Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • RR-13

    őstag

    válasz sifarr #14383 üzenetére

    Köszi a linket. :K Az Fhtv. "nem" "A" bank törvény, ezért nem is kerestem ebben.
    A Hpt. a Hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény, amiben alapvetően gondoltam, hogy benne kellene lennie.

    Megtaláltam az MNB oldalán még korábban ezt a 60 napot, amit én is tudok évek óta, de csak az ÁSZF-ekbe olvastam.
    A linkelt MNB oldalon a fejlécben ez van:

    "A pénzügyi intézmények egyoldalú szerződésmódosítási lehetőségével kapcsolatos jogszabályi változásokról"
    Mivel itt pénzügyi intézményeket írt, ebből következtettem, hogy esetleg MNB Rendeletben is lehet a 60 nap.

    Az Fhtv. a következőket írja le:

    17/B. § * (1) A fogyasztó számára hátrányosan kizárólag a hitelszerződésben megállapított hitelkamat, kamatfelár, költség és díj módosítható egyoldalúan, feltéve hogy e törvény ezt lehetővé teszi, és a felek ezt a szerződésben kifejezetten kikötötték. Egyéb feltétel, ideértve az egyoldalú módosításra vonatkozó kikötést is, egyoldalúan, a fogyasztó számára hátrányosan nem módosítható.

    (2) Az új kamatperiódusban alkalmazott kamat vagy kamatfelár mértékét a kamatperiódus lejártát megelőző 120. napi kamatváltoztatási, illetve kamatfelár-változtatási mutató figyelembevételével kell megállapítani.

    (3) Az (1) bekezdés szerinti egyoldalú módosítás jogát a hitelező a szerződésben - az e törvényben meghatározott követelményeknek megfelelően - rögzített feltételek szerint jogosult gyakorolni. Semmis az a szerződéses kikötés, amely a szerződés egyoldalú módosítására vonatkozóan e törvényben meghatározott követelményeknek nem felel meg.

    (4) Ha a hitelszerződés egyoldalú módosításának alapjául szolgáló feltételek a hitelkamat, a kamatfelár, a költség vagy a díj csökkentését teszik lehetővé, a hitelezőnek ezt a szerződéses kötelezettsége részeként a fogyasztó javára érvényesíteni kell.

    (5) Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, a szerződés (1) bekezdés szerinti egyoldalú módosításáról annak hatálybalépését megelőzően legalább 60 nappal kell értesíteni a fogyasztót, a 18. § (5) bekezdése szerinti módon.

    (6) A hitelkártyához vagy fizetési számlához kapcsolódó hitelszerződés feltételeinek egyoldalú módosítása esetén a fogyasztó a szerződést 30 napos határidővel költség- és díjmentesen akkor is felmondhatja, ha a szerződést határozott időre kötötték. A felmondás akkor érvényes, ha a fogyasztó a felvett hitelösszeget és annak a visszafizetés időpontjáig felszámítható szerződés szerinti hitelkamatait a felmondási határidő leteltéig a hitelezőnek visszafizeti.

    Azért is idéztem be részletesen a törvény erre vonatkozó részeit, mert ez hasznos lehet sok Tagnak is akár. :K

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák