- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- iPhone topik
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz H-Mano #63400 üzenetére
a hozzászólásomba amire válaszul írtam egyértelmű, hogy a nem fedezettség okának kétségbe vonásáról van szó.
És erre hoztam, hogy ha a kár létrejöttében nem hat közre az, hogy az előírásoknak vagy telepítési útmutatónak nem felel meg egy telepítés akkor a biztosítónál nem lép életbe a nem fedezettség kérdése.
Vagyis
- nem fedez olyan kárt ami azért keletkezik mert szabálytalan a telepítés
- de fedezi azt a kárt amiben ez nem hatott közre[ Szerkesztve ]
-
-szabi-
addikt
Hi
Ma 4 órás áramszünet volt.
Ennyi idő alatt eljátszottam a gondolattal, milyen jó lenne ha így is működne a ház.
Összefutottam egyik szomszéddal megjegyezte milyen jó, hogy nálunk ilyenkor is van áram. Meglepődött mikor mondtam neki, hogy ez nem így működik.
Körülbelül mennyibe kerülne átalakítani a rendszert?
Hogy áll most az aksipakk kiegészítő árban, kapacitásban?üdv
-
Borisz76
veterán
válasz -szabi- #63402 üzenetére
Nalam egy 10 kW-os aksi pakk van.
( Huawei aksi pack....kb 3MFt ! )
Nyáron , amikor korán kel a nap és sokáig világos van, akkor az aksi kibírja reggelig és marad is benne szufla.
Ősszel és tavasszal pedig van , hogy fel sem tud töltődni teljesen...s mivel hosszabb az éjszaka ezért van , hogy már este 18 órára vagy hamarébb le is merül.
Tehát ha télen is szeretnék folyamatosan napáramról működni, akkor a rövid napos időszakban kellene begyűjteni az energiát.
Ez csak úgy lehetséges ha 3* vagy 4* annyi panelem lenne.
Valamint aksiból is minimum 2* de inkább 3* annyi kellene.
Arról nem is beszélve , hogy télen előfordulhat olyan , hogy 2-3-4 napig nem is látod a központi csillagunkat.....azaz 3-4 napnyi energiát kellene begyűjteni és tárolni az utolsó fényes napon....
Kellene kb 130-160 nm használható , árnyékmentes tető.
Ideális lenne ha a tető K/NY -i tájolású mert úgy lehet kitolni a termelés idejét .....korán reggeltől , késő naplementéig.Röviden : Engedd el, nem éri meg.
Nekem a 100%-s programban lett telepítve és emiatt 5kW-ra vagyok "szorítva".....holott az éves fogyasztásom kb 8000 kWh.
A programnak örültem de akkor még szó sem volt arról, hogy szimetrikus , asszimetrikus e az inverter.....mert ez is számít.
Nincs "szünetmentes" lehetőségem sem.
Ha nincs áram az utcában, akkor az inverter is áll.
Szerencsére ez errefelé ritka.
Korábbi havi összefoglalóm : [link]Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Strezi
őstag
Akinél Deye inverter va, ott kb két óra meló és minimális anyagszükséglet az áramkimaradáskor is működő rendszer. +14kwh akku 850EFt, nem három milla
Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
tomi07
tag
válasz Mentolka #63406 üzenetére
Pedig egyszerű oka van. Ha dolgoznak valahol a hálózaton akkor áramtalanítják, ha a napelemes rendszer rátermel ilyenkor a hálózatra a dolgozók életveszélyes helyzetbe kerülnek. Ezért a string inverterek ilyenkor leállnak. Ezt a rendszer átvételekor ellenőrzik, lekapcsolják a megszakítót és az inverterek le kell állnia.
-
-
-
válasz kardkovacsi #63419 üzenetére
Amit raktál be termelést/fogyasztást, azon volt a január 800 kWh felett. De ja, így már értem.
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
-
kardkovacsi
senior tag
"A felmenő rendszerű bevezetés szerint az új igénybejelentések esetén e kötelezettség 2025 januárjától, a működő vagy már beadott igénybejelentéssel rendelkező kiserőművek esetében 6-8 hónappal később léphet életbe." - azaz riportolni kell majd, kérdés hogyan.
De mindenki kötelezett lesz. -
axioma
veterán
válasz kardkovacsi #63425 üzenetére
Az vicces, amikor honapokig termelt a napelemem de hibas volt es nem volt kommunikacio, akkor meg megbuntetne'nek?
[Foleg az a ga'z, hogyha igy mar a hazon belul felhasznalt mennyiseget is tudni fogjak, nehogy kitalaljak h az alapjan lesz valami dijtetel. Nem mind1 neki h kevesebbet fogyasztok v helyben megtermelem, azaz az orabol bekuldott adat?][ Szerkesztve ]
-
molnartibor
tag
Hmm napenergia adó előkészítése? Bár akkor ha jól értem csak a visszatermelő inverterekre vonatkozik.
#63426axioma: Az is érdekes, hogyan tervezik kivitelezni? Raknak + órát az inverter alá? Mérőhely kialakítást akkor ki fizeti? Vagy köteleőpen be kell engedjem a saját hálózatomra?
[ Szerkesztve ]
-
kardkovacsi
senior tag
válasz molnartibor #63427 üzenetére
Szerintem csak annyi lesz, hogy köteleznek állítsd be az inverteren az adatküldést nekik is. Van ilyen opció, ha jól tudom kötelező is az inverter gyártóknál. Az óra adataiból meg a termelési adatokból ki tudják ezt számolni.
-
molnartibor
tag
válasz kardkovacsi #63428 üzenetére
Amennyiben csak ennyi akkor az legalább nem hitelesített mérés tehát nem lehet adóalap, másik mivan aki nem ért hozzá, vagy nincs internet mert nyaralóban van? Na mindegy is igazából meg kell várni mi lesz ebből, de nincs jó előérzetem ezzel kapcsolatban.
-
gorbep
senior tag
Vagy külön órára teszik az invertert... és pápá szinkron önfogyasztás, és pápá hibrid üzemű önfogyasztás... így kiválóan lehet RHD-t szedni az önfogyasztásra
bár már láttam szabványos és plombált külön fogyasztásmérőn invertert, valami más elszámolási mód miatt...
Jujj, remélem nem adtam senkinek ötletet....
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
kardkovacsi
senior tag
válasz molnartibor #63429 üzenetére
„24a. Háztartási méretű kiserőmű nem elszámolási célú termelési és üzemeltetési adatai: a
háztartási méretű kiserőmű invertere által előállított minden olyan adat, ami nem, vagy
nem kizárólag az aktív felhasználóval történő elszámolást szolgálja, így különösen
a) a háztartási méretű kiserőmű maximális termelési teljesítménye (kVA),
b) a háztartási méretű kiserőmű által termelt villamos energia mennyisége (kWh),
c) a termelt villamos energia mennyiségből a felhasználási helyen saját célra felhasznált
energia mennyisége (kWh),
d) a feszültség- és áramerősség értékei fázisonként,
e) a teljesítmény tényező,
f) az inverter azonosító adatai.”[link] ez az ami szemet szúrt elsőre, de nincs most időm végignézni az egészet
-
Degeczi
nagyúr
Az nem elég, hiszen nincs, és nem is lehet kötelező netkapcsolatod.
-
molnartibor
tag
válasz kardkovacsi #63433 üzenetére
[link]
Ez a törvény (csak belelestem) alapvetően nem az elszámolásról szól hanem a hozzáférhetőségről valamint a rendszerbiztonságról!De ilyen jogbiztonságban egy éjszaka alatt rá lehet húzni bármire !
-
gorbep
senior tag
válasz Degeczi #63434 üzenetére
Szolgáltatnod kell majd az a adatott az előírt felbontásban... rád lesz bízva hogyan... bár ha tippelnem kell, az invertert leveszik a hálózatodról, és saját okos mérőt kap... remélem nem kell neki szabványos szekrény még 1... Osztrákoknál volt így régebben
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
-
gorbep
senior tag
válasz kardkovacsi #63435 üzenetére
Szerintem simán ráverik a hálózati engedélyesre... te csak a szabványosítást bukod... nálam van egy szabványos szekrény, egy 6A-es B van benne, amin nincs semmi... lehet jó ötlet volt??
Meg elképzelhető, hogy a bruttósokkal kezdik... ahogy pörgünk ki úgy kerülünk bele... egyenlőre szaldóban úgy sem érdekes, ha csak nem vetnek ki RHD-t vagy adót.
Én úgy tippelem, hogy a nem menetrendezett - időjárási modelltől való indokolatlanul eltérő - túltermelést szeretnék kiszűrni. Mert ez sokba fáj az MVM-nek negatív áridőszakokban, illetve alulbecsült kiegyenlítés esetén bármikor. Pl, hogy valaki túlpanelez, illetve akkuról betáplál... Van körzet, ahol erre utalnak a jelenlegi mérési adatok... és a kiegyenlítés sajnos gyakorlatilag aranyárú lett.
Nekem is az SE17K-n engedély szerint 8kW panel van (még).... de lehet annyi is marad majd így...
-
User_2
tag
válasz gorbep #63437 üzenetére
ha így lenne, tehát saját okosmérőt kapna az inverter,
akkor nem lenne szükség adatszolgáltató platformra,
és nem lenne szükség "a háztartási méretű kiserőmű invertere által előállított minden olyan adat" definíciójára.a másik, h nem tudom hogyan gondolják az inverter által előállított adatnak tekinteni " a termelt villamos energia mennyiségből a felhasználási helyen saját célra felhasznált energia mennyiségé"-t.
ha ezt az inverter nem állítja elő.
olyan, mintha ezt nem tudnák a műszaki kollegák, vagy műszaki kollegák nem látták volna a normaszöveget. -
gorbep
senior tag
válasz Degeczi #63438 üzenetére
HMKE-n záros időn belül csakis Smart mérő lehet.... azaz ott a net...
Nem lepődnék meg, ha a HMKE-k kapnának teljesen új Smart órákat, amik 6 vonalat mérnek... probléma megoldva , 1 szekrény, 1 modem, 2 mérés... és nem nyaggatja őket senki az energiamérleg szerinti méréssel sem, az megoldható így adatbázis oldalon, egy SQL parancs.
A mi Smart óráink meg mennek fel sima fogyasztóknak...
Persze az hogy ez lenne a mérnöki megoldás, közel sem jelenti azt hogy ez lesz...
[ Szerkesztve ]
-
kardkovacsi
senior tag
válasz gorbep #63439 üzenetére
Akkor még előtte rakok fel panelt De nem kellett a panel bővítést bejelenteni. Azaz akkor először kell egy kör mindenki nyilatkozzon, hogy megváltozott-e bármi is az eredeti engedélye óta.
Akkuról betáplálni mi értelme van?Mióta van villanyautó és az három fázisról tölthető jó vagyok októberben eddig 51%-os önfogyasztásom van, de a szeptember meg 46% volt.
-
Reggie0
félisten
válasz kardkovacsi #63433 üzenetére
Ez vonatkozik a szigetuzemu fuggetlen rendszerekre is?
-
Degeczi
nagyúr
válasz User_2 #63440 üzenetére
Igen, én is csak azért tudom a saját fogyasztásomat, mert van egy saját mérőm, ami nem kapcsolódik az inverterhez, mert nekem nem fontos, Home Assistant alatt fut össze, az határozza meg a termelés és a hálózati export/import alapján. A szolgáltatói villanyóra ráadásul full buta, évente egyszer leolvasott, így amíg azt nem cserélik, az alapján sem kapható meg ez az adat.
-
gorbep
senior tag
válasz kardkovacsi #63442 üzenetére
Ha fel tudod úgy tenni, hogy közterületről nem látszik (OÉSZ változás...), Veszprémben ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen... a földre sem tudom úgy fektetve letenni, hogy ne látsszon... itt simán vannak 50-60m szintkülönbségek
-
asdf_
veterán
Én amúgy azért nem értem ezt a dolgot, mert jelenleg INGYEN rendelkezésre állnak a negyedórás fogyasztási adataim.
Egészen biztos, hogy megéri arra milliárdokat költeni (a ki kapja ezt, az azért nem lesz lényegtelen ), hogy megtudják, hogy egy nyárvégi napon a két kék csík között mit fogyasztott a ház nálunk?
Ha csupán két héttel ezutánról egy felhős/esős időben, amikor tizedennyit(!) termelt a napelemem, arról a napról rendelkezésükre áll ez:
Na meg ugye mindenkinél okosmérőnek kellene már rég lennie, aztán trafókörzetenként összeadni a fogyasztásokat, oszt megvan, hogy mennyit termelnek a napelemesek (igaz, ebből hiányzik a lopott meg a hálózati veszteség).
A statisztikusok meg leugranak az épület tetejéről... Komolyan, csak a villanyórás fogyasztás termelés adataimból 1 év alapján szerintem 5 fokra pontosan meg lehetne tippelni, hogy milyen irányban és milyen tetőszögben hány kWp napelemem van. Onnantól pedig már csak egy időjárási modellt kell ráhúzni, és simán tippelhető, hogy egy adott nap mennyit vételezek és termelek majd. És ez bőséggel elég pontosságú, hiszen jelenleg bőven nagy bizonytalansága van a fogyasztásomnak azzal, hogy épp 11-kor, 15-kor vagy épp 21-kor van elindítva a mosogatógép, és mennyivel nagyobb bizonytalanságot okoz, hogy egy villanyautós épp mikor dugja fel tölteni az autóját.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés