Nem okoz rákot a mobiltelefon

Hirdetés

Bár a mobiltelefon-használat esetleges káros hatásairól folyó vita aligha ér véget, erős érvet ad a technológia veszélytelenségét vallók kezébe egy nagyszabású dán vizsgálat, amely nem talált összefüggést a mobilozás és a rákos megbetegedések kialakulása között. Az országos kutatásban – melyet az oxfordi Journal of National Cancer Institute szakfolyóiratban publikáltak – több mint 420 000 olyan ember adatait elemezték, akik már 1982 és 1995 között is mobil-előfizetők voltak. Az adatgyűjtést 2002-ben zárták le, addig követték a nyomon a mobilosok egészségi állapotát. A vizsgált csoportból akkor több mint 56 000-en használtak mobiltelefont 10 évnél is hosszabb ideje.

A kutatók összesen 14 249 esetben regisztráltak rákos megbetegedést, de a mobilhasználat nem volt összefüggésbe hozható a korábbi tanulmányokban vizsgált ráktípusok – agydaganat, hallóideg-daganat, hasnyálmirigy-daganat, szemdaganat és leukémia – kialakulásával. A konklúzió szerint a megbetegedések kockázatát a mobiltelefonálás nem növeli, sem rövid, sem hosszú távon.

A BBC által megkérdezett szakértő, Tricia McKinney szerint a dán vizsgálat eredményei azért is alapvető fontosságúak, mert a telefonhasználat gyakoriságára vonatkozó adatokat a szolgáltatóktól szerezték meg, és nem az emberek akár évtizedekkel korábbi emlékeire hagyatkoztak. „A vizsgált csoport nagy létszáma miatt bizakodhatunk a konklúzió megalapozottságában” – fogalmazott a Leedsi Egyetem járványügyi és biostatisztikai központjának professzora.

A mostani eredmények egybevágnak egy év eleji brit kutatás következtetéseivel. Akkor a londoni Rákkutató Intézet és három másik egyetem négy éven át végzett vizsgálata azt állapította meg, hogy sem a rendszeres mobilozás, sem a mobilhasználattal eltöltött évek, sem a hívások száma vagy az összesített beszélgetési idő hossza nem befolyásolja a leggyakoribb agydaganat, a glioma kialakulásának valószínűségét.

A mobilozás élettani hatásait régóta próbálják felderíteni kutatók, és noha a mai napig nem sikerül kétséget kizáróan bizonyítani, hogy összefüggés lenne bizonyos betegségek kialakulása és a telefonálás között, az utóbbi években egyre inkább elterjedt az nézet, hogy a mobiltelefon-sugárzás súlyosan károsíthatja az élő szervezetet. Ezek az újabb eredmények azonban bizakodásra adhatnak okot. Igaz, a szakértők óvatosságból továbbra is azt tanácsolják, hogy a gyerekek mobilhasználatát jobb korlátozni, mivel az idegrendszerük még kialakulóban van, és általában ajánlatos rövid hívásokat bonyolítani.

Azóta történt

Hirdetés