- Android szakmai topik
- Apple Watch
- TCL 50 NxtPaper 5G - átgombolom magam monokrómiába
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Az első jel a Galaxy XCover 8 létezéséről
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Új hozzászólás Aktív témák
-
picimitch
tag
Sziasztok!
Tegnapelőtt délelőtt volt FTTB-ről FTTH-ra átkötésem. Azonnal volt tv meg net, és az eddigi ~90mbit/90mbit helyett 109/109-et mértem már rögtön. Mondta a szerelő, hogy majd csak estefelé fogják gigabitre kapcsolni, a kis növekedés abból adódik, hogy az optikai kábel picit többet átenged. Nos ma reggel 6-kor még mindig a 100/100-as netem volt csak. Mik a tapasztalatok, másnál is napok teltek el, vagy érdemes felhívnom az ügyfélszolgálatot?
-
picimitch
tag
Nos, az ügyfélszolgálat szerint át van már kapcsolva gigabitre. Az ONT bridge-ben van, kérik, hogy mérjem le a digi.hu-n router nélkül, és ha 300 alatt van a letöltés akkor jön a hibaelhárítás. Egy új tp-link archer c7-em van, szóval azzal sem lehet gond, és az utp kábel is alkalmas kell legyen, szóval egyelőre nem tudom hol a hiba.
Mindenesetre ha hazaérek megpróbálom a router nélkül, aztán majd lesz valami...Szerk: 5g wifin 5g képes One Plus 5 telefonommal szintén 109/109et mértem pontosan. Tudom, hogy állítólag az ilyen mérés nem "hivatalos", de mégis túlságosan egybevág az eredmény...
[ Szerkesztve ]
-
picimitch
tag
válasz kentucky #70914 üzenetére
Ezt majd megnézem munka után, fogalmam sincs. A szerelő bekötögette, még magyarázott is valamit, hogy melyikben kell lennie, de én nem figyeltem az ONT-t. Ráadásul mivel a mindentudó ONT nincs raktáron, ezért két eszközt is kaptam, egyik kezeli a telefon/tv kombót, másik a netet. Annyi kábel lóg már az előtérben mint egy komplett szerverparkban...
-
picimitch
tag
Jut is eszembe, a routeremmel sem lehet véletlen sem semmi baj, hiszen a DS118 NAS-om is rá van kötve, és ott gyönyörűen megy LAN-on a gigabites másolás...
Szerk: az utolsó kérdésedet nem tudom értelmezni. Természetesen LAN-on van a PC összekötve az archerrel.
[ Szerkesztve ]
-
picimitch
tag
Nekem is ezt mondták, de ez így elég csehszlovák duma... Ha minden ponton megfelelő a gigabites hálózatunk, akkor ez a kötögetés csak időpazarlás lesz szvsz.
szerk: szintén 100/100 FTTB-ről lettem erre az 1000/300ra kötve. A régi 90-94-ek helyett az átkötés pillanatától kezdve 109/109-et mérek hajszál pontosan. Nem értem...
[ Szerkesztve ]
-
picimitch
tag
Sziasztok!
Elképzelhető, hogy nálam is a user error minősített esete forgott fenn a korábban taglalt FTTH sebességproblémával kapcsolatban, íme a fejlemények:
Gigabit helyett ugye konstans 109/109-et mértem. Kínomban elkezdtem tovább nézelődni a router felületén. Az ipv6 szolgáltatást úgy döntöttem bekapcsolom, bár gondoltam teljesen mindegy, hiszen a digis szerelő azt mondta átkötéskor, hogy semmi jelentősége. Ekkor újra rámértem speedtesten. [link]
Na itt elkezdtem vakarózni, úgy látszik mégis belenyúltam valamibe. Jelzem a ping nagyságrendekkel rosszabb, és a feltöltés még mindig nem az igazi.
Eztán pedig a digi.hu-s sebességteszt: [link] Jó ping, gigabit üveghangon.
Mindegyiket többször megismételtem, és ugyanígy alakultak. Elképzelhető, hogy böngésző vagy egyéb huncutság (firefox), sógorjelelöltnél másik szobában a speedtest is adja a 850/300-at.
Mivel az ipv6-ról vajmi kevés fogalmam van így kérdezném a nálam tájékozottabb usereket, hogy van-e még valami tennivalóm ezzel? Beállítások a következők:
[kép] -
picimitch
tag
válasz picimitch #70987 üzenetére
Router restart, szintén ipv6 off. Speedtest ugyanúgy gyenge, de diginél teljesen jót mérek. Talán ez lehet a sztori magyarázata, hogy az ipv6 adott egy pofont az ONT-nek, azóta jól viselkedik
Süvi kollégának is ajánlom figyelmébe az esetet, hátha nála is valami hasonló banális anomália áll fenn. -
picimitch
tag
válasz kentucky #70989 üzenetére
Hidd el, a korábbi méricskélés nem user error volt. Több oldalon mértem, több eszközről (2 különböző PC kábelről, 1 5g képes telefon wifiről). Minden egyes mérés ugyanannyi volt, nem tudott többet egészen addig, amíg ma reggel be nem kapcsoltam az ipv6-ot random módon kínomban. Azóta megtáltosodott, és bármelyik eszközről bárhol mérve (kivéve az én PC-m firefox alatt a speedtest.net-en, mert az az egy valamiért gyászos) rendben van a sebesség.
-
picimitch
tag
Sziasztok!
FTTH, Fiberhome ONT, ASUS RT-AX58U (up-to-date merlin stable)
ONT 1-es LAN portjáról megy a kábel az AX58U WAN portjába.
Eleve bridge-be kértem az ONT-t tavaly bekötéskor, mikor átköltöztem másik városrészbe. Az addig teljesen jól működő konfiggal azóta napi 5-6 szakadás. Decemberben vettem meg az ax58u-t mondom hátha a régi TP-link adta fel a harcot. Nyilván nem így történt, sőt, most ott tartok, hogy akár napi 10-szer is szakad, olyankor fél perc halál. Az internet detectiont már kikapcsoltam az ASUS-on, nincs érdemi javulás. A helyzet iróniája, hogy egy nagyobb infós cégnél kvázi rendszerüzemeltetőként kezdtem dolgozni, home office van, és ilyenformán ez az állapot tarthatatlan.
Mivel a telefonos ügyfélszolgálat szerint mindaddig user error, ameddig nem az ő eszközük építi a kapcsolatot, így végül beláttam, hogy kénytelen vagyok tesztelni, ha szeretnék elérni valamit.
ONT-t router módba tettem, plusz kapott új IP-t, hogy megfeleljen az eddigi hálózatomnak. AX58U ment AP módba, beállítottam az eddig használt fix IP-t. ONT wifi off, így az 5G wifit továbbra is a routerem tolja, a legfontosabb eszközöknek pedig gyorsan beállítottam az eddig használt IP címeiket (PC, NAS). UPNP az ONT-n BE, valami tetű lassú a Fiberhome felülete, nem fogok a portokkal sz@rakodni.
A lényeg, hogy órák óta megy, ha esetleg van is szakadás, akkor azonnal vissza tudja építeni, mert azóta nem észleltem semmi gondot. Szerintetek én nézek be itt valamit, vagy ez egy ilyen misztikus lakás, hogy csak így fog menni a net? Nyilván szeretném kihagyni (illetve adott esetben kicseréltetni) a digis eszközt, mert a saját router ezerszer jobb, és mindent normálisan be lehet állítani. Szerintetek hol lehet a hiba, vagy milyen irányban kéne elindulnom?[ Szerkesztve ]
-
picimitch
tag
válasz Borisz76 #103182 üzenetére
Köszi igen, azért is mókoltam át ideiglenesen, hogy legyen bizonyíték, hogy a Fiberhome a hunyó. Viszont most valamiért stabilabb így, nem is értem. Konkrétan várom hogy szakadjon, mert akkor bejelenthetem, és kaphatnék valami normális eszközt én is, amivel bridge-ben is minden szép lehet.
Bacusuz: az a vicc, hogy egy digis szerelőt "lerohantam" a ház előtt a bajommal, mondta, hogy a Fiberhome-al sokat szívnak, próbáljam meg bejelenteni helyi ügyfélszolgálaton, ne telefonon (Dunaújváros), ott nem fognak elhajtani, és ha szerencsém van kaphatok másik eszközt. -
picimitch
tag
válasz Bacusuz #103185 üzenetére
Telefonon engem simán elhajtottak, látják a sok szakadást, de mivel ez nem az ő mac címük ami kapcsolódik, így nem érdekli őket. Ezért álltam neki most átpiszkálni az egészet, de így meg nem akar szakadni, egyelőre vakarom a fejem, hogy érjem el a cserét
[ Szerkesztve ]
-
picimitch
tag
Sziasztok,
Egy számomra új problémával találkoztam, kb 2 napja kezdődött.
digis FTTH, ONT bridge-ben, ASUS RT-AX58U (up-to-date Merlin firmware) építi a kapcsolatot, google dns beállítva, Internet Detection letiltva.
Történt, hogy random megszűnt a kapcsolat, mármint a router szerint minden rendben, de nem töltött be semmit, nem volt forgalom. Router restart után ment egy kicsit, aztán megint ugyanez. DNS szervert visszaállítottam default ISP-re, úgy tűnt meggyógyult, de csak pár órát bír. Azóta kb óránként lehal, majd váltok dns szervert, és magára talál x ideig.Találkozott valaki hasonló problémával? másfél éve kaptam egy
újrandom használt ONT-t, mert végre kisírtam az előző cseréjét, ugyanis ott napi 8-10 konkrét szakadásom volt.
Azóta semmi bajom nem volt a szolgáltatással, kapcsolat folyamatos, gigabit hasít.[ Szerkesztve ]
-
picimitch
tag
válasz abudai #114299 üzenetére
Köszi, mindenképp az ONT-re gyanakodtam, de nem volt másik tápom tesztelni.
Mikor rájött a bolondság olyankor elkezdett villogni a PON led rajta, ezen a ponton gyakorlatilag biztos voltam benne, hogy valószínűleg kilehelte a lelkét, vagy esetleg valami random hiba szolgáltatói oldalról. Telefonos ügyfélszolgálat, szerencsére most nem szívattak a bridge-ben van az ONT biztos user error dumával, küldtek szerelőt, aki szó nélkül kicserélte egy új ZTE cuccra. Mondta, hogy nem is csodálkozik, hogy az a régi rozzant huawei megadta magát. Azóta minden habcsók és madárfütty, stabil, mint előtte.
Új hozzászólás Aktív témák
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
- Logitech G923 Xbox + Váltó ! 1 hónapos! KARCMENTES, HIBÁTLAN! Garanciás!
- Lenovo LOQ 15IRX9 (I5-13450HX, 16GB DDR5-4800, 1TB SSD NVME, RTX 4060 8GB) 6 NAP ÜZEMIDŐ! 3 ÉV GARI
- DJI FPV profi drón táska, koffer (MC-Cases)
- Samsung C43J890DKU Super Ultrawide Gamer Monitor! 43"/3840 x 1200/120hz/PbP/Type-C/KVM/Machez is!
- Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1165G7 4Mag 16GB/1TB FHD IPS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs