Tronsmart Chocolate - energiaszelet

Hirdetés

A 2013-ban Shenzhenben – hol máshol – alapított cég számos kiegészítőt és okos-megoldást kínál, többek között Windows alapú mini PC-ket, különböző formátumú töltőket, kábeleket és adaptereket, valamint két éve ők követték el a világ első nyolcmagos, 4 GB memóriával szerelt Androiddal futó médialejátszóját, amely teljesítményben akkor lazán leverte az asztalról a Chromecastot, Nexus Playert és az Amazon Fire TV-t is. A cég termékei, az eszköz típusának függvényében az Allwinner, a Rockchip és az Amlogic gyártósorairól gördülnek le, és Tronsmart brand alatt kerülnek forgalomba. Tavaly bővült a portfólió, a Qualcomm-mal való együttműködés nyomán bemutatkozott a Quick-Charge termékvonal, amelyből ezúttal a WQ-10 modellszámon futó, hamarosan itthon is elérhető, Chocolate névre keresztelt vezeték nélküli gyorstöltőt volt szerencsénk kipróbálni, amit még a hazai forgalmazás megkezdése előtt a Geekbuying küldött el a számunkra.

A Qualcomm 2.0-s gyortöltési szabványának igazoltan megfelelő technológiát alkalmazó holmi apró, inkább funkcionális, mint dizájnos dobozkában érkezett az Eustocktól. A tetőt felemelve megbizonyosodhatunk róla, hogy „Egy lépéssel mindig előrébb” járunk (felirat a tető belsején), lefelé pillantva pedig a doboz több, mint felét elfoglaló töltőpadot vehetjük szemügyre. Papírból szerencsére nem sokat pazaroltak, a kezelési útmutatónál viszont sokkal érdekesebb a lila garanciakártya, amelyen nem csak az ügyfélszolgálat és termékoldalak elérhetőségét találjuk, de a garancia aktiválásához szükséges teendőket is. A Tronsmart oldalán való termékregisztrációval ráadásul nem csak a garanciát izzíthatjuk, de további hat hónapot is kapunk, így összesen két éven keresztül élvezhetjük a védettséget. A fehér kartonfület felemelve már csak egy 1 méter hosszúságú microUSB kábelt találunk.


[+]

A 100 x 60 x 12 milliméteres töltőpad legalább annyira néz ki csokoládénak, mint beltéri falburkolat mintának, ráadásul relatív ritka, hogy a hivatkozott édesség teljesen fekete színben manifesztálódjon, de fogjuk rá. A javarészt polikarbonát és tűzálló termoplasztik polimer (ABS) szerkezet körülbelül 120 fok Celsiusig bírja, mindamellett nagyon könnyű. Az alján található csúszásgátló talpacskáknak köszönhetően azért nagyon szerencsétlenül kell közelíteni, hogy leverjük az asztalról. A négy lábacskán kívül a gyártó neve és a töltési információk olvashatók alul, amelyből kiderül, hogy normál módban 5V/1A a maximum, a gyorstöltés pedig 9V-on 1,2 Amperrel történik. Áramforráshoz a rövidebb élen található microUSB csatlakozó segítségével csatlakoztathatjuk a mellékelt USB kábellel. A felső burkolat műanyag keretbe foglalt, jó tapadású szilikon felület. A kiemelkedő osztásoknak viszont, a csokoládé kinézetének imitálásán kívül, valószínűleg fontosabb funkciójuk is van, például légréteg biztosítása a két eszköz között.


[+]

A gyártó nem mellékel hálózati gyorstöltő fejet, a vezeték nélküli gyorstöltés képessége viszont csak ilyen módon aknázható ki, hagyományos töltőfejjel, vagy számítógépbe csatlakoztatva kizárólag normál tempóban regenerálhatjuk az arra alkalmas készülék energiaforrását. A csatlakozóval szemközti oldalon indikátor-ledek jelzik a töltő és a töltés állapotát. A kék még csak azt tudatja, hogy megfelelő energiaforráshoz csatlakoztattuk a töltőt, a villogó kék viszont hibakód, alapvető diszfunkciót jelez. A zöld led a töltés folyamatát, míg a két led együttes aktiválódása a teljes feltöltést mutatja. Nagyobb eszközt nagyjából bárhogy ráhelyezhetünk a felületre, ha nem akar eleve leesni, értelmezni fogják egymást, de érdemes minél nagyobb érintkezési felületet engedni.


[+]

A tájékoztató felhívja a figyelmet, hogy gyenge térerő esetén a vezeték nélküli töltéssel teljesen leeshetünk a hálózatról, valamint nagyon vaskos tokok alkalmazásával nem biztos, hogy menni fog a dolog, ilyenkor hámozzuk le a készülékről a védőburkot a töltés idejére. Viszont azok a telefonok, amelyek eredendően nem rendelkeznek a vezeték nélküli töltés képességével, felvértezhetők e tulajdonsággal egy erre a célra kialakított hátlap vagy tok bevetésével, bár csak normál sebességet fogunk elérni. A legtöbb készülék esetében a gyorstöltés engedélyezésre is szükség van, amit általában a Beállítások, Akkumulátor menüpontja alatt tudunk eszközölni.


[+]

A teszt során asszisztáló Samsung Galaxy S7 Edget 3600 mAh-s akkumulátorát gyors funkcióval kicsit több idő alatt sikerült feltölteni, mint ugyancsak gyors módban, de kábellel, nagyjából két óra kellett neki, a számítógép mellett pedig komótosan eszegetett, a normál sebességnél valamivel lassabban. A Tronsmart Chocolate Quick Charge 2.0 vezeték nélküli töltője annak ellenére is teljesen rendben van, hogy engem például véletlenül sem emlékeztetne csokoládéra, és a dizájn se különösebben ragadott meg, de remekül működik, kielégítő információt szolgáltat a töltés állapotáról, és bár értelemszerűen melegszik, legalább gyorsan normalizálja a hőmérsékletét, amint befejeztük a töltést. A kellemesen lapos és kompakt energiaszelet nagyjából 7 ezer forintért szerezhető be, ami alapvetően kedvezőnek mondható, annak fényében, hogy az árkategóriába tartozó megoldások nem támogatják a gyortöltési funkciót. Tehát a nagyon szubjektíven, de részemről nem kitörő lelkesedéssel megítélt design ellenére tetszett.

Tronsmart Chocolate

AliceWake

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Hirdetés