Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    Sokaknak volt már gondja az új 5.7-es Maps-szal, sokaknak pedig (még) nem, ezért kísérleteket végeztem, melynek eredményeit itt megosztom. A vizsgálatokat a hivatalos 2.2.2-es Froyón végeztem, de valószínűsítem, hogy az Eclair-en is ugyanerre az eredményre jutottam volna.
    Modellt állítottam fel, ennek négy tényezője van:
    1; Maps 5.7 „szűzen”, vagyis a „Download Map Area” funkció engedélyezése nélkül
    2; Maps 5.7 a Download Map Area bekapcsolásával
    3; a Maps „Prefetch on mobile” funkciója, vagyis a memórián engedélyezett „map tile cache” funkció
    4; a map tile cache méretkorlátja

    Köztudomású, hogy ha a Prefetch on mobile funkció be van kapcsolva a Maps cache settingsben, akkor az általunk megnézett térképrészleteket az adott rétegmélységben memóriára menti a Maps, tehát ha legközelebb ugyanezt a részletet nézzük, azt a telefon memóriából elő tudjuk hívni, nem kell hozzá az internet, ahonnan egyébként a térképeket szedi a Maps, vagyis tudjuk offline böngészni a cache-elt térképrészletet. A Maps 5.7-ben ugyebár megjelent a Download Map Area funkció, amit a Labs-ben kell engedélyezni. Az engedélyezés létrehoz egy „downloaded map areas” nevű rovatot (mappát) a Maps cache settings menüjében, s ide el lehet menteni tíz darab 10 mérföldes oldalú, négyzet alakú térképrészletet teljes rétegzettséggel. Pl. egy budapestnyi területet egy mozdulattal. Ha tíz darab ilyen térképnégyzet kerül a downloaded… mappába, akkor a tizenegyediket már nem engedi menteni, üzenetet ad, hogy elhasználtad a rendelkezésre álló tízes keretet. Valamelyik (vagy több) letöltött négyzetet törölni kell, hogy újabba(ka)t tudjál letölteni. Egyszerre csak tíz lehet. Ez eddig közhely, most jönnek a csavarok.
    Az új funkció segítségével lementett térképnégyzetek adatai ugyanúgy a map tile cache-ben tárolódnak, mint az egyszerű böngészgetés során lementődő térképrészletek/rétegek. Ha a downloaded… mappából törlök egy térképnégyzetet, annak az adatai nem törlődnek a map tile cache-ből, hanem benne maradnak. Ilyen módon tehát, tízmérföldes oldalú négyzetek lementegetésével viszonylag kis fáradtsággal fel tudnám tölteni a map tile cache-be az egész földgolyót, így a Föld bármely pontján tudnám offline nézegetni a Föld térképének bármely részletét. Ez klassz lenne. Csakhogy szembekerültem azzal, hogy a map tile cache-nek méretkorlátja van, és ez sok galibát okoz. Mindössze 25MB-nyi adatot enged felhalmozni, tehát csak annyi térképnégyzetet tölthetek bele, amennyinek az adatmennyisége nem halad meg összesen 25MB-ot. Ha a szibériai tajgából veszek térképnégyzeteket, azok 1-2Mb-osak, tehát ilyenből tíznél többet is fel tudok halmozni a megkerülős módszerrel, de a Berlin központi térképnégyzet önmagában 6MB, tehát ilyen adatsűrűségű térképrészletből csak négyet-ötöt tudok letölteni a 25MB-os tárba, hiába engedne egyébként tizet is. Ergo, ha tud valaki módszert a map tile cache 25MB-os méretkorlátjának megszüntetésére, kitolására, szóljon, és akkor itt a Kánanán!

    És akkor a Maps 5.7 fagyásairól, akadozásairól. A jónéhány órán keresztül, wifi kapcsolat mellett végzett térképböngészési kísérleteim során azt tapasztaltam, hogy (nálam) csak akkor kezdett egy idő után akadozni-fagyadozni a Maps 5.7, ha a Labs-ban engedélyezve volt a Download Map Area funkció, és ez esetben is csak akkor volt probléma, ha tele volt a map tile cache a 25MB-nyi adattal. Még ez esetben sem akadozott mindig, de ilyenkor jó eséllyel előjött a hiba. Ellenben, még ha tele is volt a cache, nálam sosem volt akadás, ha nem volt engedélyezve a Download Map Area funkció, tehát ha „szűzen” ment a Maps 5.7. Ezenkívül, a Download Map Area engedélyezése mellett sem tapasztaltam soha fagyást, ha nem volt tele a cache. a 25MB adattal.
    Hipotéziseim ebből adódóan mások Defy-jai számára.
    1; Valószínűleg rendesen megy a Maps 5.7 is, ha nincs engedélyezve a Prefetch on mobile funkció, vagyis nem töltődik a map tile cache.
    2; Valószínűleg rendesen megy a Maps 5.7, ha nincs engedélyezve a Download Map Area funkció, vagy ha engedélyezve van, de még nem telítődött a map tile cache.
    3; El tudom képzelni, hogy rendesen megy a Maps 5.7, ha engedélyezve van a Download Map Area funkció, éppen telítődött a cache, de ekkor, még időben kikapcsoljuk a Prefetch on mobile funkciót, azaz megszüntetjük a memóriára mentést.
    A dolog számomra logikusnak látszik, hiszen a korábbi verziójú Maps-nél úgy tudom nem jelentkezett az 5.7-es típushibája, márpedig az 5.7-es lényegi újdonsága a Download Map Area funkció, ha nem tévedek. Oksági magyarázatra hipotézis: a tapasztalataim alapján azt valószínűsíteném, hogy a Download Map Area funkció működésekor nehezen kezeli azt a problémát a telefon, hogy folyamatosan szeretné menteni (cache-elni) az éppen nézett térképrészleteket, de a map tile cache már tele van a 25MB-tal. Mégegyszer: én úgy tapasztaltam, hogy ha „szűzen”, tehát a Download Map Area kikapcsolt állapotában megy a Maps 5.7, akkor nem okoz problémát a map tile cache telítettsége sem, amit alátámaszthat az, hogy a korábbi Maps verziókban nem is jelentkezett a fagyásos típushiba.
    Remélem mások is megvizsgálják a hipotéziseim logikája mentén, és akkor vagy igazolódik a tapasztalatom, ezáltal az adott korlátokat figyelembe véve mindenki használni fogja tudni a Maps 5.7-et, vagy kiderül, hogy másoknál bonyolultabb a helyzet, mint nálam.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák