Hirdetés

Aktív témák

  • nyunyu

    félisten

    válasz Vodar #27740 üzenetére

    Mi a különbség a virtualizáció és emuláció között? Akármennyit olvasok a két fogalomról, akármilyen összehasonlítást nézek, nem értem meg, hogy miért van megkülönböztetve a 2 fogalom.

    Emulacional altalaban komplett hardverarchitekturat szimulalnak, hogy az arra irt programok futhassanak masmilyen architekturaju gepeken.

    Pl. C64 jatekok futtatasa PCn.

    Vagy lehet konkret hardvert is emulalni, pl. ezereves hangkartyak Adlib vagy SB emulacioja, igy az SBt tamogato programok meg tudtak szolalni noname kartyakon is.
    (Miota Win van, azota ez feledesbe merult, hiszen a Win egy kozos interfeszt biztosit a programok fele.)

    Virtualizacio ennel joval fiatalabb fogalom, ~10 eve jott divatba.

    Virtualizacional ugyanazon a processzorarchitekturan fut a virtualis rendszer, mint amire eredetileg is terveztek, igy nem kell az egyik utasitaskeszletet leforditani egy masikra, hanem nativ kodot futtat.

    Bizonyos hardvereket itt is szimulalni kell, hiszen a virtualis oprendszer nem ferhet kozvetlenul hozza a pl. a videokartyahoz vagy a memoriahoz, csak a host kornyezeten keresztul, nehogy belegarazdalkodjon mas virtualis gepek mukodesebe.

    Lenyege annyi lenne, hogy a konkret alkalmazas/szolgaltatas nem kotodik egy fizikai vashoz, hanem szabadon mozgathato ide-oda, igy mindig olyan cuccon fut, aminek pont annyi eroforrasa van, mint amire szukseg van, nem pazarlunk minden szerverbe 8 procimagot, 16GB memoriat, stb.

    Mondjuk az ciki, amikor osszedol egy Hyper-V Cluster banki nyitvatartasi idoben. ;]

    Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

Aktív témák