- Magisk
- Redmi Note 11 Pro 5G - a bajnokesélyes nem készült fel
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Eleglide C1 - a középérték
- Samsung Galaxy A72 - kicsit király
- MIUI / HyperOS topik
- Ennyibe kerülnek a Huawei Pura modellek Európában
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Képeken az egyik kameráját elvesztő Sony Xperia 10 VI
Hirdetés
-
Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
lo Type-C port, egy töltéssel 2200 lövés, több, mint 2 kg-os súly, automata víz felszívás... Start the epic! :)
-
Sokat fogyaszt az AI, egyre több az adatközpont, kell az atomenergia
it Az AI-t kiszolgáló adatközpontok olyan nagy energiaigénnyel bírnak, hogy egyre több atomenergiára van szükség.
-
Ilyen lesz a SteamWorld Heist II
gp A folytatás a tervek szerint a nyár folyamán, pontosabban augusztus elején érkezik.
-
Mobilarena
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
konzumpro
Topikgazda
Úgy is lett. Reggel is fél óra volt mire lefőtt egy adag. Olyan mint egy régi csöves rádió ami fél óráig recseg aztán ha bemelegszik akkor jó. Csak itt nem recsegés van, hanem valamelyik szenzort nem érzékeli. De hogy melyiket? Azt nem jelzi. Csak csipog hármat.
A szeviz volt oly kedves és felajánlott egy futárt.
Szóval ennyi volt a karos kaland második része, de most lehet hogy Brikkázok, nincs kedvem a Philipset kicsomagolni, úgy elraktam. -
konzumpro
Topikgazda
Philips.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz JohnnyWeiss #2118 üzenetére
Nekem jó lenne a négygombos is. Bár az 3510-ben már rutinból lépek a szerviz menübe hogy kotyogósba őröljek kávét.
Nálam mindkét kávé hossza memorizálható ha hosszan nyomva tartom, csak a hosszú az minimum 90-95 ml körül van, annál rövidebb nem lehet. Az 1200-asoknál volt a presszó minimum 40-re korlátozva azt hiszem. -
konzumpro
Topikgazda
válasz JohnnyWeiss #2115 üzenetére
Én Philipset úgy ajánlok, hogy lehet hogy mókolni kell vele hogy jó legyen a nyomás. Az enyémbe kellett egy plusz SBS szelep, ami nem rendeltetésszerű használat, mivel gyárilag vagy rugós-golyós vagy ez a gumimembrános szokott lenni, nálam mindkettő van és még meg is van nyújtva a rugó, fokozva az ellenerőt. Így van crema, lassul a lefolyás, javul a főzet. Nálam. Szubjektív. Ahol van gyári SBS ott nem kell így trükközni. Nem tudom Delonghinál hány helyen és hogyan fokozzák a nyomást, szépek, szebbek a lefolyások amiket látok, mint Philipseknél.
-
konzumpro
Topikgazda
-
konzumpro
Topikgazda
válasz sz_abika #2137 üzenetére
LatteGot nem lehet hekkelni rá, vagy csak úgy ha alaplapot is cserélsz.
Tejhabosításra manuális gőzcső a jó, különállóban kb. 100e-től fölfelé vannak gépek. Annyiért talán még van jó gőzcsöves automata vagy akár karos is. Automata gőzölős a Sage Bambino. Sokkal jobbat lehet Philips automatával aminek fém gőzcsöve van, de a rövidebb fajta, nem Xsmall. Bár az is jó lehet egy gőzcső csere után. 3510 és 5310 aminek jó fém gőzcsöve van, meg drágábbaknál Gaggia Babila, Accademia.[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz sz_abika #2145 üzenetére
Amiket írtam azokkal lehet gőzölt tejhabot készíteni. Meg kell tanulni persze, hogy hogyan kell.
Automata pörgettyűsben van 20e körül Tchibo indukciós tejhabosító, kb. LatteGo minőségű tejhabot csinál, szerintem jó.
Vagy még mindig ott van a french press, a tescos fajta, fekete műanyag fogantyűs üveg aljú. Be lehet rakni az alsó részt mikróba, ki lehet tapasztalni hány másodpercnél lesz 60 fokos, aztán csak dugattyúzni kell.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz Tiédetis #2163 üzenetére
Ez már elég nagy igénybevétel, automata bérlés és üzemeltetés gondolom nem játszik, talán egy felújított Jura ha van kedve valakinek folyamatosan ürítgetni a tálcát. Bár kisebb gépnél még többet kell ürítgetni, szerintem szóba se jön, már eleve a lassúsága miatt.
A Delonghik is jók, keveset kell takarítani a főzőegységét, de kérdés, ki fogja karbantartani a tejes részét. -
konzumpro
Topikgazda
válasz tepenzed #2165 üzenetére
A 3510-nél fém a gőzcső és azon van pannarello. Nem használom, fém gőzcsővel egyszerűbb és jobb a gőzölés. Ha gyenge a gőz, vízköves a kazán.
Hívd fel a szervizt Ha az egész gépet kéne küldeni, akkor inkább:
Alkatrész - ez lehet az? https://kavegepbolt.hu/spd/421944088531/Gozcso-alkatresz
További alkatrészek: https://kavegepbolt.hu/shop_search.php?search=g%C5%91zcs%C5%91
Cserélni másra szerintem nem lehet, fém csőhöz másfajta foglalat kell. -
konzumpro
Topikgazda
válasz Tiédetis #2170 üzenetére
Vatera, jófogás, "Jura X7" vagy X95, de a Saeco se rossz, régi Saeco Royal, Saeco Magic, még a Talea Ring Plus is jó lehet. Ha van szervizes.
Vagy ahol felújított gépek vannak, ahol garit is adnak, meg a szervizelést is megoldják.
Régebben ezt a forrást ajánlotta Biker: https://saeco-kavegepek.com/saeco-termekek/[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz mr_kickass #2172 üzenetére
Ami megéri? Többen vannak itt Delonghival, szerintem 90e-120e körül elérhetőek, én a DeLonghi ECAM 350.15-öt választanám.
(De lehet hogy nem túl kompakt.)[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz Tiédetis #2180 üzenetére
Azért is merem ajánlani a Philips rendszerűt mert elég lassú ahhoz, hogy ne lehessen túl sokszor használni De ha új lesz, benne lesz az a több tízezer ciklus is amit más használna el, ha használtan vennétek. Nem vészes a lassúsága, meg lehet szokni, szidjatok majd engem.
Manuális gőzölőcsövet végülis mégsem ajánlanék nagy közösségbe mert elveszi az időt a próbálkozás, tíz emberből egy tudja kezelni, ezt is takarítani kell (pannarello), ha eldugul nem habosít. LatteGo kancsóval meg folyamatosan lehet egy gombnyomásra nyomni a cappuccinokat és könnyű karbantartani.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
Az az 5 fokozat az őrlőnél mindegyikben 12, csak a skála más...
A harmadik-negyedik számjegy a típus, nincs konkrétan dekódolható értelme, / utáni szám a színvariáció.
AquaClean filterrel ritkán kell karbantartani. Ezerszer jobb egy frissen őrölt kávé mint a drága, környezetterhelő kapszula.[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz Tiédetis #2192 üzenetére
Kapszulást is nyugodt szívvel választanék, ha lenne aki visszaviszi a használt kapszulákat. Van Sage, aminek van automata tejhabosítója, 150-be belefér. Érdekelhet? 350 kapszula vásárlása esetén 135e. Jó tejhabot csinál, lehet vele latte artot is önteni, olyan mint a karos Bambino csak ez kapszulás.
https://www.nespresso.com/hu/hu/order/machines/nespresso-creatista-plus-metal-rozsdamentes-acel-kavegep
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz Tiédetis #2198 üzenetére
Itt 8890 most a 2 darab: emag
Ha Brita kancsóval utángyártott (tesco, aqua optima) szűrővel használod, kb. ugyanennyibe jön ki a fél évnyi adag.
Ha hordod a DM-es desztvizet és visszasózod keserűsóval, akkor is kb. ennyire jössz ki.
Ha létesítesz egy RO szűrőt a konyhapult alá, az hirtelen sokba kerül, de hosszú távon megéri mert főzhetsz vele, ihatod, pazarolhatod, de kb. az is ugyanennyibe kerül ha leosztod.
Én Brita kancsózok utángyártott szűrővel, kéthavonta vízkőmentesítek. Kancsóval nem lesz a tartály vízköves.[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz WaterWawe #2214 üzenetére
LatteGoval is egyszerű a tejes ital készítése, csak könnyebb karbantartani.
Nekem manuális gőzcsöves EP3510 van. Mindig házilag karbantartom és javítom, még nem volt vele komolyabb probléma, inkább csak tuningolok mindig rajta, azért szedem szét.
Talán csak ami törik vagy kopik, azt kell cserélni ezekben, őrlőben a kést, főzőegység hengerfej tömítést, bár az egy éves gépen még nem kellett. Szivárgás van belül, mágnesszelepnél a gőzcső felé de még nem szántam rá magam, hogy szétszedjem, összerakjam, kéne hozzá cső meg bilincs, meg talán loxeal is, nem szeretek ezzel a részével foglalkozni.
Régebben volt Jurám, abban szépen lerakódott a kávé, cserélni kellett benne ezt-azt hogy jó legyen, szétmállott egy szelepben a tengely, meg ilyenek. Viszont van hozzá alkatrész, strapabíró az egész. Philipsben is lerakódik a kávé, ennél a típusnál ahol a burkolat meg a belső váz találkozik, a réseken bejut a kávé és képes megpenészedni, pont mint a Juránál. Fél évente mindegyiket érdemes szétszedni nagytakarításra. Kell hozzá tapasztalat vagy szervizes.[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz Haugland #2216 üzenetére
Nekem most a LatteGo-k amik távolról tetszenek, kényelmesek, de a rövid fém gőzcsöves Minuto rendszerű (Philips 3510, 5310, Saeco Lirika) gépekkel is ki vagyok békülve, ha nem is egy gombnyomásosak, cserébe röhögve feldobok velük egy latte artot bármelyik cappucinora. A DeLonghik is jók, a LatteCrema rendszerűek, kicsit többet kell pucolgatni mint a LatteGo-t, de ezekkel is lehet latte artozni. Ha sikerül eltalálni a gőz/levegő arányt.
Felújítva nem tudom melyik ajánlott. Nem nagyon látok LatteGo-t használtan, persze lehet hogy tele van velük a használt piac. (Most rákeresve, nem igazán).
-
konzumpro
Topikgazda
TUNING!!!
Philips automatában cseréltem EP5GW-t EX4GW-re.
Halkabb lett.A pumpa az Expolygonból jött, ~5e-es tétel. Kicserélni nem volt szórakoztató, hőlégfúvó kell a hőbiztosíték kiszabadításához a régiből. Mindig rizikós az összeszerelés, izgulni, hogy fém menetben a műanyag OPV menete nehogy megszakadjon, stb. Mindegy, úgy néz ki működik.
Az EX4-ek akár 19 bar-ig felmennek, az EP5 15 bar-jával szemben, de mivel ez az automata mint mindegyik, nyomásfokozós, az OPV helyett itt a nyomásfokozót kell állítgatni, hány bar-on nyisson, jó lenne megmérni meddig megy fel a nyomás. A gyári rugó + kerámia pöcök nem sok nyomást hozhat létre, plusz SBS szűrővel már kezd jó lenni, persze jó lenne egy visszacsapó szelep ami visszaengedi a levegőt amikor a főzés végén a dugattyú már visszafelé halad.
A végeredményben nincs sok különbség, bár mivel lassabban épül fel a nyomás az elején, újra kellett állítani a mennyiséget, minimálisan lassabb lett a lefolyás, 24ml főzet 18 másodperc alatt, az eddigi 16 helyett.
Mintha precízebb lenne a főzet, kevesebb keserű utóízzel, elviselne egy kicsivel finomabb őrleményt is, majd meglátjuk milyen lesz a későbbiekben.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz WaterWawe #2233 üzenetére
A víztartály és főzőegység elhelyezkedése más. Az 5000-eseknél könnyebb felülről utántölteni vízzel, a gőzcső fémből van, a pannarello alatt, ha van. A LatteGo-s kancsós verziókban alig van különbség, talán csak a program variációkban. Van olyan 5000-es amiben még nem a LatteGo kancsó van, a végeredményben nincs különbség, csak tisztítani más.
-
konzumpro
Topikgazda
-
konzumpro
Topikgazda
válasz general #2244 üzenetére
Philips EP2230, EP2235 vagy DeLonghi ECAM 350.55 B részemről ajánlott. De persze ezek inkább a kényelem szempontjából jók.
Ha van barista hajlam akkor EP3510 vagy EP5310, a manuális fém gőzcső miatt, viszont aránytalanul drágák, ha egyáltalán még kapni. Kifutó modellek.Ár-érték arányban a 2000-es sorozat manuális tagjai tényleg jók.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
Finomabb gőzölt tejhabot lehet vele készíteni, amivel latte artot lehet önteni.
Alapvetően automatáknál először habosított tej kerül a jellemzően duplafalú üvegpohárba, majd ebbe főzik a kávét, így szép rétegzett ital készül. De hagyományos lattéhoz jobb lefőzni egy presszót majd ráönteni a tejet, ami nem fog menni ha túl buborékos a tej.[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
A pumpacsere óta halkabb lett a gép, de még mindig hajlamos volt valami rezonálni.
A tálcán lévő előlap belsö oldalán van egy fül, aminek valami lemezrugóba kéne illeszkednie, hát ezt nem teszi, mert ennél a modellnél (3510) nincs ott semmi.
Egy ikeás bútorláb alá való filckorongot ragasztottam oda, ahová a fül belóg, így minimálisan megtámaszkodik rajta betolva, nem rezonál, tök halk lett így a gép, profibb benyomást kelt. -
konzumpro
Topikgazda
Gyakorlatilag igen kevés az esély arra, hogy a beépített őrlővel egy automatán el lehessen érni azt az őrlésfinomságot, ahol már be tud fulladni a főzés. De nem lehetetlen. Nekem sikerült Xsmall-al és hozta is a kávéházi színvonalat, de Minutoval már nem sikerült. Az új őrlők limitálva vannak.
Talea Ringről sok jót olvastam, ha nem jön le a kávé az már közelít, ilyenkor érdemes lenne az SBS-szel visszavenni a nyomásfokozót, mert már a kávépogácsa limitálja a nyomást.
Esetleg kicsit feljebb a flow-t. -
konzumpro
Topikgazda
Van ez a 200 ml-es 4home thermo pohár:
Ebbe próbáltam pannarelloval kitapasztalni a szükséges tej mennyiséget és a gőzölés időtartamát.
30 másodpercig gőzölve 100 ml tejet 10 másodpercig beleengedve levegőt a pannarello kis lyukán, túl forró, megöli a kávé aromáit, öt percig tart meginni.
25 másodpercig gőzölve 100 ml tejet ugyanúgy 10 másodpercig levegőztetve és megégetve a kisujjamat még mindig forró, de már közelít.
20 másodpercig gőzölve 100 ml tejet mindenféle furulyázási próbálkozás nélkül kifut a tej, a hőfok kicsit alacsony, de rögtön iható, a thermo pohár végig tartja a hőt.A következő próbálkozás 90 ml tejjel indul majd, hátha úgy nem fut ki és hátha melegebb lesz 20 másodpercen a tej a kisebb mennyiség miatt. Egy év után már csak kiderül hogy használható ez a módszer is az italkészítéshez.
A karbantartásról: van egy bambuszpoharam amibe kiengedem az első gőzt, mert olyankor még tele van vízzel a gőzcső. A gőzölés végén ebbe a pohárba kerül a pannarello és felöntöm forró vízzel. Szétszedve átöblítve, letörölve, összerakva használható újra, vagy vissza lehet rakni a fém gőzcsőre letörlés után.
A 2200-as sorozatnál, meg a többinél jó pont hogy nem süt meg a fém gőzcső és nem kell annyit tisztogatni a műanyag csővéget, mert a köztes gumira fut fel a tej, könnyű elmosni.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz konzumpro #2274 üzenetére
Hát ez nem jött be. Elképzelni sem tudom hogyan lehet úgy gőzölni, hogy végig nyitva legyen a pannarello-n a szellőző nyílás. Ha belefut a tej, lezárja, de onnantól nem működik a következő főzésnél. Marad a furulyázás, és a forró gőzcső rutinos elkerülése kb. 10 másodperc után. 20 másodperc elég, talán még kevesebb is, finomabb hidegebb tejhabbal, szinte tejszínes, a thermo pohár miatt pedig nem hűl ki a végére. Ma ennyi tapasztalat sikerült.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz 8nemesis8 #2286 üzenetére
Nem valószínű hogy sérült. Érdemes megnézni a tartály talpszelepnél szivárog-e, kikapcsolt állapotban üres csepptálcával, folyik-e bele pár óra után. Tisztításkor a főzőegységből még pár csepp víz kifolyhat a tálcába, ha előtte kiveszed és csak utána húzod ki a tálcát akkor nem. Én mindig elfelejtem, foltos alatta a pult, le kell törölni néha.
A futár meg nem kap kávét ezek után. -
konzumpro
Topikgazda
-
konzumpro
Topikgazda
Egyszer már talán írtam, hogy nagyon szimpatikus (némelyik) Krupsnál hogy milliliterre meg lehet adni az adagolás pontosságát, meg hogy jó kávét főz. Jobbat mint a Philipsek gyári alap beállításokkal. Valahol a Jura környékén van az őrlő és főzőmű minősége, csak a tartóssága és az általános megbízhatósága nem.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz xerobyte #2310 üzenetére
Igazi presszót legegyszerűbben karos géppel tudsz főzni friss pörkölésből.
Automatával a nyomásfokozós karosok szintjét lehet hozni, az ízeket a hőfok és a létrehozott nyomás befolyásolja, az őrlemény finomsága nem annyira, mivel itt nem az őrlemény képez szelepet. Azonban az igazán nagy nyomást létrehozó automaták eltűntek, csak házilag tudsz plusz nyomásfokozót mókolni a főzőegységre és pumpacserével, szűkítővel csökkenteni a vízhozamot, megannyi mellékhatás mellett.
Tuning automatával nyomásfokozós karos szintje hozható, ez legjobb esetben 8 a 10-es skálán, de ha azt nézzük hogy egy karos egy nem annyira kezesbárány kávéval milyen szörnyű is tud lenni, akkor egy otthoni karos szett is mozoghat 3-5 körüli szinten.
Szerintem te jó kávét akarsz inni, próbáld a hardcore topic gépeit, igen. Akár még a flair is lehet jó út, ha a tejes része nem annyira érdekes.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen