájtos belső tároló mennyivel jobb ajánlattá teszi az N1-et mondjuk az aktuális iPad Mininél, amely ugyancsak 1536 x 2048 pixeles megjelenítőt kapott.


[+]

Az eszközt bár a Foxconn gyártja, azért a Nokia névjegye is felfedezhető az N1-en, egészen pontosan a szoftveres felületén, azon ugyanis a Z Launcher fut, amely az indítóikonokat használati szokásaink szerint rendezi. A képernyőre pedig betűrajzolással gyorsan a kíván tartalmakhoz lehet jutni, így appokhoz, telefonszámokhoz vagy online találatokhoz. Ugyancsak megtalálható a táblagépen a HERE Maps és a Nokia egyéb térképes szolgáltatásai. Noha a kérdésemre, ami az N1 európai megjelenésére vonatkozott, a Nokia munkatársa kitérő választ adott, az arcára írt széles mosoly és a finom célzás valószínűsíti, hogy a táblagép előbb-utóbb az öreg kontinens boltjaiba is eljut.

MWC utazásunkat támogatta az Alcatel One Touch és a mydlink HomeAlcatel One Touchmydlink Home

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

  • Kínán kívül a Nokia N1

    A Foxconn üzemeiben gyártott, Nokia logós táblagép elhagyta a Kínai Népköztársaság határait. A tajvani az első "külföldi" piac, ahol kapható lesz.

  • Mobilarena TV: No ki a mai vendég?

    Megsúgjuk: nem egy személy, hanem egy táblagép. Egy androidos Nokia táblagép, mert 12 nappal az első Microsoft Lumia készülék bejelentése után a finnek egy ilyen kütyüvel válaszoltak.

  • Nokia N1 - tizenkét szűk nap

    A Nokia gondolt egy kövéret, és bár mobileszközparkjától megszabadult, tudását a Foxconnal karöltve egy nyolchüvelykes androidos táblagép formájában kamatoztatja.

Előzmények

Hirdetés