Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Mosanke

    senior tag

    válasz sysrq #15364 üzenetére

    Szia!

    Kicsit ráértem és utána néztem.
    A keménység egysége a Vickers piramisszám (HV).
    Ez az anyagok keménységének mérésére szolgáló (egyik) fizikai mértékegység. Ez alapján határozható meg, hogy az adott anyag, jelen esetben a zafír üveg, mennyire karc-, és kopásálló.
    A mérés úgy történik, hogy egy 136°-os gyémántgúlát nyomnak meghatározott erővel a mérendő felületre. A kiértékeléshez megmérik a lenyomat átlóit, és a kettő átlagából kiszámítják a lenyomat felületét. Erra van egy képlet is.
    A Zafírnak a Vickers-skálán elfoglalt helye:
    Zafír 2200 Vickers
    Ásványi edzett üveg 1900 Vickers
    és összahasonlításnak az acél:
    Acél 1500 Vickers

    Kristályüveg: a legtöbb óraüveg edzett kristályüvegből készül, de ezek között is vannak keménységi fokozatok. Olcsóbb órákba kevésbé kemény üvegeket szerelnek, ezek viszonylag könnyen törnek, karcolódnak. A márkás órák már keményebb, de még karcolható üveggel rendelkeznek. Ez utóbbi kategóriát szokás például „hardless”, „zaflex” és hasonló fantázianévvel illetni.
    Zafír kristályüveg: a legkeményebb üveg típus, a mindennapi használat során egyáltalán nem karcolódik. A zafír (és a rubin is) a korund csoportba tartozó ásvány, ennél csak a gyémánt keményebb, így csak a gyémánt keménységű anyagok karcolják. Az órákban mesterséges zafír kristályüveg van.
    A Mohs - féle relatív karckeménységi skálán (1-10 foka szerint) a gyémánt 10-es, a zafír (és rubin) 9-es. Az óra hátlapján vagy a számlapján, mindig feltüntetik ezt a tulajdonságot, így csak az az óra karcálló üvegű, amelyen a Sapphire Crystal vagy Sapphire felirat olvasható! (a luxusórákra ez nem vonatkozik, ott nem írják rá ezt az információt, mert magától értetődő, hogy zafír az üvegük.)
    És van még a Plexi: a műanyag tokos órák "üvege" leggyakrabban műanyag vagy plexi. Műanyag még a régi, vagy régi stílusú órák "üvege" is, ezt hívják hesalit üvegnek, vagy klárónak. Ezek nagyon könnyen karcolódó, hamar mattuló, idővel megrepedező "óraüvegek". Viszont van egy nagy előnyük, hogy könnyen lehet polírozni őket, így újra újszerűek lesznek/lehetnek.

    #15365) seiko
    Kollégámnak sikerült úgy beütnie a kezét (és nem is nagy erővel!) egy kemény fémsarkú asztalba, a 80 ezer forintos Seiko órájával, hogy az órán a 11-es számnál van egy jól látható karcolás és hiányzik is az óraüvegből egy kis darab.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák