Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Shkiz0

nagyúr

válasz ÁdiBá #103114 üzenetére

Én nagyon elgondolkodtam mit csináljak. Adott a jelenlegi Z390 Phantom Gaming 7 + 9700K kombó. Elsőnek a terv az volt (tavaly ősszel) hogy cserélem egy 5900X + B450/B550 vagy X570 kombóra, kezembe is volt a proci az első eresztések között, de látva, hogy mi megy a biosok körül, meg whea error, stb inkább eladtam. Régebben szerettem a kihívásokat, manapság már öreg vagyok, kedvem sincs, és időm meg pláne nincs már ahhoz, hogy akár 2-3 naponta flashelgessem a biosokat amik pár naponta jönnek ki a hibajavítások okán.
    Persze lehet mondani, hogy új procik stb, legyünk türelmesek, de ez ment a Ryzen 3000 idejében is, és én meg nem akartam bétateszter lenni. Mostanra már lehet jó amúgy, nem tudom mennyire forta ki magát a dolog.

Utána kicsit leült ez az egész, mert sikerült vennem VGA-t, (RTX 3080) aztán itt-ott már érzem, hogy elférne egy jobb proci. Egy ideig szemeztem a 10850/10900K/KF-el de tavaly meg még idén januárban is 130 körül ment nettóban, most viszont utóbbi 1.5 hónapban baromi sokat estek az árak mind a 9 mind a 10 gen procik esetén. Konkrétan most egy 9900K 90K sincs már nettó nagyker áron, egy 10850K is csak 103K, és ha azt nézzük ezért kapsz plusz 2 magot az nem rossz ár, az más kérdés, hogy ahogy néztem a teszteket az esetek 90%-ban pl. egy 9900K / 10850K/ 10900K 5G-n kb ugyanazt tudja játék esetén. Épp ezért most már magam se tudom mi legyen.

Ugyanis a napokban is nézelődtem, hogy jelenleg ami elérhető Z490/Z590 lap is kb 80-100K között mozog ehhez vennék akkor 103K-ért egy 10850K-t mert elnézve nincs értelme a 11900/10700K-nak pláne hogy látom 160K felett megy. Ennyi felárat akkor se érne meg számomra (meg szerintem amúgy sem) ha mondjuk 20% az IPC növekedés, de a játékteszteket nézve, meg azokat az eredményeket amiket azok tettek közzé akik múltkor már vettek németbe csalódáskeltő az egész.

Most meg épp nézegettem, hogy 90K nettó alatt van a 9900K ami meglepett mert még múltkor volt egy idő amikor egy áron ment a 10850K-val. Ebből kifolyólag adná magát az, hogy a 9700K-t szimplán upgradeljem egy 9900K-ra és így járok a legjobban, a lap bőven elég hozzá, és nem bukok a platform cserén se, csak a procira kell rádobni egy kis lóvét, de arra sem sokat.
    Viszont egy dologtól tartok, hogy 9900K-ból rengeteg volt a kutyafos darab régen is, és utóbbi időben is elég nagy a szórás, hiába sikerül kifognia valakinek egy fiatal, nemrég gyártott darabot. A 10-es gen esetén már sokkal jobb eredmények voltak, nagyon elenyésző volt az, hogy ne menjenek legalább 5G-t. Az átlag 5.1-5.2-t is ment akár 24/7 de 5G szerintem tényleg 99% mindbe benne volt, értelmest feszen, hűthető körülmények között. Ez a 9900K-ra már nem feltétlen igaz :)

AMD-t meg a fentiek miatt nem nagyon akarok berizikózni. 5800X szerintem drága ha mondjuk egy 9900K-t teszek mellé, az 5900X -el meg talán megint az a baj, hogy játékra nem nagyon tud többet mint az 5800X/9900K/10850K viszont árban meg még mindig 210-225K nettó ha van is néha.

Szóval a tököm se tudja mit kéne csinálni :D

[ Szerkesztve ]

Új hardverek számlával, garanciával érd PM.

Új hozzászólás Aktív témák