- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Idő előtt felbukkant a Galaxy A57 egy európai webshopban
- iPhone topik
- Motorola Moto Watch – még nem teljes a kör
- Apple iPhone Air - almacsutka
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- MWC 2026: Hálózattechnológiai mélyvíz Bóday Tamással. Mint rendesen.
Új hozzászólás Aktív témák
-
woci
csendes tag
Késznek minősítve. Tudjátok, legalább fél méterről kell nézni
-
woci
csendes tag
Így már értem mire gondolsz, blutack kilőve.
A jack dugó viszont jó lehet.
A dugót beleaplikálod az állványba, a makett aljába pedig egy ilyen aljzatot.
Akkora lukat fúrsz neki, hogy a menetes rész szorosan illeszkedjen bele.
Beletekered, pillanatragasztóval rögzíted, az anyát letekered a makett aljáig, és utána az egész aljzatot körbeöntöd Epokittel. (Mondjuk nem árt előtte ráforrasztani a vezetékeket
)
De ez csak egy per pillanatnyi ötlet... -
wetomi
aktív tag
Modellező gyurma, vagy egyéb kétkomponensű ragacsok:
A BluTack és társai gyengék. Ha a belső világítás mellett döntök, akkor a hajó állványát és elektromos csatlakozóját egyben szeretném megoldani úgy, hogy a makett egyszerűen levehető legyen (pl. egy 6,3-as jack, vagy hasonló méretű, de egyszerű megoldás) Ehhez a makett aljában az "anyának" beton stabilnak kell lennie, hiszen a makett tömegét el kell viselnie. Annak idején a saját tervezésű 1 méteres papír / balsa makettnél világítás nélkül egyszerű volt megoldanom, mert két csövet beragasztottam a hajó gerincébe és az állványba pedig a két réz rudat. A világítás viszont bonyolítja a helyzetet, ha bevállalom.A legtöbb csillaghajó makett esetén fixen beépített állványt használnak a fix vezetékezéssel, én ezt szeretném továbbgondolni. De hogy jobban lásd mire gondolok, itt egy példa videó a vonatkozó résztől. Ehhez a Blutack gyenge. Időközben azért bújom a webshopok kínálatát és a gyártói leírásokat, így valószínűleg a Milliput epoxi gyurmák irányába megyek majd.
Nem sietek el semmit. Néhány alap szerszámot, ragasztót vettem már, de két kisgyerek mellett (4 éves az idősebb) nem tudok bármikor bármihez hozzákezdeni, szóval most még erősen az információgyűjtés, tervezés és időszakában vagyok. Még a belső világításról sem döntöttem, ami a Voyager esetén azért lenne lényeges, hogy kifúrjam-e az ablakok helyét, vagy sem. Az Enterprise és a Grissom ilyen téren jobb, de átalakítás ott is szükséges lehet.
Szóval igen, airbrush lenne az álom hosszú távon, de a körülményeket tekintve (hogy a gyerekek mellett nehezen tervezhető a szabadidő és a szerszámok karbantartása, rendelkezésre álló hely) sajnos a következő néhány évre még igénytelen megoldással tervezek és nem is cél, hogy minden 100%-ig színhelyes legyen. Mivel nagyjából egy témával szeretnék foglalkozni, aminek nagyon hasonló a színvilága, ezért talán nem baj, ha egy-egy színből van nagyobb mennyiségem spray formájában. Az apraja meg évekig jó lesz bármire.
Hosszútávú tervek?
Most kapásból itt a 3 friss jövevény, van egy évek óta átépítés alatt álló eredetileg papír makett, akivel az elmúlt 1-2 évben csináltam csúnyaságokat , csak még nem írtam róla (1, 2, 3, 4)
No meg azt sem tartom kizártnak, hogy beessen valami 3d nyomtatott cucc. Őt pl. ecsettel festettem évekkel ezelőtt, lásd a feljebb linkelt átépítéses linken. Először az is csíkos volt, de 4, vagy talán 5 réteg Tamiya akril után már jól mutat fényképen.És a gyerekek részére is van pár tippem, mit csinálnék hasonló témakörben (nyilván itt is az a cél, hogy apa jól szórakozzon és látványos, kézzelfogható legyen a végeredmény). A gyerekeket úgyis csak ideig-óráig érdekli majd

Úgyhogy azért is piszkálom a témát, hogy jöjjenek az ötletek, pro és kontra érvek. Nyitott vagyok az ötletekre és igyekszek az alapján ésszerűen dönteni a végén, majd valamikor amikor odajutok.
-
woci
csendes tag
Nyertél!
Amikor én pár éve vén fejemmel újra elkezdtem makettezni, az első gonolat az volt, hogy újra tudom -e élni a gyerek-fiatalkori élményeket.(Sikerült) Akkoriban ezt a makettet játékboltokban lehetett megvenni, NDK gyártmányban. Most az eredeti példányokért építetlenül, dobozban, megsárgult matricával olyan horrorösszegeket kérnek, hogy azt nem voltam hajlandó kifizetni érte.
De aki keres, az talál:
[link] -
woci
csendes tag
vlevi hozzászólását is tiszteletben tartva:
Soha nem használtam még spray-t maketthez, de:
Annak utánanéztél már, hogy ha spray-ből akarsz összeszedni egy alapszínekből álló kollekciót, annak az árából majdnem kijöhet egy kompresszor plusz egy egyszerűbb pisztoly is?
Kérdés, hogy eleve mennyi pénzt szánsz erre, mennyire gondolkodsz jövőbeli makettezésen.
Véleményem szerint (de ez kézügyesség, stb. kérdése), az airbrusht könnyebb megtanulni, mint a spray-vel való festést."Néztem már több videót is ahol kétkomponensű gyurmát/ragasztót használtak a csatlakozó stabil beragasztásához, de nem egyértelmű számomra, hogy melyik az, ami rendesen oda is ragad a műanyaghoz és van olyan is, ami csak formázható, aztán keményre köt, de nem kifejezetten "ragad"?"
Ragasztani a BluTack tökéletes lehet. Vegyél egyet, próbáld ki. Ez egy "gyurma" ragasztó, szép kék színe van, nem köt szilárdra, de nagyon tartós. Ráadásul elektromosan sem vezető, tehát világítás rögzítéshez is jó lehet.
-
woci
csendes tag
MIG-3 matricázás befejezve. Ma-holnap kap egy lakkréteget zárásként, aztán megy a polcra.
Addig is itt egy másik érdekes, folyamatban lévő project:
Na mi ez? (50 év fölötti fiúk-lányok előnyben...
) -
woci
csendes tag
válasz
Remus389
üzenetére
Helyes meglátás.
Itt egy pár éve épített autentikusabb kivitel:
De visszatérve a német kivitelhez: A világháborúban az ellenfelek az egymástól zsákmányolt gépeket (logikusan) elkezdték vizsgálgatni, tanulmányozni. Ha megmarad rajta az eredeti festés, fenn áll a veszély, hogy az épp tesztelt repülőt a saját légvédelmük lövi ki. Nekem ez a német verzió úgy jött, hogy valamelyik makettkiállítás börzéjén belefutottam ebbe a matrica készletbe (Szegedi Feri ott van elég sok börzén, és mindig csinál egy turkálós/akciós dobozt):
Vettem hozzá egy olcsó Hobby Boss makettet... -
woci
csendes tag
válasz
Remus389
üzenetére
Épp most matricázom.
Azt a szájbavert svastikát 4 darabból kell összerakni. Öreg vagyok én már ehhez. Szemüveg+fejpántos nagyító+1 üveg bor, de csak egy oldalt tudtam megcsinálni.

Így, megnézve a fotókat még inkább ragaszkodom a múltkor elmondottakhoz: "Fél méterről nézve legyen elfogadható"
-
wetomi
aktív tag
#1753 aradebil2 -> #1756 vlevi
Köszönöm az iránymutatást, az már biztos, hogy valamivel fújni fogom az alapszíneket a két nagyobb makettnél. Még nem tudom mivel, de kezd körvonalazódni a kép.A javaslatotok alapján elkezdtem utánanézni az AK és a Vallejo festékeinek és sok jó színt találtam. Már gyűjtöm a táblázatokat a színek átváltására az egyes márkák között, így el tudok távolodni a Revelltől és egyszerűbb lesz akril alternatívát találni. Végre több helyen is látok RAL színkódot, így ha valami festékboltban kevertetnék alapszínt, talán könnyebb dolgom lenne. Ha már Vallejo, a videók alapján a plastic putty nagyon tetszik, hígabbnak látom, és így talán könnyebb vele dolgozni.
#1755 aradebil2 - Továbbra sem zárkózok el az ecsettel festéstől és ez a két videó azért is jó, mert így végre látom, hogy mit rontottam el annak idején a régi, fiatalkori maketteknél. (vastag, szinte hígítatlan festék egy rétegben, szar ecset...).
Modellező gyurmákkal van tapasztalata valakinek itt a csoportban?
Nagyon erősen gondolkozok belső világításon. A modellező gyurma hasznos lenne a fény blokkolására is bizonyos helyeken, de a hajók aljában az elektromos csatlakozást is be tudnám vele ragasztani. Néztem már több videót is ahol kétkomponensű gyurmát/ragasztót használtak a csatlakozó stabil beragasztásához, de nem egyértelmű számomra, hogy melyik az, ami rendesen oda is ragad a műanyaghoz és van olyan is, ami csak formázható, aztán keményre köt, de nem kifejezetten "ragad"?
-
vlevi
nagyúr
válasz
aradebil2
üzenetére
Igen, én se arra gondoltam, hogy a teljes felületet ecsettel fesse.
Arra, hogy a spray-el felvitt szürke felület monotóniáját ecsettel, koszolással, bemosással lehet nagyon jól megtörni.
Erre pedig nagyon sok harcjárműves videó van a neten. Persze túlzásba esni sem érdemes, mert nem az a cél, hogy bontószökevény rozsdabogját csináljunk a USS Enterpriseból, de a panelvonalak kiemelése, megfolyások, satöbbik -
aradebil2
senior tag
Sajnos nincsen már sok ecsettel festős videós, főleg nagyobb makettekre, talán őt tudom ajánlani:
1/48 F4F Wildcat
1/48 A-10 WarthogNézd meg, hogy mennyiszer kell átkenni egy-egy felületet ecset esetén, és már rohansz is kannát venni
Én is ott engedtem el az akrillal ecsettel festést, egyszerűen nem adta ki hogy 6* átkenjek felületeket.edit: természetesen a válasz wetomi-nak ment volna
-
vlevi
nagyúr
Úgy valahogy.
Nagy, egybefüggő felületet spray-el érdemes lefújni, de azt is meg kell tanulni kezelni.
Rengeteg festék jön ki belőle, és, ha lassan csinálod, nagyon vastag réteg kerül a felületre.
Ez a ház körül munkáknál nem baj, de egy maketten igen.
Tamiya Akril nem a legjobb az ecsethez. 1-2 pöttyöt odarakni valahova, az még oké, de másra nemigazán.
Ecsettel festéshez én is azt ajánlom, vegyél 1-2 Valejo Model Color festéket, ezek sima vízzel hígíthatóak. -
aradebil2
senior tag
Van az aquacolornak egy- két jó színe, de a márka gyakorlatilag visszaszorult a játékbolti/müllerres szintre. Annyi jó hobbi festék gyártó van, hogy kár lenne Revellel szórakozni. Vegyél színes alapozókat AKtól, Vallejo-tól. Tamiya akrillal pedig vigyázz, mert nem vízbázisú hanem alkoholos. Nagyon nagy gyakorlatot igényel hogy ne hagyj vele ecsetnyomot. Én kannàval fújnàm a helyedben.
-
wetomi
aktív tag
A Revell Aquacolor és Spray Color festékeivel van valakinek tapasztalata?
Elkezdtem összerakni a festéklistát a 3 csillaghajóhoz és most így évek után a nulláról újrakezdve nem kevés cuccot kellene megvennem. A legtöbbet annak idején a Revell és Humbroll enamel festékeit használtam ecsettel, de Tamiya akrilokhoz is volt szerencsém (és szerettem őket).
A Voyager és az Enterprise esetén is elég nagy felületet kell telibe festeni. A Grissom kisebb. Kicsit tartok tőle, hogy az alapszíneket nem sikerül elég homogénre keverni és utána ecsettel egyenletesre festeni, ha a gyári ajánlás szerinti enamel festékeket használok. Nem használok airbrusht, de pl. spray-t már kipróbálnék, ha találok megfelelő színt. Ecsettel még Tamiya akrilt is kipróbálnék. Nem szükséges a teljes színhűség, inkább szemre, érzésre menne.
Mennyire lenne szentségtörés, ha valamilyen festékes boltban kevertetnék spray-t? Nyilván nem olcsóbb az sem, de a burkolat alapszíne legalább egyenletes lenne.
Egyelőre nem vettem semmit, csak hangosan gondolkozok a lehetséges megoldásokon.
-
Remus389
nagyúr
Ez azért elég brutális lesz
Remélem én is hogy jól fog sikerülni, csupán minimális szépséghibákkal (pl egyenletlen festés), törekszem majd a tökéletességre, de biztos lesz kevésbé jól sikerült része majd.Én nem tudok ilyen szépen dolgozni mint Te
Ugyan, köszi a bókot, de megnézve az eddigi makettjeimet, bizony itt-ott mindegyiken vannak tökéletlenségek, nekem amúgy a Lancaster és a Macchi a kedvencem, de azok se tökéletesek. A Lancaster azért tetszik, mert a mérete miatt látványos bombázó. A Macchi pedig a kézügyességemet tette a leginkább próbára, ahhoz képest sikerült befejezni prezentálható állapotra (de azért makett versenyen nyílván nem nyerne) .Egyébként összerakatlanul a polcon, még dobozban kb. 50db van. Kenyeret nem kérnek, itatni nem kell őket, 10 év és mehetek nyugdíjba, lesz rá több idő...
Az én mentalitásom mindig is az volt, ha amíg végzel az aktuálissal, addig ne vegyél újat.
Kivétel a Macchi volt, az sokáig félkész volt, mert nem éreztem azt hogy képes vagyok befejezni, gyűjteni kellett tapasztalatot előtte. Jelenleg nekem csak a Horten van félkész állapotban, nincs más. Remélem idén nyáron fogok vele jelentősen haladni, akár be is fejezni. Ha haladok vele jelentősen, azt majd úgyis jelzem itt.Egyébként igéretesnek tűnik a MiG-3 amit csinálsz, ránézésre hibátlan.
-
woci
csendes tag
válasz
Remus389
üzenetére
Nekem ez van félretéve [link]
Ez azért elég brutális lesz
Én nem tudok ilyen szépen dolgozni mint Te, de egyszer már azt hiszem sikerült megfogalmazni a lényeget:
" Ha fél méterről nézve jól néz ki, és élveztem a megépítését, akkor minden kritizáló bekaphatja."
Egy majdnem profi makettező ismerős úgy fogalmazta meg: "Minden új megépített makett csak gyakorlás, hogy legközelebb mt ne b@sszak el."Egyébként összerakatlanul a polcon, még dobozban kb. 50db van. Kenyeret nem kérnek, itatni nem kell őket, 10 év és mehetek nyugdíjba, lesz rá több idő...
-
woci
csendes tag
-
wetomi
aktív tag
Figyelem a topicot, de évek óta nem tudtam csinálni már semmit, így aktívan nem írok. A kicsi gyerekek mellett egyelőre nem is nagyon látok esélyt a makettezésre.
DE! Októberben még black friday előtt sikerült elég jó akciókat kifogni, így spontán ötlettől vezérelve beszereztem az alábbi 3 szépséget. Fogalmam sincs mikor tudok hozzákezdeni az építéshez és talán csak évek múlva lesznek készen, de már nagyon várom a munkát. Csak a belső világításról kellene döntenem...
Korábbi munkáim: Longbow és néhány vegyes
-
Remus389
nagyúr
Nekem ez van félretéve [link] , sok egyéb dolgom volt az elmúlt két évben, de szerintem idén nyáron le fogom fújni a nagyrészét, szóval haladni akarok idén vele, talán be is fejezni. Sajnos azt hiszem elhagytam a pilóta hevederzetéből 1-2 mikroszkópikus csat-ot, így valószínűleg a kiegészítő szettet újra meg kell vennem Japánból, ami lehangoló, de mindent lehet csak akarni kell. Az is lehet megvan,vagy kipótolható olcsóbban valahonnan, majd meglátjuk.
-
woci
csendes tag
Na akkor még egyszer, mert eltűnt amit írtam...
Lehalt a topik, senki nem makketezik már?
Én épp egy MIG-3 at építek. Ki mit csinál?
[kép]
-
vlevi
nagyúr
válasz
KisBundi
üzenetére
" de lakkról nem szól a fáma. "
A spray festésnél oda kell figyelni, mert a Tamiya spray az oldószeres festéket tartalmaz.
Első 1-2 átfújás csak egy lehelletfinom ködölés réteg legyen, és később mehet rá a vastagabb, ami már fed is.
Ja, és figyeld, hogy mennyire gyorsan mozgatja a spray-t. Illetve, hogy az elején próbáld ki, hogy hogyan kell fújni, milyen messziről, satöbbi. Itt egy példa.
[link]
Nagyon sokan a Gunze fényes lakkra esküsznek, ami kapható spray formában. Ebben a videóban is azt használja. -
aradebil2
senior tag
válasz
KisBundi
üzenetére
Vedd meg a sprayket (drága lesz az is), aztán ha tényleg elkészül a 4-5 makett és van kedved a folytatáshoz, akkor térj át csak airbrushra. Youtubeon rengeteg videót, tutorialt fogsz találni arról hogy milyen lakkokat használnak általban, azokat hogyan polírozzák stb. Sok sikert!
-
vlevi
nagyúr
válasz
AndrewBlase
üzenetére
A matrica áztatós.
Próbáld ki valamelyik rendszámmal, amit nem használsz majd.
Langyos vízbe berakod, ,megvarod, míg atazik a papír. Ki kell venni a vízből, várni egy kicsit, és, amikor a matrica már elmozdul a nedves papíron, akkor kell át tolni a makettre. -
AndrewBlase
senior tag
Üdvözlet!
Egy ismerősömtől kaptam egy megbízást, hogy rakjam össze nekik a fiának (pár éve) vett Italeri márkájú Scania kamiont, mert ők nem bírtak vele.
Bár ilyen jellegű makettet még nem építettem, de elválaltam a feladatot. Az építéssel nincs is különösebb gondom, viszont elértem arra a pontra, hogy matricákat is kellene ragasztani az elemekre. A gondom itt kezdődik, sehogy se tudom leszedni a matricát a lapról. Halványan látszik, hogy hol van/lenne a körvonala, de az istenért se tudok alányúlni, csak a papír szakad.
Van ennek valami trükkje?
A másik kérdésem is lenne. Adtak hozzá (sárga) festéket, meg ecsetet is, tehát gondolom, valamit festeni is kellene, de erre irányuló utalást nem látok az összeépítési rajzokon. Na meg a "látványképen" se látok semmiféle sárga festéknyomot. "Véletlenül" rakhatták bele a csomagba?
-
KisBundi
őstag
Sziasztok! Kezdő vagyok a profi modellezésben és tapasztalatokért illetve tanácsokért fordulnék hozzátok. Hatalmas rally rajongóként már régóta szeretném magam a makettezésben is kipróbálni, így a Tamiya modelleire esett a választásom. Ezekből szeretnék legalább 4-5 modellt megépíteni. Festékekből a Tamiyanal maradnék, mivel nem akarok a gyári színektől eltérni. Kérdésem, hogy ezeknél a modelleknél mennyire fontos az airbrush használata? Karosszériához spray megoldást javasol a gyári leírás bázisban, de lakkról nem szól a fáma. Érdemes itt is sprayben gondolkodni airbrus helyett? Ha nem szükséges, akkor airbrush-ba nem ölnék bele túl sokat, mivel túl sok modellben nem gondolkodom és nincs is túl nagy választék WRC-ben. Csak natur a makett, semmi koszolás. Minden tapasztalatot és tanácsot szívesen fogadok.

-
sith7
félisten
Fatányéros ebédre
Így utólag már bánom, hogy követtem az útmutatót, és kékre festettem a repülőket is, de most már mindegy.
-
sith7
félisten
Tigris télen

-
P11
csendes tag
Sziasztok!
Van valakinek infója, hogy hol tudnék venni nagy sürűségű XPS polisztirolt legalább 8-10 cm vastagságban?
A sima vagy leggyakrabban előforduló XPS szigeteőtáblák nem jók nekem, mert ezeknek a szekezete nem annyira sűrű.
Styrodur 3035 Cs vagy Austrotherm xps top 50 lenne a jó de idehaza nem kapni, vagyis csak rendelésre, de nem akarok egy egész "bálával" rendelni, mert úgy drága és nem is kell annyi.
-
aradebil2
senior tag
Talán elfér ide, Blood Red Skies társas/wargame-hez elkészültek a Midway kezdődoboz gépei. Műgyanta, 1/200. Játszani jó, makettek között azért csúnya lenne

-
sith7
félisten
Egy kis dió, meg ráma
Kicsit zsúfolt lett, de nekem tetszik
-
vlevi
nagyúr
Jövö héten szolnokon makettkiállítás lesz, ott biztos tudsz beszélni makettezőkkel.
Sok használják az olcsóbb Fine-Art és hasonló fantázianevű pisztolyokat is.
Annyi féle márkanév van, hogy lehetetlen mindegyiket ismerni.
Az olcsóbb "kínai" pisztolyok is lehetnek jó, mert általában ugyanannak az Iwata stukkernek a másolatai, az ördög a részletekben, egészpontosan a kidolgozási minőségben rejlik. A legolcsóbb alis, wishes dolgokat érdemes kerülni, mert a nevenincs helyeken nem foglalkoznak a tű, dűzni, a pisztoly testének minőségével, márpedig ez befolyásolja legjobban a szórásképet.
De, ha már egy Ammo, vagy nagyobb cég hajlandó a nevét adni egy ilyen pisztolyhoz, az olyan nagyon ótvar mégse lehet. Gondolom én. -
Crucio
aktív tag
Köszi mindenkinek!
-
Crucio
aktív tag
Köszi!
Erre a 2 in 1-ra tudtok olyan linket, ami szállít Magyarországra is? Az amazonos link nem ilyen és a magyarországi webshopokban is elfogyott, illetve Amazonon sem találok.
Vagy ez a tű elég? [link] Vagy kell hozzá "nozzle" is?
-
vlevi
nagyúr
Az Ultra X alsótartályos.
Makettezéshez nem szerencsés, mert az alul lévő tartályból elég sok festék elmegy feleslegbe azzal, hogy nem tudja a rendszer felszívni, kifújni.
Makettezéskor gyakran előfordul, hogy jaívtáshoz szó szerint 1-2 csepp festéket és hígítót öntök a felső tartályba, és még abból is marad valamennyire, mire befejezem.
Alsótartályosba pedig minimum annyit bele kell önteni, hogy a vödör aljától a csövön keresztül buborékmentesen tele legyen folyadékkal. Ez rohadt sok. Persze, ha telibe akarsz fújni alap sárgával egy 1:16-os Tigrist (például), akkor ez nem baj, mert oda sok festék kell, de az átlag makettezésnél nem ez a gyakori. -
Crucio
aktív tag
CragON & Alg!
Köszi!
Melyik H&S Ultrát javasoljátok? Ugyanis többet is találok és az árban is elég nagy szórást látok.
Pl.:
H&S Ultra
H&S Ultra Solo
H&S Ultra 2024
H&S Ultra X (ennek nincs az a kis festéktartálya a tetején, mint a többinek, hogy működik?) -
Crucio
aktív tag
-
anubys1984
aktív tag
Egy kis kihagyást követően belekezdtem a második makettembe, egy ilyenbe.
Revell 1:150 Black Pearl Pirates of the Caribbean Easy-Click SET
Eddig még csak egy Bandai Gunpla van mögöttem, ahhoz képest hatalmas a minőségbeli különbség.
Több helyen meg van folyva a műanyag, ötletes, hogy félköríves lyuk van több helyen, ahol valami odaillőt kell bepattintani, csak az ágyúk talapzata viszont már kör alakú, ami miatt faragni kell a cuccot, utána meg ragasztani, szóval elméletben jó ötlet ez az "easy click"-dolog, csak a valóságban nem használható minden esetben.
Szerintem az összeszerelés cirka harmadán vagyok túl, a festést egyelőre hagyom, kíváncsi leszek, milyen lesz a végeredmény. -
Remus389
nagyúr
Van akinek az 1:1 méretarány a szimpatikus [link]
-
Submarine
senior tag
Valami forma, amibe beleöntöd a gipszet. Ha előtte kikened étolajjal, talán még ki is fog jönni.
Toll kupakja a hullámokat kialakítani, aztán kék vízfesték, ahogy jólesik.
De igyekezz, mert megköt! Persze a festést utána.
El lehet vele játszani, először csak próbálgasd.
Ilyet még akkor csináltam, amikor bokron termő mogyoró héjából csináltam vitorlást.
Nem ma volt. Kicsit már poros, meg kifakultak a zászlók. És a gipsz-víz sincs meg, de volt vagy 10db. Mind más kicsit:
A profik meg műgyantából alakítják ki, de azt is meg kell tanulni, a kellő eszközök megléte mellett. -
sith7
félisten
Ha vizet szeretnék hajó alá, akkor milyen lehetőségek vannak ?
A gyári művíz elég kevés, és drága; a műgyanta állítólag veszélyes mert magas hő keletkezik ...Ti mivel oldottátok meg ?
-
vlevi
nagyúr
"van szagtalan higító is"
Van, de nekem valahogy az (legalábbis AK odorless thinner) nem akart együttműködni sem a Revell, sem a Humbrol enamel festékeimmel.
Mondjuk már nem is nagyon használom őket, pisztolyhoz sokkal jobbak az akril festékek. Abból is inkább a Tamiya, vagy a Gunze Hobby, esetleg a hozzá hasonló kiszerelésű AK Real Color. Ez a három az, ami a legkevésbé kényes a hígításra. De ezekhez érdemes beszerezni saját híítót, mert ez nem olyan akril, mint pl. a Vallejo, sima viízzel nem hígítható, sima alkohollal sem az igazi.
Vallejo akril inkább ecsettel festéshez jók, de az tényleg vízzel kell hígítani, az előbb említett akrilokkal nem is lehet keverni őket.
AK 3. gen festéket meg inkább elkerülném a helyedben, ha lehet. Ez is vizes, mint a Vallejo, de én nem bírtam működésre bírni. -
aradebil2
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Először beszélt bővebben az új Xbox konzolról a Microsoft
- Párduc a gépben: teszten az ASUS ExpertBook Ultra
- Idő előtt felbukkant a Galaxy A57 egy európai webshopban
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Xbox Series X|S
- Facebook és Messenger
- OpenMediaVault
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A17 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol garanciával hibátlan működéssel
- Tekken 7 Playstation 4
- Dell Pro Plus 14 Core Ultra 5 238V 32GB 1000GB FHD+ TouchScreen ProSupport Plus gar: 2028.10.07
- Számítógép - Gamer PC! Csere-Beszámítás! R5 5600G / RTX 4060 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

...következő jobb lesz
)
Kínzásnak hangzik, de retrózni valid
Csak az orr nélkül tényleg nehéz pontosan megmondani, de a függőleges vezérsík és a késantenna helyzete árulkodó volt.

Na mi ez? (50 év fölötti fiúk-lányok előnyben...
De visszatérve a német kivitelhez: A világháborúban az ellenfelek az egymástól zsákmányolt gépeket (logikusan) elkezdték vizsgálgatni, tanulmányozni. Ha megmarad rajta az eredeti festés, fenn áll a veszély, hogy az épp tesztelt repülőt a saját légvédelmük lövi ki. Nekem ez a német verzió úgy jött, hogy valamelyik makettkiállítás börzéjén belefutottam ebbe a matrica készletbe (Szegedi Feri ott van elég sok börzén, és mindig csinál egy turkálós/akciós dobozt):

Így, megnézve a fotókat még inkább ragaszkodom a múltkor elmondottakhoz: "Fél méterről nézve legyen elfogadható"

)