Hirdetés
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Kuo: Az iPhone 18 Pro állítható blendét kap
- TCL 50 NxtPaper 5G - átgombolom magam monokrómiába
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- iPhone topik
- VoLTE/VoWiFi
-
Mobilarena
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
amargo
addikt
Meg az örök élet és ingyen sör is?
Degeczi: pont így, amúgy ez az inflációs boom is erre jó, vagy megtanul az ember fia gondolkozni (ha csak nincs milliós fizetése) vagy tovább hisz a kormánynak és mérhetetlenül lecsúszik..
[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
Még nincsenek konkrét árajánlataim (kalkulátorokat néztem) viszont, nálam alacsony előremenővel (24-28) van padlófűtés a HMV adott 150L, de mint írtam még utána járási szakaszban vagyok a kezdeti idegenkedést felváltotta nálam a kíváncsiság, hogy mit tud. Leginkább azért is, mert míg a napelemmel nem tudjuk mi lesz, addig a kollektor ott van zárt rendszerként egy megfelelő puffer tartállyal a fűtést is tovább lehet optimalizálni. Továbbá jelenleg úgy fest, hogy egyre enyhébbek lesznek a telek is.. (sajnos)
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
Pont maga a fűtési rendszerem nem túl jó, mert energia pazarló (nyílt égésterű). A lényeg, hogy valamikor cserélnem kell, de amíg működik vagy azaz éved kb 200-250m3 felesleges gáz égetése nem lesz szemmel látható kiadás (most eddig kb 840m3 ment el), addig marad.
Viszont reálisan nézve pár éven belül cserélni kell, gázba nem szívesen fektetnék, így maradnak az alternatívák.
-
amargo
addikt
Ezt én is pont így gondolom.
Igen, nagyban meghatározza a hőleadó, hogy mikor mit érdemes használni.
Nálam ugye ott a tekerés, hogy 40 éves a ház maga hivatalosan, de 4 éve csak az oldalfalak maradtak és mindent cseréltem. Próbáltam előre gondolkodni, de akkor még a fűtés lelkének nem tudtam mi legyen, ezért csak a kazán maradt a régi gépészetből, én már akkor sem akartam gázt, ezért a kéményt se készítettem elő.
-
amargo
addikt
Biztos tettem már ide be, de én követem a meleg víz fogyasztását is. L-ként szóval elég sok minden látszódik, pl ennek hatására is vezérlem a bojlert, én plusz körbeszigeteltem a tartályt is.
Így egy átlagos 4 tagú család (bár az egyik még kicsi), nyáron olyan 2,5-3m3 télen 3,5-4m3 meleg vizet fogyaszt el (heti kb 700L napi olyan 100L ami még egy kád víz sincs). Mi naponta zuhanyzunk és a héten 1x fürödnek a gyerekek. A napi mosakodást azért említettem meg, mert vannak akik nem így tesznek és csodálkoznak mitől fogy nálunk ennyi vízÉves szinten a meleg víz előállítása kb 2MWh -ba kerül azaz kb 200m3 gáz lenne. Szóval én ebből azt gondolom, hogy nem az 500L-es tároló a gond, hanem a sok fogyasztás
Szerk: Gabesz87 Viszont, ha ráveszed magad a tároló eladására, akkor előbb majd jelezd kérlek, főleg ha jó áron adod
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
Legjobb tudomásom szerint az inkább 10 méter, lehet a HÉSZ szabályozza ezt is, de az tuti, hogy nálunk a szomszéd teljesen szabálytalanul vezette ki felénk.
(kb 7m-re va a házunk, jóban is vagyunk egyáltalán nem zavaró)
szerk:
[link]
"OTÉK előírása: A kivételek közé olyan esetek sorolhatók, amikor egy (a rendelkezés hatályba lépése előtt használatba vett) önálló család háznál a kivezetési helytől mért 10,0 m távolságon belül nincs épület, vagy egy meglévő, többszintes épület homlokzata (6 kW-nál nagyobb hőteljesítményű) lakásfűtő és vízmelegítő gázfogyasztó készülék kivezetését biztosítja (együtt vagy külön). Ilyenkor azonban a kitorkollási pont tengelyétől mért 2,0-2,0 m-es sávban a kivezetés felett nem lehet a teljes épületmagasságra vonatkozóan a homlokzaton szellőztetésre szolgáló nyílás vagy nyílászáró. "[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
Teljesen egyetértek, én sem érzem reálisnak az elvárást.
313313: Pontosan, nekem a kedvencem az volt, amikor a helyi főépítésszel találkoztam gyakorlatilag lebeszélt, hogy bejelentsek bármit is (4 éve csak bejelentési kötelezettség volt már), pl a szigetelés nem bejelentés köteles (ugye a két oldalra nálam kb 17-17 cm változott), de ha a tetőn emelek 15-20 cm az már jelenteni kell.. elég csak, ha a tető dőlésszöge változik.. Persze érthető, de akkor is érdekes dolgok vannak..
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
válasz balojazz #7342 üzenetére
Valami nem kerek ebben a képletben, nálam is A+ os eszközök vannak.
Tehát szerintem legyünk annyira pontosak, hogy leírjuk legalább kb-re, hogy mi mennyit fogyaszt, akár 1 napon belül, abból lehet következtetni.
Mert van ismerősöm, akik csodálkoznak, hogy miért van nálunk 400-500kWh fogyasztás / hónap. Ott is kiderült miért csak annyi az annyi.
-
amargo
addikt
Én ezért írtam korábban, hogy ezeket az akkukat csak nagyobb szinten lehetne gazdaságosan üzemeltetni, azaz városi beruházásként és akkor már is jobban lehet kacsingatni a nem hagyományos akkumulátorok felé, akár helyi adottságokat kihasználva.
(én már bedobtam az itteni városvezetésnek, igaz mivel ellenzékiek pénz nincs rá, jövőre vélhetően leváltják őket, utána pedig majd mindenki kap max egy szatyor krumplit, szóval marad az, hogy mindenkinek magának kell gondoskodnia róla még is csak )“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
Szerintem nincs értelme a sima EPS-ből 20cm rakni. Már így is bőven a szigetelésben lesz a harmatpontod hidegebb napokon is. Továbbá gondolj bele min 55-60cm kell kihajolni majd, ha valamit kiakarsz rázni, ha van ott egy radiátor előtte, akkor az esélytelen pedig én magas vagyok..
20 cm, főleg ha van vakolat is előtte, durva mélységet adna majd az ablakok körül.G@ben: Én csak szigeteléses adatokat tudok írni, nekem most eddig kb 20-30% az eltérés az előző évhez képest, azért nem tudok pontos számot, mert még megy a fűtés esténként.
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
Itt a tavasz itt a nyár mindjárt, nincs kút a telken, még az előző tulajdonos betemette
Milyen értelmes esővízgyűjtőt érdemes nézni. Nem szeretném első körben beásni, mert pont egy fa közvetlen közelébe tudnám csak lerakni a tartályt.Annyi, hogy én már korábban megcsináltam az elvezető becsövezését, de most talán az lenne az értelmes, ha a két tetőfelület külön -külön kapna egy tartályt (60-80nm). Van egy kisebb harmadik (30nm) is.
Köszi a segítséget előre is!
-
amargo
addikt
válasz Frankie50 #7511 üzenetére
Igen, az IBC-t ismerem és néztem is, alapjában két problémám van vele, amit tudom nem írtam le.
- ipari kinézete van
- kocka, nekem pedig kb 1,5 méteren van a szomszéd felé ..persze, ha jobb ötlet ár érték arányban nincs, akkor ezzel operálok valahogy.
-
amargo
addikt
Ezek tök jók
Nem a forma a fontos (nekem), leginkább csak a méret, de van egy vizuális kultúra menedzserem, szóval.Amúgy én valami hasonlóra gondoltam: [link] ez méretben tökéletes, kellenek hozzá kiegészítők, de az ára sem vészes.
Frankie50: Köszi az ötletelést.
-
amargo
addikt
Én rengeteg olyan családot látok, ahol megtehetnék, hogy költenek rá (energiatakarékos környezet), de nem fognak.
Itthon az teljesen bevett szokás, hogy kifelé mutatunk dolgokat, pl kocsi(k), kert, iPhone(ok), óriás TV stb, ezeket mind látják mások is, lehet mutogatni, de pl szigetelést senki nem látja, azaz teljesen 100-ad rangú, ahogy az okosan tervezett kert sem lényeges, mert le kell térkövezni az egészet, ki kell vágni az összes fát és akkor gyorsan lehet a klímákat is feldobni, mert amúgy bármilyen szigeteléssel a körbe térkövezett házban meleg lesz a pusztában..“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
Miért ne lehetne levonni következtetéseket arról a rétegről, akikről írtam (hogy egyértelműen nem a teljes lakosság ez)? Azért mert Te valami tágabb értelemben értelmezed, azt légyszi ne az én hibám legyen, köszi.
És igen van egy ilyen réteg, akikről írtam, itt is jelen vannak.Én mindent saját erőből csináltam meg, támogatások nélkül. Továbbá energiatakarékos környezetről írtam. Pont, amit támogatni kellett volna, helyette mindenki térkővet majd utána klímát rakott.. csak, hogy a szigetelés ne legyen említve.
Amúgy én is pontosan ezt akartam kihozni, az el nem használt energia a legolcsóbb. Ezt kellett volna támogatni, mint azt más helyeken teszik is..“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
Tényleg csak ellen példa, de semmi értelme ennek.
Sokan meg olyanok mint a szomszédom, tavaly kiderült, hogy az évi 600e számlája 5M lesz és hirtelen elköltött 4-5M ami még a 2 évvel ezelőtti árakhoz képest is dupla volt, 3-4 éve pedig lett volna 2M.
Diverzifikálás, persze nem is lehet mindig okosan dönteni.
-
amargo
addikt
Sokan leragadtunk a szigetelésnél én teljesen megértem, akiknél ez nem játszik, mert egy vagy több dolog miatt nem éri meg vagy nem most van itt az ideje.
Én sokat számoltam akkoriban és egyértelműen nem volt gazdaságilag értelmes döntés.Viszont érzelmi alapon és jó adag spekuláció árán hoztam meg a döntést. Ez nem jelenti azt, hogy én helyesen cselekedtem és ez lenne a követendő.
Azt viszont nem értem meg, ha mindig csak hárítunk.
-
amargo
addikt
Én azért azt javasolnám, hogy vegyesbe gondolkozzál, OK legyen aktív hűtés, de a kertet is úgy kell kialakítani, hogy a meleg hő ne rekedjen meg. Kollégám nemrég újságolta, hogy milyen jó náluk a mennyezet hűtés 2-3 fokot is csökkent az épületben, így már csak néha néha volt ott 30 fok. Nyilván valami aktív levegő-levegő hűtéssel ez tovább csökkenthető. Viszont, ha nem egy beton pusztában lakik az ember, akkor eleve sokkal kevesebbszer szükséges csökkenteni a belső hőmérsékletet.
Nálunk a déli oldalon pergolára van futtatva a szőlő + trombitafolyondár (de ez durván terjeszkedik, igaz a szőlő is..) és a ház körül is több lombhullató van.
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
Igen a párolgás hőt von el, de nem tudom ezt higiénikusan miként lehet megoldani, én "parasztosan", inkább a fűre locsolom jelenleg de a talajban is meglehetne a levegőt fogtani, de ezt továbbra sem látom át, mennyi karbantartást igényelne, az ára pedig brutális, még ha SK is csinálja az ember.
#7603Tapsi: én tényleg jó szívvel ajánlom a szőlőt, trombitafolyondár, füge és (kúszó)borostyánt is. A borostyán elpusztíthatatlanan, komolyan.
7 fokos lépcső esetén azért gondolom már eléggé keményen mennek a ventilátorok ( valamilyen párátlanítás?), nehéz elképzelni, hogy vizesedés/jegesedés nélkül ezt tudja, bár okos tervezés esetén biztos működik, de ehhez kell rendesen felület is és okos szellőztetés, egy fülled nyári zápor után nem tudom mit csinál a rendszer?
Én a penészedés miatt féltem tőle (de időm sem volt rendesen utána járni..), ezért inkább a 20cm mellé még + 10cm nagy sűrűségű kőzetgyapotot raktam a ferde síkra.“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
válasz volandy #7615 üzenetére
A teljes megoldás a lábazati beton szigetelése lenne, ugye ez nagy meló és a belmagasságod is csökkenhet + az ajtók is ott vannak.
Ha kintről a lábazatot szigeteled már az is jelenthet pár fokot, én tuti azzal kezdeném. Nálam 18 cm szigetelés van a lábazaton és beástam a földbe is kb 50-70cm, de azt nem tudom megmondani mennyit jelentett, mert én szigeteltem a lábazati betont is és padlófűtés is van..Tapsi: Én 4 éve rettentően tartottam a rejtet penésztől, az extra gépészettől és nem is találtam olyan kivitelezőt, akiben megbíztam volna, de már időm sem volt utána járni. Továbbá az emeleten látszó gerenda és fafödém van, viszont ott a ferde sík egy része.
Én 1000x inkább ezt választanám mint légkonditszerk: Igen volt egy leírásom (csak végül kitöröltem), én felszedtem a házban az egész aljazott, újra kentem vízszigetelés gyanánt, kapott grafitos lépésállót és arra ment a padlófűtés. Viszont a ház üres volt, senki nem lakott benne, nem kellett az ajtókat is kivenni, mert nem voltak, stb.
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
Azért azt tegyük hozzá, hogy a sávalapot a linken eléggé minimálisan szigetelik, ennél még én is komolyabban szigeteltem utólag, egy szemléltető ábra, hogy mire is gondolok: [link]
egy ismerős leszigetelte az egész pincéjüket így, 2,5 métert ástak be a ház mellettEz pl, egy passzívházra van, de alapjában véve csak a szigetelés vastagsága lett nagyobb: [link]
Egy saját kép, hogy mennyit számít, ha elválasztjuk a fűtött részt a kinti betontól.
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
Felújítás közben én is egy Trotec-et használtam (Trotec TTK 100 E), amit külső tartályra is lehetett kötni. Nagyon durva mennyiséget szedet ki a falakból, cserébe volt is hangja..
-
amargo
addikt
De most éppen a szabványokban sem hisz, hiszen azt az űrlények és a gonosz multik szerelemgyermekei írták, aki csak abban érdekeltek, hogy profitot realizáljanak.
Az az egyszerű tény, hogy egy hétköznapi fogyasztásmérővel látható egy ilyen gép fogyasztása nem érdekes, mert azt is meghamisították és amúgy az E.ON óráját is.. sőt a hőmérőket is!
-
amargo
addikt
Én csak annyival kiegészíteném ki, hogy minden háznál és családnál érdemes egyénileg mérlegelni, hogy melyik megoldás a megfelelő, mert egzaktul nem lehet kijelenteni, ha van gáz, akkor csak a kazán csere a gazdaságos vagy értelmes megoldás.
Nálam a vége olyan kb 15% lett végül az előző évhez képest. Nem változott semmit se a szokásunk se a ház az előző évhez képest. Idén a januári hónap extrém meleg volt, nálunk az előző évhez képest -100m3 volt kb (ez már önmagában majd 10%-ot jelent)
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
válasz t72killer #7777 üzenetére
Vannak éghajlatok ahol természetesen nem igazán értelmes napelemekben gondolkodni ezt én sem értem Angliában, főleg az északabbi részeken, ennek nincs sok értelme viszont lehetne bőven más alternatív energia felé mozdulni, akár nagyobb közösségi szinten.
Hozzáteszem én is zöld párti vagyok, de persze nem minden áron.. Én korábban pl lecseréltem a működő 40-60-80w égőket, csak kevesebb legyen a fogyasztás ugyan akkor üzemeltettek egy napi 3kWh-t fogyasztó informatikai és vagyonvédelmi rendszert a háznál..“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
válasz elfelejtette #7780 üzenetére
Kicsit összemostam a dátumokat az égők cseréje még úgy 15 éve volt (kb 5 éve csak LED-et használok), kb ilyen tájban volt, hogy megjelentek az alacsony fogyasztású CPU-k azokat is cseréltem, ugyanakkor jelen pillanatban pedig az IT infrastruktúra megeszik itthon napi 3-3,5 kWh.. csak erre az ellentmondásra akartam utalni. Tehát nehéz helyzet, hogy mi a káros mi nem, mégha a cserélt eszközöket nem kidobom, hanem eladom/odaadom, akkor is valahol ugyan úgy "pazarlás".
Amúgy én cserélni szeretnék háztartási eszközöket (6-8-12 évesek és energia takarékosak). Hűtő, már kicsi (2->4 fő) a mosogatógép szintén még 2 főre lett véve, de ugye már az is kicsi, ahogyan a mosógép is, ezeket így felsorolva, kb 600e és akkor nem valami ultramodern dolgokról beszélünk..
ezek is pl inkább egy kényelmi beruházások, persze várok tőlük energia megtakarítást[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
válasz t72killer #7783 üzenetére
A felvetés mindenképpen releváns!
Nálam az a probléma, hogy nincsenek nagy TDP-jü fogyasztóim, hanem inkább sok kicsi ezeket összeterelni nagyon nehéz nincs annyi hozzáadott értéke.
Amúgy egy kollégám a dolgozószobájának fűtését télen egy izmosabb géppel oldotta meg, csak aztán jött a nyár“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
válasz t72killer #7785 üzenetére
A terv amúgy pont valami hasonló, de DC-ről nem merném szóval sajnos lenne veszteség, de a lényeg, hogy feltöltöm az akkumulátorokat (12v) és úgy is van UPS és 12v->230v inverterem is 1000VA-s és a nappal megtermelt energiát így este használnám el, ez amolyan kicsiben teszek valamit még is a jobb helyben elhasznált energia oltárán.
De amíg van szaldó, sajnos ennyire én sem vagyok motivált ebben, mert bár az eszközök nagy része megvan, de idő kell összepakolni és tesztelni, szerencsére ezek az eszközök, most is a szünetmentes hálózatomon vannak, de kellene még kb 150Ah akkumulátor kapacitás legalább, ami minőségi akkuk esetén olyan 150-200e..“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
válasz t72killer #7790 üzenetére
Ha megfelelően értenék hozzá mint Szepi, akkor biztos belevágnék, de így a garanciát sem feltétlenül játszanám el, meg az életemet se
Mindenesetre az ajánlott topic hasznos lesz, köszi
-
amargo
addikt
válasz t72killer #7794 üzenetére
Félre értettelek, gondolom 1db panelről írtál, mert úgy már értem.
Nálam munkapontonként (14db panelem van) ennek sokszorosa fut, jelenleg 2x200-220Vx8-10A, ahhoz nem szeretnék nyúlni“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
-
amargo
addikt
-
amargo
addikt
Nálam nagy sűrűségű kőzetgyapot van a födémen, mivel látszó fogópár és födémem van ezért fentre építettem egy keretet a szigetelésnek és azon van rajta OSB lap, így járható is.
-
amargo
addikt
Nem egészen, én csak a saját helyzetemet írtam le, hogy miért kellett fent egy külön keretet építeni, Nálad vélhetően valami hagyományos megoldás van pl:
Nálam pedig ilyen:
Ezért nem tudok a gerendák közé rakni szigetelést, viszont szerettem volna, ha járható.“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
válasz Calogero #7863 üzenetére
Én abszolút jónak gondolom, a pince felől én is így akartam megcsinálni, de az árakat látva elengedtem, már 3 évvel ezelőtt is..
Egyetlen apró gondom van vele, hogy ha jól tudom nincs hőtároló képessége.“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
Nem egészen csak ennyi a feladata tudomásom szerint a szigetelésnek. De nyilván valóan a rockwool is azért ad más fajta fantázia nevet a termékeinek, mert az air-rock esetében inkább a hanggátlást szeretnék hangsúlyozni.
A témával kacsolatban talán ezt tudnám a leginkább belinkelni.
[link]De kömkel is rengetegszer említi, hogy a hőtároló képesség és hanggátlás miatt használjunk ilyen helyeken inkább kőzetgyapottot, mint üveget.
-
amargo
addikt
válasz Goose-T #7871 üzenetére
Amit azért axioma írt azt érdemes megfontolni.
Ha utána valamilyen okból még is szigetelve lesz a ház, akkor lesz egy "durván" túlméretezett kazán, ami a hatékonyság rovására fog menni, ha csak nem valami durván jó alacsony modulációra képes kazánról van szó.
-
amargo
addikt
HÁZSZEMLE: 1985, Avagy Vissza A Jövőbe!
Kíváncsi vagyok véleményekre, én 4 éve egy hasonló korú ház felújítását csak a négy fal maradt és minden új lett benne. Nekem ez akkor olyan 140-150e/nm költség volt és nagyon sok mindent én csináltam meg, igaz több helyen a maximumra mentem.
-
amargo
addikt
15 éve, azaz 07'-08' környékén azaz pont, amikor a válság miatt minden iszonyatosan nyomott volt arról az időszakról van szó és hasonlítod azzal, amikor bődületes kereslet (lufi) éppen kipukkanóban van. 08' a lakás ért kb 8-9M most év elején 40M volt.
Én pont, hogy a mostani 200e/nm "olcsónak" találom (persze elindult egy fajta korrekció már a tavalyi pofátlan árakhoz képest..), de gyanítom ez a megfelelően megcsinált semmi extra ár.
-
amargo
addikt
Sziasztok!
Az a kérdés, hogy ház kiadása esetén, miként érdemes az albérlővel megállapodni a villany és gázszámla esetén? Mivel egy 5 tagú család költözik be teljesen más igényekkel, így csak azt tudjuk, hogy a ház nem szigetelt viszont ytong falazatú, de korábban is olyan kb 2500 m3 gáz mehetett el a fűtésre.
Tehát a kérdés, akinek esetleg van ebben tapasztalata, milyen elszámolással érdemes kiadni az ingatlant, hogy senki se maradjon hoppon..? Köszi a segítséget!“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
Új hozzászólás Aktív témák
- Odys/Zeta/I/10/ elektromos roller! Németország!
- Eladó használt, Britax Römer Kid II gyerekülés, gyermekülés 15-36kg
- Eladó INDESIT felültöltős mosógép garanciával
- Eladó Skoda Octavia III tetőtartó, Garanciás 25-05.hóig (adapter, talp és keresztród)
- Eladó használt, 1,5 évig Garanciális Fisher FPR-123DE4-R hűtő fűtő mobil klíma 3,5kW + tartozékok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest