Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Ijk

    nagyúr

    válasz balisz #81246 üzenetére

    On-off kontraszt? Az off azt jelenti hogy nincs fény, azaz nem sötét a kép és valami izeg-mozog rajta halványan, hanem konkrétan nincs kép. Ennek semmi értelme, ha a sötét jelenetben látnod kellene árnyakat akkor helyette nézed a sötét falat? Olyan mintha az autó fogyasztását álló motorra megadnák hogy 0.

    Lehet hogy bizonyos technológiai okokból kifolyólag az ANSI kontraszt valótlanul nagy hátrányt mutat a projektorok esetében, de azon kár vitatkozni hogy gyakorlatban egyáltalán labdába rúghatnak egy csúcs plazmával vagy oleddel kontrasztot tekintve.

    Jelenleg két épkézláb mozgókép megjelenítő megoldás van, a plazma és a projektor. Pénz és egyéni preferencia kérdése melyik a jobb vétel. Alsó kategóriás projektort kapsz a legjobb csúcsplazma árából, ami bizonyára megfelelő képminőséget nyújt hatalmas képátlóval, de képminőségben messze többet ad egy VT60. Szóval elég egyéni dolog hogy melyik a jobb vétel, jelenleg a VT60 mellé megveszel egy kiváló sztereó hangrendszert és egy jó médialejátszót és akkor vagy egy új, vállalható projektor áránál, amihez talán még HDMI kábeled sincsen, nemhogy projektorállvány, médialejátszó, vászon, hangrendszer. És akkor persze még televíziód sincs ha esetleg az asszony meg akar nézni egy 45 perces sorozatrészt, akkor majd besötétít, leengedi a vásznat és a párezer órás izzót koptatva nézi a szappanoperát, te meg számolod a perceket izzadtan. Vagy veszel még 200-ért egy vállalható tv-t és akkor rögtön félmillával többnél jársz mint a csúcsplazmával.
    Szóval elég meredek szerintem kijelenteni teljes határozottsággal hogy a projektor a jó vétel.

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz Ijk #81251 üzenetére

    Abszolút így van!

    Azt kell itt látni, hogy egy csúcsplazma már elérhető volt bőven 1 mFt alatt 65"-os méretben, amit gyakorlatilag korlátozás nélkül használhatsz TV-nézésre, filmnézésre úgy, hogy megkapod kvázi a maximálisan elérhető legjobb képminőséget. Igen, a mérete "csak" 65" (istenem, hányan ocsúdnak most fel, hogy bárcsak nézhetnének 65"-os képméretet), de egyéb hátránnyal nem nagyon kell számolni (a maradék plazma-betegségeket nyilván leszámítva, bár szerintem sokan azt sem tudják, hogy ezek léteznek). Belerakhatod az életteredbe, abból nem lóg ki, abszolút hétköznapi használati tárgy, ami hihetetlen minőségérzetet ad.
    Ugyanakkor egy olyan projektor, ami egy átlagfelhasználót is kielégít ezen készülék áránál feljebb kezdődik - és ahogy írtad, akkor oda még szükséges a vászon, a sötétítés, a keresztvetés és egyéb más nyalánkságok. Nem igazán az átlagembernek találták ki.

    Nem azt akarom mondani most sem, hogy a projektor rossz. Én is baromira vágyok rá, abszolút az a távlati célom, hogy egyszer legyen egy olyan házam, ahol van egy privát alagsori vetítőtermem egy high-end projektorral. Ha ez egyszer megvalósul, valószínű ki sem lehet majd engem robbantani onnan. De ebben benne van minden: ehhez ház kell, dedikált alagsori, ablaktalan, hangszigetelt teremmel, fekete, adott esetben textillel borított falakkal, fotelsorral, belőtt Atmos hangrendszerrel. Jelenleg ez szerintem keveseknek realitás, illetve csak egy bizonyos jövedelmi szint/életszakasz után válhat valóra. Nyilván a legtöbb embernél mások a prioritások, de ez a többség számára nem feltétlen elérhető és/vagy nincs is rá igény. Egy plazma (vagy akármilyen más, minőségi TV) sokkal közelebb van egy átlagember által elérhető szinthez és ez a szint nem feltétlen rosszabb (sőt!), mint aki vetítőzik, csak azért, mert kisebb a képátló.

    Get Moded!

  • tank1

    tag

    válasz Ijk #81251 üzenetére

    Jómagam kombináltam a kettőt. Plazma és projektor. :)
    A natív kontraszt értéke pedig számít, a belépő dlp gépek a 2000:1 értéket nem érik el, ami szemmel látható a sötét jeleneteknél, ahol elveszítik dinamikájukat. 6000:1 értéknél azért már kellemes a szemnek a látvány.

  • balisz

    senior tag

    válasz Ijk #81251 üzenetére

    "Olyan mintha az autó fogyasztását álló motorra megadnák hogy 0."

    Persze, pont ugyanolyan... :U Ilyenkor mindig az jön hogy bezzeg a VT60, próbáljunk már egy kicsit elvonatkoztatni tőle. Azért sem értem miért kell megint ennyit írni róla, mert nem is erről van szó, hanem az ANSI és az on/off kontrsztról úgy általában. Én nem fogom magam azzal fársztani hogy bárkit is meggyőzzeg, de ha valakit mégis érdekelne az hogy miért nem csak az ANSI számít akkor itt van egy AVForums topic a témáról, vannak benne hasznos hozzászólások.

    [ Szerkesztve ]

  • Ijk

    nagyúr

    válasz DM-Fan #81252 üzenetére

    Én már inkább az OLED tapétát várom, a vetített kép akkor már csupán csak érzést ad, de minden másban hátrányt jelent. Jelenleg viszont vitathatatlanul ez jelenti a nagy képátlót, mozi élményt, sőt meggyőződésem szerint jelenleg szinte csak a projektorokban van igazán létjogosultsága a 4k-nak filmezést tekintve.
    Ettől függetlenül luxus, persze ma egy használt 65"-os plazma is az itthon.
    Használt projektornál eleve számolni kell az izzócserére, új pedig több százezerrel drágább a VT60-nál, az ár-érték bajnok ST szériáról meg nem is beszélve.
    Tévénél legfeljebb a polc vagy a fali konzol plusz kiadás, projektornál meg szobaátalakítás, vászon, ami alaphangon több százezer, továbbá az izzócsere és a kiegészítő tv.
    Én is szerettem volna projektort, de ha racionális az ember akkor ezekkel is számolni kell. És már eleve a két készülék között 200-300 ezres különbség valahogy el lett felejtve, mintha az csak aprópénzt lenne.

    Kicsit olyan ez amikor a paraszt bemegy és megveszi 6 milláért a középkategóriás dízelautót, hogy milyen fasza, megy mint a rakéta a pályán, kényelmes, közben nem fogyaszt. Aztán téligumira már nem futja, olajat majd elég lesz 20.000-30.000 km-enként cserélni intenzív városi használattal. Ha meg majd részecskeszűrőt meg kettős lendkereket kell cserélni súlyos százezrekért akkor a kurva anyját a gyártónak. Szóval a járulékos költségek gyakran kimaradnak a számításból, amivel már hirtelen mégsem olyan csodálatosan jó vétel.

    [ Szerkesztve ]

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • tank1

    tag

    válasz Ijk #81255 üzenetére

    És már eleve a két készülék között 200-300 ezres különbség valahogy el lett felejtve, mintha az csak aprópénzt lenne.
    Milyen különbségre gondolsz?

  • balisz

    senior tag

    válasz tank1 #81256 üzenetére

    Természetesen a VT60 és a Sony HW65 közötti árkülönbségre gondol, itt az minden beszélgetésbe belekerül.

  • tank1

    tag

    válasz balisz #81257 üzenetére

    Hehe, újonnan, gyári garanciával, számlával néhány tízezressel olcsóbban vásároltam, mint a linkelt Dexar féle használt vt60.

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz tank1 #81258 üzenetére

    És ez mennyiben releváns, hogy te mennyiért szerezted? Az említett projektor jelenlegi legalacsonyabb kisker ára 979 eFt. Aki ilyet szeretne venni, annak sovány érv, hogy te ennél jóval olcsóbban jutottál hozzá. A 65VT60 utolsó kisker ára, mielőtt elfogyott ennél bő 200 eFt-tál alacsonyabb volt.

    Az Ijk által leírtak ugyanakkor valós problémák, bármennyire is képtelen vagy elismerni.

    Egyébként ha egy árban mérnék, akkor is a plazmát választanám gondolkodás nélkül és pontosan azon okokból kifolyólag, amit már számtalanszor levezettünk itt és ennek csak az egyik szegmense a plazma nyilvánvalóan jobb képminősége.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • lemmy9

    őstag

    Nem is értem a kukiméregetést. Én vetítettem, miközben ott volt a VT. Aztán festettem plafont, oldalfalat. Aztán vettem jobb vásznat. Aztán rájöttem, hogy nappaliba nem való a vetítés. (A felújítás koncepciója nem tartalmazta a proji és vászon lógását a plafonról). Egyszerűen ég és föld a képi különbség a plazma javára. Fal vissza festés vilagosra, vetítő szett elad, plazma élvez. Két teljesen más képalkotásról van szó, minek összeméregetni. Fogok még vetíteni, ha meglesz a dedikált szoba, mert valóban jó a méretélmény. De kis aggodalmam van az miatt, hogy mit küldjek a vászonra, ha ilyen szánalmas a filmtermés. Én 3 méterről nézem most a 65-ös tévét, nincs remegő hiányérzetem, hogy vetítsek. Ahhoz denevérbarlang kell, ot viszont élni nem lehet.

    [ Szerkesztve ]

    Szerintem!

  • panada

    tag

    válasz lemmy9 #81260 üzenetére

    Ez pont így van nálam is, a vetítésre szavaztam volna a nagyobb képméret és a várhatóan jobb mozi élmény miatt, de az otthoni valós körülmények között akartam kipróbálni a vetítést sokak véleménye mellett. Egy hétvégére volt nálam kipróbálásra egy kicsivel 1MFt alatt lévő vetítő, volt hozzá vászon, HDMI kábel. Az Avatarból (BD) néztem 25 percet így, leesett az állam a 100” képmérettől, aztán szétszedtem az egészet és néztem tovább azon a hétvégén is a 65VT60-at, hétfőn pedig visszavittem és megköszöntem a lehetőséget.

    Ha nem dedikált sötét moziszobáról beszélünk, akkor annyi kompromisszumot kellene kötni, ami már nem életszerű, mint ahogy te továbbmentél és úgy jutottál erre az eredményre. Besötétített nappaliba, világos falak mellett a kiadott és visszaverődő fény tönkretette a vetített képet, ahogy arra számítottam is. A vetítő mellé kell egy tévé is, persze lehet hogy elég egy olcsóbb, de akkor ott is kompromisszumokat kötsz pl. sportesemény, vagy bármi fontosabb nézésekor.

    Szóval van a vetítésnek létjogosultsága, de nem élettérben és nem olcsón, mert elég sok kiegészítő jön hozzá (a moziszoba kialakításakor) és úgy már rohadt sokba kerül a végén. Hogy megéri e, az pénztárcától függ, de aki ilyet épít, vajon mennyire tudja kihasználni és évekkel később milyen sűrűn használja, az is kérdés. Mint az otthoni szauna/jakuzzi/konditerem, tök jó ötletnek tűnik, befizet az ember jó sokat rá, használja lelkesen az első hónapokban, a legtöbb esetben pedig néhány év múlva már tároló lesz belőlük, legalábbis sok ilyet láttam.

  • Dorian

    félisten

    Simán lehet létjogosultsága az otthoni vetítésnek nappaliban is. Ha az ember hajlandó sötétebbre festeni a falakat (láttam bordó nappalit, kafán nézett ki) és nem feketeszint- és kontraszt- fetisiszta, hanem inkább a vetített kép és méretet helyezi előnybe, akkor simán kaphat sokkal jobb film-élményt. Filmnézéshez meg így is - úgy is besötétít az ember.

    Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

  • lemmy9

    őstag

    válasz Dorian #81262 üzenetére

    Konkrétan nálunk is bordó volt, de majd felvágtam az ereim miatta, olyan nyomasztó volt egy idő után.
    Nagyon sokat segített a vetített képen, de egy plazmához képest így is gyatra volt. Van létjogosultsága a nappaliban, nálam is két évig csüngtek a dolgok, de senki ne állítsa, hogy a képminőség akár megközelít egy plazmát. Jó nagy, jó élmény, ennyi. Kezeljük a helyén a két dolog előnyeit, és hátrányait.

    Szerintem!

  • BBéci

    titán

    válasz lemmy9 #81263 üzenetére

    Ezzel teljes mértékben egyetértek.

    Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

  • Dorian

    félisten

    válasz lemmy9 #81263 üzenetére

    "Kezeljük a helyén a két dolog előnyeit, és hátrányait."
    Ezzel én is egyetértek, mindenkinek más a minőség + méret = élmény - egyenlete.
    De semmivel nem különbebb aki a minőséget helyezi a méret elé és viszont.

    Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz Dorian #81265 üzenetére

    Ilyet szerintem nem mondott itt senki. De nem is e topic törzstagjai mentek át trollkodni a projektor topicba. :U

    Get Moded!

  • BBéci

    titán

    válasz Dorian #81265 üzenetére

    Szerinted jobb az E kosaras melltartót levéve, köldökig lógó hatalmas csöcs, mint a pont marokba illő, feszes, kerek cici?

    Nem gondolhatod komolyan, hogy a méretet egyértelműen a minőség elé helyezőknek akár egy kicsit is igazuk lehet. :(
    Ha árnyaltabban fogalmazunk és azt mondjuk, lehet valamennyit engedni a minőségből a méret javára, akkor rendben van. De a VT60 képminőségéhez viszonyítva a kétszer annyiba kerülő projektor/vászon is csak azok számára elviselhető, akiknek kivételes a kompromisszumkészségük.

    Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

  • liszi70

    nagyúr

    válasz BBéci #81267 üzenetére

    "Nem gondolhatod komolyan, hogy a méretet egyértelműen a minőség elé helyezőknek akár egy kicsit is igazuk lehet."

    Már hogy a bánatba ne lehetne nekik IS igazuk, a saját prioritásaik szerint. Fel kéne fogni azt az alapvetést (neked különösen), hogy nem vagyunk egyformák, és a saját igazságunk NEM általános igazság.

    Megint semmi értelme nem volt ennek a napok óta tartó vitának, mint ahogy a múltkorinak sem.

  • tank1

    tag

    válasz BBéci #81267 üzenetére

    "csak azok számára elviselhető, akiknek kivételes a kompromisszumkészségük."

    Nálam eddig akkor csak ilyen emberek fordultak meg. Vagy nem a kompromisszumkészségük volt kivételes, hanem az udvariasságuk. :D

    "A Sony HW65 kiváló vetítő, azt biztosan folyamatosan használnám, akárcsak egy pár évvel korábbi elődjét, valami 85-ös típusszámút, ami nálam volt pár hétig."

    Ezt pedig Bbéci fórumtársunk azon verziója írta, amelyiknek kivételes a kompromisszumkészsége. :DD

    [ Szerkesztve ]

  • BBéci

    titán

    válasz tank1 #81269 üzenetére

    Kiragadtál egy mondatrészt, ami durva hiba!
    A nálad megforduló emberek mindegyike 65 colos VT60-hoz hasonlította a képminőséget? Mert én végig, folyamatosan arról magyaráztam.
    Tartom magamat ahhoz, amit idéztél, de ott szó sincs VT60-ról.

    Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

  • #75912448

    törölt tag

    válasz liszi70 #81268 üzenetére

    Te értelmes ember vagy, amint moziszobát építesz, vetítőt hasonlítasz vetítővel. Illetve ha az elhatározás megszületett - értelemszerűen tévé nevetséges mutatna moziszobában (vagy annak időlegesen nevezett nappali funkciót is ellátó mozihelyiségben), onnantól fogva tévét csak tévével, projit projival hasonlítunk.

    Jó esetben addig a pontig vetjük össze a két technológiát, amíg az a bizonyos elhatározás megszületik.

    Kontraszt: on/off natív kontraszt 2000:1 környékén már el lehet kezdeni és lépkedni felfelé. Plazmáról jövet ez még kevés lehet. Kb a népszerű W1070 szintje, aminek "brutálisan" magas az ANSI-ja, ezért világos jelenetekkel kiváló, összességében is dinamikus és szép éles képe van. Ellenben feketéje konkrétan nincs, testes sötétszürkéről beszélünk. Ezért is beszéltem le többeteket (plusz kicsi vászon, ebből adódó mit hoz-mit visz arány csorbulása), míg LCD-ről érkezve kisebb költségvetésű, kisebb igényeket támasztó mozifanoknak nagyon jó választás, akár már 90"(+) vászonra vetítve. Megértem azokat is, akik TV-re sem néznek miután rendszerbe állították nagyobb vászonnal. Ugyanúgy érthető azok álláspontja, akik kielégítőnek érzik a kisebb, de csúcsminőségű megjelenítőt.

    Amit felhoztatok Sony, natív 4500-6000 környékén van, bármelyik moziszoba éke lehet, kezdésnek tökéletes! Aki mást állít, szimplán dilettáns. Nem mellékesen, itt is mint a lánc többi elemével, szépen lehet lépkedni felfelé, csak kicsit jobban, többe fáj.

    Nyilván 250-es szélesség alatt nem kezdünk vetítősdibe. Ez az a határ, ahol már tévé és vetítő elválnak egymástól, nem hasonlíthatjuk az egeret elefánthoz. Pattoghat az egér bármeddig, az elefánt bokájáig ne mér fel. Mozi = projektoros megjelenítő. VT60 qrva jó, de félmozi, közel ülve hozzá, ölünkben a centerrel pedig nulla mozi. Egy marha jó videofil high-end élmény, hiába szeressük, nem több. (Szubjektíve nekem az OLED sokkal inkább, pontosabban a továbbá benne rejlő lehetőségek)

    Azon lehet és érdemes vitázni, hogy DLP fanok ugyanezt a minőségi vagy kicsit magasabb szintet egyéb vetítőkkel használtan milyen hardverben és mennyiért találják meg. És még egy fontos vetítős kiegészítés: sokkal kisebb a minőségi rés, mint tévék esetében. Magyarul 2-300e forintos TV nem úgy aránylik VT szintű plazmához, mint 1-2 milliós vetítők 4-5 milliós társaikhoz. Utóbbi esetben sokkal-sokall kisebb az általános minőségi differencia. De nagyon elkanyarodtunk... Nem nézegetem rendszeresen a plazma topicot, de ezt a félreértelmezést mostanában kétszer is olvastam hangoztatni.

    Egyébként az állandó, számomra abszurd összevetés értelmére nem sikerült rájönnöm. Ízlésünk másokra erőltetése szintúgy érthetetlen, felvetéseddel maximálisan egyetértve.

  • Ijk

    nagyúr

    válasz #75912448 #81271 üzenetére

    Azért van összevetés, mert egy 65VT60 árából már ott vagy a vetítők küszöbén. Ugye most a 700k-s 65VT60 indította el a vitát.
    A probléma az hogy a VT60-ért leteszed a 700 kilót és csak egy konzol vagy tv szekrény kell alá. Vetítőt meg eleve nem kapsz 700-ért valami jó minőségűt, és akkor is csak egy dobozod van. Ennek a vitának akkor lenne értelme ha 1,5 milla lenne a 65VT60, mert akkor összegből már nem biztos hogy tv-t vásárolnék, főleg nem a mai piacot nézve. De a használt plazmák és a házimozi vetítők árának nincs közös halmaza, így békésen megvannak egymás mellett a piacon, csak itt erősködnek páran a kamionról leesett beszerzési árú projektorral.

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • liszi70

    nagyúr

    válasz #75912448 #81271 üzenetére

    "Te értelmes ember vagy..."

    Abszolút egyetértek. :D

    Komolyra fordítva. (Már amennyire érdemes "komolyan" beszélni egy alapvetően szórakozási, hobbi-célzatú tevékenység eszközeiről. :) ) Én megrögzött plazmás vagyok, de kizárólag televíziók között vagyok hajlandó kardoskodni a "felsőbbrendűsége" :D mellett. (Ráadásul már tévék között sem vagyok annyira vehemens mint korábban, mert egyre inkább meg tudom érteni a más szempontokat előtérbe helyezőket is. Valószínűleg ez korral jár.:) )
    De ami a lényeg, eszembe nem jutna tévét vetítéssel hasonlítani, olyan szinten más az elvárás és élmény-faktor. De ezt már többször leírtam. Úgyhogy ismét egyetértek veled.

    (#81272) Ijk "a használt plazmák és a házimozi vetítők árának nincs közös halmaza"

    Hogyne lenne. A 700k-s 65VT60-ból kiindulva, annyiért simán lehet vetíteni, nézz át a projektoros topikba. Természetesen nem plazma-minőségben, de nem is ez a lényeg benne! Aki nem feketeszint és kontraszt-fetisiszta, simán élvezheti jobban a vetítést, mint egy 65"-os, akármilyen jó plazmát. Azt kell megérteni, hogy nem mindenki ugyanazt keresi és élvezi.

    "békésen megvannak egymás mellett a piacon"

    Erről van szó, ez a lényeg, ezért nincs különösebb értelme túl mélyen és erőszakosan belemenni az összehasonlításba, mert más műfaj. :)

    [ Szerkesztve ]

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz liszi70 #81273 üzenetére

    "Erről van szó, ez a lényeg, ezért nincs különösebb értelme túl mélyen és erőszakosan belemenni az összehasonlításba, mert más műfaj. :)"

    Na jah, csak ha visszalapozol, a "vita" megint onnan indult, hogy bejött egy projektoros és betrollkodta, hogy a 65"-os plazma TV-nézéshez drága, mozizáshoz meg kicsi. :W Ez eléggé értelmezhetetlen, miután megállapodtunk, hogy kinek-kinek más-más az igénye és ehhez mérten választ megjelenítőt. Köszönöm, én meg pont jól elmozizok a 65"-os plazmán is, még ha egy-egy troll ezt nem is mozizásnak. Most akkor menjek át én is a projektor topicba trollkodni, hogy az nem mozizás, mert bár ugyan méretileg korrekt, de minőségre/kontrasztarányra/feketeszintre stb. meg sehol nincs egy plazmához képest, meg ráadásul barlangban kell hozzá élni és egy vagyont kell kifizetni még a kiegészítőkre? Nyilván nem teszem, mert ilyet értelmes ember nem csinál, pont az általad/regger által vázoltak okán sem. De ha már itt szóba került, a saját topicjában engedtessék már meg, hogy érvelünk az általunk preferált technológia mellett és rácáfoljunk arra, mikor 38.000:1-es natív kontrasztról beszél valaki egy projektor kapcsán, mert az már ráadásul szakmaiatlanságról is árulkodik a troll-attitűdön felül.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • BBéci

    titán

    válasz DM-Fan #81274 üzenetére

    "ráadásul barlangban kell hozzá élni és egy vagyont kell kifizetni még a kiegészítőkre"
    Akkor, ha valaki igényes a vetített kép minőségére. De abban a topikban még a falra vetítés is gyakori téma, és aki ellene szól, azt lehurrogják. Nemrég 21500 forintos rolós vászonról érdeklődtek, vannak-e hátrányai a drágábbakhoz képest. :(

    Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

  • liszi70

    nagyúr

    válasz BBéci #81275 üzenetére

    "abban a topikban még a falra vetítés is gyakori téma"

    Persze, hogy téma, olyan esetekben, amikor kevés a pénz! Később, ha lesz rá zsozsó, lehet tovább fejlődni, mindenki ezt hangoztatja. Ráadásul, ahogy olvasom, a belépő vásznak egyáltalán nem jobbak, mint egy jól kezelt fal.

    "aki ellene szól, azt lehurrogják"

    Olyankor van "lehurrogás", amikor előjön a maximalizmusnak álcázott sznobizmus, hogy márpedig az ne vetítsen, aki nem tud eleget költeni rá. De, simán lehet vetíteni, és nagy élményt is tud okozni, ha tetszik ez neked, ha nem.

    [ Szerkesztve ]

  • balisz

    senior tag

    válasz DM-Fan #81274 üzenetére

    Ha trollkodás volt akkor nem kéne vele foglalkozni. ;) Don't feed the Troll! De ha már ez innen tényleg pár ember kedvenc témája és nem tudják megállni hogy ne kezdjenek szájkaratézásba, akkor legalább hülyeségek ne hangozzanak el. Pl.: hogy a natív kontraszt baromság. Ez nem igaz, igenis fontos adat lehet projektoroknál! Itt persze nem a dinamikus beállításokkal mértre gondolok! Tévéknél nem igazán fontos, mivel technológiától függetlenül általában megtartják a fekete szintjüket ANSI ábrán is, így leginkább tényleg csak parasztvakításra alkalmas. De ebből is látszik hogy páran még csak nem is hajlandóak azzal foglalkozni hogy bizony nagyon különböző a két világ (TV és proji), és minden mondatukkal azt próbálják bizonyítani hogy a plazma márpedig jobb. Ez sem sokkal jobb mint a trollkodás.

    [ Szerkesztve ]

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz liszi70 #81276 üzenetére

    "márpedig az ne vetítsen, aki nem tud eleget költeni rá. De, simán lehet vetíteni, és nagy élményt is tud okozni, ha tetszik ez neked, ha nem."

    Na, akkor ezúton megkérném az abba a topicba író - és elmondásod szerint mégiscsak kulturált - fórumtársakat, hogy ha ezt így gondolják, akkor ne jöjjenek át ide folyton-folyvást trollkodni azzal, hogy plazmán nem lehet mozizni. Hogy Téged idézzelek: azon is lehet mozizni, és nagy élményt is tud okozni, ha tetszik nekik, ha nem. Mert akárhogy is megy a szájtépés, nem mi járunk át oda bomlasztani és senki nem kezdi közülünk ekézni az általuk féltett technológiát, ellenben fordítva rendszeres, ez meg megintcsak tény.

    A jövőben egyébiránt pedig kérdés nélkül törlök minden flame-keltő trollkodást, ami ezen témával kapcsolatos.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • balisz

    senior tag

    válasz DM-Fan #81278 üzenetére

    "A jövőben egyébiránt pedig kérdés nélkül törlök minden flame-keltő trollkodást, ami ezen témával kapcsolatos."

    Az első előremutató gondolat a témában! :K

    [ Szerkesztve ]

  • liszi70

    nagyúr

    válasz DM-Fan #81278 üzenetére

    Szerintem mindenkinek joga van leírni, hogy mások a preferenciái. Nem kell túlreagálni, és akkor nem indul el a flame-folyam. Take It Easy! :D

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz liszi70 #81280 üzenetére

    Írja le abban a topicban, ahová való! Kb. annyira témája a plazma topicnak a projektor, mint kazánkovácsnak a nőgyógyászati témák. Na jó, lehet kicsit jobban, de ennek a hozzászólásnak kifejezett flame-keltés volt a célja, érdemben nem tett hozzá egyik technológiával kapcsolatos ismeretekhez sem.

    Get Moded!

  • balisz

    senior tag

    válasz liszi70 #81280 üzenetére

    Nehéz megállapítani mi a tollkodás és mi nem. Szerintem a mostani eset nem volt az, csak szerencsétlen volt a téma. Viszont volt már olyan amit egyértelműen törölni kellett volna, mivel még kevesebb értelme volt mint a mostani a beszélgetésnek és a stílus is minősíthetetlen volt. De tényleg az a legegyszerűbb és leghatásosabb amit korábban is írtam: Don't feed the Troll! És akkor legalább a moderálással is kevesebbet kell foglalkozni.

    [ Szerkesztve ]

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz balisz #81282 üzenetére

    "Nehéz megállapítani mi a tollkodás és mi nem. Szerintem a mostani eset nem volt az, csak szerencsétlen volt a téma."

    Már ne is haragudj, de ez a HSZ minden tekintetben kimeríti a trollkodás fogalmát. Ráadásul nem is csak azt írta, hogy mozizáshoz kevés a 65"-os plazma, hanem úgy általánosságban a filmnézéshez. Azért na... mindennek van egy határa. Ugyanakkor semmilyen hasznos tartalommal nem bírt a HSZ, egyértelmű flame, más preferenciáinak semmibe vétele, mert miért ne lehetne valakinek fontos, hogy TV-adást nézhessen a lehető legjobb minőségben, vagy ugyanezt tegye adott képátlóval a filmekkel. Nem volt ott, hogy szerinte, vagy hogy ez az ő értékrendje. Mi volt rá a reakcióm? Pontosan az, amit Ti is szajkóztok, hogy ez bullshit, mert ugye kinek mi a preferenciája és leírtam ellensúlyként a saját preferenciáimat, érvekkel megtámogatva. Azért ne mondjunk már olyat az elérhető legnagyobb méretű csúcs-plazmára, hogy alkalmatlan a filmnézésre! Pláne a téma topicjában!

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • BBéci

    titán

    válasz DM-Fan #81283 üzenetére

    "Azért ne mondjunk már olyat az elérhető legnagyobb méretű csúcs-plazmára, hogy alkalmatlan a filmnézésre! Pláne a téma topicjában!"

    Ez a lényeg.

    Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

  • liszi70

    nagyúr

    válasz DM-Fan #81283 üzenetére

    "Azért ne mondjunk már olyat az elérhető legnagyobb méretű csúcs-plazmára, hogy alkalmatlan a filmnézésre!"

    Számára, vagy egyesek számára alkalmatlan. És? Gondolom ezért van plazmája is, meg vetítője is. Számunkra nem alkalmatlan. Ennyi. Nem kell túlreagálni. :N

    Én kiszálltam...... :)

    [ Szerkesztve ]

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz liszi70 #81285 üzenetére

    Aha, ha odaírja. Odaírta? Nem, sőt, a későbbiekben sem ez jött le az általa leírtakból.

    De igazad van: nem fogom túlreagálni - legközelebb zsigerből törlöm az efféle hozzászólásokat.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • balisz

    senior tag

    válasz DM-Fan #81283 üzenetére

    Ez egy vélemény, te egyértelműen nem értesz vele egyet (és egyébként én sem, de attól még nem próbálom földbe döngölni minden mondatáért), de ettől még nem lesz trollkodás. A többi hozzáoszlásával sem volt baj, nem is szította tovább a vitát, senkit nem akart megtéríteni, ellenben másokkal itt a topic-ban. Valamilyen szinten egyet értek a trollkodás törlésével (bár elég lenne simán figyelmen kívül hagyni vagy csak egyszer válaszolni rá, de tudom hogy ez a valóságban kivitelezhetetlen), de ez nem volt az.

    [ Szerkesztve ]

  • Ijk

    nagyúr

    válasz liszi70 #81273 üzenetére

    Persze hogy lehet 700k-ért vetíteni, 200-ért is lehet valami iskolai projektorral.
    Akinek plazmája van bizonyára kényes a képminőségre, ha nem volt az akkor pár hónap plazma használat után majd kialakul.
    Nem bogarásztam végig a kínálatot, de nincsenek olyan illúzióim hogy 500k-ért majd jó képminőséget kapok. Mert ugye a maradék 200k elmegy vászonra, festésre, redőnyözésre, és akkor még nagyon óvatosan becsültem.
    Továbbá lehet hogy egy 100k-s LCD után nem talál kompromisszumot egy olcsó projektorban, de mondjuk egy ST50 után nem szeretném azt végigjárni hogy megveszem a 700k-s projektort, 2 hétig csodálom a hatalmas képátlót, aztán kezdenek szép lassan szembetűnni a problémák, hiányosságok. Mert nyilván ha 700k-m lenne akkor az utolsó fillérig a projektorba menne, aztán egy darabig majd jó lesz a fehér fal, sötétítőfüggöny. Aztán csak venni kell egy vásznat, csak be kell redőnyöztetni, meg valami sötét festés sem ártana, de a nappalit már nem kéne ilyenre beáldozni, akkor egy külön helység.

    Az a gond hogy ezzel a projektor témával itt nem nagyon tudunk mit kezdeni, mert plazmát tipikusan azok vesznek akik a lehető legjobb képminőséget akarják a pénzükért. Nyilván rengeteg ember nem érzékeny a képminőségre, ezt a plazma halála már tökéletesen megmutatta, nekik marha jó a félmillás projektor. De egy videofil garantálom hogy nem fog megelégedni ezzel a szinttel és elkezdődik egy olyan vetítős őrület, folyamatos fejlesztgetésekkel aminek lehet hogy soha nem lesz vége, az elégedettség pedig mindig csak pár hétig-hónapig tart. Ellenben egy VT60-nál még egy darabig nem kapsz egyszerűen jobb készüléket, főleg nagyobb méretben, így megmarad az elégedettség hogy a lehető legjobb amihez hozzájuthatsz. Ez a jelenség túlmegy minden objektivitáson, de annál rosszabb nincs mint amikor belekerülsz egy olyan szélmalom játékba hogy mindig találsz és igényled a jobbat. Projektornál pedig ez az út a plazmával ellentétben nem átlag ember pénztárcájához lett méretezve.

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • #75912448

    törölt tag

    válasz Ijk #81272 üzenetére

    Nincs mit hozzáfűznöm, egyetértek.

    Ennek a vitának akkor lenne értelme...

    Akkor lenne értelme, ha arról szólna milyen ponton, mely kompromisszumok mentén érdemes plazmáról váltani. Mit dobunk el, mit kapunk cserébe, majd összegezni, dönteni. Nem tiporni, döngölni. Úgy értékelni vetítők általános képminőségét (ha már reflektáltok a "trollra"), hogy legalább egyet kettőt láttunk ideális körülmények között. Ugyanazt a képminőséget nem kapjuk soha, azt a pontot keressük, ahol átbillen az élmény mérleg a puszta képminőségen. Egyébként sokkal közelebb van, mint azt itt néhányan hiszik, de ezt túltárgyaltuk. Nyilván szem előtt tartva egy nemzeti minimumot, ami ebben a topicban magasabban van, mint pl az elcédésben. Ez nem degradáló, tény.

    Gondolj bele, ha ezen így bepörögtök - mármint ha valaki a DM által felhozott mondatot bántásként éli meg -, a másik oldal mit szól azokhoz a nap nap után előkerülő sületlenségekhez, mint pl: OLED LCD-sen elmosódik (jesszusom), állóképre való, az LCD technológia szintén állólképre, fényképekre, a felezett 3D igényteleneknek, a passzív 3D vakoknak, bottal sem piszkálunk olyat. Akinek nem plazmája van, csakis egekbe tolt túlszaturált képet nézhet 100-as kontraszttal, szemkiégető háttérfénnyel.

    Mennyiben más? - illetve ilyenkor mi van azzal a bizonyos mások preferenciájával kérdéskörrel ...

  • Ijk

    nagyúr

    válasz #75912448 #81289 üzenetére

    OLED teljesen más tészta. Plazma és projektor témánál inkább filozófiai vita hogy kinek a képminőség és kinek a vetített képátló fontos, illetve az egyéni skáláján ezek hogy viszonyulnak egymáshoz. Csak ugye itt elhangzottak olyan szamárságok hogy a projektor kontrasztja egyáltalán egy lapon emlegethető a plazmáéval, ami elég erős ferdítés. Az persze más kérdés hogy kinek mennyire fontos a nagy kontraszt.
    Az OLED viszont a plazmával egy ligában játszik. Vitathatatlan előnye a magasabb kontraszt, és vitathatatlan hátránya hogy mozgóképfelbontásban bizony csúnyán elmarad a plazmától, LCD szinten muzsikál. Namármost a 300 soros mozgóképfelbontást azért ne kezeljük már úgy egy felsőkategóriás készüléknél mintha nem létező korlát lenne, vagy pont egy mozgóképmegjelenítőnél próbáljuk marginális hátrányként kezelni, amit sokan úgysem vesznek észre. Én speciel észreveszem és kifejezetten zavar, fel sem merül bennem hogy ilyen problémával akár csak fontolóra vegyem egy többszázezres-milliós készülék vásárlását.

    Azt persze nem vitatom hogy egy-egy LCD vagy OLED hírnél én is kicsit troll üzemmódba kapcsolok mert amilyen dilettáns szintű társalgás megy azokban a topikokban pár szakmai jellegű hozzászólás után megunom a dolgot és mondok valami elméset, de hozzáértőknek, értelmes vitapartnereknek ettől függetlenül normális, szakmai szinten reagálok.

    [ Szerkesztve ]

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • frei34

    csendes tag

    Sziasztok!

    Kaptam egy Panasonic plazmát, régi 50 colos G10. A bal felében van egy kb 3 cm széles függőleges rózsaszín csík. Maga a készülék szép állapotú.Érdemes vele foglalkozni? ez lenne a kérdés. Köszi a válaszokat előre is.

  • tank1

    tag

    válasz DM-Fan #81283 üzenetére

    Sajnálom, ha félreértelmezhetően fogalmaztam. Természetesen nem azt állítottam, hogy alkalmatlan a filmezésre, csak azt, hogy számomra nem elég a mérete a mozi élmény átadására. Kizárólag a saját véleményem fogalmaztam meg.
    Peace. :R

  • #75912448

    törölt tag

    válasz tank1 #81294 üzenetére

    Utolsó gondolatot engedjetek meg, tegnap letudtam annyiban, hogy mozi=vetített kép, de ennél 1 fokkal bonyolultabb, ha már puszta méretként hivatkozol rá, vagy több esetben hivatkozunk erre, legyen pozitív vagy negatív felhangja.

    ...számomra nem elég a mérete a mozi élmény átadására...

    Nem kizárólag méretből adódó eltérés miatt lehet jobban kedvelni (vagy utálni) projektoros megjelenítést. Lemmy9 tegnap egy jó gondolattal zárta rövidre: Két teljesen más képalkotásról van szó, minek összeméregetni.

    NJ László jó párszor említi, hogy csak filmre tud forgatni, digit képalkotás monnyon le, nem elég filmes, nincs mélysége, nincs játék a mélységgel, stb stb. Ehhez hasonló mikor ránézel moziban a vászonra (vagy otthon), egyből tudod, hogy vetített kép, nem úgymond "világító doboz". Ugyanúgy mozivarázs, a példa más, mégis parallel, ami tévén nem jelenik meg, hiszen a képalkotási folyamat sem ua. Ebből és a tegnap tárgyaltakból adódóan pusztán kontraszttal/feketével letudni a technológiai összehasonlítást képtelenség, ahogy puszta mérettel sem.

    Ugyanígy lehet rajongani nyers és úgymond sztenderd képalkotásért, az elérhető legjobbért ontopic megjelenőkkel, de akármit csinálunk, nem a szó szoros értelmében vett moziélmény. Teljesen másképp lehet csodálni mindkettőt, rólam pedig lehet tudni mozibolondként, hogy kiváló hangért vagy jól sikerült BD transzferért ugyanúgy megnézek mozikat, mint mások puszta filmélményért. Néhányan furcsállják is, amit pedig én furcsálltam olyantól, aki házimozi rendszert épít, legyen az bármilyen szintű. :) Ebből adódóan abszolút érthető, ha valaki a vetítést dobja és tér vissza tévés megjelenítőre.

    Nyilván ez a téma azért merül fel itt és nem máshol a ph keretein belül, mert errefelé több a filmrajongó, egyben filmeket a lehető legjobban megjeleníteni kívánó user. LCD topikok felhasználói értelemszerűen másra vagy másra is használják, eltérő igényekkel, nem utolsó sorban maga a közösség inkább tech, mintsem házimozis. AVX, AVS vagy egyéb fórumon nehezebben vetődhet fel hasonló, majdnem természetes, hogy moziszobában vetítünk, projektor a képalkotó, és marad ízlés, specifikációk illetve pénztárca szerinti összevetés.

  • balisz

    senior tag

    válasz #75912448 #81295 üzenetére

    Aligha lehetne nem egyet érteni azzal amit írtál. :K Csak az általad is említett filmes (mármint celluloid) hatásra reagálnék, tudom hogy te nem erről írtál, de szerintem nagyon fontos téma: én is nagy rajongója vagyok ennek a képi világnak, a digitális képalkotásnál jelenleg tényleg elveszik valami. Szitkozódom is magamban amikor olyan filmet nézek amiről ordít a digitális hatás, mint pl. Gone Girl, de szerintem már panaszkodtam is itt pont erre a filmre korábban. :)) Persze vannak a digitálisan felvett filmek között is nagyon igényes darabok, pl. Prometheus vagy Skyfall, de az érzés természetesen nem ugyanaz. Mindezt azért említem meg, mert az általam eddig látott otthoni megjelenítők közül számomra egyértelműen a plazma adja a legjobban vissza ezt a képi világot. Persze akinek szükséges a mozis hatáshoz a nagy képátló, annak aligha lehet egy plazma alternatíva, de aki tévék között keresi esetleg ezt a képi világot, az egy jó plazmával, szerény véleményem szerint, aligha lőhet mellé. :)

    [ Szerkesztve ]

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz #75912448 #81295 üzenetére

    Most írjam erre azt, hogy hasonló okokból tértem vissza a gyermekkoromban agyonhallgatott bakelitek (valójában helyesen: vinyl vagy LP, esetleg hanglemez) hangzásvilága miatt a hagyományos lemezjátszóra? Teljesen máshogy szól, mint a digitális zene és itt nemcsak a dinamikatartományról és a loudness-war zenére gyakorolt hatásáról van szó. Teljes más, melegebb hangzáskép, amit sokan épp a hanglemezek korlátjának tudnak be a digitális hordozók képességeihez mérten, de ez mindegy is, valami miatt számomra akkor is teljesen más. Nem mondható unblokk arra sem, hogy jobb, vagy rosszabb. Más. Teljesen máshogy szól ugyanaz a zene. Mint ahogy teljesen más valamit egy online store-ból személytelenül letölteni és más hazavinni a hanglemezt, kicsomgolni, előhúzmi belőle a színes-szagos artwork-öt, szertartásszerűen feltenni a lemezt, majd ráhelyezni a stylus-t a bevezető barátdára és egy pohár ital kíséretében lecsapódni a kanapéba. Sokan teljesen hülyének néztek emiatt, súaztén mikor meghallották, hogy mire képes egy jó kinőségű LP egy jó lemezjátszón/láncon, akkor kicsit leesett az álluk, mert ez a műfaj valahol mindenkiben kicsit máshogy él és sokan egy letűnt, elavult technológiaként tekintenek rá, ami a '80-as évekkel együtt eltűnt az életünkből.

    Nyilván hasonló a helyzet a vetített/TV által alkotott képpel is. Mint mondtam: magam is nagyon szeretnék vetítőt, de amíg erre nincs alkalmas környezetem, addig ne fogom feláldozni rá a jelenlegi életteremet, mert ilyen célnak nem szabad alárendelni minden egyebet.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • lemmy9

    őstag

    válasz DM-Fan #81297 üzenetére

    Szuper off. ;]

    Az asszonytól kaptam karácsonyra egy Miles Davis LP-t. 1959-es felvétel. Bátor volt tőle, mert azért még nem merültem ennyire bele a jazz világába. De a lemez hangminősége valami fenomenális. 1959! A digitalizálás a kényelmet szolgálja, és emlékszem anno, a cd lemezeknél az volt az érv, hogy nincs alapzaj, milyen csend van a számok közt. Meg léptetheted a számokat össze vissza. A hozzáértők nem is voltak elájulva a digitális hangtól. Mára már fejlődött sokat a dolog, de az analóg nem véletlenül éli reneszánszát. Fogadni mernék, hogy a cd lemez is vissza fog térni nagyobb erővel. A kazetta most kezd ébredezni, retro szinten, ami mondjuk a legszarabb valaha gyártott hanghordozó szerintem, ezért nem is értem.

    Szerintem!

  • arcitec

    addikt

    válasz DM-Fan #81297 üzenetére

    Szia

    A GT60-at szeretném felszerelni a falra, tudnál ajánlani minőségi megbízható konzolt? Mindenképp több felcsavarozási lehetőség kellene a falra , (mivel 10-es a fal) legalább 3-4 / sor-ra gondolok Nem szeretném, ha lefordulna!? Milyen magasság javallott min-max. Az erősítő szekrény magassága adott sajna onnan kell elrakni, mivel az új center nem fér be a tévé elé. Több konzol is elérhető, de ki tudja mi a tuti közülük. Gondolom az sem jó ha közel van a falhoz(szellőzés) Illetve ahogy nézem a 220v csati is kilóg a hátsó síkból.
    Apropó milyen csavarok kellene hozzá? Azt kapok, vagy külön kell beszerezni?
    A GT60 úgy 23 kg körül van talp nélkül ..

    Köszönve a választ ...

    [ Szerkesztve ]

  • bormate

    csendes tag

    Tudtok segíteni abban, hogy egy Panasonic TX-P42G20 kb. 2500 üzemórával mennyit érhet használtan?

Új hozzászólás Aktív témák