- Magisk
- Samsung Galaxy A72 - kicsit király
- MIUI / HyperOS topik
- Ennyibe kerülnek a Huawei Pura modellek Európában
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Képeken az egyik kameráját elvesztő Sony Xperia 10 VI
- Mindent megtudtunk az új Nokia 3210-ről
- Fotók, videók mobillal
- Android szakmai topik
Hirdetés
-
AMD Radeon undervolt/overclock
lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...
-
Sokat fogyaszt az AI, egyre több az adatközpont, kell az atomenergia
it Az AI-t kiszolgáló adatközpontok olyan nagy energiaigénnyel bírnak, hogy egyre több atomenergiára van szükség.
-
iPaden is vége az App Store monopóliumának
ma Ősztől lehet alternatív alkalmazásboltból telepíteni az EU tagállamaiban.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lajafix
addikt
-
Zewa
senior tag
Egy kicsitől nem is... Kérdés hogy emnnyi az a kicsi.
A nagy gond ezzel ott van hogy sokak átesnek a cukrozás túloldalára és egy 200L-es horbóba belevágnak vagy 10kg cukrot.
Én cukrot nélkül csinálom de egy kis 80L-es hordóban külön beprobálok egy kicsit cukrozott verziót is, külön lefőzve. Saját tapasztalamból ukolva döntök jövőre.Főzőbe nem szívesen viszem mert hajalmosak összeöntögetni máséval és hasonlók de hát a törvény, az törvény....
ps.: Én most 220L Körte, 100L Szilvánál tartok. Meglássjuk mennyi lesz az annyi.
[ Szerkesztve ]
"Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan…"
-
Hitman
aktív tag
"Főzőbe nem szívesen viszem mert hajalmosak összeöntögetni máséval és hasonlók"
Sok szeszfőzdében 300-400+ l-es üstök vannak, ahol nem biznisz kifőzniük a 80-100 liter cefrét, ez gondolom érthető, illetve ha ennyire félsz, hogy "mást" kapsz ott kell maradni a főzés idejére.
-
ugyiselfele
újonc
Ez teljes mértékben így van, a főzdésnek nem éri meg egy 5-600 literes üstbe tenni a 200l cefrét (sőt nem is tud ilyen keveset lefőzni mert odaéghet); érdemes megbeszélni vele hogy hasonlóval vagy ugyanolyan alapanyaggal öntse össze, esetleg vigye el kisebb főzdébe, ha meg megbízol benne nem lesz ebből gond, ilyen akcióból nekünk sem volt még soha rossz pálinkánk bár mi általában ugyanoda szoktuk vinni és van olyan jobb termésű év, hogy egy önálló üstnyi is összejön.
Az otthoni főzésről meg annyit hogy a nagyfater régi készülékén (kb 80 literes) álltunk neki egyszer a főzésnek, de iszonyat körülményes és időigényes volt, ízre meg elég karcos ami lejön, pedig elég jól összerakott kis réz berendezés és 2x-es tisztázás után is maradt! Azt a kb 600 ft-ot sztem megéri hogy ne kelljen vele szenvedni, a saját főző meg megmarad málnának, epernek meg ilyesminek, amiből csak néhány 10 kg szokott összegyűlni.Pálinkában az igazság.
-
Babetta-X
senior tag
Nézi még valaki a topicot? Engem is érdekel a téma, meg jó lenne valami tipp, hogy Pest megyében hol van olcsó és jó bérfőzde
-
Zewa
senior tag
válasz Babetta-X #106 üzenetére
Úgy néz ki ritkán....
Pesten gondolom van egy jó csomó, a környéken lévő pálinkások kérdezd meg őt mit ajánlanak, elvégre ők benne is vannak nem csak mondják.
Tavalyi szezon igen jól sikerült, idén is folytatom eme nemes hagyományt. Ebben az évben viszont csak körte és törköly lesz.
Ti mi finomat és jót csináltok?
"Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan…"
-
Idiofil
aktív tag
Üdv Mindenkinek!
Hát idetaláltam
A minőségi pálinkának nagy csodálója és fogyasztója vagyok. Amennyiben lesz pénzem, mindenképpen meg fogom csinálni a Pálinkamester szakmérnöki képzést a Corvinuson.Kedvencek:
Bolyhos Ágyas Szilva
Bolyhos Irsai Olivér
Márton és Lányai Irsai Olivér"Those who want respect, give respect"
-
McDog
aktív tag
Most találtam erre a topicra, az a baj, hogy annyira élvezettel írtatok a pálinkáról, hogy összecsordult a számban a nyál. Azt hiszem megyek és iszok egy kis házi eper pálinkát.
[ Szerkesztve ]
-
kiscsiszu
csendes tag
Ha jó helyet kerestek pálinkafőzésre (és nem otthon), akkor a Nádas Pálinkafőzdét ajánlom. Nagyon elegáns, modern, minőségi lepárlást végeznek és kedvező áron.
Itt egy link hozzá: www.nadaspalinka.huÜdv,
Tomi
-
Spet
addikt
Nos miután szétoffolva lett pár topic, és Bird kollega felhívta a figyelmet, ideje álmíiból újra indítani a topikot.
[ Szerkesztve ]
Eladó Seiko 7016-5000 Seiko Monaco
-
Bird
addikt
Végre! Már azt hittem sose keveredünk ide.
Kellene egy klassz téma összefoglaló, a cefrekészítést - már csak azért is mert nyakig benne vagyok most - vállalom. A jó pálinka alapja a jó cefre és sajnos nem olyan nehéz elrontani. Teszek majd fel képeket is, ha lesz rá igény.
Kezdésnek az egyik kedvenc ábrám/ feladványom:
[ Szerkesztve ]
.:A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.:.
-
Enzolord
addikt
Jöhetnek a képek.. Minden, ami jó cefre. Azután kiadjuk kötve, főzve..
Nálunk a szilva váltószáma 10:1.. igaz 55-60%-os a kifőtt nedű..
[ Szerkesztve ]
Lehet rosszul játszani, de lélektelenül soha! Van úgy, hogy az embernek rossz napja van és a pályán semmi nem sikerül. Nem számít, a lényeg az, hogy lássák rajtad az emberek, hogy megszakadsz a klubért, a szurkolókért és akkor a vereség is meg van bocsátva. Ilyen egyszerű!”
-
Spet
addikt
A cefrében? Bird izesítésű lesz?
Támogatom az ötletet, egy jó kis összefoglalóra (kis jogi háttérrel is) .
Sőt tovább kell mennem, szerintem jelentkezned kellene topikgazdának esetleg (hiszen a pár hozzászólásod alapján magasan versz tudásügyileg minket )
Szerk.: Hiányolom a sárgabarackot, a narancsot és az epret a listából
[ Szerkesztve ]
Eladó Seiko 7016-5000 Seiko Monaco
-
Bird
addikt
válasz Enzolord #114 üzenetére
Támogatom.
55-60% már- már kerítésszaggató, de egy jó disznótoros mellé nagyszerű nedű. Jómagam az 50%-os pálinkákat kedvelem.
Kajszibarackból némi gyümölcscukor hozzáadásával (300kg cefréhez 8 kg) 100kg cefrére vetítve kijöhet 15-16l tiszta pálinka is. A cukor egyrészt több alkoholt ad, de ami fontosabb megvédi a cefrét a magasabb alkohol tartalom miatt. Én csak a gyümölcscukrot ajánlom, a répacukor alkalmatlan erre a célra, mert ízmaradványok maradnak belőle, ami rontja a pálinka ízvilágát. Gyorsan hozzáteszem, hogy a pálinkafőzdét a hozzáadott cukorról minden esetben tájékoztatni kell! Ez ne maradjon el, a kellemetlenségek elkerülése érdekében.
.:A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.:.
-
Bird
addikt
Sárgabarack ott van kajszi személyében.
Narancs és eper is nagyon faja, volt szerencsém kóstolni ezekből is. Viszont életem pálinkája a hecsedli és a faeper. Nálam ezek a best of.
.:A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.:.
-
Spet
addikt
Én mindíg csak sárgaként emlegetem, nem mint kajszi (nektarin, is hasonló mennyiséget produkálhat?)
Narancsban az a baj, hogy szó szerint meg kell hámozni, és még a fehér részt is kikell szedni belőle, mert jó savas lesz. Eperből meg a mennyiséget összeszedni, ha nincs ismeretsége az embernek, horror.
Faeperre én is kíváncsi lennék . Amire még azt mondják, hogy érdemes foglalkozni az utcán is termő ringló, de az sem lehet egy felüdülés előkészíteni.
Áfonyapálinka volt már repertoáron?
Eladó Seiko 7016-5000 Seiko Monaco
-
Bird
addikt
Egyetértek. Faeper az egyik legcsodálatosabb gyümölcs, csak nagyon macerás begyűjteni ahogy írtad. Arról nem beszélve, hogy mindössze 6-7l pálinkát tudsz kipréselni belőle 100kg cefrére vetítve. De az a kellemes erdei gyümölcs íze kárpótol minden fáradozásért. Magát a gyümölcsöt egyébként nagyobb gazdaságban úgy gyűjtik, hogy hálót feszítenek a termő fa alá. Így jóval könnyebb összeszedni.
A ringló pálinka is nagyon nagyon különleges, mert egy kissé fanyarabb ízvilágot képvisel. Viszont azt magozni gép nélkül halál. Viszont a mag ciántartalma miatt muszáj.
Pár pillanat és jönnek a képek.
bugizozi: Ne csak read only legyen ám!
Lőttem ma délelőtt egy képet a kész cefréről. A fehér foltok nem penész, hanem a kén mielőtt megkérdezi valaki. Látható a lekvár szerű szín és állag. Akkor jó a cefre, ha a "szárazanyag" leülepedett az aljára. Ennek az anyagnak a tetején kb. 1 cm vastagságú masszív alkoholtartalmú (talán 7-8%) a felső réteg.
[ Szerkesztve ]
.:A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.:.
-
Spet
addikt
Én az egyszerű ponyva vagy műanyag fólia lefektetéséről hallottam sokat, igaz, akkor alatta nem szellőzik semmit.
Milyen gépet alkalmaznak magozásra?
Illetve barackot is géppel dolgozod fel, vagy kézzel?
ReadDrink only topik olvasás?[ Szerkesztve ]
Eladó Seiko 7016-5000 Seiko Monaco
-
Bird
addikt
Hát ekkora mennyiséget csak és kizárólag géppel szabad kimagozni. Tavaly ketten 150 kg gyümölcsöt 3,5 óra alatt magoztunk ki. Nem kellett este ringatni. Egy szem gyümölcs kimagozása nálam 3-4 másodperc volt. Mindezt 40 fokban. Broáf.
150kg gyümölcsből egyébként 120l lesz a cefre mennyisége, a magveszteség miatt (30%).
Itt pedig kár kép magáról a kész - barátoknak szánt késztermékről. Hisz ezért csináljuk!
.:A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.:.
-
Bird
addikt
Köszi.
Egyébként nálam alapelv, hogy soha nem fogadok el pénzt érte, nem árulom. Az árát nehéz lenne megfizetni, annyit meg nem kapnék érte amennyit ér nekem. Tavaly volt aki 6k-t is megadott volna érte literjéért. De nem... nem. Rengeteg munka és törődés kell hozzá, arra meg nincs mastercard.
[ Szerkesztve ]
.:A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.:.
-
Bird
addikt
Ökölszabály, hogy jó fajta pálinkát csak érett, egészséges gyümölcsből lehet készíteni. Az én beszerzési forrásom: [link]. 12 hektáron termesztenek kajszit.
Az egyik legjobb fajta az apró szemű un. "magyar" fajta.
2016. évi árak 300kg cefrére vetítve:
gyümölcs ára: 180 Ft/kg
magozás géppel: 20 Ft/kg
szumma: 60.000 Ft60l-es hordó 4.000 Ft/db (ebből kell minimum 6 db): 24.000 Ft
gyümölcscukor 600Ft/kg (8k 300l cefréhez): 4.800 Ft
pektinbontó enzim: 1.200 Ft/300l
üzemanyag költség: 10.000 Ft
szumma: 40.000 Ft2015.01.01. bérfőzési szeszadó 835 Ft/1l 50 v/v%
főzési munkadíj: 700 Ft/l kész pálinka
tüzelőanyag: 2.500 Ft / 1 cefrézési + 1 finomítási fázis
50 l kész pálinka költsége: 79.950 FtPalackozás:
85 db üveg (0,25l/0,5l/0,75l), műanyag kalapos dugók, zsugorkapszulák, egyedi címkék költsége: 25.000 FtÖsszesen: 204.950 Ft (4000 Ft/l)
Persze egy csomó mindent egyszer kell csak megvenni.... Igazán akkor éri meg, ha a gyümölcs is saját. Akkor olyan 2500-3000 Ft/l az ára a kész terméknek.
Szóval egy 1070 GTX ára. Megéri? Nekem biztosan.
[ Szerkesztve ]
.:A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.:.
-
Spet
addikt
És akkor felteszem a kérdésem: mi a különbség a sima kristálycukor és a gyümölcscukor használata között? Minőségügyileg (végbemenő kémiai folyamatokban), miben lesz különböző a két cefre, illetve pálinka?
Eladó Seiko 7016-5000 Seiko Monaco
-
Bird
addikt
Ugye a gyümölcs a répacukrot nem "ismeri". Nem úgy bomlik kémiailag, mint a gyümölcscukor, ezért nem kívánatos ízanyagok maradnak utána, amelyek a lepárlás során a késztermékbe kerülnek. Egy borban még ez elmegy kategória, de szerény véleményem szerint pálinkában már nem igazán.
[ Szerkesztve ]
.:A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.:.
-
Spet
addikt
Megmondom őszintén, én eddig csak nagy valoszínüséggel répacukkorral "kezelt" pálinkát kóstoltam életemben (szerintem minden ismerősünk azzal készítette+ mi is azt adtunk a gyümölcshöz).
Így már érdekesség szempontjából érdemes lenne egy ph!álinka találkozót kotyvasztani, hogy kinek mi főződött ki. (ha össze lehet majd egyszer ilyet hozni, na meg ha Shingen küldi a NAV-osokat, akkor őket is megkínálni )
Na és melyik gyümölcs volt a legmeglepőbb nálad ami a végén mind mennyiségügyileg mind minőségileg jobb lett mint vártad? Nekünk valami vadkörte, sok reményt nem adtunk neki, de végül miután csillapodott egy kicsit az üvegben egy év után nagyon kellemes lett (frissen még 50%-on is kapart).
Eladó Seiko 7016-5000 Seiko Monaco
-
Bird
addikt
Tanácsok jó minőségű cefre készítéséhez:
Nem ördögtől való a cefre készítés, csupán néhány ökölszabályt kell betartani, és a siker garantált lesz. Ezt tapasztalatból mondom!
A cefrének való gyümölcsöt tiszta, légmentesen zárható műanyag edényben gyűjtsétek. A fémből készült edények, ill. hordók erre a célra alkalmatlanok, mert a cefre savak kikezdik ezeket.
1. A MEGFELELŐ MINŐSÉGŰ GYÜMÖLCS kiválasztásával kezdődik a folyamat.
Érett, étkezésre is alkalmas gyümölcsből készítsétek a cefrét.
Penészes, rohadt gyümölcsöket MÉG VÉLETLENÜL se tegyetek a cefrébe. Az ilyen gyümölcsből készült pálinka illata és íze is dohos és savanyú lesz, amin javítani később már semmivel nem lehet.2. MOSÁS (én nem szoktam, mert frissen szedett gyümölcsből készítem a cefrét. Viszont aki úgy szedi fel a földről annak KÖTELEZŐ!)
A földtől, növényvédő szertől szennyezett gyümölcsöket meg kell mosni, mert a cefrében elszaporodó talajbaktériumok fertőzést eredményeznek. Ennek következtében a pálinka szúrós szagú és ízű lesz (mérgező), fogyasztásra alkalmatlan.3. APRITÁS-DARÁLÁS (főként alma, körte esetében, de a kajszi is meghálálja)
Az aprítás vagy darálás lényege a gyümölcshús szétroncsolása.
A sejtfalak felbomlása következtében a sejtnedv és a benne lévő cukrok az élesztők számára könnyebben hozzáférhetőkké válnak, így segítve az egészséges erjedést.4. MAGOZÁS
A cseresznyét és a meggyet nem szükséges kimagozni, viszont a szár és levélmaradványoktól minden esetben meg kell tisztítani.
A barackféléket és a szilvát muszáj kimagozni, mert a magokból ciánvegyületek kerülnek a cefrébe, amely mérgező. Tévhit, hogy a magokból csak a főzés során kerül a ciánvegyület a pálinkába, a cefrében maradt magokból már az erjedés során is kioldódik. (ez az egyik legfontosabb művelet!!!)5. ÉLESZTŐ (az irányított erjesztésnél alkalmazzuk, de nem kötelező. Viszont ajánlott, mert az erjedés így célzottan megy végbe és nem bízzuk magunkat a vad élesztőkre)
Az élesztővel irányított erjesztés lényege, hogy a cefre kb.10 nap alatt elkészüljön. Minél hamarabb átalakuljon a cukor alkohollá, minél kevesebb ideig érintkezzen a külső környezettel, mert annál kisebb lesz az esélye a fertőzésnek. Erre a célra kiválóan alkalmas a sütőélesztő /1kg/1000l/, azonban a rossz, hűvös idő beálltával mindenképpen hidegtűrő élesztőt használjatok.6. SAVAZÁS (az irányított erjesztésnél alkalmazzák, nem kötelező, én nem szoktam, de almánál és körténél ajánlott)
A savszegény gyümölcsök /cseresznye, szilva, eper, málna, barack, körte, alma/ cefréjének ph-ját savazással állítjuk be. Az optimális tartomány 2,8-3,2 közötti ph érték. Ha ebben a közegben történik az erjedés, nagymértékben kizárjuk az ecetsav vagy a vajsav baktérium elszaporodását. A savazást végezhetitek foszforsavval, kénsavval.7. PEKTINBONTÁS (Kihagyhatatlan, ettől lesz igazán gyümölcsös ízé a pálinkának!)
A kemény húsú gyümölcsöknél /birs, körte, alma/ érdemes pektinbontót használni. Ez segíti a sejtfalak lebomlását, így az erjedés könnyebben zajlik le, melynek köszönhetően a kihozatal is jobb lesz.8. ERJESZTÉS
A cefre elkészítésével még nem ért véget a dolgotok, az erjedést napról napra figyelni, ellenőrizni kell.
Figyeljetek a hőmérsékletre. A folyamathoz a legoptimálisabb a 18-28C fok közötti tartomány. Az élesztő ezen a hőmérsékleten tud igazán „dolgozni”. 15C fok alatt tárolt cefrénél a hidegtűrő élesztő használata elengedhetetlen!Nagyon fontos, hogy a hordókat CSAK 2/3 részig töltsük meg gyümölccsel, mert az erjedésnél a cefre térfogata megnő!
AZ ERJEDÉS SZAKASZAI:
Előerjedés:Megindul az élesztők szaporodása, CO2 termelődése. A cefrét takarjuk le védjük a külső környezettől.
Főerjedés:Intenzíven megkezdődik az élesztők szaporodása és a gáztermelődés. A cefre felületén laza szerkezetű bunda képződik, melyben könnyen elszaporodnak a fertőzést okozó baktériumok (ecetsav, vajsav). Ezért a keletkezett bundát naponta nyomjátok vissza a cefre MEGKEVERÉSÉVEL. Viszont, ne zárjátok le légmentesen, mert akkor bombát gyártotok!
Utóerjedés:Lelassul az élesztők működése és a gázképződés. /nincs több buborék/
A cefrében lévő cukor alkohollá alakult. Az erjedés BEFEJEZŐDÖTT, a cefrét levegőtől el kell zárni. Ellenkező esetben a cefre elkezd rohadni....A KÉSZ CEFRE TÁROLÁSA
Légmentesen lezárt, lehetőleg műanyag edényben tartsátok kifőzésig.
A cefrét hűvös helyen tartsátok, így csökken a párolgási veszteség. A mikroorgazmusok szaporodása és a bomlási folyamatok lassulnak. Mindezek mellett a kierjedt cefrének a legjobb védelem, ha az erjedés befejezése után minél hamarabb kifőzetjük. Én minden esetben kénnel zárom le a cefrét, így abba semmilyen káros anyag nem kerülhet.Ezek a legfőbb dolgok amire ügyelnetek kell,hogy pálinkátok jó minőségű legyen. Ezeket betartva garantálom, hogy páratlan pálinka élményben lesz részetek.
[ Szerkesztve ]
.:A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.:.
-
Bird
addikt
válasz philoxenia #132 üzenetére
Jöhet kifőzzük.
.:A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.:.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Anno rengeteg epret összeszedtem és emlékeim szerint jóval tóbb palinka jött hektónként. Mondjuk nagy része édes fehér nagyszemű eper volt.[link] mondjuk a kacsa nemigen eheti pont mert berúg tőle...
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
Bird
addikt
Nekem a legkellemesebb pálinka élményem az Irsai Olivér szőlőből főzött (tehát a gyümölcsből!) pálinka volt. 100kg cefre képes 18l pálinkát is adni amelynek íze... Na azt próbáld ki! Ráadásul a szőlő ára sem vészes.
philoxenia:Eper pálinkát még nem főztem, de többször volt szerencsém kóstolni házit, nem boltit. Kacsába az erjedt eper nem való... Viszont, ha megette mehet az üstbe, mert öregapám szerint mindenből lehet pálinkát készíteni.
[ Szerkesztve ]
.:A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.:.
-
Spet
addikt
Törkölynek való szokott összejönni évente, de ha van szőlő az általában vegyesbe szokott menni.
Szomszéd Pista bácsinak volt érdekes szőlői (isten nyugasztalja az öreget), amit otthon nemesített vagy 40-50 éven keresztül. Volt ott neki minden 50 nm-en: nagyszeműtől kezdve narancs(!) beütésen át mézédesig. Aztán meghalt ami tövek meg igényeltáék a gondoskodást ki is pusztultak.
Eladó Seiko 7016-5000 Seiko Monaco
-
Bird
addikt
Megunni? Soha. Ez az amit nem lehet megunni....
[ Szerkesztve ]
.:A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.:.
-
Bird
addikt
Szuper. Egyre többen vagyunk. Szívesen írnék a pálinka fajtákról, ismertető jegyekről, cefrekészítésről (amit részben már meg is tettem) és magáról a pálinkafőzésről, palackozásról. Esetleg valami ötlet?
[ Szerkesztve ]
.:A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.:.
-
Zoja™
őstag
Akkor beköszönnék én is.
Bár a főzéshez nem konyítok, de lelkes amatőr fogyasztóként figyelemmel fogom kísérni a topikot.
Nem is olyan régen volt egy olyan elvetemült ötletem, hogy elkezdek kísérletezni itthon kis mennyiségben a pálinka készítéssel, de nem hiszem, hogy a szomszédaim örülnének neki, tekintve, hogy panelban lakom. -
Spet
addikt
Alakul ez, úgy látom nem kell aggódni
Végén lehet majd versenyeztetni a répacukrosat, a gyümölcscukrosat, a panelban kotyvasztottat, na meg ami még ki lesz találva
Eladó Seiko 7016-5000 Seiko Monaco
Új hozzászólás Aktív témák
- ABSINA 1 fázisú elektromos autó mobil falitöltő 3kW, 13A
- KIA Ceed 1.4 T-GDI Platinum DCT. 2019.
- Magyar menüs Saeco Picobaristo OTC (HD8927) tejtartállyal
- Részletfizetés. Bontatlan. noblechairs EPIC székek azonnal . 24 / 36 hónap garancia . +36301300000
- Érintőgombos Jura C65 automata kávéfőző cappuccino fejjel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen