- Magisk
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi Mi 10T - erre vártunk idén
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz csabyka666 #48094 üzenetére
Nem minden műszer sípol a dióda nyitóirányában. Az okosabbak biztos nem. Ellenebn diódaállásban valami 0.700 körüli értéket mutatnak.
Mérj feszültséget dióda előtt, dióda után, majd a tekercs melletti stabilizátor IC lábain.
Az sem kizárt, hogy a csatlakozó után közvetlenül létezik pici SMD kiolvadó biztosíték, ami megszakadt. Talán a csatlakozó és a dióda anódja között az a kicsi szürke valami.[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz csabyka666 #48096 üzenetére
Ez műszertől (is) függhet. Nem mond sokat. Mérjél feszültségeket, az beszédesebb.
-
Lompos48
nagyúr
válasz csabyka666 #48098 üzenetére
Természetesen a negatívhoz (testhez, vagy GND-hez, mind ugyanaz).
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz csabyka666 #48102 üzenetére
A 9V-nak illene eljutnia az IC bemenetére. A mért értékek szerint ezt nem teljesíti, az IC nem tud 5 vagy 3.3V-ot (nem tudom melyik kellhet az elektronikának) gyártani, mert nincs miből. Tehát a ketyere nem működik.
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #48110 üzenetére
Ilyen értékeknél már nagyon beleszólnak az eredőbe a parazita kapacitások. Szerintem a próba a legjobb. Hozzáadnék egy ötletet: "hangolható trimmert" lehet HDD szalagkábelből letépett dupla szálból készíteni. Egyszerűen beforrasztva az egyik végén a kondi helyére. Csípőfogóval hangolható, de csak a kisebb értékek irányában. UHF sávban többszörösen bevált.
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #48115 üzenetére
...az már kicsit több is, mint ami nekem kell.
Csak úgy tűnik. A pikoFaradnak mindegy, hogy milyen frekvencián használják.
Visszatérve az osztóra és a patentre:
Az egész filozófiája a következő részben van elrejtve:
(R1 +R2 + . . . Rk)/(Rk+1 +Rk+2 + . . . RM+1)=CPk /CCMPk [ 2]
In order to clarify the mathematical relationship [2], it is assumed, by way of example, that the number of resistors is three, i.e. M=2 and k=1, 2. From the mathematical relationship [2] it follows that relationships
R1 /(R2 +R3)=CP1 /CCMP1 (k=1) and
(R1 +R2)/R3 =CP2 /CCMP2 (k=2)Ugyanakor meggyőződésem, hogy csak bizonyos geometriai kialakításra érvényes egy bizonyos számítás. Szerintem ez az oka, hogy még a leghíresebb (klasszikus) szkópgyártók is - mivel mindenképp kell a bemeneti osztáshoz egy kapcsoló - mindig a kapcsolóra szerelik az osztóellenállásokat. Ha pedig a modern digitális szkópokat vesszük, ott már a konstrukciót lemodellezik és eleve úgy alakítják a geometriákat, hogy a kompenzálások rendben legyenek. Szélmalomharcnak vélem azt, ami rád vár, ha egyedi konstrukcióra készülsz.
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #48122 üzenetére
Kissé felületesek az emlékeim. Ami nem tiszta számomra: ha az első kondi DC leválasztó, akkor a bemeneti jel AC. Annak mi történik a negatív félhullámával, de még a pozitív félhullám nulla körüli értékeivel is, ha a JFETes fokozat nulla és +5V közé van betáplálva?Elnéztem
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz Kernel #48182 üzenetére
Számomra ez a rajz kissé furcsa:
A jelzett optocsatolóban (TLP591B) a kimeneti részen tényleg fotodiódák vannak. Ezeknek az a szokásuk, hogy "megvilágítás" függvényében több vagy kevesebb áramot engednek át nyitóirányban. Tudtommal "csak úgy" nem keltenek feszültséget fény hatására, mert nem napelemek. Namármost az áramkörükhöz nélkülözhetetlen tápot nem nagyon kaphatják a MOSFETek kapuitól. Hogy van ez?
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz Kernel #48189 üzenetére
Még az opamp bemeneteken is elfogadom (bizalmatlanul), hogy a nA nagyságrendű input bias current segítségével produkálható valami. Ennél sokkal jobb a helyzet, ha az opampon ott van a visszacsatoló ellenállás. A MOS fA nagyságú kapuáramainál már nem. Az pedig, hogy ez az áram akár mA is lehet a kapcsolás pillanatában semmit nem ér a nagyon rövid idő miatt. Tehát komolyak (maradnak) a fenntartásaim . De lelke rá annak, aki állítja.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Kernel #48199 üzenetére
Igen, ez egy reverzibilis jelenség. A gond csak azzal van, hogy egy p-n átmenet nagyon változatos geometriákban építhető meg/fel. És itt a különbség egy dióda (vagy akár LED) és egy napelem között. Valószínűleg egy 300A-es egyenirányítódióda négyzetcentiméteres felülete már alkalmasabb lenne erre.
-
Lompos48
nagyúr
Hm! Az első és harmadik mérés között feltételeznék egy, a második méréssel azonos értékű különbséget. Pluszban vagy mínuszban. Abból kiderülne a tekercselés módja és a végeket lehetne pontosan azonosítani. Arra spekulálok, hogy az első mérés lenne a nagyobb, tehát a szálak úgy vannak sorban, mint a rajzon is szokás. Ha ez igez, akkor nagyon valüszínű az ultralineáris "spekula", de bevallom őszintén: nem tudom annál milyen menetarányokat használnak.
Egy dolog tény: becsületes mezei csöves kimenőtrafóra megvan az alkatrészed, ha a középső szálat felejted. A szélsőkből lesz a primér, ahová pedig a kis AC feszültséget kötötted, az megy a hangszóróra. -
Lompos48
nagyúr
válasz darvinya #48291 üzenetére
"...Elektronikát nem teszteltem, mert 1000mAh Li akku nagyon meghajlott az egyik sarka, és ebből gondolom kuka is."
Nem biztos, hogy kuka, mérj rajta egy feszültséget. Ha a meghajlás miatt zárlatos lett volna, akkor fel is főtt volna.
Vagy: gépészkedj bele egy telefonakkut, legtöbbjük ugyanott van valahol kapacitásban. -
Lompos48
nagyúr
válasz #68216320 #48316 üzenetére
Paraméterekben simán "fedi". Lábkiosztásban egyáltanál. Ha a 2sc458 adatlapjával összeveted, akkor a lábai 1 Kollektor, 2 bázis, 3 emitter lesz.
Nyugodtan használd, csak a lábakat passzítsd helyesen.
-
Lompos48
nagyúr
válasz csabyka666 #48403 üzenetére
Ha a készülék rendben van, akkor piros-sárga pluszra, fekete mínuszra és indulnia kell, HA BEKAPCSOLOD.
-
Lompos48
nagyúr
válasz csabyka666 #48406 üzenetére
A bal felső gomb az előlap lekapcsolására való. Ugyan a dokumentációja nem írja, de gyanítom, hogy bekapcsolni esetleg a hangerő gombjával lehet/kell.
-
Lompos48
nagyúr
válasz csabyka666 #48410 üzenetére
Akkor gubanc van.
-
Lompos48
nagyúr
válasz csabyka666 #48415 üzenetére
Fekete-sárgán betáplálni, majd rákapcsolni a pirosat, mintha a gyújtással kapcsolnád. Talán... Ezt veszem ki a szövegből. Mindenesetre mindenhol a kulcs ACC pozícióját írja, ami engedélyezi a 12V jelenlétét a piros szálon. Ebből azt értem, hogy utólag kell rákapcsolni.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz csabyka666 #48415 üzenetére
Mindaz, amit írtam szerintem azért gyanús. Kipróbáltam most a régi Blaupunk ketyerémmel az asztalon és - mint ahogy kezdetben is írtam - a két szálat egyszerre kapcsolva a 12V-ra teszi a dolgát.
-
Lompos48
nagyúr
válasz csabyka666 #48418 üzenetére
Óvatosabban fogalmaznék. Nem később, hanem külön, mert a sárga állandóan rá van kötve az autóban..
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz darvinya #48425 üzenetére
és @G4ula84
Nem mondok ellent, bár én azt saccolom, hogy az ACC pozícióban a kulcs adja a 12V-ot, amikor gyújtásra fordítod elveszi és indítózik, majd mivel a kulcs az ON-ra tér vissza, ott megint kap feszültséget.
Számomra ez (lenne) a logikus menete a dolgoknak. Ha nem így van, az azért, mert engem nem kérdeztek meg.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz darvinya #48444 üzenetére
Akkor a te készüléked a szigorú.
Sz…r sz.gépnél USB nem működik,..
Az USB feszültsége ugyanaz, mint amit az alaplap is használ mindenhol. Legfennebb valami elvész belőle útközben, ha jobban le van terhelve. És a PC táp 5V-jának is ugyanaz a specifikációja, mint amit írtam. Az USB 3 esetében az alsó határ valószínűleg azért alacsonyabb, mert nagyobb áram leadására (900mA) képes, amitől előfordulhat nagyobb feszültségesés. Felfelé ez nem játszik.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz darvinya #48449 üzenetére
Kiírja, hogy nem támogatót eszköz, és töltés nem megy.
Ilyen van laptopoknál is. De nem 2 szállal kapcsolódik a töltő a géphez vagy a tápvonalon esetleg kommunikál is az azonosításról. Nem a kis feszültségkülönbség az oka.
Ha ez/ilyen helyzet van, akkor nem fog menni a töltés.[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz csabyka666 #48457 üzenetére
Ott égett el a fűtőszál (mert van, azaz volt neki). Vesd össze egy kicsi, kiégett üvegcsöves kiolvadó biztosíték kinézetével. A folt nem más, mint az elpárolgott fém.
Például:
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz csabyka666 #48459 üzenetére
Szerintem az a kijelző a fluoreszcens vákuumos konstrukció. A ralzot csak azért szúrtam be, hogy lásd a fűtőszálat. Ha rákeresel erre a kijelzőtípusra sok mindent fogsz találni, alapelvtől kapcsolásokig. (Például: [link]).
A csel csak az benne, hogy a szál közvetlenül az izzás határa alá van "izzasztva ( )", ezért nem lehet észrevenni. Elöregedettebb példányoknál előfordul, hogy észlelhető az izzás is.
Oka lehet például egy gyorsabb feszültségcsúcs a fűtőfeszültségen, vagy az idő vasfoga.[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz csabyka666 #48461 üzenetére
Érzésem szerint ez a kijelző hasonló, mint az LCD-k, csak a megvilágítást itt nem a fénycsövek adják, hanem az említett fűtőszál (illetve az abból jövő fény).
Nem. Egészen másról van szó. Itt a fűtőszál (katód) bocsájt ki elektronokat, a rács (akár a trióda nevű elktroncsőben) ellenőrzi/vezérli az elektronok áramlását, a fényt pedig az anód foszforral (vagy egyébbel) bevont felülete bocsájtja ki ott, ahol az elektronok becsapódnak. Ha valamennyire megy az angol (most hirtelen magyar forrás nem találtam) itt le van írva az alapelv.
Az LCD, mint a neve (Liquid Crystal Display) is sugallja, egy sűrű folyadékben (ezt nevezik kristálynak) az óriás szerves molekulák rendezédésén alapszik, amik feszültség függvényében kaotikusan vagy szabályosan rendezédnek. Ebből születik átlátszó és nem átlátszó zóna. Fontos szerepe van egy polarizáló fóliának is, ami nélkül a jelenség észlelhetetlen lenne, Ez ellenben egy másik történet.
Ha ez így van, akkor nem lehetséges, hogy valahogy "látszatra" bírjam a készüléket? Úgyértem, ha egy LCD monitor fényforrása (háttérvilágítása) tönkremegy, akkor attól még a monitor működik, és ha lámpával belevilágítok, látok is mindent, csak ugye sötétebben.
Elméletileg igen, ha CSAK ez a baj. De, mint írod: a LEDek sem teszik a dolgukat. Ez már arra utal, hogy a kijelzén kívül más is "kapott".
Egyáltalán attól, hogy ilyen folt van az üveglapon, törvényszerű, hogy a fűtőszál elment benne? Magyarán, attól még működhet a világítás, vagy mindenképp kuka?
Ezt nem állítom, de ördögien emlékeztet ilyesmire. Fűtőszál nélkül nincs elektron, elektron nélkül nincs kijelzés.
Közben látom @Kernel kolléga lesöntölt. De a több mindig jó.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz csabyka666 #48464 üzenetére
El lehet indulni (lásd @Kernel) a fűtőszál mérésével. Sajnos betáplálva nehéz méregetni, mert ha leveszed a front borítását kérdés, hogy minden a helyére kerülhet-e elektromos szempontból.
Ha mégis sikerülne, akkor utána kell nézni a kijelző specifikációinak és megméregetni, hogy kapja-e, ami kell neki.Utolsósorban legfennebb tudomásul veszed, hogy az előlapban még vannak nagyon is érzékeny alkatrészek, amik finnyásabbak az általad feltételezett "vádlottnál".
Új hozzászólás Aktív témák
- Magisk
- Helyenként instabil lehet az Arrow Lake, de ez eleinte normális
- Autós topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Gitáros topic
- Asszociációs játék. :)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Xbox tulajok OFF topicja
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- További aktív témák...
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
- Thrustmaster racing clamp kézifék tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest