Új hozzászólás Aktív témák
-
misionline
tag
válasz haddent #7848 üzenetére
Üdv.
Nyáron beteszem a hűtőbe.
Vízet akarok rá, csak nincs időm csinálni egyet, ugyanis készen olyan árakban beszélnek, hogy az nevetséges...ami olcsó az meg egy kalap...
Radiátorok ilyen 10 ezrek, közben 1500Ft ból megoldható, amúgy meg van Seat hűtőm még azt is feltudnám szerelni az íróasztal mögé... persze felesleges. -
krx21
nagyúr
válasz misionline #7852 üzenetére
Hát akkor még egy egész kicsi fesz. kell neki, szerintem...
-
misionline
tag
Igen. Adtam neki is már nincs gond. Melegedni sem melegszik jobban..
Nem nagyon vágom még a biosban a beállításokat.
Láttam egy youtube videot azt probálgattam.
Ha valaki elmondaná hol lehet pontosan a feszt állítani, mert én úgy látom, hogy lehet az offset nél állítgatni, és nekem Asrock z77 extreme 4 ben van olyan, hogy level 1.2.3.4 asszem.
Nekem most offset 0.090V de, azt se tudom pontosan mit csinál az...
Noob vagyok hozzá...[ Szerkesztve ]
-
04ahgy
nagyúr
válasz misionline #7854 üzenetére
Offset - egy alapértékhez viszonyított, járulékos többlet.
A level 1-2-3-4-5 az a Load-Line Calibration. Röviden a terhelés hatására való feszültségtartási görbét határozza meg, a BIOS-ban van elvileg grafikon is, ha azon áll a kurzor.
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
misionline
tag
Akkor jól sejtettem az offsetet tehát ott szabályzom, hogy mennyivel adjon többet, vagy ha minuszba van akkor elvesz az alapértékből.
A level 1-2-3-4 akkor nem ad több feszt csak amit ad azt a terheléstől függően adagolja, úgy ahogy azt az 1-2-3-4 tartalmazza? akkor a garfikon szerinti vízszintes vonal az azt jelenti, hogy mindig a maxot adja? -
04ahgy
nagyúr
válasz misionline #7856 üzenetére
Igen, jól gondoltad az offsetet. A másikra meg azért érdemes pár szót szánni. Level 1-en droppol (esik) terhelésre a legkevésbé, ezeknél a lapoknál kvázi tartja a feszt. Óvatosan kell a legnagyobb LLC levelekkel (nálad az 1-es) bánni, mert néha túlfeszelhetnek a lapok ezen. Más lapokon persze az elnevezés eltérhet. Gigabyte-nál például van standard - medium - high- ultra high - extreme, stb.
HGyu
[ Szerkesztve ]
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
Pubszon
veterán
válasz misionline #7856 üzenetére
Csak figyelj arra, hogy ha emeled a CPU órajelét, bizonyos tartományokba változik az Offset 0 feszültség érték is. Mert ugye az Offset az ugyan az mint az Auto mód, csak abból vesz vagy hozzáad.
Példaképpen:
3GHz, Auto=0.900V, Offset +0.100V=1.000V
4GHz, Auto=1.200V, Offset +0.100V=1.300VTehát te mind a két esetben csak annyit látsz a BIOS-ba, hogy Auto vagy pedig Offset +0.100V
Remélem érthető voltam.ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
-
04ahgy
nagyúr
-
Pubszon
veterán
válasz JoolsNOS #7861 üzenetére
Nem találtam rá leírást, meg szerintem CPU-tól is függ, hogy melyiknek mennyi a VID-je.
De szerintem nem lényeg, mert mondjuk egy 4.4GHz-et akarunk stabilizálni, akkor használjuk az alaplap szoftverét, belőjük az órajelet, megnézzük AUTO-n mennyi feszt ad, és ha szerintünk nagyon sokat, akkor szépen vesszük lefelé offset-el, mikor elérünk egy olyan feszültség értéket, ami szerintünk már jó lehet, akkor azt beállítjuk BIOS-ba és ezután ott módosítgatjuk.Az LLC-ről pedig leírom a saját kis észrevételem, amit korábban c41r0^ már leírt:
A Proci 4.2GHz-en 1.2V-ot kapott LLC 5-el, full terhelésen stabil volt, de BF3 alatt elszállt. Az LLC-t levettem 3-ra, majd adtam neki kis feszt, így lett a full load alatt 1.19V, és most mindenhol teljesen stabil.
Szerintem az történt, hogy mivel a lap játék alatt folyamatosan változtatta az órajelet és a feszt ellentétbe a linxel, LLC 5-ön pedig nem full load alatt nem érvényesült az LLC így nem is kapott elég feszt a proci és hibázott. LLC 3-on pedig minden órajelen kicsivel többet kapott, így stabil a gép és full load alatt amúgy is elég neki az 1.19V.
Példaként: LLC 5, közepes terhelésnél a CPU kapott 1.09V-ot 4GHz-en, ez kevés volt neki és itt elszállt, LLC 3-on pedig itt kap 1.1V-ot amivel már stabil.[ Szerkesztve ]
ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
-
04ahgy
nagyúr
Srácok, a következő 4 napos hétvégén jövök Z77X-UP7-ben tesztelt 3770K-val. Az országban az első ilyen lap.
HGyu
-
JoolsNOS
veterán
Ahhoz sajnos nem értek, meg műszerem sincs Tuningnál amúgy én is a fixet preferálom, de most alapon járatom offset alulfesz, mert ha netezek, kevesebbet eszik, mint manual fesszel.
I5 12400F, Asrock B660M Steel Legend, RTX4070 super, 32Gb DDR4 3200, Seasonic Focus 650 Platinum
-
Pubszon
veterán
válasz misionline #7866 üzenetére
Tökéletes, nekem a 3770K hasonló fesszel, 4.2GHz-en ilyen hőmérsékletekkel van, ugyan így BF3 multi alatt.
2.50-ös Aida64 tudja ezt a funkciót?
ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
-
Colos1
őstag
Elmagyarázná-e nekem valaki, hogy ha a turbó frekit akarom emelni, akkor a rengeteg beállításból mit kell megbuherálni?
Sajnos nem vagyok képben, az AMD -nél egyszerűbb volt a tuning
Jöhet priviben is, nagyon részletesen leírva.
OFF: Eddig is volt az AIDA64 -ben, hogy bele tudott írni a RivaTuner OSD -be, és így Afterburnerrel bármit ki tudok íratni, amit az AIDA monitorozni tud?
Mindenkinek a környezetében van egy seggfej. Ha a tiédben nincs, akkor valószínűleg te vagy az...
-
04ahgy
nagyúr
válasz haddent #7871 üzenetére
1,9V+ Vcore, 4c8t 6GHz+ esetben azért fogyaszt az, hidd el. Főleg nyolc szálas terhelésnél. Megindítva a WPrime-ot így kezd forrni a nitrogén: 0:30-tól kapott terhelést a CPU. Igaz ez AMD volt, de 3770K-val is ez a jelenség. Ott nyugodtabb a nitrogén alapesetben, és majdnem annyira kezd zubogni, mint a videón látható.
helkis: egyelőre léggel-vízzel ismerkedek a lappal. Később jön persze subzero is. A 4200MHz azon a feszen nagyon jó, de többet mond a CPU képességeiről, hogy mekkora feszen SuperPi 32M stabil 5,00GHz-en. Elég két maggal is nézni, hogy a hőtermelést kordában tarthasd. Jónak ígérkezik.
HGyu
[ Szerkesztve ]
-
04ahgy
nagyúr
válasz haddent #7871 üzenetére
A PCIe a 24 tűs ATX csatlakozón kívül a SATA csatlakozóktól a RAM foglalatok irányában, a NYÁK oldalán fellelhető SATA tápcsatlakozón etethető még, de ennek is csak többkártyás CF esetén van értelme, a VGA-k dedikált tápáramköre miatt.
HGyu
-
polgi803
őstag
Holnap után érkezik meg a 3570K-m...lenne érdemi különbség gamék alatt ha majd lecserélném 3770K-ra? Egy Asus 7870 DCUII V2 lesz egy ideig még, amit meg kell hajtania, és utána egy 7950 DCUII V2-re cserélném...Húzni nem húznám,mert minek még...
-
tom_tol
addikt
Üdv
kinél hogy néz ki 5Ghz+ a proci
nálam 1,4v 5Ghz még linx stabil is de 5,3Ghz-n már nem megy tesztekre sem
kösz -
helkis
veterán
mára elfáradtam, ezért csak 4900-ig próbálkoztam, itt 1.376v kellett spi32m-hez.. + hideg..
nem a legjobb ivy, de egy kupakos-malay-hoz képest, nem is rossz..
a memvezérlőjén döbbentem: a dominatorjaimat simán viszi 2600-on is
"Egyedi vagy és megismételhetetlen! Csakúgy, mint bárki más!!!'" - 3Dmarkillers - hwbot.org
-
04ahgy
nagyúr
Elég jónak néz ki akkor az IMC-d. A 4900MHz léggel-pluszos vízzel általában 10x könnyebb, mint az 5GHz.
(#7881) tom_tol: korrekt az a CPU.
HGyu
-
misionline
tag
Kíváncsiságból rádugtam a fogyasztásmérő műszerre a gépet.
Ha nem csinálok semmit tehát i5-3570K 1600Mhz 0.936V
SSd winyó+ egy sata, GtX670oc az is alapon.
kb 58W-ot mutat a műszer, ez kicsit váltakozik...
Ha fut a linx cpu 4500Mhz en akkor kb 194W
3dmark 11 296W a legnagyobb érték de itt nagy az ingadozás,
Battlefield 3 multi server (üres) itt is a legnagyobb érték kb 296W de ez is váltakozik annak megfelelően milyen a cpu és a gpu használat.Legalább nagyjából tudom, hogy kb 300W-ot vesz fel a konfigom ha tuningolt cpu val tolom.
még jó, hogy nem vettem 850W os tápot arany áron. Igaz érdemes túlméretezni az ilyen dolgokat, de nekem most egy 600w os van és úgy látszik nagyon nagyon bőven elég.
Ha jól tudom a táp többet vesz fel hálózatról mint amennyit le ad... Végül is ez a lényeg a hálózatról mennyit használ el... nem ami a dobozukra van írva a hardvereknek....Az az érdekes, hogy ha ki van kapcsolva a gép akkor kb 16W-ot fogyaszt...ha a tápegység kapcsolóját lekapcsolom akkor 0W ha az a kapcsoló be van akkor 16W.
Igaz a monitor rá van kötve és az pl nem volt kikapcsolva, de majd meglesem mi fogyaszt 16w ot kikapcsolt gépnél. -
Colos1
őstag
Sziasztok!
Ilyent még sosem csináltam, ráengettem a gépre az auto OC tunert.
Ezeket állította be:
BCLK - 103 MHz
Turbo Ratio - 41
CPU Current Capability - 100%
CPU Power Thermal Control - 130
DRAM Current Capability - 100%
DRAM Power Thermal Control - 110%CPU Voltage 1,162 - offset mode
Offset - auto
CPU PLL - 1,816 - ez nem tudom összefügg-e, de most ennyi
PCH - 1,053Használat közben CPU-Z -vel:
1648 MHz - 1,016 V
4224MHz - 1,272 VMaradhat, vagy korrigáljak rajta? Az 1600 MHz -hez tartozó fez zavar, azt nem tudom miért emelte meg
Mindenkinek a környezetében van egy seggfej. Ha a tiédben nincs, akkor valószínűleg te vagy az...
-
bsh
addikt
na nekem szépen megmakkant az msi z77-gd65 lapom... military class, my arse! bírt vagy egy hónapot... csak tudnám mit vegyek helyette, egyik sem jó valami oknál fogva.
-
Colos1
őstag
válasz misionline #7885 üzenetére
A gép azért fogyaszt 16W -ot kikapcsolt állapotban, mert megy a készenléti áramkör. Ha nem lenne, hagyományos billentőkapcsolóval kellene a gépet indítanod
A hálózatból többet vesz fel, általában 80...90% között van a hatásfokuk, közepes terhelésen.A 600W -osal az lesz a probléma, ami nálam is, hogy ez a konfig olyan keveset fogyaszt, hogy a tápegység ilyen kis terhelésen pazarol, mert túl kicsi a hatásfoka. Másrészről viszont kevésbé melegszik, és ugye a tápoknál az élettartam fordítottan arányos a hőmérséklettel
Nálam amúgy ez a konfg terhelés alatt olyan 150 wattal eszik kevesebbet, mint az előző. Csak alaplapot meg procit cseréltem. Nálam az UPS előtt van a fogyimérő, az kb. 20W -ot eszik. AZ UPS -en van a monitor, ami 40W.
BF3 régi konfig: 450....480 W, ebből a gép 390...420 W
BF3 új konfig: 300...330W, ebből a gép 240...270 WSzerk.: Közben nézem, ezekkel az Auto OC beállításokkal nagyon nagyvonalúan dobálja a 4224 MHz -eket, sokkal többet látom ezen, mint alapon 36000...3800 -on.
[ Szerkesztve ]
-
7600 GS
addikt
Felrakom itt a kérdésemet, mert a hűtős topikban nem kaptam rá értelmes választ.
Milyen hűtőt ajánlanátok olyan 7-8 ezer forintig bezárólag egy i5 3570K-ra? Egy CM Hyper 212 EVO korrektül le tudná hűteni? Nem tuningolok extrém módon, feszültséget sem emelek sokat. Ha valami másik coolert ajánlanátok, azt is szívesen várom.
-
haddent
addikt
Hát nem tudom, hogy most ez vélemény-kérés volt-e, vagy csak kijelentés, de mindenesetre azért leírom, amit gondolok: Asus vagy Asrock. Attól függ mennyid van rá, ha sok -> Asus, ha kevés -> Asrock. Nekem ez a 2 gyártó tetszik és vált be, tulajdonképpen teljesen ugyanazt nyújtják. Az Asus jó borsos feláron, cserébe nyugtathatod magad, hogy ez biza Asus, az Asrock nevetséges árakon, néhány luxus szolgáltatásnál kicsit fogadat szívva, de jó választás.
Nekem a többi gyártó (MSI - Gigabyte, a többi ritkával még nem volt dolgom) nem jött be. Valahogy drágábbak mint az Asrock, mégis kevesebbet nyújtanak, viszont mégsem Asus szintűek. Hangsúlyoznám, hogy egyéni vélemény/tapasztalat, nem kérem a lehurrogást senkitől, nem fog változni a véleményem, és az övé sem, ne próbáljuk egymást meggyőzni. -
Colos1
őstag
Visszavettem BCLK -t 100-ra, így már emberibb a fesz, 4100 MHz -en 1,22 V. Linx -el csak 3x futtattam le, 65 fokig ment fel, de ha turbó módba kapcsolom a Mugen 3-at, akkor szerintem jobb lesz.
Most összezavart, hogy az AIDA64 2 CPU feszt ír. CPU mag, és CPU VID.
Terhelés alatt:
CPU mag - 1,224
CPU VID - 1,3Most melyiket kell nézni?
[ Szerkesztve ]
-
JoolsNOS
veterán
És nálam miért nem fogyaszt semennyit a gép kikapcsolva? (azaz 1 alatt, mert a műszer nem jelzi ki) Ott valami gond van. Gagyi tápoknak szokott ekkora vámpírfogyasztása lenni. Bár nekem anno a hkc is csak 5öt evett kikapcsolva.
[ Szerkesztve ]
I5 12400F, Asrock B660M Steel Legend, RTX4070 super, 32Gb DDR4 3200, Seasonic Focus 650 Platinum
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest