-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz KROK640 #74162 üzenetére
Prociszinten úgynézki hasonló kvalitások clock to clock. A HD3850 nem egy kategória a Ti4200- al, nagyon távol vannak.
939- es gép + HD3850 :
A 3DM2001 pedig : 31486 lett. A Ti4200- at nem mértem még a 939- ben, de kb ezen pontoknak a felét képes hozni.(#74164) gban : jókora proci/chipset limit lehet itt tippre, egyelőre csak gyűjtögetem az adatokat, sok következtetést ennyiből még nehéz levonni. Valszeg a HD3850 annyi adatot szeretne bezabálni, hogy teljesen megfekteti a TuaCerkát. Az viszont már jól látszik hogy az A64 mennyivel erősebb proci, pedig az is Via- ban fut, AsusA8V (Via+Hammer), bár ott az IMC már a prociban van.
1100- ra belőtt Cerkával, ennek ellenére hasonló érzetet ad a konfig, mintha BX- el dolgoznék, pattogós, fürge az egész. Game esetén sem érezni a nagy procilimitet, szépen folynak a pixelek a Radeonról.A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz #68216320 #74170 üzenetére
Komoly kollekció ! Sok embert érdekel a Commodore korszak, én kimaradtam belőle, nincs nosztalgia-faktor. Egyszer játszottam C64- en, végülis élménydús játékok voltak, az egyszerű grafika ellenére is, asszem talán 3 féle játékot töltöttek be, címekre már nem emlékszem.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz balintka #74173 üzenetére
Ha visszaolvasol, MasterDeeJay leírta hogyan használja a Voodoot, de blogot is írt róla.
A Katmai jó kis proci. A Copper valamivel gyorsabb clock to clock. A korban hozzájuk passzoló játékok mindegyiken jól mennek sztem. Attól is függ hogy érdemes-e a csere, hogy milyen címek a cél.
Én ventivel használom a Katmait, másnak is azt szoktam javasolni.
Win98 és korabeli gamekhez sztem elegendő az 512MB RAM, de a Loew driver telepítése után nyugodtan tehetsz bele 768- at is, ha úgy gondolod.A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz Bile Demon #74179 üzenetére
Én régen a P2B- ben próbáltam, jó nagy instabilitás lett a jutalmam. Gyorsan be is dobtam a Cerka helyére egy 500- as Katmait, avval teljesen stabil. Akkoriban még kisebb tapasztalatom volt a Slot1- el, majd később lehet hogy teszek ismét egy próbát a CeleronD- vel.
(#74181) balintka : mindenféle ventit lehet újonnan kapni, nemrég vettem 4cm- től 12cm- ig, teljes sorozatot. Arra a bordára is fel lehet applikálni bármilyen ventit, legfeljebb egy kissé sufnituningos megoldás lesz a vége, de minden megoldható. A felsorolt játékok futnak elég jól egy ilyen gépen - MaxP- t nem próbáltam, annak nem tudom a pontos gépigényét. Internet nem ajánlott, a legtöbb lap be sem töltene régebbi böngészővel, vírusirtó pedig teljesen lebénítana egy ilyen gépet.
-
válasz quailstorm #74182 üzenetére
Régebben próbáltam, de akkor ezek szerint ma is megoldható
-
-
-
-
-
Azt nehéz találni sztem, elég ritka példány lehet.
(#74210) balintka : az 500- as Katmai amúgy szépen megy @550- en is. Feljebb nem próbáltam, a mérsékelt tuning híve vagyok.
Én is egy nemrégen épített P4- et tettem viszonylag későbbi házba, DVD íróval . A kábelek kissé rövidek, mert felsőtáp van alsótápos házban, de éppen elértek a helyükre, kicsit gubancos, de nem gond, lényeg hogy jól műkszik.[ Szerkesztve ]
-
válasz #68216320 #74212 üzenetére
5 éve vettem HA- ról, 2000+posta volt akkor.
(#74220) balintka : inkább csak a 2 oldalas BXready RAM- ok mennek benne rendesen, a teljes kapacitást felismerve, de ha elindul és a felét látja, nem okoz gondot, lehet úgy is használni
(#74221) Fenyő : gratulálok, szép , én most jó sokáig eltettem, más projectek jönnek, már váltottam Tuara, úgyhogy megelégszem a képzeletbeli 3. hellyel, amúgy az is több mint amit remélni mertem.
A CL2-2-2-4- et mivel lőtted be ?, már a tRP 4- re gondolva konkrétan.(#74223) PeachMan : detto, ugyanolyan lap van az egyik gépemben. 3V elegendő neki, elemtartóval szoktam megoldani. Az egyezés teljes lehet, mivel utólag én is ULSI kooprocival egészítettem ki. Az összeszerelt gép : [link], [link].
-
Quake1/DOS/softvRenderrel is gameztam éjjel, az @1100Tua+HD3850- en már egész jó, de 1024- ben megfekteti azt is , azonban a Fastvid- el, 3 pontot onba téve már száguld 1024- es felbontással is, gondolom 1280- ban is, de azt még nem próbáltam.
-
válasz balintka #74240 üzenetére
A 423- as RAMBus- os ennyit tud az alapórajelen járatott Villi 1900- al. A 478- as meg valszeg még jobban megy.
-
-
válasz Bile Demon #74246 üzenetére
Katmai 500 javasolt, a kedvenc, amit sokat magasztaltam már. 2 gépben is az van. Tartalékban pedig egy 533/133 - ahogy néztem, ez sem egy gyakori darab.
-
válasz Bile Demon #74248 üzenetére
Mivel az 500- as stabil 550- en, lehetséges hogy a 450- es pedig 500- on.
-
-
-
-
válasz #68216320 #74255 üzenetére
Ritka az ilyen korú retronál hogy minden full egyforma
(#74256) KROK640 : 900@2100MHZ-es Tualatin : az már HardCore tuning, tuti hogy nálam az 1400- as is csak max 1700 körül fog menni a 815- ös lapokban, a Via- sban sztem még annyit sem.
A legnagyobb előkészület még hátravan, az összes Tua előkeresése, holnap más tennivaló lesz, de Hétfőn vagy Kedden talán rászánom magam. Lefotózom a kollekciót, aztán flexelek vele egy nagyot, szerényenA 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz #68216320 #74278 üzenetére
Lapfüggő. A grafikus biosossal xoptam egy darabig, de van ott jópár rejtett cmos set, amely bizonyos előbb levők enabledre állításával jön csak elő. Ha ezek enabledre váltanak, csak és csakis akkor indul be a secondary IDE port. A mezei felhasználó fokozott xopatása érdekében ezek kombináltan kettő főmenüben vannak elrejtve. Részletes útmutatót nem tudok adni, ha nincs előttem, nem is lesz mostanában - lévén hangsúlyoztam hogy most kizárólag Tua rendszer van fent, asszem sokáig.
(#74283) alvaro : midenre +1 (bár a C64 és az Amiga kompatibilitásom 0, de olvasgattam róluk)
A folytatás, na az egy egész más kérdés - nagyon-nagyon más, maga az architektura már látszott hogy a PC esetén sokkal jobban tervezett, átgondolt, pedig még multimediaban sehol nem volt, de aztán hirtelen robbantott.(#74284) : Nem tudom egyáltalán van-e értelme küzdenem a pci-os alaplappal?
A sima, átlagos 486PCI lapok olyanok-amilyenek, de....kettő kiemelkedő lap VLB vs PCI küzdelme nálam eldöntötte, a PCI lazán nyerte a meccset - teljes teszt, pedig a régebbi tapasztalatok alapján a VLB győzelét vártam volna.ALL : egy hsz- t töröltem, ingyenes hirdetésre mutatott ugyan, azonban abban a csere is szerepelt, amely szigorúan tilos !!! szakmai topicban. A moderálás oka, mikéntje pedig nem publikus, tehát....mindezeket nem kéne megírnom, tehát ezentúl, nem magyarázkodok senkinek, bármilyen hirdetéses hsz, komment nélkül törlésre kerül, a 3. után pedig moderátornak megy automatikusan a statisztika. Kérem mindenki megértését, a szabályokat nem én alkottam, de mindenkinek be kell tartani.
-
-
válasz #68216320 #74318 üzenetére
Jobb, ott van igazán elemében. 486+demo esetén viszont a sebességgel lesz gondod. Sok demo már induláskor kiírja hogy min P-II/400.
486- ban nem is próbáltam GUS- t, S7/SS7- ben nálam nem működött rendesen, így hát az egyik P-II/450 BX mellett van, a másik pedig SlotA Athlon/800 mellett. Utóbbiban már biztosan nincs sebesség-probléma a késői demokkal sem.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Az általam próbáltak jórésze induláskor felajánlja a választómenüt, melyben az SB Awe, SB32 is szerepel. A P-II- es gépen így ki tudtam próbálni hogy milyen hangzásbeli eltérések vannak a kártyák közt. Szépen szólnak Awe- n is, de a GUS azért odavág rendesen, ebben a versenyszámban utánozhatatlan.
A DOS622Win311BootCD.iso lemezen, melyet nemrégiben töltöttem fel, rajta is van ezen demokból jópár.A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz #68216320 #74326 üzenetére
Szerintem nem sok a Tua sem. Az pont fent van most, terveztem is hogy kidolgozom a DOS sessiont rendesen, egyelőre csak futólag játszogattam hang nélkül. De benne van egy Awe64 is az ISA- ban. Kidolgozom ma, meglátom mennyi szabad konvencionális ramot lehet elérni, valamint az Awe drivert is beizzítom, demot próbálok, stb.
Fentebb már írtam hogy alapból pld a Quake1/DOS/softrender, 1024- ben megfogja még a Tua1100/HD3850 kombót is, FastVid- et betöltve viszont már száguld. Meglátjuk milyen lesz teljesen setelt DOS sessionnal.A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
válasz #68216320 #74350 üzenetére
Nagyon helyes, nekem sincs FB accountom, mivel az csak a szivatós, rákkantintós-linkes féregvírusokra jó megoldás. Meg arra hogy a Win10- nél is jobban lássák, mikor mit tevékenykedsz, valamint a bejegyzett profil alapján milyen okból tudnak ártani ill lehúzni.
-
Egyetértek végülis, kb mindenhonnan látják hogy mikor megyünk *arni is, de az FB- ra még fokozottabban érvényes lehet, kiemelten figyelik a 3. felek, a hackerek is, hogy éppen hol nyílik egy kiskapu, ahol cselesen támadhatnak.
(#74353) frescho : én már megkaptam a másodikat is, mivel öreg vagyok, de minimális mellékhatásokat érzékeltem csak.
-
válasz DarthSun #74329 üzenetére
Tehát Tua DOS session. Az alap már kész. Tapasztalatok nagyon jók.
- Awe szépen szól, nem vettem észre a korábban tárgyalt hibákból egyet sem - kompatibilitás, timming, hanging, meg mittomén mi minden fel volt sorolva, semmi ilyen nincs, de lehet hogy megint amiatt mert én a problémás game listáról egyet sem használok (párat azért még kipróbálok, nem mindenre volt idő, nem mennek ezek olyan gyorsan)
- memória kiváló, rottyra töltve, tehát minden, ami nem kell éppen, az is :Hasonlóan lehet használni DOS alatt mint a 486/P1-2-3 kategóriákat. Intel esetén még a P4 is használható DOS alatt, a S462 mem-blokkjai viszont szabadok, de érvénytelenek, szóval az DOS- ra felejtős.
- sebesség elképzelhetetlen. A FastVid minden pontja onba tehető, más gépek különbözőképpen reagáltak erre, instabil/fagyás/megkergülés, tehát azokon csak részlegesen használható, nem is nagyon erőltettem.
Itt pld az eddigi legnagyobb 3DBench2 eredmény született :- hátravan még : pár gameteszt, demoscene futtatások, valamint a lassítási lehetőség ellenőrzése, a slower programok mennyire hatásosak, mennyire lehet időben visszamenni vele, kompromisszumok nélkül.
-
-
válasz DarthSun #74356 üzenetére
Folytattam a kísérletezést, de még mindíg nem tekinthető végleges tényfeltárásnak.
DemoScene : a DOS indítási seteket nem változtatgattam, elméletileg rengeteg variáció kipróbálható. Így volt amelyik nem indult, vagy resetelte a gépet. Nagyobb részben indulnak, és szintén a nagyobb részük feldobja a hang választási lehetőséget, ahol SB is elérhető. Szól, bár a jellegzetes Awe hullámtáblát nem hallottam beindulni, PCM szól sztem mindegyiken, nemrossz, de a hangminőség megerősíti hogy ide a GUS sokkal jobb. Mindegy, de legalább használható az Awe is. 1 volt amely nem dobta fel, de simán szólt az SB- n automatikusan. A működőket külön bemásoltam egy könyvtárba, hogy ne kelljen ismét keresgetni.
FSB : asszem Czo is említette már gondként, nálam már 110 FSB- n pld a rezidens hangerőszabályzóm be sem tölt (pedig újra lett fordítva patchelt borlanddal), 66- ra visszavéve megy simán, pedig az ISA független, bár a PCI freki sem magas egyik esetben sem
Game : magas FSB- n sincs gond, szólnak, Doom1-2, Tyrian2000 lenyűgöző Awe hullámtáblán. Régebbi DOS game, pld az Arkanoid 110 FSB- n rosál, teljesen szétesik a kép, 66- on jó, de nem tökéletes, az ütő néha eltűnik. Bár az utóbbi esetben nembiztos hogy a nagyon gyors CPU+chipset okozza, valszeg a HD3850 miatt van. Választanom kell egy régebbi kártyát is, avval is megnézni. Meg még mindíg pár +game kipróbálásra vár
Slower programok : simán restartolják a gépet, hátravan még a cache(k) kikapcsolásának próbája, mert ugye a proci szorzója fix, így 660MHz abszolút órajel alá nem tudok menni.
-
-
válasz DarthSun #74376 üzenetére
Megy tovább a project.
Cache kikapcsolás : eredményes, még a SpaceCommander is ok (asszem 86- os), és több 90 előtti-utáni game. Nem tapasztaltam az ilyenkor jellegzetes rángatást a sebességben.
Gyorsítási oldalról nézve pedig finomítottam kicsit a seten, tényleg elképzelhetetlen sebességre váltottam DOS alatt, láttatok már 800 feletti 3DBench2 eredményt ?Azért még itt is tűrhetően detektálja a rendszert a SpeedSys, nem teljesen pontos, de nagyjából ok :
DOS tehát pipa, jónak minősítem, sebesség pedig kiváló. Szerencsés ez a Via lap ilyen szempontól, meglátjuk hogy a 815- ösök mit produkálnak DOS kompatibilitásban.
Mivel így a HD3850 is korrektnek látszik, nem is tudom bevegyek-e másik videokártyát a bulibaKözben XP alá feltettem a Doom1-2, Heretic, Hexen, Hexen-II OpenGL változatokat, szépen futnak. Hexen- t hagytam sokáig 1024 loopban, de annak ellenére hogy 3D gyorsításos, gyakran le is állt-indult, váltakozva a 3850 ventije, annyira laza neki ez a grafika (mondjuk hideg is van a próbapadnál). Csak 2D képernyőnél meg méghosszabb ideig szokott 0 fordulaton lenni.
Kell neki egy UT2004, mondjuk azt amúgyis beveszem a tesztsorba.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Mintha próbáltam volna valamikor, lehet hogy megvan valahol, keresgélni kéne.
(#74385) arn : ezt így nem tudtam pontosan, akkor nem rossz végülis, a kis sebességesés pedig ezen gép esetén nemhinném hogy észrevehető lenne.
(#74386) frescho : azt lehet hogy a 3DBench1- el mérted , túlcsordult talán. Mondjuk én Phenom-II esetén már nem vettem be a tesztsorba, majd rámérek vele valamikor.
(#74387) PeachMan : az SD ára miatt döntöttem az IDE-SD mellett, be is vált.
Ugyanazon helyen pedig a CF árak.(#74395) Fred23 : szép lap, már szilárdtest kondik is vannak rajta.
-
-
válasz Bile Demon #74398 üzenetére
Az a típus nincs de ebben van még néhány, próbáld...hátha.
-
válasz balintka #74414 üzenetére
PS2->USB átalakítóval nekem nem megy a modern USB egér (vagyis világít, látszólag műkszik, de hibázik majd fagy), billentyűzetet nem próbáltam.
A DOS622-Win31 boot CD- t nem adatlemezként kell felírni, mivel bootISO CD kép ezért Nero esetén a CD kép felírása pontot kell választani. Ha adatként írod fel elveszik a bootolási képesség.[ Szerkesztve ]
-
válasz DarthSun #74383 üzenetére
Variációk egy témára -VH6T- L1/L2 Cache on/off, FSB66 vs 110, FastVid on/off, EMS on/off.
Pár gamet még kipróbáltam, többnyire mennek ha minden onban. Kivétel pld, a JazzJRabbit sehogy, valszeg Borlanddal lett fordítva (486/P1- en semmi gondja). Wolf3D- nek FastVid off kell, többi ok. DoubleDragon megy mindegyik maxon, pedig elég régi. MegaMan befagy, tökmindegy a sets.
Ha összeadom a var seteket 8bit, 256 féle variáció, annyival nem küzdenék. A végleges listához úgy döntöttem olyanokat választok, melyek mennek, ha minden maxra van téve (DOS alatt természetesen). Win alatt több a lehetőség, ott minden megy, de ott is meg kell határoznom egy fix tesztlistát, ha ezt eldöntöttem akkor végigtesztelem az @1100 TuaCerkával, majd egy 1400s- es Tua P-III- al (húzva is, már amennyit megy/menni fog). Aztán ezt megismétlem egy kisebb videoval R9800Pro vagy 9600XT (így nem kell videodrivert cserélnem), és kiderül hogy a HD3850- nek van-e jelentős szerepe a videolimit kiküszöbölésében, vagy inkább csak lassítja a rendszert, a túlnagy adatéhsége miatt.
Ha ezen procedúrával végeztem, akkor ugyanezt megismétlem az ST6 és a TUSL2C lapokkal is.
Ilyesféleképpen gondoltam ki, valamint amiatt részleteztem, hogy a tesztsorok kiválogatása és lefuttatása előtt még lehet javaslatokat tenni, feltéve ha bárkit érdekel a Tua session, ill valamely speciális tulajdonsága. Sokszor a tesztek befejezése után jön olyan hsz, hogy ez vagy az, amúgy jobb lett volna.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Valami rémlik, szó volt róla régebben, hogy újrafordítás nélkül is hatásos a tppatch. Bár a Jazz- t csak futási példának hoztam fel, a tesztsorba nem tudom beilleszteni, mivel gőzöm sincs hogy lehet-e vele benchmarkolni, ha lehet is valamiképp, akkor pedig túl nagy FPS értékeket hozna.
Voodoo itt most kiesik, azt nem teszem át egyik gépből sem. De valszeg elég is az AGP- s sor ide.
A VH6T és az említett kettő 815- ös lap annyiból szerencsésebb, hogy fizikai jumper nincs a lapokon, mindent (FSB- t is) BIOS- ból lehet állítani, tehát nincs szükség az Általad említett jumper vezérlős megoldásra.A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
válasz #68216320 #74424 üzenetére
Ez a ritkaság relatív dolog. Attól hogy Te speciel éppen 2db- ot elajándékoztál, még ritka. Gyűjtőknél vannak az ilyesmik, vagy már beolvasztották, esetleg elfelejtett garázs, pince, kamra...
Egy hasonlat - pld ha mondjuk most feltenném az összes Tua procimat HA- ra, akkor lehet rámondanák - na ittvan, nem is ritka proci - pedig nem igaz, az is ritkul rendesen.A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz alvaro #74438 üzenetére
Gőzöm sincs. Én a filenév alapján úgy tudtam hogy 3DBench2- vel mérek. Annyi látható hogy nagyon gyorsan pörög (erősebb gépen szemmel elég nehéz követni). Elmosódott szokott lenni, ha fotógéppel, akár 1/60- addal ráfényképezek, de a kép DOSrezidens képernyőmentővel készült, amiatt nincs bemozdulás.
-
-
-
-
This processor has FDIV bug. - ja, ez ott van, csak a kijelentéssel óvatosan bántam, mivel nem ismerem(tem) a csereprogramot, tehát nem tudtam hogy a cserepéldányok spec száma is ugyanaz volt-e, vagy már más.
Az FDIV hiba a 60 és 66 MHz-es Pentium P5 800-at érinti a D1 előtti lépcsőfokokban , a 75, 90 és 100 MHz-es Pentium P54C 600-at a B5 előtti lépésekben. A 120 MHz-es P54C és P54CQS CPU-kat ez nem érinti.
Innen továbbkövetve(cserélt bugos -> SX948- ra) az SX948- nál pedig már a cpuworld is írja : This processor doesn't have FDIV bug. Így asszem kb biztos hogy más azonosítóval kapták az igénylők a csereprocit.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Egérpad topik
- Egy héten belül bemutatkozik a Nubia Z70 Ultra
- Apple asztali gépek
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Máris elérhetőek a WarCraft sorozat első két részének remaster kiadásai
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Okos Otthon / Smart Home