- IFA 2024: Harmadik generációs T-Rex is volt
- iPhone 16 vagy Oppo Reno13?
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Realme 8 - az igazi nyolcas
- MIUI / HyperOS topik
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Xiaomi Redmi Note 4 - B20
-
Mobilarena
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hevepapa
senior tag
válasz Williamgrant #50519 üzenetére
"Húzok a szomszédokhoz 230-as kábelt és a hűtőiket ingyen üzemeltetem."
A szolgáltató meg amikor kiszúrja, hogy a szomszédod áramfogyasztása szemmel láthatóan csökkent, akkor kimegy hozzá megkérdezi hogy és akkor ezt hogy? A szomszédod 17 másodperc után felnyom téged, hogy elkerülje az áramlopás gyanúsítást.
Utána te nem hiszem hogy boldog leszel....
Meglepne ha az áramszolgáltatónál nem lenne automatikusan figyelve hogy kinél változik jelentősen a fogyasztás. A régi Dégáznál tizenévvel ezelőtt amikor felkerült aszigetelés a házra, az első éves leolvasás után 2 héttel felhívtak hogy látják sokat csökkent a gáz fogyasztásom és hogy mi ennek az oka? -
Z_A_P
addikt
válasz Williamgrant #50519 üzenetére
Nézem a havi átlag fogyasztásom, ráhagyok 20%-ot és ha a termelés eléri egyszerűen lekapcsolom az invertert és rohadjanak meg.
Aztan felbontjak veled a szerzodest, mert ellatasbiztonsagot veszelyezteted, vagy vm ilyesmi.OK
-
VaZso
senior tag
válasz Williamgrant #50551 üzenetére
...hát.... Huaweinél nem tudom, de valószínűleg telepítői jogosultságokkal lehet...
Azt sem tudom, miért nincs normál felhasználónak CSV exportálási jogköre - telepítőnek van. -
veterán
válasz Williamgrant #50552 üzenetére
ennél sokkal összetetteb a vezérlés a szivattyúk esetlegesen váltó szelepek stb miatt... és igen a javítás opció de egy idő után annyi javítandó lesz vele kapcsolatban, hogy a csere jobban megéri...
Lásd mai modern kazánok azok se bonyolúltabbak mint egy hőszivattyú sőt...a mi kazánunk 400e Ft volt kondenzációs belső melegvíztárolós kazán:
- közben egy keringető szivattyú 130e + csere 20e... 6 évesen
- várhatóan majd lesz egy tartály csere 10 évesen cirka 300e ft... ami még mindig "csak fele" az egésznek most cirka 600e egy ilyen kazán... de a többi alkatrész addigra 10 éves lesz és nem éri meg foltozni...
Klímák jó részét sem éri meg javítani ha 10 évesen tönkre megy a kompresszor vagy a vezérlés... a hőszivattyúkkal is ez lesz... és nem azért mert azt az egy hibát nem érné meg javítani... de addigra már minden alkatrészben lesz 20 év...
De hozhatnám ide a szellőztető gépeket amiknek a javítása - mondjuk egy alaplap - a gép árának felébe kerül pedig ezen kívül csak borítás / venti / hőcserélő az egész -
veterán
válasz Williamgrant #50558 üzenetére
a külső pufferbe tud dolgozni szép csak lyukas tartállyal nem működik a kazán mert a túl nagy lesz a nyomás a fűtési ágon ... tehát vagy új kazán vagy javítani kell... plusz ha nincs hely hova rakjam a hmv tartályt az ágyam alá
oks de akkor nem vitatkozom veled, de akkor egy dolgot magyarázz el nekem... mert nem értem... 3 éves se volt a klímánk (Daikin FTXP20) amikor - szerencsére még garanciában - elkezdett a beltéri csepegni... semmi elektronikai / kompresszor vagy egyéb hiba csak egy műanyag elem (ami amúgy a váza is) elrepedt és azon keresztül a cseptálcából kifolyt a víz...
a klímások leszerelték elvitték és megjavították szerencsére garanciában arra a kérdésre, hogy mennyi lenne ha nem garanciában tudnák megcsinálni 100-120e ft körüli összeget mondtak... azt mondjuk nem tudom, hogy ebben mi volt benne: kétszeri kiszállás, alkatrész és javítás... de összesen ezt mondták... Ez a klíma 2,5 évvel korábban 200e Ft volt... egy hasonló beltéri jelenleg 150e Ft... tehát akkor 200e Ft-os klímán az esetleg 120e Ft-os javítás - ha ez a hiba nem most jön elő hanem mondjuk 10-15 év között... akkor szerintme kb totálkár... Persze azóta az FTXP kompletten 380e Ft lett... de 15 év után bennem elég erős dillame lenne, hogy 120e javítás ... 150e beltéri csere legyen-e... -
sakal83
addikt
válasz Williamgrant #50558 üzenetére
Akkor te olcson dolgozhatsz mar bocsanat. En a stiebel eltronnal beszeltem es rakerdeztem hogy, mennyi a legdragabb alkatresz bele. Mondtak h olyan 400-500e ft. Jofogason is arulnak tomegevel hibas hoszivattyut gagyitol a japanokig. Akkor ennek mi az oka?
Plusz mi s tapasztalat idovel a venti zajarol? Gondolom nem halkul. Illetve a karbantartasa mennyibe kerul evente? Illetve ha tonkremegy menyi egy uj beuzemelese szakszeruen?
Nem kotozkodesbol irok, csak en ezekhez sz infokhoz jutottam es ezert dobtam egy telket.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem