- iPhone topik
- Android szakmai topik
- Elérhetők az alkatrészek és szerszámok az iPhone 16 otthoni javításához
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
Új hozzászólás Aktív témák
-
glutamin
őstag
válasz Flashcash #509 üzenetére
Ez egy lényegretörő összefoglalás volt. Érdekes ennek fényében Matolcsy által felvázolt választási lehetőség.
Ha jól értem, akkora a befizetések 75%-ának vajmi kevés köze van az egyén későbbi nyugdíjához már most is. Ezt tekinthető szimplán adónak is.
Kíváncsi leszek mire jutnak majd. Ez így ebben a formában felháborító.
Remélem a bankbetétekre nem akarnak valami hasonló mókát.
[ Szerkesztve ]
„When you have money in hand, only you forget who are you. But when you do not have any money in your hand, the whole world forget who you are. It's life.“
-
glutamin
őstag
válasz Thunderzolee #512 üzenetére
Kb ennyire méltányos a mostani választási lehetőség:
1. vagy beadod a közösbe a pénzed és majd később kapsz valamennyit
2. vagy már most rögtön eldegradáljuk aránytalanul@Rive
Zárható
[ Szerkesztve ]
„When you have money in hand, only you forget who are you. But when you do not have any money in your hand, the whole world forget who you are. It's life.“
-
glutamin
őstag
Ez bennem is felmerült. Ha az így befizetett járulékra számolok egy jövőbeni értéket... Még akár így is versenyképes lehet.
Nézzünk egy példát:
- 40 év munkaviszony (a többség nyilván nem most kezdett persze dolgozni)
- 300e Ft bruttó bér (nem az enyém, de ennyinél már talán érdemes gondolkozni, minél kisebb a bruttó annál jobban megérheti az állami verzió)
- nyugdíjjárulék 10% -> 30e Ft
- MNYP befizetés 30e/4=7500 Ft
- MNYP kamat: mondjuk legyen 5% éventejövőbeni érték: 14.9m Ft
Ebből azért már lehet elég korrekt nyugdíjat kapni ha járadékra váltjuk. Esetleg megy bankbetétbe és havonta dézsmáljuk, a többi meg kamatozik tovább.
[ Szerkesztve ]
-
glutamin
őstag
Kicsit összekavartam a számokat. 2011-ben a bruttó bér hány százaléka is menne a MNYP-ba? Az az egy negyed rész az minek az negyede? A 24% ha jól tudom a bruttó 24%-a, és ennek haramd alenne a MNYP -rész. vagyis a bruttó 8%. Tehét mondjuk br 300e esetén 24e Ft havonta?
Mert akkor 40 után, 0%-os reál kamattal az: 11,5m Ft De persze ennél létezik magasabb fizu és a MNYP is elér mondjuk stabil 2%-ot. Úgy meg rögtön 20m környéke még mindig 300br -val számolva.
Nekem ebből az jön le, hogy még így is jobb maradni.
(közben rátaláltam én is a nettober oldalra )
[ Szerkesztve ]
-
glutamin
őstag
válasz mephi666 #526 üzenetére
wtf? adó címszó alatt vonnák le mindenkitől, fizetné mindenki és a végén lóf@szt nem kapok, ha a nyugdíjkort megélem? hiába fizetem mondjuk 40évig 226e bruttó mellett? mert, ha így van, akkor ez kib@szás a javából...
És olyanok is vannak jó páran, akik ennél egy pöppet többre vannak bejelentve. Ők sem örülnek.
Megint a zsebből zsebbe szisztémának kedveznek. Lehet inkább alvállalkozónak kéne lennem...
@Rive
Csak azért számolgattam, mert nem érdemes első ilyedtségtől vezérelve visszamenekülni az állami verzióba.[ Szerkesztve ]
-
glutamin
őstag
Egyre tobb az inaktiv, a lakossag majd tizede (800.000 ember) papiron rokkanytnyugdijas (LoL), nincs kiadascsokkentes stb.
Ez az amihez nem mertek hozzányúlni pedig kellett volna.
Kíváncsi leszek a Szlovák példát látva nálunk mennyien lépnek majd vissza.
-
glutamin
őstag
Tulajdonképpen a 24%-os befizetéseket ezzel büntetlenül lenyelhetik. Aki marad MNYP-ba az önként mond le róla, aki meg visszalép vagy eleve az államiban van ott meg ugye eddig sem voltak kötelezettségek.
-
glutamin
őstag
válasz Boxer001 #555 üzenetére
MNYP esetén is kérhetsz életjáradékot (kb mint egy életbiztosításnál), ennek havi összegét a biztosító állapítja meg a befizette összeg alapján. Vagyis ha sokáig élsz akkor a biztosító bukik, ha meg hamar bekrepálsz akkor te.
-
glutamin
őstag
Teljesen egyetértek. Lassan kezdik egyre többen megérteni, hogy a csak MNYP-be betolt pénz is komolyan versenyképes lehet 20-30 év múlva az akkori állami nyugdíjakkal.
Persze biztosat mondai nem lehet. Mindkét verziónak megvan a maga kockázata.
-
glutamin
őstag
válasz Satan_Claus #1117 üzenetére
Állami nyugdíjat sosem lehetett egy összegben felvenni. MNYP esetén viszont több lehetőség is van.
-
glutamin
őstag
válasz Woodslave #1121 üzenetére
Vállalkozóként pedig nagyon egyszerű a képlet. Minimálbérre rakod magad, ahogy írtad. Visszalépsz államiba (minimális befizetésre kapsz majd valami nyugdíjat), magadnak meg az "adómentes" jövedelmedből félreteszel valamilyen formában (bankbetét, önkéntes MNYP stb)
Esetleg még azt érdemes mérlegelni, hogy az eddigi MNYP befizetéseid el akarod-e "bukni".
Leginkább a magas bejelentett béreseknek érdemes maradniuk. Illetve, akiknek már kellően nagy zsetonjuk áll MNYP-ban.
Szerintem...
-
glutamin
őstag
en azt nem ertem miert jo egy mnyp maradni
Nézzünk egy példát:
Tegyük fel, hogy valakinek aránylag magas bruttója van. Mondjuk legye 500e Ft. Ebből 40 év alatt a MNYP-ba bekerül 500.000*0,1*12*40=24m Ft. Ha 10 év nyugdíjban töltött idővel számolok akkor az havi:24m/10/12=200e Ft.Persze nagyon leegyszerűsítettem, mert nem számoltam azzal, hogy némi reálkamat is jöhet azért a megtakarításra. Az állami nyugdíj megállapításánál pedig erősen büntetik a magas jövedelműeket. Tehát ha te 2x annyit fizetsz be, attól még nem lesz 2x annyi nyugdíjad, hanem valamivel kevesebb. MNYP-ban viszont nincs ilyen degradáció. (ott max a pénzedet forgatják szarul)
Az viszont biztosan látszik, hogy 30 év múlva nem fognak ilyen nyugdíjakat osztogatni, mert a mostani felosztó/kirovó rendszer ebben a mai formájában biztosan nem marad.
Pont azoknak érné MNYP-ben maradni, akiknek a befizetéseire pályáznak OV-ék.
-
glutamin
őstag
válasz lajafix #1232 üzenetére
Egy biztos, évek óta mérnökhiányban szenved egész Európa, de talán a fejlett országok zömére is mondhatjuk ezt. Ehhez képest kb ez az a terület ahová a legkevésbé mennek tanulni a fiatalok. (ja igen, oda elég erős matek, fizika, kémia, stb kell, tanulni meg ugye büdös mindenkinek)
Nekem nagyon úgy tűnik, hogy maradok a MNYP vonalon. Arra azért kíváncsi leszek, hogy az elkövetkezendő években mit csavarintanak még ezen. Pl csökkenthetik-e önkényesen a most tervezett 10%-ot kevesebbre. Ember tervez, Viktor végez...
-
-
glutamin
őstag
Nincs valami ismerős aki papíron felveszi dolgozni és közben meg nem ad zs-t? Vagy valami hasonló köztes megoldás? Így hamar meglenne a nyugdíjjogosultság.
Szász Károly nem tudom mit parádézik ennyit. A magasabb bejelentett jövedelműek már eleve k**va sok adót fizetnek. Most még ezzel is megint őket akarják sz**ni.
Észre kellene már venni, hogy nem a magas bejelentett jövedelműeket kellene csak nyúzni, hanem a fekete gazdaságot kicsit fehéríteni.
[ Szerkesztve ]
-
glutamin
őstag
Valóban szomorú, hogy ilyen eszközökhöz kell nyúlni. De mégis jobb lehet esetleg most rááldozni valamennyi pénzt, és kb fél év múlva már jönne a nyugdíj. Ha tényleg csak ennyin múlik akkor ezt nagyon megfontolnám.
-
glutamin
őstag
válasz attiati #1600 üzenetére
Egy vicc jelenleg a nyugdíjszámítási struktúra. Ez így ebben a formában totálisan életképtelen. Drasztikusan csökkenni fognak az állami nyugdíjak a következő évtizedekben. Leginkább emiatt érheti meg a magasabb bejelentett jövedelműeknek a MNYP.
[ Szerkesztve ]
-
glutamin
őstag
Eleve nehéz a két vonalat összehasonlítani.
1. A MNYP vonalon a teljes betett pénz a tiéd lesz. Lehet, hogy ez csak a bruttó 8-10% havonta, de a megfelelő forgatással ez az összeg némi reálkamattal bővülhet.
2. Állami. Itt ugye 24+10% gyűlik, de te nem ezt kapod vissza. Hanem majd kalkulálnak valamit. És ez a kalkuláció lehet bármi. Mondjuk a befizetésedet kapásból korrigálják egy 0,1-es szorzóval... vagy ide behelyettesíthetsz bármekkora finomságot.
-
glutamin
őstag
A nagyobb kérdés persze az, hogy ez mekkora pénztömeget jelent pontosan.
A 102e ember az kb 3%-a a munkavállalóknak. De a MNYP-i vagyonnak nyilván jóval nagyobb szeletét jelentik.
-
glutamin
őstag
Én olyan 8-10%-ra tippelnék. De lényegében elérték a céljukat, a MNYP-i vagyon jelentős része visszavándorolt a közösbe.
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Motorolaj, hajtóműolaj, adalékok és szűrők topikja
- Napelem
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- OLED TV topic
- Windows 11
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- További aktív témák...
- S24 Ultra 512GB (Sárga)
- Intel Core i9 14900K OEM / 36 hónap jótállás /27%-os ÁFÁ-s számlával/HATALMAS AKCIÓ KÉSZLET ELEJÉIG
- Lenovo / Dell / HP laptop, notebook töltő, adapter OUTLET
- 4K Core I5 12400F GamerRPC 6X4.0GHz 32Gb DDR4 3200MHZ 512 SSD RTX 3060 12GB DDR6 2 Év Gari
- 27GR95QE-B OLED Törött Monitor eladó Minden gyári tartozékával gyári dobozában
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest