Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ABE

    őstag

    Szétszórtan összeszedett gondolatok a rootolásról, ROM cseréről:

    Rootolás: Például innen letölthető a z4root nevű program, ezt egyszerűen a memóriakártyára kell másolni, telepíteni, majd a programot elindítva a permanent root opciót kell választani. Előtte a setting/applications/developement menüben az USB debugging opciót be kell jelölni. Asszem újraindul a telefon, ha végzett, és innentől kezdve van a superuser jogosultság a szükséges programoknak (ezeket engedélyezni kell manuálisan, amikor rákérdeznek).

    Custom recovery telepítése: root után lehetőség van olyan recoveryt felrakni, ami segítségével bármilyen Defyhez készült egyedi ROM felrakható a telefonra. Innen letölthető a Clockwork MOD recovery, szintén csak telepíteni kell, utána már lehet választani a programba belépve, hogy ebbe a recoverybe bebootoljon a telefon. Azt tudni kell, hogy a telefonnak van egy saját recoveryje (erről később), amit ez nem ír felül.

    Custom recovery használata: mint írtam, mindenféle billentyűkombináció nélkül be lehet ebbe lépni, de itt az érintőképernyő már nem működik. A hangerőszabályzó gombokkal lehet fel-le lépegetni, és a bekapcsológombbal lehet belépni egy-egy menübe. Lehetőség van az aktuális ROM lementésére a backup menüpont alatt, biztos ami biztos alapon.

    Custom ROM-ra frissítés: a menete attól függ, hogy milyen formátumú ROM-ot töltesz le, a lényeg, hogy a custom recovery a kiindulási alap. Amivel én találkoztam, ez a ROM volt, ennek a menete: zip letölt, könyvtárba kicsomagol, az sdcard/goakprev/backup-ba bemásol a mappát. DATA/Factory reset, majd az előbb említett mappából visszaállítás (restore), és végezetül ismét DATA/Factory reset, és újraindítás. Elképzelhető akár olyan ROM is (legalábbis Spicán volt ilyen), hogy csupán egy update.zip fájlt kell frissíteni, amire van szintén külön menüpont itt.

    A frissítés részt azért nem fejtem ki részletesebben, mert aki idáig eljut, arról egyrészt feltételezem, hogy nem ugrik tudatlanul fejest a vízbe, hanem a custom ROM-ok mellé adott instukciókat, vagy hozzászólásokat elolvassa, és abból tudni fogja pontosan, hogy mit is kell csinálni.

    Stock ROM-ra frissítés: innen letölthetőek az eddigi hivatalos ROM-ok. Mindegyikben van angol nyelv, a 2.51-es jelen pillanatban nem rootolható és nem is lehet visszalépni róla, ellenben az én ajánlatom a 2.34-es, ami szinte Blur mentes (tehát nincs benne a blur accountos baromság), és gyors is. Ezeket a fájlokat az RSD Lite nevű programmal lehet felrakni, előtte még szükség lesz a Motorola driverekre is. A frissítés nem bonyolult: első lépésként be kell lépni a telefon saját recoveryjébe (akku ki, akku be, hangerő növelő gomb és bekapcsoló gomb nyomva tart egyszerre, míg felvillan a képernyő világítás), majd az USB kábellel a géphez kell csatlakoztatni a telefont. Ha a Motorola driverek rendesen telepítve lettek, akkor a Windows benyögi, hogy ilyen-olyan eszközök sikeresen telepítve. Szóval ezután jöhet az RSD Lite program, érzékelni fogja, hogy a telefon csatlakoztatva van. Ki kell választani a szimpatikus ROM-ot (figyelem, csak a gyáriak közül), majd start. Elszöszöl vele pár percig, a végén automatikusan feláll a rendszer, és ennyi.

    No, kb. ennyi a lényeg hirtelen, ha majd lesz FAQ, kicsit pontosítok rajta. Addig is ajánlott olvasmány: XDA Defy fórum, azon belül is főleg az Developement részleg, ha valaki frissítgetni akar.

    A leírást mindenki saját felelősségére alkalmazza, aki nem biztos a dolgában, az vagy kérdezzen, vagy inkább ne is fogjon bele a frissítgetésbe!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák