Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Birki

    tag

    Ezt a dolgot Macika nagyon jól megmagyarázta a Nokiaprogramok.hu oldalon. Idézem őt:
    "Na szóval.

    SEMMI köze ahhoz, hogy milyen készüléket használsz. Sem annak, hogy milyen programot.

    Itt láthatod a GSM-ABC karaktereit, azokat a karaktereket, melyre a GSM-rendszer ki lett anno találva, a 7bites ABC.
    Az itt szereplő BÁRMELYIK karakterből el lehet küldeni 160 darabot 1 db SMS-ben.
    Kezdetben, amikor a GSM-ABC-t megalkották, akkor Kelet-Európát és még egy rakás országot, úgy 3milliárd embert (elég önző módon) kihagyták a számításból.
    Jópár évvel a GSM-biznisz dübörögve beindulása után gondoltak csak arra, hogy ejj, sem a közép-kelet-európaiak, sem a görögök, sem az oroszok, sem a bolgárok, sem a kínaiak, sem a japánok, sem az arabok (stb-stb.) nem képesek SMS-t küldeni ezzel a rendszerrel. A felsoroltak együttesen viszont már NAGYON komoly piacot jelentettek, ezért jött a bővítés, a nemzeti karakterek engedélyezése, a 8bites ABC (ún. Unicode ABC) bevezetése. Logikus volt, hogy a GSM-szabványt átdolgozni/megváltoztatni nem fogják, csak a bővítést teszik lehetővé, azzal, hogy lehetővé teszik az Unicode használatát. Ennek viszont ára van.

    Idézet a wikiből:
    "Az UTF-8 kódolás lényege, hogy a 7 bites ASCII kódtábla karaktereit (angol kis- és nagybetűk, számok és gyakoribb írásjelek) az ASCII kódjukkal jelöli, egyéb karakterek kódját pedig „feldarabolja”, és a darabokat egy vezérlőjelet követő több egymás utáni bájtban helyezi el..."

    Mit is jelent ez?
    Unicode karakterkódolás (nemzeti karakterek, ékezetes, melyik gyártó/modell hogyan nevezi) használata esetén MINDADDIG 160 karakter fér bele 1 db SMS-be, míg az KIZÁRÓLAG CSAK 7biten kifejezhető, 127-es ASCII alatti (idősebbek visszagondolhatnak a TELETEXT hőskorára, aholis az izlandi ABC betűit, mint a magyarhoz legközelebb álló, és az alap 7bites kódolásban jelen lévő karaktereket használták évtizedekig) karakterek vannak a szövegben.
    Az első 127-es feletti karakter megjelenésénél viszont már nem egyetlen bájt alkot egyetlen karaktert, innentől egységesen 70 karakter lesz 1 db SMS."

    Szerintem...

Új hozzászólás Aktív témák