Hirdetés

Exynosszal érkezik a következő csúcsmobil?

Nem egy Galaxy, hanem egy Pixel telefon került szóba, az AMD neve is elhangzott.

Az Exynos 2200 nyögvenyelős startja és a Galaxy S22 problémái után hamar meghozhatta a Samsung mobilrészlege a presztízsveszteséget jelentő, ám felhasználói örömöt hozó döntést: a folytatás Qualcomm lapkával készül minden egyes piacon, aminek a félvezető üzletág nyilván nem örült. A Google ugyanakkor a Samsung hosszútávú hardverpartnere, a Tensor chipek pedig a SamMobile szerint lényegében az Exynos széria átiratai, és ez idén is maradhat.

A Pixel 8 Pro renderképe CAD fájl alapján
A Pixel 8 Pro renderképe CAD fájl alapján (forrás: OnLeaks / SmartPrix) [+]

A Tensor 2 például az Exynos 2200-on módosított, a Tensor 3 pedig a sokat emlegetett, ám végül be nem mutatott Exynos 2300-on variálhat, mielőtt a Pixel 8 és 8 Pro házába kerülne. Olyannyira nem csillapodnak a nevezett chip pletykái, hogy még mindig érkeznek hozzá részletek: az IT Home egy kernelkódból például 3,09 GHz-es Cortex-X3 csúcsmagot, négy 2,65 GHz-es Cortex-A715 teljesítménymagot és négy 2,1 GHz-es Cortex-A510 takarékos processzormagot olvasott ki, ami összesen kilenc részegységet jelentene összeadogatva. A GPU az AMD RDNA 2 architektúrán alapuló Xclipse 930 lehet 1,4 GHz-re skálázva, 8 CU modullal.

Azt a SamMobile teszi hozzá, hogy ez a lapka köthet ki a Pixel 8 családban némi módosítással, ezúttal viszont a Google nem kéri meg a Samsungot, hogy cserélje Mali GPU-ra az Xclipse-t, azaz AMD alapokon érkezhet a referenciamobilok grafikus gyorsítója. Addig viszont Tensor 2-vel futhat be a Pixel 7a, a Pixel Tablet és a Pixel Fold. A Pixel 7a premierje a májusi Google I/O-n lehet 450-500 dollár közötti vételárral, míg az ugyanott debütáló Pixel Foldra 1300-1500 dollár közötti árcédulát aggathatnak. Azt, hogy miért kell egy évet várni a Pixel Tablet polcra kerülésére a tavalyi előzetes után, csak a Google tudja megmondani.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés