- Megérkezett Magyarországra a Galaxy A16 4G is
- Android szakmai topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Poco X6 Pro - ötös alá
Új hozzászólás Aktív témák
-
tzsolesz
nagyúr
Bár egy "morcosfejemenszí" embléma mindenkinél nyerő szerintem...
Meg kéne hallgatnod a noir 2-eseket. Szoktam jobb hangfalakat hallgatni is,, és hidd el nem annyira vészes. A búgás persze zavaró, de nem úgy mint a 25cm-es dibeisi-nél, az feljebb búg, ez meg lejjebb. Még house zenénél tetszik is.
Nem rendelkezik egy nagy tartománnyal, szerintem 12-14Khz-től feljebb már bénáskodik, meg nem megy le 50Hz alá, az is tuti, de döngetni jó vele.[ Szerkesztve ]
-
Yahoo
aktív tag
válasz szaszlaci #14500 üzenetére
Na pl. ez nekem nem tetszik... Van itthon egy csomó nagymama-féle kézi hímzésű terítő, falvédő, stb... De nem az én világom és csak állnak a szekrényben.
Valószínű ez a reális válasz, hogy nem ordít 10kHz körül. Tényleg nem problémaként említettem ezt meg, inkább mint első tapasztalat. Na meg járatva sem voltak, csak a mélyek T/S mérés előtt egy pár órát.
Impedancia menetet a komplett hangsugárzóra? Tehát ahova az erősítőt kötöm? (nekem rugós aljzatba) -
Yahoo
aktív tag
válasz tzsolesz #14501 üzenetére
Vicceltem, nehogy magadra vedd... Laci TL doboza, azért nem az a "döngetős" fajta lesz, ezért sütöttem el ezt a sz*r poént.
Ha döngetni kell, bennem társra lelsz. Volt 30-as SAL-om, sőt dibeisim is. Bár azért azt meg kell valljam, hogy nekem a HA31 döngetésre is jobb volt, mint bármelyik más előtte. -
-
Pepomen
csendes tag
Csak csinálok két mélyládát ebből:http://www.argep.hu/product_1617033.html
8ohm on fogom hajtani kellene nekem egy doboz terv meg egy hangváltó segítsetek nekem. -
tzsolesz
nagyúr
Nem veszem magamra, és nem is volt szar poén. Tudjuk nagyon jól, hogy hol a helye ezeknek a hangszóróknak.
Most pl. régi slágereket hallgatok rajta. Szécsi Pálnak kifejezetten "bejön" ez a hangfal, nagyon kellemesen szól vele. Cserháti annyira nem, az jobban tetszik a Logitech X230-on.
Máté Péter is elmegy, viszont Gallusz Nikoletta is meglehetősen szépen szól vele. nagyon tetszik.[ Szerkesztve ]
-
k.istvan80
csendes tag
válasz szaszlaci #14504 üzenetére
Üdv Szaszlaci!
Látom TL dobozt építesz, bővebb infót lehet tudni róla, milyen kialakítású lesz a doboz? Saját tervezés, vagy gyári terv szerint készül? Felharmonikus rezonanciák csillapítását hogy oldottad meg? Mérésekre is kíváncsi lennék, ha elkészül!
Jómagam is építek egy TL-t, mivel nemrég hozzájutottam a képen látható hangszórókhoz (tudom ránézésre nem nagy szám, de mikor próbaképpen - doboz nélkül - bekötöttem, széles vigyorral hallgattam a produkcióját, látok benne fantáziát... bár 10k fölött egy szupertweeter valószínűleg e mellé is kelleni fog).Nagy nehezen csak összejött a kép linkek beszúrása
[ Szerkesztve ]
Op3n Dott P4502, WayteQ xTAB-70dci, AMD Athlon II X3
-
Szabikaa20
őstag
Hali!Lenne két kérdésem...Van egy Monacor SPH-250CTC hangszóróm...RMS:2x100W és 2x8Ohm.
1.Hogyan lehet bekötni 1x4Ohm-ra???
2.Ha 2x100W 2x8Ohm on akor 1x4Ohm-on mennyi???100w vagy 200w?Köszi!
Ender 5 Pro, iPhone 13, iPad 2021,Dahua Imou Ranger 2 4MP
-
szaszlaci
addikt
válasz k.istvan80 #14512 üzenetére
Szia!
Ne haragudj, de egyelőre még nem szeretném megosztani a doboztervet, kivételesen. A váltó természetesen publikus, ha esetleg hasznát veszi valaki, mert nem volt azért annyira egyszerű, hogy jó hangú is maradjon a nagy linearizálási próbálkozások végére.
Itt egy ilyen Monacorosan összenyomott, parasztvakítós átvitel:A dobozban van egy "érdekesen" méretezett nyomókamra és utána TL. Egészen kicsi és magas jóságú szóróknak, amik magas rezonanciával rendelkeznek, szerintem valahogy így érdemes dobozt csinálni.
Csillapítás: egyrészt nem sok minden megy ki a kamrából, a hajtásoknál keletkezőket pedig (ez elég szabályellenes) a cső végén csillapítom. Nem kamrával, hanem vatelinnel. Egy kicsit akusztikus mocsár-szerű is a dolog. Ami viszont fontos, hogy a keletkező lényegesebb alacsonyabb felharmonikusokhoz, amiket nem fogna meg a vatelin, úgy érdemes méretezni a hajtásokat, hogy azok rezonanciái (most ez érdekesen hangzik) hasznosak legyenek. Így 40 Hz-től nagyjából 110 Hz-ig, ahonnét a hangszóró szól már, kitöltsék ezek a rezonanciák az átvitelt.
Érdemes egyébként tanulmányozni a PepperHornt, mert szvsz borzasztó, de mindenképpen érdekes konstrukció!
És hallgatózni kell sokat, különböző doboz változatokkal! Legalábbis tudásom hiányát ezzel próbáltam fedni.A szóród lehet, hogy nem nagy szám (az enyém sem az), a TL viszont igenis nagy szám konstrukció, úgyhogy helyén való az a széles vigyor
Szabikaa20: ha valóban két 8 Ohmos tekercs van benne, akkor párhuzamosan kötve 4 Ohmot kapsz, így a névleges terhelhetőség 200 Watt lesz. De vigyázz, mert az erősítő is közel 2x annyit ad le fele terhelés esetén!
Fehér szilót meg nem ajánlom, pár év múlva hajlamos kiszáradni.[ Szerkesztve ]
■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
Szabikaa20
őstag
válasz szaszlaci #14516 üzenetére
Az erösítö 1x4Ohm-on 130W-RMS es 250W hang teljesítményű.A párhuzamos az azt jelenti,hogy a "+" a "+"-ra és "-" a "-"-ra??? Nem tudtam,hogy ilyen a fehér szilikon!De a Praktikerben ezt ajánlották...Elvileg ablakok üvegeire is van...és ott kell hogy bírja az idöjárás változásokat.Hat de ki tudja!
Ender 5 Pro, iPhone 13, iPad 2021,Dahua Imou Ranger 2 4MP
-
szaszlaci
addikt
válasz Szabikaa20 #14517 üzenetére
A Wattok még önmagukban nem sokat számítanak. Meg kell nézni dobozba szerelve a szórót, hogy nem akar-e kiesni a membrán max terhelésen, nincs-e torz hang. Mert ha torz a jel, ami kijön az erősítőből, azzal bármekkora hangszóró leégethető.
Egyszer használtam dobozba fehér szilót, csavarozgattam még és közé, de pár év múlva szétszedve láttam, hogy összement, kiszáradt. Gondolom a forgácslap nedvszívó képessége is sokat tett a dologért.
Igen, plusz a pluszhoz, negatív a másik negatívhoz.
[ Szerkesztve ]
-
k.istvan80
csendes tag
válasz szaszlaci #14516 üzenetére
Üdv!
Szép az az átvitel! Ez az AKAI ortodinamikus magassal készült?
Semmi gond, ha nem publikus a dobozterv, a leírt újszerű megoldások miatt érthető
Az én TL-emről sem árulok el egyelőre sokat, csak annyit, hogy egyenes (nem szűkülő és nem táguló) lesz, hajlítás, elszívókamra és vatelin nélkül
Ha már épül (előreláthatólag jövő hónapban kezdem) lesznek képek, adatok, illetve ha nem gond, kérdezni is fogok impedanciamenet méréssel kapcsolatbanOp3n Dott P4502, WayteQ xTAB-70dci, AMD Athlon II X3
-
szaszlaci
addikt
válasz k.istvan80 #14520 üzenetére
Igen, az az Akai. Az a "trükk" benne, hogy a váltó része az elé helyezett filckorong, ami azokat a frekvenciákat jobban csillapítja, ahol olyan irtózatosan kiemel.
Publikus lesz azért, és nem is annyira újszerű, csak várok vele egy kicsit.
Ha még nem botlottál volna bele, akkor javaslom szemügyre venni ezt a topikot!
Ha megengedsz egy javaslatot, akkor előbb próbadoboz, lehetőleg könnyen változtatható, mert ez nem olyan egyértelmű, mint pl. egy b-reflex.
Szabikaa20: utolsó soromat olvasd, úgy kell csinálni, ahogy kérdezted.
[ Szerkesztve ]
-
Giot
addikt
válasz Szabikaa20 #14522 üzenetére
Egy pár képet a hangszóróról is feltehetnél. Ha ilyen minőségű szóróval dolgozol már megérdemelne egy MDF lap dobozt enyvezve nem csavarozva.
-
k.istvan80
csendes tag
válasz szaszlaci #14521 üzenetére
A linkelt fórumot ismerem (tag vagyok ott is ). A TL-ek lelkivilágába még anno a Terminal-os fórum TL topicjában mélyedtem bele. Pár dobozon már túl vagyok (volt köztük szűkülő, ML-TQWT, "sima" kettéhajtott és ennek próbából KTL-é alakított változata is).
A mostani doboz könnyen alakítható lesz, mivel az előlapját egy-az-egyben leszerelhetőre csinálom, így a "belvilágához" is könnyen hozzá lehet majd férniOp3n Dott P4502, WayteQ xTAB-70dci, AMD Athlon II X3
-
Dr.Zoo
őstag
Sziasztok!
Tudna nekem valaki segíteni egy Sonido finomhangolásában?
Teljesen láma vagyok hozzá, a gyártó tervei alapján megépítettem a dobozt, belecsavartam a hangszorót, kb. itt tartok.
Csövessel van hajtva, illeteve csöves Riaa és LP kombó.Gödi vagyok, ha valaki tudna segíteni, azt megköszönném...
Üdv
Zoli
"decretum... Ugros eliminandos esse / rendeljük, hogy a magyarok kiírtassanak."
-
törölt tag
Lenne egy kérdésem:
Kaptam egy ovál hangszórót, aminek nem szakadt a tekercse, de súrol (nem tudom, hogy túlhajtás miatt megolvadt lakk miatt vagy a tekercs mellé került szennyeződés miatt). Próbáltam kifúvatni, a tekercsnél nincs porvédő, onnan jött ki egy műanyag tartó, amin a közép-magas-szuper magas-denevércsicsergő helyezkedtek el (ez már le lett szedve).
PC mellé lesz használva, nem nagy hangerőn (kb 5 watt mély megy rá a 2.1-es rendszer erősítőjéből), a cél a recsegés megszüntetése. Mágnest nem fogom leszedni, mert vissza tenni egyszer próbáltam egy hangszóróra, nem volt egyszerű...ráadásul ragasztott ez a kínai vacak (autós akármi egyébként).
Kérdés: mit tehetek vele? Próbáljak meg olajat önteni, befújni szilikont, kontakt sprayt? Így használhatatlan, ha valamitől javul, az pozitív, ha nem javul, akkor marad ugyanaz az eredmény..
Köszönöm a tanácsokat! -
törölt tag
válasz szaszlaci #14534 üzenetére
A membránt "fel" lehet annyira húzni, hogy a tekercs teljes nagyságában kint legyen a mágnesből. Így a belső oldalt lehet látni ( a külső oldalt nem, mert az alsó rész takarja (nem tudom a nevét: alsó membrán, feszítő membrán.. ), sérülésnek nem látom nyomát. Elempróbánál a hangszóró reagált. Műhelyben volt, elég sok vasreszelék volt a mágnesre ráragadva, azt leszedtem róla, de ki tudja, mi jutott a tekercshez...ha felszedem az alsó membránt (így nevezem, amíg el nem árulod a nevét ), akkor mivel kell vissza ragasztani?
-
szaszlaci
addikt
válasz #10726912 #14535 üzenetére
Ha műhelyben "ráflexeltek", akkor szinte biztos, hogy a vasreszelék az oka.
A barnássárga központozó membránra gondolsz? Azt így szokták hívni vagy pillének.
Vissza lehet ragasztani pálmával, de azért tökölés lesz, hogy központos is legyen. Meg leszedni sem annyira egyszerű, talán a kosárról érdemes és membránszélt is lebontani, így kijön az egész. De úgy sem garantált, hogy ki tudod szedni a vasport.
Mondom, tegyél egy próbát porszívóval, oldott már meg ilyen gondot!■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
macimeister
aktív tag
Sziasztok!
Szerváltam két régi videoton hangdobozt. Ezeket szeretném felújítani. Sajnos a most benne levő dolgok már nem nagyon használhatóak. A hangfal méretei: 48,5 cm magas, 25 cm széles és 25,5 cm mély, illetve adok egy képet is.[link] Tehát ez egy három utas kis jószág reflex nyílás nélkül és bellül sincs leválasztás a középnek. Hangváltóra, magas, közép és mély sugárzókra lenne szükségem. Ti melyik gyártó termékeit javasoljátok? Somogyi cuccai mindig is tetszettek. Szívesen vásárolom a termékeiket, de nem vagyok képben, hogy pontosan mely alkatrészeket is válasszam ehhez a dobozhoz.
-
szaszlaci
addikt
válasz macimeister #14538 üzenetére
Szia,
először is a SAL-t érdemes messze elkerülni.
"Hangváltóra, magas, közép és mély sugárzókra lenne szükségem."
Most akkor nincs benne egyetlen szóró és váltó sem, csak az üres dobozod van?■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
szaszlaci
addikt
válasz macimeister #14540 üzenetére
A SAL termékeivel csak probléma van.
A két hangsugárzónak teljesen egyformának kell lennie, a minimum, hogy legalább típusra azonos hangszórók legyenek benne. Inkább gyári szórókat kellene valahogy szerezned bele (ami nem a SAL helyettesítőnek árult termékeit jelenti), úgy járnál a legjobban.■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
szaszlaci
addikt
válasz macimeister #14542 üzenetére
Először is a hangszóróhoz tervezzük a dobozt, és nem fordítva.
Aztán a hangváltót a dobozba épített hangszórókhoz állítjuk össze.
Mivel az egyik oldal teljes, a másikhoz pedig megvan a váltó, ezért ahhoz kellene ilyen szórókat szerezni. Más gyártó más terméke nem olyan lesz, így se nem fog passzolni a dobozhoz és a váltóhoz, se nem lesz egyforma a két oldal.Más megoldást nem igazán tudok, csak azt, hogy akkor új dobozt, új konstrukciót kell építeni, de akkor a meglévő dolgaid nem lettek felhasználva.
-
törölt tag
válasz macimeister #14544 üzenetére
Érdemes lenne a H2000-nél körbe nézned alkatrész után. A régi váltók, ha működnek, nem kell cserélni, a sérült mélynyomót (körbe van vágva ) újra cserélni, ha a többi h.sz. működik benne, akkor szerintem mindent megtettél, amit érdemes vele elkövetni...
szaszlaci:Sajnos a porszívózás nem vált be[ Szerkesztve ]
-
-
szaszlaci
addikt
Az nem az anyag miatt kong, hanem mert vagy nem jól méretezett, vagy kevés a csillapítás.
Klinger könyvben ezt írja:
MDF: 0,35-0,8 x10^3 kg/m^3
forgács: 0,64-0,86 x ..
Itt hullámelnyelő képességről van szó, hogy a doboz falai kisugározzák-e a külvilág fele a hullámot, vagy hővé alakítják. Kongáshoz ennek nem sok köze van.Ragasztani nem is a laminálást érdemes, hanem a natúr részt A forgács beszívja a ragasztót, az MDF nem lesz olyan jó.
Dr.Zoo: a szélessávú szórókhoz is szokott kelleni váltó, hogy kiegyengessük vele az átvitelt.
Nem akarlak cseszegetni, de kezdő dobozként egy ilyen konstrukció, háát.. Olvasgasd Subvoice oldalát, az az ismeret anyag ide is jól jön. Az aljáról kellene kezdeni.Vagy a doboz finomhangolására gondolsz? Mert az már tényleg komolyabb feladat.
-
Dr.Zoo
őstag
válasz szaszlaci #14548 üzenetére
Szia!
Itt a gyártó azt írta, hogy mechanikus váltó van, tehát maga a doboz a hangváltója...
[ezzel lesz meghajtva]
[ezek]Ettől függetlenül kell még hangváltó?
Köszi
Z
"decretum... Ugros eliminandos esse / rendeljük, hogy a magyarok kiírtassanak."
-
szaszlaci
addikt
válasz Dr.Zoo #14549 üzenetére
Reméljük, hogy a doboz jó és nem fog mélyben kiemelni.
Váltó illetve átvitel formáló elem alatt valóban érthetjük a dobozt és a membránokat is, ha ennek a szórónak a közepén is van egy másik kicsi, de alap esetben az elektromos, passzív elemekből felépülő váltóra gondolunk. Hogy kell-e, azt mérés vagy hallgatás után könnyebb megmondani.Amit viszont megtehetsz, hogy a csillapító anyag elhelyezésével és mennyiségével próbálkozol, ha nem volt rá konkrét ajánlás. Ha volt, akkor is lehet.
Egyből a kamrába vatelint, vattát, (gyapjút), az aljába a hajtásnál. Esetleg a falakra, belső oldalnál filc, netán tojástartó szivacs pluszban a kamra falára. De csak ha javít, mert ronthat is!■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
Új hozzászólás Aktív témák
- Cooler Master 240L core white Vízhűtés!
- KOLINK KL-850M PSU - 850W - 80 PLUS BRONZE - MODULAR
- Belépűszintű Gamer PC Eladó + Monitorral + Billentyűzettel és Egérrel
- XBOX ONE FAT 500 GB gyári tartozékaival, 2 kontrollerrel és 2 játékkal
- XBOX SERIES S KONZOL 512GB-os Játékkonzol - Azonnali termékcsere garanciával
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest