Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Patice

    Topikgazda

    válasz Jumapili #49860 üzenetére

    Leírhatom, csak akkor teleoffolom a topikot és sokakat amúgy sem érdekel ez a téma itt, de leírom, ha ennyire kíváncsi vagy rá. Csak kell hozzá a háttér.

    Naszóval, eleinte volt médialejátszóm (Dune HD-TV301), amivel egy darabig elégedett voltam. Vitte a filmeket, vitte a zenéket, nem volt hozzá jobb erősítőm hangfalam, hogy jobbat vegyek. Akkoriban PC-n torrenteztem, nem voltak még ilyen erős routerek sem, mint manapság, és másolgattam át külső HDD-kre az anyagot, vagy a Dune-ben lévő 2,5-es vinyóra.

    Olvastam, hogy képesek hálózati lejátszásra, hát megcsináltam az akkori gépemen Sambával a megosztást és így tudtam onnan is "streamelni", de ugye ehhez mennie kellett a gépnek. Próbáltam a Dune-vel is torrentezni, hát, nem tetszett. Lassú volt, mellette nem lehetett nagyon használni, stb. A külső HDD-s megoldáson agyaltam, de elvetettem az öteletet, mert akkor jött a NAS a képbe és akkor már terhes volt a feleségem az első fiammal.

    Előre gondolkodva inkább out of the box megoldást kerestem, mert tudtam előre hogy nem lesz időm foglalkozni az egyedi szoftverezéssel és a központi adattárolás, torrentezés, alacsony fogyasztás, terméktámogatás meggyőzött. Nem volt olcsó, de azóta is elégedett vagyok egy Synology DS213-as példánnyal. Szépen tette a dolgát és ahogy megismertem a képességeit egyre többet használtam belőle.

    Zenekedvelő emberként pl. érdekelt, hogy mire képes a zenelejátszója, akkor vettem hozzá USB-s DAC-ot és tök jó volt, hogy maga az adattár tud nekem zenélni, van hozzá gyárilag mobilos app és nem kell hozzá TV-t kapcsolni, ha zenét akartam hallgatni.

    Idő közben eltelt 3-4 év és jártam annyi ismerősnél, kiállításokon, hogy jobb minőségű cuccra lett igényem és elkezdtem agyalni a médialejátszó utódján. Akkor az ár/érték miatt lett HTPC és külön zenelejátszó miniPC-m (alias a kocka, ahogy itt emlegetni szoktam). A minőségi ugrás megvolt, innentől kezdve nekem nem volt visszaút, már csak a saját magamnak szoftverezett lejátszók jöhettek szóba.

    Mivel mind mozis, mind zenei fronton elég sok variációs lehetőség van az elérhető OP rendszerek között, ezért én is elkezdtem próbálgatni az ingyenes vonalon a lehetőségeket és tetszett, hogy mennyi mindent ki lehet hozni belőlük.

    A sok próbálgatás miatt tök jó volt, hogy a tartalmak mindig elérhetőek hálózaton és nem kell a forrás készülékbe raknom szinte semmit a működéshez. Ez mostanra kezd odáig fajulni, hogy épp azon dolgozom, hogy még az OP rendszer se legyen a gépen, mivel ez is megoldható egy NAS-sal, hogy onnan boot-oljon a HTPC, vagy akár a zenelejátszós kockám. Így tényleg annyira minimális hardver elég egy ilyen célgéphez, hogy hihetetlen.

    Ha nem vettem volna 4 éve a NAS-t, akkor lehet ezeket a lehetőségeket soha nem ismerem meg és ahogy tapasztaltam a világ pontosan efelé halad. Mondhatni én "előre menekülök". :DDD

    De most már befejezem és csak lezárásként a szolgáltatások konkrétabban, amik miatt nekem a NAS ma már nélkülözhetetlen:
    - privát felhő, nem akarok más felhős szolgáltatásokat használni, neten adatot tárolni, mert van sajátom. (És így is túl sok adat van kint az emberekről a neten.) És van hozzá gyári szoftver, amivel elérem TÉNYLEG kényelmesen az adataimat és viszonylag biztonságban tudhatom ezeket.
    - A több OP rendszer (Windows, Linux, Mac OSX) miatt jól jön, hogy mindegyikhez van natív megosztási protokoll támogatás (rendre: Samba, NFS, AFP).
    - DLNA kliens (akár többféle): mivel hifi cuccokat is tesztelek ezért jól jön hálózatos lejátszók esetén, hogy azonnal van elérhető megosztás. OK, ezt tudnám más eszközzel is, de elég korán megvettem a NAS-t, így számomra ez elég kényelmes.
    - A beépített Audio lejátszót a mai napig használom, mivel elég gyorsan belekerülnek támogatások más gyári kütyükhöz, pl. AirPlay kompatibilis, ChromeCast-et is ismeri, így pl. a konyhában egy ChromeCast Audio-ra megy a zene, vagy a netrádió a NAS-ról közvetlenül. AirPlay támogatású cuccokat pedig tudok vezérelni a hozzá tartozó mobil appal, ami azért hasznos, mert volt már olyan készülék nálam tesztelésre, amihez csak iOS alkalmazás volt még csak, de az Audio Station-nel simán tudtam használni.
    - A fent említett multiboot megoldásra is alkalmas a NAS, így elég lesz csak oda felraknom a kívánt OP rendszer lemezképét és indításkor innen tölti majd be a kliensgép.
    - Ja és persze mindemellett folyamatosan torrentezik nekem a gép és vezérelhetem ezt is távolról, és nem kell ezért másik PC-t bekapcsolva hagynom.
    - Természetesen ez az egyik biztonsági mentési cél minden otthoni eszközhöz (pl. családi képek, videók), valamint külső vinyóra automatikusan másolja is az új tartalmakat minden nap.

    Mióta megvan a NAS, azóta sokkal kevesebbet is megy az asztali PC, mert a fórumozáshoz sokszor elég a mobil, vagy tablet és csak akkor nyomom asztali gépről, amikor szükséges a nagyobb teljesítményre.

    Szerintem ennyi mindent elég nehéz egyedileg szoftverezett géppel elérni, nem lehetetlen, de nem is egyszerű, hogy minden menjen ugyan olyan flottul, mint egy ilyen gyári géppel. (Tudom, mert próbálkozok a NAS kiváltásával is, épített szerver fronton :DDD ) Ja és még most is kap új rendszert és így jó pár évig még kiszolgál engem és az immáron 4 fős családomat.

    Szóval "röviden" ezért jobb számomra egy NAS, mint mondjuk egy routerre kötött HDD. Hasonló funkcionalitást persze el lehet érni más utakon, más eszközökkel is, de nálam hamarabb volt NAS, mint az összes többi eszköz, ezért erre tudtam alapozni a készülékcserék során, így nem is volt igényem az, hogy bármelyik eszközöm NAS funkciókkal is bírjon. A téma persze érdekel és ki is fogom próbálni, hogy HTPC + NAS kombó mennyire életképes nálam (pl. redundáns adattárolást is belevéve, kvázi két NAS-t használva tükörben :) ).

    Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

Új hozzászólás Aktív témák