- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- iPhone topik
- Z Fold6 imitátor árulkodik a fogyókúrázó igaziról
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hatalmas külső kijelzővel és akkumulátorral érkezett meg a Honor Magic V Flip
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Android szakmai topik
- Nem egyedül érkezett a OnePlus 6
- Redmi Watch 4 - olcsó hús, sűrű a leve
Hirdetés
-
Steamre tart a Prince of Persia: The Lost Crown
gp Hamarosan a Valve áruházában is elérhetővé válik a játék teljes kiadása.
-
Költséghatékony 4K-s monitorokkal adott magáról életjelet az AOC
ph A 68,58 cm-es, pszeudó-10 bites páros megelégszik a 60 Hz-cel, de azt dinamikusan variálhatja, és a fedélzeti I/O-ja sem olyan rossz.
-
Lőn világosság: megérkezett új fénymérőnk
ma A márka és a metódus maradt, gyorsan pótoltuk a Honor 200 Pro méréseit.
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz
estikornel #25505 üzenetére
Lehet, hogy elírták és nem 17k hanem 1.7k. Kérdezz rá a cégnél.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ssid3956 #25508 üzenetére
Működni működik, csak az lesz a gond vele, hogy be fog repedezni. Én használtam már 3-4cm vastagon szétrohadt falon, de úgy is megrepedt. Aztán elfedtem modellgipsszel jó ezermester módjára.
Cement helyett az ilyen tákolásra jobb a csemperagasztó, annál nincs ilyen repedési gond, de akkor éppen ez volt kéznél, meg nem utolsó sorban jóval olcsóbb.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Ez szerintem tájegység függvénye, az Alföldön senki nem fog sódert vagy murvát hozatni. A beton lényege, hogy legyen benne valami szemcsés anyag (tökmindegy mi), amit a cement összefog. A homoknál úgy tudom számít a szemcseméret, és nem mindegyik homok alkalmas rá. Ahogy nézem a durva szemcsés homok jobb, a sivatagi homok már csak elmegy. [link] Az utóbbit nem ajánlották felhőkarcoló építésre az egyik filmben vagy cikkben. Legalábbis azt mondják, hogy az arabok is importálják a homokot, mert az ottani sivatagi homok nem jó nekik építkezésre.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
No ha már szóba került, utánanéztem. Szóval hivatalosan a beton cementből, vízből, homokból és nagyobb szemcsés anyagból áll. A szemcsés anyag lehet murva vagy kavics. (Ahogy nézem a sóder kb. homokkal kevert kavics, szóval ahhoz gondolom nem kell még pluszban homok. Nálunk ha murvát használunk ahhoz szoktunk adni úgy rémlik.) Azt írják a cement + víz keverék ha magában van, akkor összeesik, gondolom ezért repedt meg nálam. A kavics arra jó, hogy olcsósítsunk, illetve, hogy csökkentsük a térfogatbeli összeesést. A homok szintén az utóbbi miatt kerül bele. A túl sok vagy túl kevés homok és kavics miatt gyengébb lehet a beton az ideálisnál. Itt is elég jól össze van szedve: [link]
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Az a baj ezekkel az anyagokkal, hogy helyben baromi olcsók, viszont sok kell belőlük és nehezek, és ezért nagy a szállítási költségük. Ha közel van a Duna, akkor hozzátok lehet folyami sódert vinni, itt a Bakonyban viszont murvabányák vannak, és szinte mindenki azzal építkezik. Azért mondják, hogy bár a kőbánya, murvabánya, stb. szar befektetés megtérülési idő szempontjából, de tuti biztos, mert mindenki helyben fogja megvenni, nem 50km-el odébb, tehát kb. monopóliumot veszel vele. Már ha van feles 100 millád rá. Itt pl a főút felújításánál megvették egy ismerőstől a murvabányát 150 milláért. Persze utána kb. 1 milliárd értékben számláztak ki belőle murvát az útfejlesztőknek...
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
válasz
EmberXY #25526 üzenetére
Igazából csak annyi a lényeg, hogy kell kis és nagy szemcsés valami strapabíró kőzet bele (általában kvarc, gránit, stb). Az tökmindegy, hogy sóder, vagy kavics + homok vagy esetleg murva + homok. Igazából akár még bizonyos típusú műanyag szemcsékkel is működne, legalábbis kutatnak ilyen irányba. A cement ezeket a szemcséket ragasztja össze, így lesz beton a végeredmény. Hogy éppen helyben mi a népszokás vagy kinek milyen beton receptje van az kb. tökmindegy. Egyébként talán elérhető nálunk is a sóder, ha vasúton értelmes áron megoldható a szállítása, nem néztem utána, meg nem betonoztunk mostanában. Azt tudom, hogy régen rohadt drága volt.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
EmberXY #25539 üzenetére
Utánakérdeztem közben. Errefelé egy veszprémi tüzépen 7-8k a sóder, plusz a szállítás. Valamivel olcsóbban egy 40km-re lévő bányából lehet megúszni. A murva viszont 3-4k tüzépen, és kevesebb, mint 1km-re van innen murvabánya. Elvileg 4 szintes házig jó a murva is, és csak arra kell figyelni, hogy alacsony agyag tartalmú legyen. Szóval az itteni falvakban városokban gyakorlatilag mindenki murvával építkezik és senki nem használ sódert. Homokot mi sem rakunk hozzá, esetleg talán akkor, ha vakolni kell. Külföldi oldalakon viszont gyakorlatilag nincs beton recept homok nélkül. Gondolom attól is függhet, hogy mennyi a finom szemcse a murvában vagy sóderben, amit használnak. Ha kevés, akkor pótolni kell homokkal, mert egyrészt drága annyi cementet beletenni, másrészt a cement összeesik, és ezért ha nincs ilyen finom szemcsés töltőanyag, akkor gyengébb lesz a beton és könnyebben repedezik.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
philoxenia #25544 üzenetére
"A folyók medréből kikerült homokos kavics a víz sodra folytán csiszolt, jól mosott, ennek következtében betonkészítményekhez jól megfelel. A bányakavics gyakran agyagos, ezért vasbetonhoz csak átmosás után lehet felhasználni. A folyami homok és a folyami kavics keverékének a neve: sóder, A 4 mm alatti szemeket homoknak, a 4 mm felettieket kavicsnak nevezik."
[link]"sóder – ‘folyami homok és kavics keveréke’; ‘‹a szlengben› üres beszéd, mellébeszélés’: nyomja a sódert.
A német Schotter (‘folyami kavics, kőzúzalék’) bajor-osztrák schoder alakjának átvétele."
[link]Senki nem mondta, hogy homok és kavics összekeverésével csinálják, de ha nincs sódered és összekeversz mosott kavicsot homokkal, akkor gyakorlatilag ugyanoda jutsz. Nyilván nem ez a jellemző irány, hanem gondolom a sódert szokták rostálni, hogy homokot és kavicsot kapjanak, amit drágábban értékesíthetnek, ezért nem életszerű nálunk, hogy van kavics és homok, de sóder nincs. A sivatagi homok elvileg nem jó építkezésre, mert kisebb a szemcseméret, és gyengül tőle a beton, de hozzá lehet keverni bizonyos arányba a folyamihoz különösebb gond nélkül.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
EmberXY #25545 üzenetére
Amúgy közben olvasgattam tovább a wikipedia cikk linkjeit, és valszeg külföldön azért használnak osztályozott kavicsot és homokot és keverik őket külön a betonhoz a sóder helyett, mert rohadt szerencsések vagyunk ilyen téren, és a legtöbb sóderen, amit itt kotornak alig kell valamit változtatni, hogy alkalmas legyen betonozáshoz, annyira jó a minősége.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
philoxenia #25552 üzenetére
Erre azért valami szakirodalmat is felmutathatnál, mert a kavicsos homok nekem elég világosnak tűnik. Persze lehet, hogy kimaradt az urán, vagy a plutónium, és azért nem.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
philoxenia #25566 üzenetére
Értem, és az hogyan cáfolja, hogy a sóder kavicsos homok lenne?
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
philoxenia #25567 üzenetére
Nyilván nem ugyanazt a sütőport teszikk bele térfogatnövelő adaléknak, mint amit boltban kapsz, de konyhanyelven ez érthető a többségnek. A fő gond az vele, hogy teljesen más az íze és állaga, mint egy rendesen megkelt kenyérnek (értsd: szar). Egyébként lisztminősítésből írtam a diplomámat, szóval hidd el eleget tudok a lisztekről...
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
philoxenia #25573 üzenetére
Igen, az élesztő is térfogatnövelő szer ha tudományos értelemben vesszük, viszont konyhanyelven térfogatnövelő szer alatt az élelmiszeripar által használt adalékanyagokat szokás érteni, amit az átlag ember nem ismer, vagy csak halvány fogalmai vannak róla, pl hogy por állagú és olyasmi, mint a sütőpor, és hogy tökmindegy, hogy micsoda, mindenképp legalább rákot okoz, ha nem rosszabbat. Természetesen létezik tisztán sütőporos kenyér is, elég beírnod a google-be, hogy kidobjon 100k feletti találatot. Itt van egy további példa ilyen ipari térfogatnövelő adalékra: [link]. Bármilyen hihetetlen, már én is sütöttem saját kenyeret, és látom a különbséget az 500Ft-os kenyér között, amit az egyetlen normális pékségben sütnek a környéken, és aközött az ipari hulladék között, amit a Tecsó vagy a Spar árulnak 200Ft körül kenyér néven. Az utóbbinál nincs az a selymes állaga a kenyérbélnek, amit a fermentációtól kap, és ebből nekem nyilvánvaló, hogy nem kelt eleget, hanem a kelesztési időből vettek el és helyette adalékokkal felfújták. A sütési időből is elvesznek egyébként ezek a cégek, ezért szinte nyersnek érződik néha a kenyérbél, és nem is mindig barnul meg rendesen a kenyér héja. A diplomamunkámat elolvashatod, ha bemész a BME-re, és elkéred az Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszéken, "Mikromódszerek alkalmazása búzaőrlemények és keverékeik minősítésében" néven fut. A "diploma írás", "diplomavédés" szintén nem szépirodalmi kifejezések, de gondolom te középiskola után abbahagytad a tanulmányaidat, ezért nem találkoztál még velük. A sóderrel kapcsolatban ha visszaolvasol, láthatod, hogy a homok definíció szerint egy bizonyos szemcseátmérő alatti nagyságú kőzet vagy ásványi anyag törmelék, és talán némi utánajárással te is rájössz, hogy az apró szemcsék a sóderben megfelelnek ennek a definíciónak. Persze gondolom te arra a homokra gondolsz, ami a sivatagban van, és amit szél csiszol, nem folyóvíz, vagy a tengerparti fehér homokra, ami a papagájhal által elfogyasztott korallok meszes váza volt valamikor. Úgy gondolom, hogy valamennyit jó lenne foglalkoznod azzal, hogy egy-egy szónak vagy kifejezésnek akár több jelentése is lehet, és akkor talán nem kerülsz legközelebb ilyen fogalmi zavarba.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#73959936 #25579 üzenetére
Én úgy sejtem, hogy ezek a bojlerek valamilyen PID jellegű szabályozókörrel mennek. [link] Ezeknél van egy alsó határ, amit ha elér, akkor elkezdi a melegítést, és van egy felső határ, aminél leáll a melegítéssel. E között a két pont között ingadozik a rendszer. A te esetedben úgy tűnik, hogy nem igazán tartja be ezeket a határokat a bojler. Nehéz megmondani látatlanban, hogy a hőmérő ment e tönkre, vagy a szabályozókör, mindenesetre ilyenkor talán jobb szakemberre bízni, mert ha felforr a víz a bojlerben, akkor akár fel is robbanhat.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#65675776 #25600 üzenetére
Nem feltétlen. Mármint ha túl sok széndioxid kerül a levegőbe, akkor akár a Vénusz sorsára is juthat a bolygó, és teljesen kipusztulhat az élet róla. Amúgy ja, jót tenne a környezetnek, ha eltűnne az emberiség. Ha megnézed, hogy Csernobilban mi a helyzet, még sugárszennyezésben is burjánzik az élet, csak annyi kell hozzá, hogy ne legyen jelen az ember. Azért az kemény, hogy a hűtőtóban a plutónium mellett úszkálnak a mutáns harcsák.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
philoxenia #25626 üzenetére
Látom érzékeny pontra tapintottam.
Rendben, tanítalak. A robbanásokat két csoportba szokták besorolni: fizikai és kémiai robbanások. A kémiai, amit te is ismersz pl a tűzijátékból. Annál valamilyen kémiai reakció hatására hő és gáz képződik, és ez váltja ki a robbanással járó nyomáshullámot. Kevéssé ismert, hogy robbanást nem csak túlnyomás, hanem vákuum is kiválthat. Tehát ha pl sikerülne valamilyen endoterm reakcióval hirtelen nagy mennyiségű gázt eltüntetni, akkor az is robbanáshoz vezetne. Nem tudok róla, hogy létezne ilyen reakció, de nem zárható ki. Vannak exoterm reakciók, pl CO + 1/2 O2 -> CO2 esetében a gáz harmada elveszik, viszont a keletkező nagy mennyiségű hő miatt így is megnövekedett nyomás okozza a robbanást, nem pedig vákuum. Az is kevéssé ismert tény, hogy porok is képesek berobbanni, nem csak a gázok és a gőzök. Pl az általad igen kedvelt malomipar is kimondottan veszélyes volt a régi időkben, mert a liszt is be tud robbanni. [link]. Ha egynél több féle vegyület vesz részt a kémiai reakcióban, akkor szokás még robbanóelegyről beszélni. Ez a fogalom leggyakrabban az olajiparban (esetleg motor gyártásnál) kerül szóba, nagyjából úgy kell elképzelni, hogy csak bizonyos üzemanyag gőz - oxigén keverékek tudnak berobbanni. Ha pl. túl sok a benzingőz, akkor nem robban be az elegy, illetve ha túl sok a levegő, akkor sem. Természetesen üzemanyag függő ez a tartomány, ahol robbanóelegyet képez a levegővel, így vannak robbanás szempontjából veszélyesebb és kevésbé veszélyes üzemanyagok. Azt hiszem ennyi nagyjából elég egy laikusnak a kémiai robbanásokról. Térjünk át a fizikai robbanásokra. Ezeknél nem kémiai reakció váltja ki a robbanást. Ilyen lehet pl amikor a vákuumszivattyúval túltolják, és szétviszi a kamrát: [link], de pl üvegeszközöknél is előfordulhat ilyesmi egy laborban, ha valami miatt vákuum-ot használnak, pl rásegítenek vele szűrésnél, vagy ha esetleg hőérzékeny anyagot akarunk desztillálni, és kihasználjuk, hogy alacsony nyomáson alacsonyabb hőmérsékleten forr. A bojler vagy kazánok esetében persze koránt sem vákuum-ról van szó, azoknál a forralásnál keletkező vízgőz hoz létre túlnyomást, és az veti szét a tartályt, mint pl itt: [link]. Ezeket gőzrobbanásoknak hívjuk.
A Vénuszossal kapcsolatban szükség van minimális előismeretre ahhoz, hogy értelmezni tudd a szöveget, úgyhogy idézek a wikipedia-ról: "A légkör hatalmas CO2-tartalma és a vékony kén-dioxidfelhők miatt a Naprendszerben itt a legnagyobb az üvegházhatás, s ennek következményeként a felszíni hőmérséklet 460 °C fölött van." A "Vénusz sorsára juthat" részt arra értettem, hogy itt is elérheti a hőmérséklet az élet számára kedvezőtlen értékeket, ha elszabadul az üvegházhatás, nem pedig arra, hogy kipusztult volna a Vénuszról az élet. Persze mindenki úgy értelmezheti, amit írtam, ahogy neki tetszik, mindenesetre én jól szórakozok rajtad.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
philoxenia #25630 üzenetére
Hát az látszik, hogy a magyar nyelvvel hadilábon állsz...
Felesleges bármit írnom, mert úgyis azt magyarázod bele, amit ki akarsz belőle olvasni.Bocs a copy-paste-ért, de nem hagyhattam ki. Részemről is elég volt ebből ennyi.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#65675776 #25632 üzenetére
"Amíg vannak fotoszintetizáló növények, addig van élet magas széndioxid szint mellett is. Elvégre azok azt a gázt lélegzik be, és oxigént ki. Tudod, szokás az esőerdőket a Föld tüdejének nevezni."
A magas széndioxid szint együtt jár az erősebb üvegházhatással, és miután felforrtak a tengerek, nem hiszem, hogy túl sok növényi élet maradna...
Egyébként a növények ugyanúgy oxigént lélegeznek egész nap, mint mi. Amit te írtál, hogy oxigént adnak le, az a fotoszintézis, nem a sejtlégzésük, de végülis tökmindegy, nem erről szólt, amit írtam.Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
philoxenia #25658 üzenetére
Tengere válogatja. A só okoz valamennyi forráspont növekedést: [link]. Olyan 105°C-ra saccolnék 1 atm nyomáson.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
EmberXY #25656 üzenetére
Hát csak filmekből ismerem a folyamatot, elvileg C4-el, vagy gondolom most már valami még komolyabb katonai robbanószerrel lövik össze a hasadóanyag darabokat (U-235, Pu-239, stb.), hogy a keletkező cucc elérje az adott anyagra jellemző kritikus tömeget, onnan meg már elindul a láncreakció és bumm, így lett a Chocapic. Elvileg a magfizika foglalkozik a témakörrel, de igazából a radiokémia is. A fizikai kategória itt szerintem az olyan esetekre vonatkozik, ahol két térrész között nyomáskülönbség van, ami szép lassan addig nő, amíg átszakad a két térrészt elválasztó fal és a nyomás robbanásszerűen kiegyenlítődik. Amúgy nem vágom miért robbanás szerű, mert hát ez ténylegesen robbanás.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
LilProphet90 #25657 üzenetére
Felesleges sütögetni, nagyanyám csak hagyni szokta, hogy felengedjen pár óra alatt, aztán jó szokott lenni úgy is. Én akkor szoktam újra sütni 10-15 percig, ha már állt kint pár napot és kezd összeszáradni, meg attól tartok, hogy be fog penészedni. Ezt mondjuk csak drága vagy saját sütésű kenyérrel játszom el, az élelmiszer láncos kenyerek nem érnek annyit, hogy begyújtsam a sütőt miattuk.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
philoxenia #25666 üzenetére
Nehéz megmondani. Van sok grafikon, ami lineáris korrelációt mutat az átlaghőmérséklet és a légköri CO2 koncentráció között, és azok alapján 1-2% (10-20k ppm) körül már ott lennénk. Viszont a komolyabb modelleknél tetőzik 25°C körül a hőmérséklet 1000 ppm környékén, pl:
Nem tudom, hogy mi a gát, ami visszafogja ezeknél a modelleknél a további növekedést. Ha sikerülne beazonosítani, akkor meg lehet mondani, hogy emberi tevékenységgel legyőzhető e, pl erdőirtással vagy üvegház hatású gáz kibocsátással, vagy esetleg olyasmiről van szó, ami nem befolyásolható, pl hogy magasabb hőmérsékleten több felhő képződik, és emiatt több napfényt vernek vissza, ami csökkenti a hőmérsékletet. Szerintem csak ettől függhet, hogy elérjük e, mert elég jól haladunk az élőlények kiirtásával meg a gáz eregetéssel, szóval rajtunk biztosan nem múlik.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
carl18 #25672 üzenetére
A Candida baromság, mármint mindenkinek van a szervezetében, és inkább gyulladásos talajon szeret nőni pl ha valakinek bélgyulladásos betegsége van, vagy ha valaki annyira immunhiányos, hogy nem tudja a szervezete féken tartani. Mindkettőnél nem itt írogatnál, hanem az orvosnál állnál sorban.
Kaját nem összeírni, hanem csinálni kell. Amíg a mekiben eszel, és nem magadnak főzöl, addig nem fog menni. Recept van fent ezer a neten, válassz egyet minden napra, aztán annyi. Most hogy punnyadsz, úgyis van időd bevásárolni hozzá és megfőzni.
ui: A piáról nem szabad lemondani.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
EmberXY #25678 üzenetére
Hát ha elég okos vagy, akkor elég sok dologra tudsz következtetni. Pl vannak megkövesedett párszáz millió éves vízcsepp lenyomatok, amikből azt hiszem a légkör összetételére vagy sűrűségére következtettek egy kutatásban, amit olvastam. Elképzelhetőnek tartom, hogy vannak olyan ásványok, amik bizonyos hőmérséklet felett nem keletkeznek, szóval akár ilyesmiből is meg lehet mondani, passz. Nyilván azért lesz valamekkora bizonytalansága ezeknek, pl ha megnézed a CO2 értékeket, csak annyit tudnak mondani, hogy a sötét sávban vannak valahol, aztán behúzták középre a vonalat... Nem tudom amúgy, hogy pontosan miből számolják ezt a 25°C körüli határt, de jó lett volna, ha a hőmérsékletre is sávokat rajzolnak, nem pedig éles vonalat. Nem egy jó grafikon, de sajna másikat nem találtam.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
philoxenia #25681 üzenetére
Ezen gyakorlatilag ugyanaz van kicsiben, mint amit én linkeltem csak logaritmikus időskálán. Persze a dinoszauruszok korában jóval magasabb volt a CO2 és az átlaghőmérséklet is.
Ezen jobban látszik, hogy mi a lényeg:
Az emberi tevékenységnek köszönhetően az elmúlt jégkorszakokhoz képest durván elszállt a CO2 koncentráció, és az átlaghőmérséklet szép lassan követi (gondolom nem véletlenül mérünk sorozatban legmelegebb éveket.
Bár a millió éves 5000ppm-es értékektől még nagyon messze vagyunk a 400ppm-el, azért azt már valószínűleg elértük, hogy nem lesz több jégkorszak, max valami enyhébb lehűlés. Ha tovább növeljük a CO2-t, akkor akár 1000 éven belül elérhetjük az áhított 10-20k ppm-es értékeket, amik már talán felforralják a vizet. Persze ez túlzás, de jobb túlozni, mint elbagatelizálni a problémát.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#65675776 #25683 üzenetére
Hát a bolygóban 2km mélyen is vannak mikrobák, szóval nagy dolgoknak kellene történnie ahhoz, hogy azok is elpusztuljanak. Nem azt állítom, hogy a mostani tevékenységünk, vagy amit 10 éven belül csinálunk elég lenne hozzá, hogy teljesen eltűnjön az élet a bolygóról, de hosszú távon megvan a potenciál hozzá. Az atommal nem sokat érsz, lehet, hogy az emberek nem bírják a megnövekedett sugárzást, de sok élőlény van, amit nem érint érzékenyen.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
EmberXY #25716 üzenetére
Azért ez két nagyon eltérő dolog, amit írsz. Az egyiknél arra van szükségünk, hogy mi lesz az éves átlag hőmérséklet adott CO2 szintek mellett, a másiknál meg arra, hogy egy négyzetméternyi helyen esni fog e 5 perc múlva az eső vagy sem. Szerintem simán elképzelhető, hogy az egyikre működik egy model, a másikra meg nem. Egyébként úgy hallottam, hogy az előrejelzéssel nem csak az a baj, hogy kaotikus természetű az időjárás, hanem hogy nincsenek elég sűrűn a mérőállomások, és ezért nincs elég információ a helyes előrejelzéshez. Valami olyasmi rémlik, hogy olyan Magyarországnyi méretekben úgy nagyjából tudnak pár napra valami átlagot mondani, kb. ilyen a felbontás.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Tav-Csoves #25717 üzenetére
Ha Origin webshop-ban vásároltad, akkor én ezt az Origin fejlesztőkre bíznám. Viszont fórum helyett gondolom valami bug report-ot, issue-t, ticket-et, vagy egyéb hülye angol szavat kellene létrehozni neki, hogy foglalkozzanak vele, magyarul jelentsd be hibaként. Esetleg kérd vissza a pénzed, mert nem működik.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
EmberXY #25720 üzenetére
Gondolom feltételezik, hogy x millió éve is ugyanúgy működött a légkör, ahogy ma, aztán extrapolálnak a modelljükkel. Nyilván napra lebontva nem fogják tudni, de pl 1-10-100 millió éves átlagra talán tudnak következtetni valamiből, amit a föld alatt találtak, aztán azzal tudják pontosítani a modellt, illetve még a mai mérésekkel is. Az elmúlt 1 millió évet meg viszonylag jól meg tudják határozni gleccser jégből. Már amíg még vannak gleccsereink...
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
philoxenia #25755 üzenetére
Nézd meg újra a grafikont, amit beszúrtam. Az ő idejükben 2 500 ppm körülre saccolják a légköri CO2 koncentrációt, amit én tippeltem forralásra meg valahol 10 000 és 20 000 ppm között van.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
MaxxDamage #25759 üzenetére
Videozásra a 75 ohmos kábel az elterjedt, szóval olyat vegyél ne 50 ohmosat. Elvileg rá van írva az antennára is, hogy mi az impedanciája.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
philoxenia #25761 üzenetére
Google a barátod a forrással kapcsolatban. Szerintem megválaszoltam a kérdést, hogy nem forrtak a dínók idejében sem a tengerek, mert nem volt elég magas a CO2 koncentráció hozzá. A 10-20k ppm csak tipp, nem hiszem, hogy lenne létező model, ami ezt vizsgálná, mert a bolygó felszíne már jóval alacsonyabb átlag hőmérséklet növekedés miatt is lakhatatlanná válna az emberiség számára.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
MaxxDamage #25765 üzenetére
Próbálj húzni rajta a toldón meg a többi helyen, hátha csak nem érintkezik rendesen. Egyébként jobb lenne mindkettőt kicserélni olyanra, amit egy kábelből vágtál le. Nálunk UPC meg anno UPC direct is kicserélte a beltéri kábeleket azt hiszem ingyen, ha gond volt a képpel.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
MaxxDamage #25775 üzenetére
Bocs, benéztem, nem tudom miért gondoltam, hogy antennáról meg műholdas tv-ről van szó. A kintről jövő kábelt én nem rángatnám, mert ismerősnek hónapokig tartott, mire kicserélték, amikor megsérült nála. 3x küldtek ki hozzá szerelőt előtte, hogy cserélje a benti kábelt, mire belátták, hogy a kintivel van a gond. Persze lehet, hogy csak a UPC-nél van így, és más szolgáltatók rugalmasabbak ezen a téren.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
bododani #25774 üzenetére
Ja hát ha nem mész át elsőre minden vizsgán, akkor több. Igazából ha kellően motivált vagy, akkor az oktatón múlik a nagy része, nem rajtad. Ha sokadikra sem megy a forgalmi, akkor érdemes lecserélni az oktatót valami szimpatikusabbra. Egyébként nem annyira nehéz átmenni a vizsgákon, viszont utána kell néhány év, mire tényleg megtanulsz közlekedni, bár sokaknak egy élet is kevés hozzá...
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
MaxxDamage #25779 üzenetére
Oké. Több hasonló topic-ot nézek egyszerre, aztán szerintem összekevertem a kérdéseket, amikor válaszoltam.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
philoxenia #25776 üzenetére
Szerintem ezt meg tudod oldani nélkülem is magadban beszélve. További sok sikert!
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
philoxenia #25783 üzenetére
Hát ez van, valakinek azt is kell.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
customer114 #25792 üzenetére
Na ez egyre érdekesebb. Esetleg összefügg a rendőrségi üggyel?
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
- OLED TV topic
- Vírusirtó topic
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Router gondok
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Skoda, VW, Audi, Seat topik
- Gaming notebook topik
- Betelik a pohár: nagy igény lenne a gyorshajtás-ellenes technológiára
- Elektromos autók - motorok
- További aktív témák...
- Eladó Samsung Galaxy A40 64GB, Dual, kártyafüggetlen (A405) -
- BenQ PD3200U - 32" 4K 16:9 100% sRGB 60Hz Designer Monitor
- ASUS TUF Gaming A15 FA507XU- LP4050W Gray ELADÓ!!!!!! (GARANCIÁLIS 36-HÓNAP)
- Újszerű Spigen Liquid Air Folio Tok, iPad Pro 12.9, Fekete
- Huion Kamvas Digitalizáló Tábla / Rajztábla / Külső Monitor okos tollal /// ÚJ // Számla + Garancia