Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • lao ce

    aktív tag

    ... viszont orommel jelenthetem hogy lakodalmas lajos tokeletesen megfelel. nem kell tartani virtuoz jatektol, bonyolult ritmus vagy dallamvilagtol vagy eppen barmifele disszonans harmoniatol. :)

    az igazsaghoz hozzatartozik hogy mire bach belelendult a zeneszerzesbe addigra mar visszaszoruloban voltak a konzervativ marhak akik ezeken problemaztak. gondolom talaltak maguknak mas dolgokat amiken lehetett ragodni.

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

  • Noddy

    senior tag

    válasz lao ce #10849 üzenetére

    Istent csak egyféleképpen lehet dicsőíteni: Istent dicsőítve. Erről csak ennyit. Hogy valakiknek nem tetszik érthető, magának akarja a dicsőséget nem Istennek. Én is magamnak szeretném a dicsőséget.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #10851 üzenetére

    Ja, elég sok ilyesmi volt. De dicsőíteni nagyon sok féle módon lehet. Nem is a mód, hanem a motiváció a fontos. Izgalmasabb kérdés -bár végtelenül értelmetlen is- hogy miért kell valakit dicsőíteni, aki talán nem is tehet a saját végtelen hatalmáról. Ebből pedig adódik a kérdés, hogy Istennek adatott-e a mindenhatóság képessége, vagy önmaga "teremtette" önmagát mindenhatóvá. Mondjuk az ilyen kérdések meg a kérdezők korlátoltságát bizonyítják csak.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Noddy #10852 üzenetére

    ehhez nem tudok hozzaszolni, mert nem tudom hogy kell az istenedet dicsoiteni, azt sem tudom miert szukseges. mivel a taonak nincs szuksege dicsoitesre ez ugyben teljesen tapasztalatlan vagyok. nem tudom te es masok miert akarnak maguknak dicsoseget, szamomra a dicsoseg kozombos, sot, lehetoleg elkerulendo ha mar van valasztas.

    nicht kompot

  • Noddy

    senior tag

    válasz lao ce #10854 üzenetére

    Van egy kis ellentmondás a hozzászólásodban.
    Ha közömbös akkor miért elkerülendő?

    De ajánlom, hogy gondolkodj el azon, hogy miért akar az ember dicsőséget, érdekes terület, sok mindennek a forrása lehet a dicsőség vágy.
    Egyébként nem szükséges Istennek az emberi dicsőítés ugyanis magát dicsőíti meg. Nem lehet Istent úgymond lekenyerezni, befolyásolni (de hát én téged dicsőítettelek, akkor most te ezért intézz el nekem ezt, azt :) ). A dicsőítés nem egy kényszeres dolog, nem lehet kierőszakolni. És úgymond az embernek nem kell ezt megtanulnia, a Szentlélek munkálja ki. Akiben pedig nincs meg a Szentlélek az nem tudja Istent dicsőíteni.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Greyfoot

    tag

    válasz Noddy #10855 üzenetére

    Mit dicsőítesz Istenben?
    Mit látsz vagy hallasz ami Ő maga?
    Látod Őt ha odalépek hozzád és arconcsaplak?
    Vagy elönt a düh?
    Ha gondolkoznod kell Ő már nincs veled...

    Nothing is constant but change itself

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Noddy #10855 üzenetére

    dicsoseg vagy megvetes: semmit sem szamit annak aki az igaz uton jar.

    miert kerulendo? aki dicsosegre vagyik nem ad, nem cselekszik es nem segit masert csupan onzosegbol, sajat szamitasa miatt. akkor inkabb ne tegye. aki dicsoseget szerzett azt a felelem jarja at hogy elvesziti azt, es a cselekedeteit ehhez igazitja a helyett hogy a tao szerint tenne a dolgat. ez az ego csillogo csapdaja.

    nem maga a dicsoseg artalmas, az csak egy allapot. a dicsoseg megletenek a feldolgozasa a nagyon nehez - megorizni a szegyenerzetet, a szerenyseget, az egyszeruseget, hogy egyensulyban maradjon az ember.

    hat ezert.

    nicht kompot

  • Noddy

    senior tag

    válasz lao ce #10857 üzenetére

    Köszönöm a válaszodat.
    Alapvetően egyet értek veled (kivéve persze a tao-s részt). Az ember Istenhez való közeledésében a legnagyobb ellenség úgymond az ego, és annak nagyon jól esik a dicsőség. Ez látható szépen az első bűnesetben is, az ember olyan akart lenni mint Isten. A sátán ezen a ponton támadott és én úgy érzem illetve tapasztalom a saját életemben, hogy a saját érdekeim előre helyezése, magam fényezése nehezíti meg Jézus követését. Nem hiába beszél Jézus arról, hogy tagadjuk meg önmagunkat. Mondjuk én egyensúlyt nem látok, csak Jézusnak átadott életet. És persze erre magától az ember nem képes, legalábbis én nem, ehhez kell segítség. Mert Jézus az út, az igazság és az élet. De ezt már úgyis tudod.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz Greyfoot #10856 üzenetére

    A Szentháromság Isten szeretetét, kegyelmét, a megváltás elkészítését, szabadítását, igazságosságát, teremtő erejét, hatalmát, mindenhatóságát...

    Látom és olvasom az ő kijelentett szavát, a Bibliát. Látom az ő szeretete, kegyelme által megváltott és megváltozott emberek életét. Látom hogy ahol ő jelen van ott minden ígérete valóra válik.

    Látom abban is, hiszen ha megérdemlem a pofont azzal nincs semmi baj, de ha a hitem miatt ütsz meg abban is Jézus szavai erősödnek meg, hiszen ő megmondta, hogy aki követi őt ugyan abban a bánásmódban részesül mint ő, akit meggyaláztak, üldöztek, ütlegeltek. "Ha gyűlöl titeket a világ, tudjátok meg, hogy engem elébb gyűlölt ti nálatoknál."

    Ha gondolkozok akkor látom meg igazán Őt.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Noddy #10858 üzenetére

    jol hangzik amit irsz. ha "behelyettesitem" a fogalmakat szinte teljes a fedes.

    "Mondjuk én egyensúlyt nem látok, csak Jézusnak átadott életet."
    talan a megvaltodnak atadott elet maga az egyensuly.

    valoban a kulcs az ego feladasa, e nelkul semmilyen vallas vagy hit nem fog mukodni. de ez utan ugy nez ki hogy mas a tovabblepes.
    az en megertesem szerint a taoizmus nem jelenti a karakterunk megvaltoztatasat, sajat "rossz" tulajdonsagainak megtagadasat, meg hasonlokat. sokkal inkabb elfogadni kell onmagunkat semmint eroszakot tenni a sajat magunkon hogy valamifele "jot" tegyunk vagy erkolcsileg egy csoport (lehetoleg aminek adunk a szavara) altal helyeselt pozban tetszelegjunk. mert ha igy teszunk akkor ez a huszonkettes csapdaja: megint csak a sajat egonkat fenyezzuk.
    ezert a dicsoseghez (annak hajhaszasahoz) hasonloan csapdajellegu az erkolcs, sot a jo es a rossz fogalma is. (most ezt ne ugy ertsd azert hogy mondjuk pisztollyal vasarolni hamburgert az rendben van).

    nicht kompot

  • Noddy

    senior tag

    válasz lao ce #10860 üzenetére

    Csak nekem az egyensúlyról mindig két serpenyő jut az eszembe, vagy egy éremnek a két oldala. Illetve a jing-jang. Szóval ettől egy kicsit ódzkodok (remélem jól írtam).
    Vagy itt ez egyik a teljesen romlott erkölcstelen élet lenne a másik, pedig hogy én vagyok maga az Isten? Bár azzal teljesen tisztában vagyok, hogy a második lehetőség nem fenyeget.
    Nyilván a keresztyén életben is meg kell találni az aranyközéputat. Pont tegnap beszélgettünk a gazdagságról és szegénységről, materiális értelemben. És hogy ehhez mi a helyes hozzáállás. És az jött le hogy az se jó ha minden forintot a fogunkhoz veregetünk, de az se hogy a meglévő pénzünket elherdáljuk. De itt se egyensúlyról beszéltünk, hanem Istennek tetszően bánni azzal, amit nekünk adott.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Noddy #10861 üzenetére

    megertem hogy odzkodol. bar en nem latok benne semmifele veszelyt. monjduk ha valaki jezus tanitasait figyelembe veszi az elete soran az sem arthat neki, annak ellenere sem hogy monjduk akar nem is hisz magaban jezusban csak mint egy bolcs tanitoban vagy akar egy bolcsek altal irt tortenet foszereplojeben. itt most nem a keresztenysegrol beszelek hanem olyasmirol hogy a bibliai bolcsessegeket fel lehet hasznalni akarkinek is. stanislaw lem utan szabadon mondva a hangyak is fel tudnak hasznalni egy filozofust, pedig semmit sem ertenek a csodas gondolataibol.

    persze itt jon be hogy forditva ez nem mukodhet mert szerinted a te vallasodat csupa ellenseg veszi korul spiritualisan meg mindenhogy is es a satan leselkedik az utcasarok mogott, dehat... errol nem tehetek hogy teged igy kondicionalt a vallasod... sot oszinten megmondva kurvara sajnalom ha megbocsatod nekem ezt a profanitast. (nem akarok a szadba adni gondolatokat, csak irtam errol) szerintem a vilag hitelet szempontjabol valtozatos es elvezetes. rengeteg nagyszeru gondolat van a kulonbozo vallasokban es hasznosithato "tudomany". lehet, sot biztos hogy minodssze egy hangya vagyok aki a filozofusok testebol taplalkozik, de legalabb megteszem amit tudok.
    --
    a szelsosegek mindig veszelyesek beszeljunk akar vallasrol, taplalkozasrol, szorakozasrol, erzelmekrol, vagy akar egy hobbirol, egyszeruen barmirol. megtartani az egyensulyt alapvetoen bolcs dolog.

    a jin jang kicsit tobbet mond. a jin-jang szerint az egyensuly az ellentetek "harca" altal teremtodik. maradjunk az en peldamnal: en attol vagyok az aki vagyok mert vannak ugynevezett jo es rossz tulajdonsagaim. ha elfolytom a az egyik felemet akkor kikerultem az egyensulybol. ha csak a rossz tulajdonsagaimat hasznalom akkor talan bunozo lennek, ha csak a jot akkor valami szeretetotthonban lennek onkentes es masokon eloskodnek hogy meglegyen a mindennapi betevom. mindket szelsoseg hibas.

    tovabblepve: a jo es rossz mindossze ket szo amik segitenek szetvalasztani a jin es jang ket oldalat, de nem erkolcsi kategoriak. beszelhetnenk fekete-feher tulajdonsagokrol is akar vagy jobb es bal oldalrol. ertekitelet szempontjabol csupan semleges tulajdonsagai vannak mindenkinek es az en karakterem attol valik jova vagy rossza masok szemeben hogy hogyan, milyen celbol hasznalom fel ezeket. ahogy minden jo tulajdonsagot fel lehet hasznalni erkolcsileg negativ tettekre ugy a "rossz" oldali tulajdonsagokat is arra hogy segitsunk, epitsunk.

    a jin es jang altalanos, nem csak a tulajdonsagokra vonatkozik. inkabb egyfajta ralatas minden dolgokra.

    no, most abbahagyom a gepelest. elnezest :)

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

  • Noddy

    senior tag

    válasz lao ce #10862 üzenetére

    Fel merül egy jó kérdés. Ha a keresztyén vallásban minden "jó" benne van ami megtalálható más vallásokban, akkor követnem kell-e a más vallások abszolút istentelen dolgait?

    Én azt látom, hogy más vallások nem nyújtanak semmivel se többet, nincs miből táplálkozni (hogy az általad említett példával éljek én is). Nem értem tehát, hogy miért írtad azt, hogy milyen hasznosítható "tudományról" maradok le, ha nem veszek át valamit azokból. És itt nincs semmi kondicionálás. Pál apostol is azt mondta, hogy nyitott szemmel kell járni, ami jó megtartsátok, ami rossz elvessétek. Ehhez Bibliát kell olvasni, beszélni más keresztyénekkel, az ige mérlegére tenni a dolgokat és úgy haladni előre. De amiről kiderül, hogy Isten akaratával ellenkezik azt véletlenül se próbálom beleerőszakolni a hitembe, mert meghasonlás lesz a vége.

    Ma nagyon divatos az úgy nevezett "patchwork" keresztyénség, ahol a távol-keleti vallásokból, buddhizmusból, taoizmusból, miszticizmusból, muszlimból stb vesznek át dolgokat az emberek és teljesen elfelejtik, hogy mi van a Bibliában, de Isten nevére hivatkozva élnek ebben a dologban. Létrehoznak egy nekik tetsző saját hitet, istenképet. (És ez nagyon terjedőben van az egész világon. A globalizáció és az ökumenizmus tendenciái miatt) Erre lehet mondani, hogy nem baj, sőt milyen toleránsak vagy intelligens nyitott gondolkodók ezek az emberek, nem? Csak az a baj, hogy pont azt felejtik el ami miatt a keresztyénség keresztyénség. Istent nem nekünk kell kitalálni, hiszen ő van és kijelentése van felénk, nem nekünk kell kitalálnunk az akaratát, hiszen azt közölte velünk, szintén nem nekünk kell az istentiszteletet kidolgoznunk, ez is elénk van adva.

    Itt is most teljesen jó olvasható, hogy miért istentelen dolog a jing-jang dolog. Persze bele lehet erőszakolni a keresztyénségbe, de az akkor már el is hal és bálványimádás lesz az egész. ezzel nem téged akarlak bántani. Mert lehet két eltérő vallású embernek együtt gondolkodni, de ne akarjunk olyan dolgokat összekeverni, ami egymásnak ellent mond. A víz kioltja a tüzet nem táplálja.

    Na én is befejeztem.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Noddy #10863 üzenetére

    felreertes ne essek, egy percig sem biztatlak arra hogy mas vallasokban higgyel barmilyen szinten is. nem akarlak en egy cseppet sem lazitani (ekezetekkel vagy azok nelkul).

    szoval hogy tisztazzam:
    - a kozeput, egyensuly es mertekletesseg nem kizarolag taoista vallasi fogalmak, hanem nepi megfigyelesekbol vagy bolcsessegekbol jon.
    - a jin-jang (aminek egyebkent taiji vagy tai chi a neve eredetileg, a jin es jang a fekete-feher reszek benne) egy osi taoista fogalom ami meg az az elotti idokbol szarmazik hogy a taoizmust taoizmusnak nevezte volna barki is. a tai chi a taoista hit egy tetele aminek egyik eleme az egyensulyra valo torekvese a vilagegyetemnek. az, hogy a jin-jang egy istentol szarmazik-e vagy sem megallapithatatlan mert a tortenet a multba veszik. a taoista sztori szerint mindenesetre csoda tortent kb otezer eve.

    valoban a tai chi-t nem kell beleeroszakolni a vallasodba mert nem oda tartozik, ahogy a sult csirke sem :) viszont szerintem neha erdemes enni csirket, es erdemes fontolora venni egy olyan bolcsesseget a mindennapokra mint pl. az egyensuly, annak ellenere hogy a forrasa epp nem a biblia hanem mondjuk egy nepi megfigyeles amit tortenetesen egy masik vallas is felhasznal. mert ezek a dolgok (csirke es egyensuly) az eletbe tartoznak es nem a spiritualis vilagba. csak a taoista magyarazat tartozik a spiritualis vilagba, de azt nem kell elfogadni ahhoz hogy valaki bolcsen viselkedjen. monjduk hasonloan ahhoz ahogy a ne lopj vagy a szeresd felebarataidat tokeletesen alkalmazhato egy taoista szamara a nelkul hogy meg kellene hasonulnia.

    egyaltalan nem bantasz a balvanyimadassal, csak ez ertelmezhetetlen a szamomra mert a taoizmusban nem kell imadni (dicsoiteni) semmit sem, de tenyleg, uttoro becsulet szavamra. a taonak erre nincs semmi szuksege. nincsenek taonak aldozo szertartasok vagy imaversikek a jin-janghoz amiket mormolni kell. az en latoszogembol ugy tunik hogy a balvanyimadast eppen az istenhivok muvelik akik balvanyozzak az isteneiket es ez ugyanolyan kisse erthetetlen szamomra mint amilyen visszatetszo szamodra (gondolom) az ahogy elkepzeled amint a taoistak balvanykent imadjak a tao szimbolumait sotet szertartasokon. en lattam mar istenekrol keszult szobrokat, oltarokat amikhez napestig imadkoznak a hivok, de meg az eletemben nem lattam szobrot a taorol... plane imadkozni hozza... ez igazan nevetseges is lenne. epp azert mert a taoizmusban a hivo kapcsolata a taoval erzelmileg kozombos.

    "Ha a keresztyén vallásban minden "jó" benne van ami megtalálható más vallásokban"
    "Én azt látom, hogy más vallások nem nyújtanak semmivel se többet,"
    minden vallas kicsit mast ad. uj ralatast, uj megkozelitest. bizonyos dolgokban tobbet, mas dolgokban kevesebbet.
    peldaul en nagyon praktikus ember vagyok. szamomra a keresztenysegben talalhato hasznos dolgok egyszeruen nem elegek, elenyeszoek. sokkal inkabb tartom erzelmi alapu vallasnak mint monjduk a taoizmust ahol inkabb ervenyesulnek a hetkoznapi eletben alkalmazhato tanitasok. epp ezert nehez ignoralni a keleti vallasokat tudatosan vagy tudat alatt, mert a valosagos elettel szovodnek ossze es nem a masvilaggal vagy tularado erzelmekkel - ahol praktikusan minden igaz es mindennek az ellenkezoje is attol fuggoen kiket kerdezel.

    hasonloan mint te, en sem mosom ossze a kulonbozo vallasokat hogy kialakitsak magamnak egy ujat, de talan van akinek ez logikus lepes. szerintem az is rendben van, nehezen hiszem hogy ez hatraltatna valakit is az Uton valo boldogulasban.

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

  • Noddy

    senior tag

    válasz lao ce #10864 üzenetére

    Pontosan ezért nem értem ezt a középutas dolgot, sokkal jobb ha az ember a jóra törekszik, az Isten szerinti helyesre, mint önmagát sanyargatja, magát próbálja a saját hajánál fogva kihúzni.
    Nem tudom, hogy van e más vallásokban olyan dolog ami megfontolható lehet, de ha az ember összeeszik sok mindent gyomorrontás lehet belőle, pláne ha az mérgező, vagy romlott. Ha maradunk a hasonlatodnál.
    De lehet ez is olyan dolog amiben soha nem fogunk egyetérteni, hiszen te másban hiszel és én is. És az ilyesmi nem összeegyeztethető, csak akkor ha a saját hitét megtagadja az ember.

    A keresztyén hit bálványimádás fogalmad nem egyezik az én fogalmammal. Nem csak a faragott képek azok, hanem minden olyan dolog imádása, ami nem Isten, legyen az kézzelfogható vagy se.(Pénz, munka, család is lehet ilyen) Ebbe bőven belefér a taoizmus minden dolgával és nem számít hogy te épp egy kézzelfogható dologhoz imádkozol vagy bölcs emberek tanításai alapján próbálod élni az életed. Ez olyan ha nem velünk akkor ellenünk dolog. A Szentháromság Isten az egyedüli élő isten.

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz Noddy #10865 üzenetére

    És még egy fontos dolog. Lehet hogy ezeket a dolgokat amiket leírtam nagyon ellenségesnek érzed, vagy hogy nem vagyok hajlandó elfogadni bizonyos dolgokat.

    Tisztában vagyok vele, hogy ezeket a dolgokat csak Isten tudja megmutatni és ő képes felnyitni az emberek szemét, magunktól csak szép elméletek gyártására vagyunk képesek. Sokat imádkozok azért, hogy megérthessem mit akar tőlem Isten ezen a világon és azt amit parancsol nekem azt próbálom itt a fórumon és kint az életben is képviselni. És azzal is tisztában vagyok, hogy az itt felvázolt dolgokat te előtted is csak Isten tudja bebizonyítani. Jézus érted is meghalt. Lehet őt egy nagy bölcsnek tartani, de tanításai semmibe vesznek, ha nem a helyén kezeljük őt, ha nem Isten Fiának tekintjük. De legnagyobb tanítása az isteni szeretet és kegyelem csak így érthetőek meg. Remélem Isten kegyelme egyszer számodra is elérhető lesz és nem csak egy bölcs tanító meséit látod meg.

    Most már tényleg megyek pihenni...

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Noddy #10866 üzenetére

    nem erzem ellensegesnek amit irsz. a te elfogadasodat en nem kritizalom, nyilvanvaloan szamodra tiltott dolgokkal van tele a vilag es csak azt fogadodhatod el amit szabad ebben a helyzetben.

    "Pontosan ezért nem értem ezt a középutas dolgot, sokkal jobb ha az ember a jóra törekszik, az Isten szerinti helyesre, mint önmagát sanyargatja, magát próbálja a saját hajánál fogva kihúzni."
    ket dolog jutott eszembe errol:
    en pont forditva latom. a sanyargatas az amit en nem csinalok mert a taoizmus altal az lehetek aki tenyleg vagyok, nincs kenyszerzubbony rajtam, onalloan itelo vagyok es befogado. a vallasom nem parancsol, nem fenyeget, de en sem probalok kibujni alola. hogy is fogalmazzak... az en felismeresem vagy megteresem a felsobb hatalomhoz jozanul kovetkezett be es jozan maradt. nem erzelmi, hanem belatas alapu a kapcsolat.
    nem akarok itt lemenni "alfaba", de a taoista nem torekszik jora mert nincs abszolut ertelemben vett jo. a (relativ) "jo", a helyes cselekedet meg pont a nem-torekves (kinaiul ugy hivjak hogy wu wei) eredmenye vagy inkabb amolyan mellektermeke.

    a balvanyimadas dologrol meglepo amit irsz. ugy ertelmezem, hogy azt irod hogy az imadas annak az elfogadasa hogy masok bolcsebbek nalam? a balvany meg barmi a vilagon legyen az fogalom, erzelem, tanitas? ugye tudod hogy az iskolaban blavanyimadas folyik. versek, tortenelem, akarmelyik tudomany, vagy hivatas, egy konyv, egy mondat emleke nagyapam szajabol, mind-mind egy marha nagy balvany. csalad, munka, hobbi? balvany. ez igy egy szamomra rettenetes kepet fest. ez teljesen felborult egyensuly. es kiabrandito lenne hogyha ezt irna a biblia, nekem inkabb ennek egyhaz belemagyarazas szaga van, hatalomszilarditas vegett,a ztan inkabb csak igy ragadt meg az idok folyaman.

    "Ez olyan ha nem velünk akkor ellenünk dolog."
    ez egy olyan hozzaallas (vagy kovetkezmeny) amiben egeszen biztosan sohasem fogok egyeterteni - azonosulni meg plane-, mert ez osszeegyeztethetetlen a kozeputtal. ez szelsoseg a javabol, raadasul teljesen korlatolt - azaz zart. az en vallasom szerint valami ami kibillent az egyensulyabol az instabil es nem a helyes ut.

    "Remélem Isten kegyelme egyszer számodra is elérheto lesz és nem csak egy bölcs tanító meséit látod meg."
    en remelem hogy te a szamodra legjobb uton haladsz es az utad sikeres lesz.

    nicht kompot

  • Noddy

    senior tag

    válasz lao ce #10867 üzenetére

    Neked van egy nagyon durva tévképzeted a keresztyénségről és az én általam mondottakat próbálod beletuszkolni a te torz elgondolásodba és ez nagyon visszatetsző, legalábbis számomra. Valószínűleg ennek az az oka, hogy nem ismered a Bibliát és az azon alapuló tanításainkat.

    Ez látszik azon is ahogy elképzeled ami istentiszteletünket.

    Ahogy korábban is meg lett itt fogalmazva a fórumon a keresztyén nem rettegve jár kell a világban, hogy hol talál valami kisértést és attól rettegve iszonyodik és ki se mer nyitni egy könyvet vagy nem mer megnézni egy mozi filmet.

    Amit leírtál a taoizmus kényszerzubbony mentességéről az igaz a keresztyénségre is abból a szempontból, hogy a törvényeket nem azért tartjuk meg, mert akkor ejnyebejnye meg kénköves eső, döghalál, hanem azért mert Isten hamarabb szeretett minket és megváltott minket és helyet készített számunkra. Tehát úgy mond hálából, és az az egészben a legszebb, hogy a Szentlélek ezt kimunkálja, hogy nem kényszer lesz ez hanem tényleg szívből jövő hála megnyílvánulása a szeretet törvény megtartása, a kegyesség, a könyörület (lásd a lélek gyümölcsei).
    Tehát amiket itt írtál a parancsolgatásról, fenyegetésről, kibújásról egy nagyon téves elképzelés a részedről, de megértem, mert téged abszolút nem érdekel a keresztyénség és nyilván nem is akarod megismerni, csak rosszul esik mikor az ember ilyeneket olvas.

    Amit írtál a "jó"-ról, az pedig szerintem nem fest túl rózsás jövőképet. Nekem ez a tipikus "teszünk rá" mi a jó, mi történik a világban, tök mindegy, nihilista felfogás, jön le, bár ez biztos az én hiányos ismereteimnek tudható be.
    Bálványimádásról azt írtam ha olyan dolgot imádok ami nem Isten. Ha neked a tanulás imádás, akkor nem ismerlek eléggé bocsánat. De ha a tanítást nagyobbra tartod Istennél akkor már bálvány imádás, és ez azt hiszem nálad fent áll, mivel nem is hiszel a mi Istenünkben, de ha nem akkor javíts ki. A keresztyének is dolgoznia kell, szeretheti a munkáját, hobbiját, családját, ez így helyes erre buzdít a Biblia is, de ha ezeket fontosabbnak gondolom Istennél akkor ott baj van, erre értettem a bálványimádást. Ha valamit Isten helyére teszek. Ha az lenne igaz amit te következtetés képpen leírtál ott tartanánk, hogy egész nap csak ülnénk és lelkigyakorlatokat végeznénk és mások segítségére szorulnánk, és ettől óv a Biblia is, "aki nem akar dolgozni ne is egyék"... Az ős thesszalonikai gyülekezet volt hasonlóképen és Pál sokat tanítja őket erről, attól még hogy várom Jézus visszajövetelét az nem mentség a lustaságra, felelőtlenségre.

    Amit te bezártságnak írsz én az biztonságnak élem meg. És amit te úton járásnak azt én célba érkezésnek :)

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Noddy #10868 üzenetére

    sajnalom ha benned visszatetszest valt ki az ahogy lekepzodik a szememben a valaszaitokbol az ahogy a vilaghoz hozzaalltok. nem akarlak megbantani. azt hiszem visszavonulok lassan hogy elkeruljem a tovabbi felreerteseket es nem hozok fel uj temat. nem erdemes beszelgetni ha rossz erzes merul fel a masikban. kymcot kinoztam itt par eve, tulelte :), de azert inkabb elkerulom mar a csatarozasokat.

    "a törvényeket nem azért tartjuk meg, mert akkor ejnyebejnye ... (hanem) úgy mond hálából,"
    ertem.

    "Tehát amiket itt írtál a parancsolgatásról, fenyegetésről, kibújásról egy nagyon téves elképzelés... rosszul esik mikor az ember ilyeneket olvas."
    abban a bekezdest a taoizmusrol allitottam dolgokat. es ugy van ahogy irtam.

    "Amit írtál a "jó"-ról... Nekem ez a tipikus "teszünk rá" mi a jó, mi történik a világban, tök mindegy, nihilista felfogás, jön le, bár ez biztos az én hiányos ismereteimnek tudható be."
    valoban nincs hozza koze. ez egy kicsit szokatlan koncepcio nyugati szemmel nezve, szoval nem meglepo a felreertes.
    zarojelbe megjegyezve: bar meg akkor is jobb lenne a vilag ha sokan inkabb "tennenek ra" a helyett hogy masokat testileg vagy lelkileg megnyomoritva rajuk kenyszeritsenek mondjuk egy eletformat vagy gondolatokat, normakat, kulturalis szokasokat, akarmit mert az "jo". mindezt keretlenul, eroszakkal, figyelembe nem veve a valos problemat (ha vannak egyaltalan) es igenyeket a segitsegre (ha van ra igeny egyaltalan).
    mielott elkeseredsz megint, itt nem kifejezetten a vallasokra gondolok bar van ahhoz is koze. altalaban mondva majdnem minden hazugsag es artas ilyen nagy jotevesbe van becsomagolva.

    "De ha a tanítást nagyobbra tartod Istennél akkor már bálvány imádás"
    egyreszt en nem imadok semmit es senkit sem balvanyozas jelleggel. mindennek van jo es rossz oldala, azaz minden teljes. igyhat vakon imadni... nem okos dolog. a taohoz is es altalaban az elet dolgaihoz is egyfelekeppen probalok hozzaallni, es mindent a teljes egeszeben probalok latni.
    masreszt nem tudom es nem is akarom eldonteni hogy istenek vannak-e vagy nincsenek. a hit-eletemet erre a lehetosegre pazarolni. szoval epp ezert ha ehes vagyok, akkor egy adag tojasrantotta is tobbet jelent mint valamennyi isten egyuttveve.

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

  • Noddy

    senior tag

    válasz lao ce #10869 üzenetére

    Oké, értem. Lehet mibennünk van a hiba. Rosszul kommunikáljuk a világ felé az elképzeléseinket és azért alakul ki ilyen tévképzetek a keresztyénekről. Vagy esetleg mindenki angyalokat vár, de mi is emberek vagyunk... Nem tudom.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Noddy #10870 üzenetére

    kerlek, en kivulallo vagyok, en nem erzem azt amit te erzel mikor megfontolsz valamit vallasos szempontbol.

    nem akarok vedekezni, de esetleg pontosithatok. mikor azt irom hogy "szamodra tiltott dolgokkal van tele a vilag es csak azt fogadodhatod el amit szabad ebben a helyzetben" akkor nem irok erzelmekrol hanem arrol ami tortenik, amit te magad mondasz el egy hozzaszolassal elobb egy peldan keresztul.

    mikor azt irom hogy a taoizmus "nem parancsol, nem fenyeget, de en sem probalok kibujni alola jozan megfontoltsagbol" akkor sem erzelmeket fogalmazok meg csak egyszeru allitasokat. lehet hogy te parhuzamot vonsz a vallasoddal (es lehet is), de az TENY hogy parancsokkal es fenyegetesekkel tele van a biblia, am a tao te ching az ilyesmit mellozi.

    egyebkent tenyleg elhiszem hogy te halat erzel mikozben elutasitod monjduk a "jo bornak nem kell ceger" nepi szolasmondast az eletedbol. gondolom ugy erzed az istenednek szolgalatot tehettel ezzel ami kellemes erzelmeket stimulal benned. biztos van aki az ilyen dontesi helyzetet maskent eli meg, esetleg tenyleg a felelmet erzi. igy is ugy is egy jo kis erzelmi visszacsatolas ami a kotodest erositi.

    nicht kompot

  • Noddy

    senior tag

    válasz lao ce #10871 üzenetére

    A szeretet már csak ilyen. Megkötözi az embert. A feleség ragaszkodik férjéhez, a férj a feleséghez. Szeretik egymást. Isten is úgy szeret minket mint a vőlegény a menyasszonyát. Megbocsát neki, még akkor is ha nem érdemli meg mert engedetlen, vagy éppen hűtlen lett. Megbocsát és maga mellé vesz. A menyasszony pedig kedvében jár az ó szerető férj jelöltjének. Ez lehet hogy illogikus vagy szembe megy a nagy emberi "bölcseségekkel". Egyébként ha azokhoz tartod magad azok is épp annyira megkötöznek mint a tízparancsolat, még akkor is ha te szabadon válogatsz, hogy mi tetszik és mi nem, ilyenkor saját magad kötözöd meg...

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • kertes.endre

    csendes tag

    Én nem voltam első áldozó de szeretnék megházasodni mert ennek ellenére hívőnek tartom magam, persze nem vagyok az a rendszeres templomba járó sőt magáról a dogmatikus egyházakról is meg van a véleményem, de mindenképpen hiszem és tisztelem az istent ezért is szeretnék örök hűséget fogadni isten színe előtt.

    Kérdésem az lenne, hogy álljak ennek neki és milyen procedúrák szükségesek?

    Kertes Endre

  • kymco

    veterán

    válasz kertes.endre #10873 üzenetére

    A kérdésedre az a válaszom, hogy el kell menni a kiszemelt templomba, és ott megérdeklődni a lehetőségeket, szükségeket. Ez felekezettől függőenl más és más dolgot jelent, de még felekezeten is belül gyülekezetfüggő is...
    Nálunk pld egy egy keresztkérdések sorozatot ajánl a lelkész, hogy megismerd a Biblia tanítását és megismerd a gyülekezeted a pároddal... ez egy beszélgetős-együtt vacsorázós alkalom sorozat több sorstárssal...
    De máshol vagy más esetben hatszemközti beszélgetéseken kell részt venni.

    De nekem is lenne kérdésem: Mi a bajod a dogmákkal? És milyen dogmákkal?

    [ Szerkesztve ]

    www.refujvaros.hu

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Noddy #10872 üzenetére

    "...épp annyira megkötöznek mint a tízparancsolat, még akkor is ha te szabadon válogatsz, hogy mi tetszik és mi nem, ilyenkor saját magad kötözöd meg..."
    ez nagy igazsag. bizony a tudas guzsba koti az embert. meg a tudas illuzioja is! :)

    a vallasom azt mondja errol, hogy ugy fejlodunk a tudasban (a tao megismereseben de barmi masra is igaz) hogy minden nap elfelejtunk valamit. ez nagyon sok szinten igaz. peldaul hinni sem lehet a termeszetfelettiben amig az intellektualis tudas bezavarasat el nem felejtjuk, ki nem szurjuk. de akar gondolhatok arra hogy futobajnok sem lesz az aki ugy indul a starttol hogy teljes erovel koncentral a tokeletesen koordinalt mozdulatok tudomanyara.

    nicht kompot

  • Noddy

    senior tag

    válasz lao ce #10875 üzenetére

    Nem hiszem hogy itt a tudásról lenne szó vagy annak illúziójáról. Arról van szó hogy mit teszel és hogy miért. Szerintem ez ennyi.

    Szerintem a futós hasonlatod sántít. Ha a futó nem fejleszti a futó tudását akkor nem fog fejlődni, futhat akármennyit hibás technikával, max az egészségét teszi tönkre.

    kertes.endre:
    Ha jól tudom formálisan elég csak a keresztség az egyházi házassághoz. Egyet értek kymco-val. Nagyon sok függ a lelkipásztortól, paptól, gyülekezettől. Valaki csak szeretne egyel több házasságot elkönyvelni az egyházközségben, de valakinek fontos hogy tudja, hogy a leendő pár tényleg Isten előtt akar-e egybekelni, vele együtt akar-e élni a házasságban is. Nyilván ez beszélgetéseket jelent, és nem csak annyit hogy hova kell állni az úrasztala v. az oltár előtt.

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Noddy #10876 üzenetére

    hat nem tudom te minek a segitsegevel dontesz a miertrol el egy olyan kerdesben mint amirol beszeltunk. en nem dontok random vagy erzelmi alapon. ezert hoztam fel a tudast es a tanulast.

    azt probaltam irni hogy pl. egy futo akkor lesz bajnok ha ugy versenyzik hogy nem a technika jar az eszeben. da vinci sem kopirozo papirral skiccelte fel a mona lisat hogy tanulmanyozza a technikajat valakinek. george benson sem skalakra gondol improvizacio kozben. hadd ne soroljam mar. sajnalom hogy felreertheto. en nem irtam hogy nem kell fejleszteni a technikat. azt sem irtam hogy nem kell tanulni. legtobbunknek kell.

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

  • Noddy

    senior tag

    válasz lao ce #10877 üzenetére

    Akkor nem értem, hogy mire akarsz utalni. Nyilván a nagy mű vagy teljesítmény elérésekor nem az alapokra és a technikára kell koncentrálni de azok elsajátítása elengedhetetlen (skálák elsajátítása, helyes rajzolási technika, rengeteg gyakorlás, másolás). Én ezt ugyan így látom a vallásnál is és ezért nem értem a te felejtsünk el dolgokat meglátásodat. Nyílván nekem napról napra olvasnom, tanulmányoznom kell a Bibliát, neked pedig a mesterek bölcsességeit, tanmeséit. Persze csak akkor kell a "kell", ha hitedben gyarapodni akarsz, érdeklődsz Isten, a tao iránt. De itt valahogy nem tudom azt elfogadni, hogy éppen akkor leszek nagy hívő, ha ezeket sutba dobom, sőt Jézus és maga a Biblia is arra buzdít hogy gyarapodjunk ismeretben és hitben... Szóval nekem ez egy kicsit zavaros, nem értem ezt a "felejteni kell" dolgot. Ez akkor lehet jó, ha valamivel nem akarunk szembesülni, vagy el akarunk felejteni valami kellemetlen dolgot.

    De lehet hogy én értek valamit rosszul.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Noddy #10878 üzenetére

    hmmmm.

    azt irod nyilvanvalo, hogy nagy muveknel vagy teljesitmenynel nem az alapokra kell koncentralni. en hozzafuznem hogy a halado, komplikalt dolgokra megugyse szabad koncentralni. es azt is idebiggyesztem hogy ha kicsi dolgokat csinalunk eppen, akkor sem a tudasra kell koncentralni.

    emlekszel ra mikor tanultad mosni a fogadat? az lett a te egyik tudomanyod, megsem gondolkozol rajta tobbe mikor fogat mosol. sem a muvelet elott sem alatta nem idezed fel hogyan kell tartani a kefet, mennyi pasztat kell ratenni, mennyire kell nyomni, milyen mozdulatokat hasznalsz hogy ne kelljen a furdoszobatukrot takaritani. csak egyszeruen csinalod mert mester vagy benne. a fogmosas nem nagy ugy, megis ebbol a szempontbol ugyan az a belul lezajlo folyamata mint monjduk egy oscar peterson improvizacionak.

    a tanulas fontos dolog de ertelmetlen es nevetseges ha nem alkalmazzuk a tanultakat. a hasznalathoz viszont el kell felejteni a tudomanyt. aki az elet minden teruleten alkalmazza ezt a modszert (a "mester"), az mindent elfelejtett. ki kell kapcsolni az analizist, ki kell kapcsolni a tudatos felugyeletet, mert belezavar a dolgokba. a teljesitmeny a kepessegek felhasznalasa interferencia nelkul. talan epp ezert van ket felteke az agyban. pont mint a taiji.

    oszinten, eleg nehezemre esik ezeket kifejteni ilyen reszletesen. ennek van taoista es nem taoista irodalma is ami jobban elmagyarazza ezeket mint en. konyvek szazai szuletnek arrol hogy hogyan hasznalhatjak az emberek ezt a modszert arra hogy elerjek a celjaikat, legyen az muveszeti vagy hetkoznapi. mindegyik feltalalja a spanyolviaszt meditacioval, gyakorlatokkal, hozzaallassal vagy ezek kombinaciojaval, am ekozben egy kis vallas mar tobb ezer eve megmondta a tutit. azota is csomagoljak kifele az emberek hogy vajon mi mindent is jelent az a tan amit ugy hivnak egyszeruen a kinaiak hogy pu' (fatönk). :)

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

  • lao ce

    aktív tag

    válasz lao ce #10879 üzenetére

    felreertes ne essek: a pu nem a tanulasra vonatkozik. sokkal osszetettebb dolog.

    nicht kompot

  • Noddy

    senior tag

    válasz lao ce #10880 üzenetére

    Oké. Sajnos úgy tűnik ehhez nagyon kevés vagyok. Nem tudom megérteni. Jobban mondva nem tudom elfogadni, mert nem ezt látom a környezetemben, legyenek azok az emberek hívők vagy ateisták. De lehet ha kiköltöznék kínába ott mást látnék :) Valahogy nekem jobbnak tűnik, hogyha valamit megtanulok azt nem felejtem el. Hiszen akkor minek tanultam meg... Vagy valami ilyesmi, de biztosra veszem hogy inkább nem értem azt amit mondani akarsz. Biztos van valami a mi számodra egyértelmű ennek megértéséhez, de számomra pedig nem triviális

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz Noddy #10881 üzenetére

    Közben rájöttem miért nem értelek. (Olyan vagyok hogy egész nap képes vagyok agyalni valamin amit nem értek és addig nem nyugszok míg rá nem jövök.) Én már sok mindent Isten szemszögéből látok. És ezt az emberi cselekvéseket, megoldást (most mindegy hogy nem hajlongsz képek előtt, vagy nem imádkozol, de a többi tipikusan olyan "emberi erőlködés") nem tudom mire vélni mikor Isten mindent elkészített és nekünk csak el kell kérnünk tőle és ez mind kegyelemből ingyen a miénk, nem kell tenni semmit, csak elfogadni. Szóval egy tanítás lehet akármilyen Jézus mellett semmi, értelmetlenség. Szóval mégis bennem volt a hiba.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Noddy #10882 üzenetére

    nem hiszem hogy hiba van benned. ezek a dolgok bennem olyan melyen vannak mar hogy reszek kepezik a termeszetemnek. eppen ezert nehez elmagyaraznom. olyan mintha azt akarnam lefesteni hogy milyen erzes mikor ehes vagyok :)

    "Jobban mondva nem tudom elfogadni, mert nem ezt látom a környezetemben, legyenek azok az emberek hívők vagy ateisták. "
    mert meg sosem figyeltel erre, sosem kerested ezt, azert nem latod. ha tudatosan figyelned azokat a megnyilvanulasokat amik erre vonatkoznak akkor eszrevenned ezeket a dolgokat. tudod, olvastam mar errol a dologrol autoversenyzo edzoi kezikonyvben is es zeneelmeleti konyvben is. pesze nem taoista konyvek voltak ezek, egyszeruen csak... a gyakorlati gyumolcseit hasznaltak fel a modszernek a mely elmelet es hatter nelkul. gyanitom hogy nem a taoizmus "talalta fel" ezeket a dolgokat. a taoizmus mindossze egybe rendezi ezeket egy logikus lancba es megmagyarazza a miertet.

    "Isten mindent elkészített és nekünk csak el kell kérnünk tőle és ez mind kegyelemből ingyen a miénk, nem kell tenni semmit, csak elfogadni."
    tenyleg nem ertem hogy neki mi koze van ezekhez a dolgokhoz amikrol beszelgettunk. oszinten, kotekedes nelkul nem tudom es nem ertem hogy mit keszitett el nekem az istened azon kivul hogy megigerte hogy a pokolra kerulok mivel nem toltom az o balvanyozasaval az eletemet. nem tudom a biblia hogy tudna nekem segiteni jelkepesen mondva egytetlen hangot is leutni a zongoran.

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

  • Noddy

    senior tag

    válasz lao ce #10883 üzenetére

    Erről a hasfájásról eszembe jutott, hogy mit mondott a hitről egy lelkipásztor:
    "Sokan úgy gondolnak a hitre mint valami érzés. De a hit nem az. A hascsikarás, na az érzés." :)

    Szóval visszatérve erre a tanulás - felejtés dologra. Kezd egy kicsit olyan érzésem lenni mint a tyúk és a tojás esete. Mert nyilván hogy gyakorlás nélkül még egy akkordot se tudna az ember leütni a zongorán nem hogy egy darabot eljátszani. És szerintem itt nem is arról van szó hogy görcsösen ragaszkodni kell valamihez és ez a görcsösség megbénítana, hanem olyan biztosan kell kezelni a megtanultakat, hogy egy külső szemlélő számára fel se tűnjön, illetve azt úgy tudjam alkalmazni, hogy a tudatlanságom, vagy gyakorlatlanságom ne akadályozzon a mű előadásában.

    És ezekhez a dolgokhoz nagyon is sok köze van annak amit írtam. Szerinted a tao az említett dologra is bizonyos magyarázatot ad, lelkigyakorlatok terén is. És ilyen számodra tiszta, de számomra homályos dolgokkal adsz magyarázatot lelki dolgokra (jing-jang, középút keresés, népi bölcseségek, fatönk, tanuljunk, de a nagy igazság a felejtés, stb). Oké hogy ez számomra nagy homály és katyvasz, de a Bibliában mindenkiszámára érthetően és tisztán le van írva, nem kell éveket elmélkedéssel, tanítások olvasásával és meditációval tölteni, hogy az ember megtalálja a kiutat. Isten mindent egyértelműen, tisztán elénk ad.
    Isten neked is egy csodálatos ajándékot készített el, de te ezt vagy elfogadod, vagy nem, ez rajtad áll. Hogy a hasonlatoddal éljek, nem hogy egy hangot leütni tesz képessé, hanem egy egész cantátát képesé tesz eljátszani.

    http://www.youtube.com/watch?v=MkzFNqc-rvg

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Noddy #10884 üzenetére

    "Mert nyilván hogy gyakorlás nélkül még egy akkordot se tudna az ember leütni a zongorán nem hogy egy darabot eljátszani."
    nincs sehol tyuk es tojas. ha megfigyelted nem irtam olyat hogy nem kell gyakorolni. azt irtam el kell felejteni a tudast. elfelejteni csak azt lehet amit tudsz mar. minden embernek sokat kell gyakorolnia, de ez nem azt jelenti hogy mindenkinek tanulnia kell.

    van, aki csak odaul es megy neki. talalkoztam ilyen emberekkel egy parszor, aki azt jatszott amit hallott belul a hivatalos zenetudomany teljes hianyaval a fejeben. legutobb egy zongoristaval. kb hat-het eves volt es jazz darabokat improvizalt. ugyan, mi is kellhet ehhez azon kivul hogy valaki segit neki felhajtani a zongora fedelet mert neki az meg tul nehez?

    "olyan biztosan kell kezelni a megtanultakat, hogy egy külso szemlélo számára fel se tunjön, illetve azt úgy tudjam alkalmazni, hogy a tudatlanságom, vagy gyakorlatlanságom ne akadályozzon a mu eloadásában"
    ha boxolo lennel es igy mennel a ringbe, jol elagyabugyalnanak.

    nem tudok felidezni egyetlen konyvet, tortenetet, vagy hogy a mestereim ilyeneket mondtak volna (legalabbis miota kinottem a porosz beidegzodesu iskolabol). az eloadaskor nem lehet elpalastolni dolgokat vagy energiat forditani arra hogy becsapjuk magunkat vagy masokat. (vagyis lehet csak nem profi szinten)

    azt hiszem ugy tudnam mondani ezt hogy nem lehet es nem is kell "kezelni" a tudasanyagot az "eloadas" alatt. a tudasanyagra semmi szukseg, csak zavar, raadasul senkit sem erdekel. az "eloadas" nem a felhanyasa a tudasnak, hanem a bemutatasa az eloado altal a tudas-informaciobol transzformalt eredmenynek. a transzformalas nem a mu eladasa alatt tortenik hanem joval elotte, a gyakorlas altal.

    de ez az egesz amirol beszelgetunk nem errol szol, hanem arrol hogy milyen elmeallapotban kepes az ember a teljesitmenyre. arrol, hogyan lehet csatornat nyitni a belsonkkel es hagyni hogy felszinre keruljon amit meg akarunk osztani masokkal. maskent fogalmazva kb: hogy tudjuk ugy kizongorazni a belso gondolatainkat mint az a hat eves kisgyerek.

    komolyan, ha erdekel akkor utana tudsz olvasni ezeknek a dolgoknak. akarmilyen teruletrol is van szo, van fellelheto irodalom (legalabbis angolul biztos). ezek nem magyaraznak semmit taoizmusrol, es merget vehetsz ra hogy erthetobben mondjak el ezt mint en. szivesen ajanlok egy par konyvet, csak nem akarom eroltetni vagy feleslegesen tolteni az idot ilyesmivel ha szimplan elutasitod ezeket a dolgokat (ami reszemrol rendben van amugy).

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

  • Noddy

    senior tag

    válasz lao ce #10885 üzenetére

    Van egy sejtésem, hogy mi a kommunikációs gond. Te mást értesz felejtés alatt mint én. Én a tudás elvesztését, te pedig egy megváltozott tudatállapotot. Így biztos nem jutunk közös nevezőre. Ha ezt az elején kimondtad volna nem pazaroltuk volna a byte-okat :)

    Csak biztos sokkal misztikusabbnak hangzik ha felejtésről beszélsz, mert az olyan meghökkentő vagy nem is tudom.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Noddy #10886 üzenetére

    hat... o... lehet. en csak ugy tudom mondani ahogy en megertettem. irtam lentebb hogy nem vagyok valami jo ebben. a kinaiak is csuda keveset irtak tudatallapotokrol 2500 eve...

    en pont ugy erzem hogy a tudatallapotokkal tulmisztifikaljuk kicsit. ugy meg edzo nem kuldott ki csapatot a palyara, hogy fiuk, mindent tudtok mar, mindent megbeszeltunk, most inditsatok be a megvaltozott tudatallapotot. viszont olyasmit sokszor hallottam mar hogy felejtsetek el mindent, elvezzetek a jatekot.

    a masik amit akarok mondani hogy ez folyamat es nem allapot az en olvasatomban. nem bekapcsolom kikapcsolom az agyamban a tudatallapotot mondjuk meditacios gyakorlatokkal. biztos lehet ugy is, csak az nem az en utam.

    ez az "allapot" inkabb az elethelyzetek mentalis megkozelitesenek kovetkezmenye (de nem celja). szeretnem ideszurni hogy semmi misztikus nincs ebben, teljesen hetkoznapi dolog. a tudatossag abban all hogy ezt a helyzetet -erzelmi egyensulyt (csak azert is egyensuly!)- meg lehet probalni fenntartani - vagyis inkabb allandositani.

    nicht kompot

  • Noddy

    senior tag

    válasz lao ce #10887 üzenetére

    Szerettem volna megkérdezni, csak mindig valahogy elmaradt, hogy a te egyensúlyodnak mi az alapja? Ha nincs jó és rossz akkor honnan tudod, hogy pont középen vagy?

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Noddy #10888 üzenetére

    megprobalok valaszolni. remelem ennyi beszelgetes utan mar nem szamitasz ra hogy el tudom meselni :)

    van a tao. ebbol szuletett a taiji (tudod a vilagos-sotet, ferfi-no, fold-menny, az ellentetek jele). a taiji az ellentetek egyensulya. a taiji nem statikus, hanem dinamikus. minden korkorosen halad elore, amolyan spiral mozgassal vagy ciklikus novekedessel. a ket oldal igy nem csak ellentet kepez, hanem ki is egeszitik egymast. az egyikbol szuletik a masik a mozgas altal.

    szoval szem elott kell tartani ezeket es ennek megfeleloen, nem kell (felesleges) megtagadni vagy elitelni dolgokat, es hasonloan nem kell imadni vagy balvanyozni dolgokat. ez nem semlegesites, hanem a dolgok valos helyukon valo kezelese.

    a wu wei erre vonatkozik, hogy nem eroszakolunk semmit a termeszetes aramlat ellen.

    ezek utan tudok valaszolni erre:
    "Ha nincs jó és rossz akkor honnan tudod, hogy pont középen vagy?"
    a jo es rossz nem kivetelt kepezo statikus minosegi vagy erkolcsi normak, hanem egymasbol szuleto ellentetek, ugy mint minden mas. ez az egyetlen allitas amit biztosan tudok roluk.

    ezen kivul csak relativ dolgokat lehet mondani ezekrol. miert? mert a jo-rossz sokszor csak kultura, kor vagy neveles kerdese. ezen kivul a jo es rossz nem onalloak, csak minositenek mas dolgokat valaki pillanatnyi helyzetenek megfeleloen. ami az egyiknek hasznal a masiknak art.

    igyhat nem a johoz es a rosszhoz kell viszonyulni, hanem azokhoz amiket a jo es rossz minosit. azokat a dolgokat pedig a valos helyukon kell kezelni.

    a nem-itelkezes gyakorlata ugyanugy vonatkozik a jonak es rossznak itelt dolgokra mint minden masra.

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

  • Noddy

    senior tag

    válasz lao ce #10889 üzenetére

    Örülök, hogy nem kell ezt tennem, sem elfogadnom.
    Köszönöm hogy ezt megosztottad, így már valamennyire tudok viszonyulni a "világotok" felé. Jobban látom miért kell ettől távol maradnom.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Horka1

    tag

    válasz Noddy #10890 üzenetére

    Mitől kell távol maradnod?
    Az ítélkezésmentességtől?
    Pedig Az van megírva: Ne ítélj...
    Miközben folyamatosan ítélsz, és távol tartod magad valamitől, ami beteljesíti a te szent irataid tanításait :))
    Kissé disszonáns a gondolkodásmódod.
    Lehet, hogy ki kellene lépned abból a szektából...

    Teremtsd meg az okokat, az eredmények pedig majd természetes módon következnek! http://hajdufighting.blogspot.com/

  • Noddy

    senior tag

    válasz Horka1 #10891 üzenetére

    Nem szeretem mikor egy félmondatot kiragadnak és azzal próbálnak okoskodni. Jézus ott a másik ember ítéléséről beszél, én itt nem lao ce-t ítélem hanem a tanítást ami őt (félre)vezeti. Ettől függetlenül őt mint embert próbálom hitem szerint "kezelni". Ezért botránkoztatta meg Jézus is a farizeusokat, mert a bűnösöket szerette, de a bűnt nem. A bűnnel én se tudok azonosulni, de a bűnöst nem utasíthatom el. Jézus itt Istenről beszél, ami Atyánkról, hogy ő mennyire szeret minket. Bűnünket elengedte. Talán ismerős az 1000 talentum adóssággal (6-7 mázsa arany) és 100 dénár (10-15 ezer Ft) adóssággal rendelkező szolga esete. Ez a megbotránkoztató kegyelem, amit nem bírtak lenyelni a farizeusok.

    Lukács 6,
    36.
    Legyetek azért irgalmasok, mint a ti Atyátok is irgalmas.
    37.
    Ne ítéljetek és nem ítéltettek; ne kárhoztassatok és nem kárhoztattok; megbocsássatok, néktek is megbocsáttatik;
    38.
    Adjatok, néktek is adatik; jó mértéket, megnyomottat és megrázottat, színig teltet adnak a ti öletekbe. Mert azzal a mértékkel mérnek néktek, a melylyel ti mértek.

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Noddy #10892 üzenetére

    noddy

    a taoizmus nem vezet felre senkit sem. nem is vezetett soha es nem is fog.

    semmifele tortenelmi esemenyrol nem tudok hogy felrevezetett emberek oldokoltek volna vagy kinhalalra kuldtek volna masokat a taoizmus neveben. nem ismerek tortenelmi periodust amikor eroszakkal, barmilyen fizikai vagy lelki terrorral valaha is terjeszteni probaltak volna az en hitemet.

    szoval felrevezetesrol nem tudok a multban sem es a jelenben sem. ha neked vannak ennek ellentmondo tenyek a kezedben akkor kerlek oszd meg velem itt. de nincsenek tenyek a kezedben... meg pletykak sem... ugye?

    sajnalom az ellensegesnek tuno hozzaallasodat, de azert tudom hogy ezt nem a hited, hanem a vallasod mondatja veled. vannak akik maskent allnak a vilaghoz a keresztenyek kozott is. peldanak okaert a szamomra egyik legkedvesebb taoista konyvet egy katolikus ember irta ot eves munkaval. bar biztos nem is volt igazi kereszteny - ahogy tapasztaltam itt gyorsan es tevedhetetlenul szokott lecsapni a kereszteny rogtoniteloszek barkivel szemben is :)

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

  • Noddy

    senior tag

    válasz lao ce #10893 üzenetére

    Nem tudom honnan szűrted le hogy ellenséges lennék. Én a hitedet ítélem el nem tégedet (ezt korábban is kiemeltem). És ahogy említettem embert nem ítélek, esetleg nyilvánvaló bűnt, a kettő nem ugyan az. Az ember emberségéből adódóan tökéletlen, én is. Sajnálom hogy te másképp látod a dolgokat, hogy nem vagy eléggé megértő. Nyilván nem kell annak lenned, hisz a tao erre téged nem buzdít, egyedül a józan belátásodban tudok bízni.

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Noddy #10894 üzenetére

    a tao nem buzdit senkit semmire.

    "Én a hitedet ítélem el nem tégedet....nem vagy eléggé megértő."
    elojottel a tenyekkel alatamaszthatatlan ragalmaddal hogy a hitem felrevezetett engem, aztan mint valami onjelolt lokalis forumisten kinyilatkoztatod hogy eliteled a taoizmust. miert nem inkabb a vizen probalsz meg jarkalni kicsit? az kicsit trukkosebb, ugye? ha tinedzser lennek akkor most azt irnam hogy lol.

    en valaszul felhivtam a figyelmedet hogy vannak a keresztenyek kozott olyanok akik nem korlatoltak es ellensegesek, es nem itelkeznek, es irtam peldanak a konyvem irojarol. gondoltam hatha megfordul a fejedben hogy talan nem te vagy a legtevedhetetlenebb kereszteny kerek-e vilagon. hatha valaki esetleg okosabb, tajekozottabb nalad a keresztenyi gondolkodasban akirol peldat lehetne venni.

    ennel megertobb nem tudok lenni es nem is lenne helyes. igy is szupermegerto vagyok ezekkel a hulyesegekkel szemben.

    van egy javaslatom. szerintem mindenki maradjon annal hogy a sajat vallasarol, szemelyerol es dolgairol itelkezik, jo? ha benned megis feszul a nagy itelkezes kinyilatkoztatasi va'gy a taoizmusrol, akkor esetleg beszelgess az isteneddel errol vagy a kereszteny kartarsaiddal, de ne ide szord ki ezeket. cserebe en se itelem el a hitedet a taoizmus neveben. szerinted milyen otlet?

    nicht kompot

  • Noddy

    senior tag

    válasz lao ce #10895 üzenetére

    Sajnálom, hogy ekkora gyűlölet van benned felém. Vagy legalábbis az írásodból ez jön le.
    Ha megnézed a a szerinted taoizmust bántó hozzászólásomat, abban csak annyit írok, hogy örülök, hogy nem vagyok benne. Nem írtam azt, hogy milyen rossz hogy te benne vagy, vagy azt hogy az a sátán műve meg hasonlók, amiket te beleképzelsz és taoizmus bántó vádiratot látsz benne. Téged nem én vádollak, legfeljebb a saját lelkiismereted.

    Nem tudom, hogy benned honnan jön ez az iszonyatos ítélkezés és lenézés... Vádolsz ítélkezéssel holott én ezt nem is tettem és te magad ítélsz el.

    Persze tudom hogy nem vagyok tökéletes, de nem hiszem hogy olyan valaki lennék aki itt osztja az észt, csak a Biblia alapján próbálok válaszolni kérdésekre. Ez bánthat egyeseket, lehet... De mást nem mondhatok. Abban is igazad van hogy nem vagyok tökéletes, ezért is próbálok nem a magam eszére, hanem a Bibliára támaszkodni, nehogy személyeskedéssel vádolj meg.

    Örülök, hogy keresztyén emberektől olvasol könyveket. Ezzel nincs semmi bajom, ezért nem is kommentáltam külön. És persze azt a könyvet amit említettél nem olvastam, sajnos nem mindig van időm azt olvasni amit szeretnék.

    Nyílván két eltérő vallású ember nem értheti meg egymást, de nem én tereltem abba az irányba a témát. Próbáltalak téged megérteni és ezt te támadásnak vetted. Ezzel nem tudok mit kezdeni...

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Noddy #10896 üzenetére

    eloszor is en kedvellek teged es szerintem jo beszelgetni veled. sajnalom hogy ide kanyarodott a tema.

    azert probald mar el is olvasni neha azt amit irsz :)
    "én itt nem lao ce-t ítélem hanem a tanítást ami őt (félre)vezeti." - #10892
    "Én a hitedet ítélem el " - #10894

    ezt en igy foglaltam ossze (#10895):
    "elojottel a tenyekkel alatamaszthatatlan ragalmaddal hogy a hitem felrevezetett engem, aztan mint valami onjelolt lokalis forumisten kinyilatkoztatod hogy eliteled a taoizmust."

    vegul megkerdeztelek hogy mit gondolsz arrol hogy ne itelgessunk.

    "csak a Biblia alapján próbálok válaszolni kérdésekre"
    senki sem kerdezte hogy szerinted engem hova vezet az en vallasom, vagy hogy szerinted elitelendo-e a vallasom. ezert is kerdeztem azt, hogy mit gondolsz arrol hogy koltcsonosen ne itelgessunk.

    remelem igy mar tiszta mirol irok.

    ============
    "abban csak annyit írok, hogy örülök, hogy nem vagyok benne."
    abban valoban errol irsz.
    nem kommentaltam ezt a gondolatodat, mert egyetertek veled, neked nem a tao az utad. nincs ebben semmi rossz, erre mar celoztam parszor. sot, orulok hogy olyan utat jarsz ami szamodra nyilvanvaloan megfelel es boldogga tesz. hogy is itelhetnem el a te boldogsagod utjat en? hogy irhatnek olyat hogy az felrevezet teged? ki vagyok en hogy ezt kijelentsem? egy senki. a tao te ching senkit sem hatalmaz fel arra hogy eliteljen mas vallasokat vagy azok kovetoit.

    tovabba, a taoista megkozelites alapjan a vallasok nem tevutak. a vallasok nem vezetnek senkit felre. viszont az emberek felfogasa korlatozott, es egyesek felrevezetik magukat a sajat vallasukban - vagy akar masokat is.

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

  • Noddy

    senior tag

    válasz lao ce #10897 üzenetére

    Leírtam mindent az ítélgetésről a horka-nak intézett válaszomban. Jézus is elítélte a bűnt, de a bűnöst nem. Tehát ítélni kell csak nem mindegy hogy mit. Ez az én véleményem. Nyilván neked a taoizmus mindenféle elítélés nem tart szerencsésnek, mert akkor megbomlana az egyensúly, nem tudnál áramolni a nagy energiákkal vagy valami ilyesmi...(legalábbis erre következtetek az eddigi hozzászólásodból).
    Egyszerű, hogy nincs közös témánk, csak azt sajnálom, hogy neked nem a cél a fontos csak az út.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Noddy #10898 üzenetére

    "Jézus is elítélte a bűnt, de a bűnöst nem."
    ertem en, de te nem vagy jezus. egeszen picit sem. ha meg a szerepeben probalsz tetszelegni az nem fog menni. erre irtam: probalj inkabb vizen jarni. mert itelni konnyu es gyors, vizen jarni meg nehez. am te pont annyira vagy jogosult es kompetens itelni mint vizen jarni. ez meg az en velemenyem. ezt nem mint taoista irtam.

    "csak azt sajnálom, hogy neked nem a cél a fontos csak az út."
    ezt jol latod. pontosan, az ut a fontos. a helyes ut celba tart, nincs mit agyalni magan a celon, mert az csak osszezavar. de azert a celon kell tartani a szemed: arra kell nezni amerre haladni akarsz az uton nem arra amerre tartasz eppen.

    a fel vilag ebben a csapdaban van: a cel-centrikussag, a nyugati megkozelites. "hagyjuk a hulye elmeletet, ide a vegeredmenyt, de gyorsan am!" tiz het alatt tiz evet fiatalodsz. ot het alatt huszonot kilot fogysz. zongorazzunk hetvegere. legyen milliomos marol-holnapra. ha koveted a tiz egyszeru szabalyt a menyorszagba jutsz.

    hat, nem! nem az evek szamarol szol a fiatalossag, nem a kilokrol szol az egeszseges taplalkozas, nem a fekete-feher billentyuk nyomogatasarol szol a zenemuveszet, nem az anyagiakrol szol a gazdagsag, es nem a menyorszagrol szol a hit.

    egy parafrazissal elve ideirok egy rovid tortenetet abbol a bizonyos taoista konyvbol amit a kereszteny kollegad irt:
    egy tehetseges ijasz tizbol tizszer celba talal a szaz meterre felallitott celtablan. szeme eles, a keze biztos, lelegzetenek teljes ura. am amikor tiz arany a verseny dija keze megremeg, a pillanatasa el-elugrik a celrol es csak otszor talal a celba. mikor szaz arany a verseny dija homloka verejtekezik, latasa elhomalyosul, lelegzete egyenetlen es elveti a celt.
    az ijasz tehetsege mit sem valtozott, de a dij eleresenek vagya osszezavarta ot.

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

  • Noddy

    senior tag

    válasz lao ce #10899 üzenetére

    Nem tudom, hogy itt le volt-e már írva, de a keresztyén azt jelenti hogy Jézus Krisztus követője. Tisztában vagyok vele, hogy nem lehetek Jézus. Soha sem, de őt követem, ezt soha nem is írtam bármennyire ezt próbálod meg kihozni, sőt ki is emeltem hogy nem vagyok tökéletes, csak egy az: Jézus (ezt többször kiemeltem). És amit te nagyon keversz az a megítélni és az elítélni. Súlyos fogalmakat mosol össze, csak azt nem tudom, hogy tudatosan vagy tévedésből.

    Nagy ellentmondás van abban, amiket írsz. Nem figyelni a célra, de mégis. Ugyan azt látom amit korábban a sportolós-felejtős szövegben is. Beszélsz valamiről aminek ellent mondasz.

    A keresztyénségben nem cél a mennyországba kerülés, mert oda magadtól nem juthatsz. Nincs önmegváltás. Ami cél van attól nem remeg meg senki keze, hanem boldogan halad előre. Persze van hogy megbotlik az ember, de az nem a cél miatt van.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

Új hozzászólás Aktív témák