Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • tittipecci

    csendes tag

    válasz Praetorianus #2419 üzenetére

    Érdekes volt olvasni, hogy a szeder után hogy ízlik az alma, köszi a beszámolót.
    Én a Nokiáról váltásban gondolkodóknak foglalnám össze a tapasztalataimat:

    Szkeptikusan, némileg hazárdírozva vágtam bele a 4,7" után a 4"-ba, a 4,7 a tökéletesen ideális méret volt számomra. Azért nem a i6 mellett döntöttem, mert nekem az túl pengevékony és kézbe véve olyan lekerekítettek az élei, hogy állandóan attól féltem, kicsúszik. Ezzel szemben az SE remekül, biztosan kézben tartható és kompakt jellege miatt szinte bármelyik zsebbe csúsztatható.
    A telefon anyagminőségét nem fényezném, ezért az összegért megfelelő minőséget kaptam; az illesztések pontosak, nem recseg,masszív, a fém és üveg nagyon szép harmóniában van. A 735 műanyag háza után mindenképp jobb minőségű telefont érzek a kezemben tartani.

    Kijelző
    Ez volt a másik félelmem; az Amolednek nincs párja, s bár az SE kijelzője is kontrasztos, a szövegek nagyon jól olvashatóak (az iOS betűtipusáért külön piros pont, nagyon tetszetős a szemnek), az 735 kijelzője azért messze jobb. Néha be-bekapcsolom az eladósorban levő 735-öt és megdöbbenek: ez egyértelmű visszalépés volt.

    Akku
    Ez meg előrelépés.
    Nem részletezném a használatot, mert az tökre egyedi mindenkinél, a lényeg, hogy a 735 minden reggel 100%-ról indult és nap végére 5-8%-ig merült. Az SE-nek ehhez 2 nap kell. Meggyőző - és főleg megnyugtató.

    Hangminőség/képminőség
    Életmódom miatt rengeteget viberezek, skype-olok - akarom mondani mostantól facetime-olok a családdal.
    Ebben gigantikus az előrelépés: míg a WP rendszerén rendszeresek voltak a szakadozások, csapnivaló hang és képminőség (s ezek az idő előrehaladtával csak egyre romlottak, nem egyszer végül inkább felhívtam GSM-en, hogy tudjunk beszélni), ehhez képest az iOS rendszere egy új dimenzió. Ugyanazon a wifi rendszeren az SE-vel kifogástalan képi és hangminőségben tudunk videotelefonálni. A fronkamera - emiatt is para volt - remek képet ad a videohíváshoz, folyamatosan, szaggatásmentesen. Nagyon élvezem.
    A hangminőség telefonálás közben - és autóban, én onnan hívok 70%-ban - is kiváló, ez is nagyon jóleső előrelépés volt a Lumia után. Mivel nálam a telefonálás a legfőbb használati szempont, ez különösen tetszik.

    iOS - lépj be önként a börtön kapuján
    Nagyon-nagyon ajánlom minden Androidról/WP-ről iOS-re válatni akaró embernek, hogy jó alaposan olvasson utána, hogy mi minderől kell az iOS kapcsán lemondania. Én most itt nem állok neki ezt részletezni, mert megannyi fórumban téma, de a mérleg másik nyelvébe egy olyan stabil rendszert tessék odaképzelni, amire azt mondja az ember: ilyennek kellene lenni minden oprendszernek. És tényleg; az Apple nagyon nagy bajban lenne, ha a többi OS ilyen stabilan tudná azt, amit tud, mint ez a rendszer.
    Az első bekapcsolás óta nem fagyott le (azaz 2 hónapja), nem akadozott - egyszerűen minden működik és úgy ahogy kell. Minden gyors, minden azonnal indul, gyakorlatilag korlátlan app futhat a háttérben, mert meg sem érzi. Nekem ilyen tökéletes és megbízható működésű telefonom még nem volt. Ez az, ami lenyomatot hagy és ez az, amiért az Apple pofátlanul árazhat.

    Az appokról csak annyit, hogy persze, természetesen sokkal több app kapható, mint a WP-nél, ezt tudjuk, de ennél fontosabb, hogy az appok nagyon megbízhatóak, stabilak, ami a WP esetében már nem igazán volt elmondható. Olyan írtó bosszantó dolgok, hogy a push értesítések nem jönnek meg, hogy a csevegő alkalmazásokban percekig frissülnek az időközben született üzik (amikkel PC-n közben egy csomót csevegtem), hogy a Waze állandóan kiugrál, hogy nincs rendes Youtube app - mind felejtős. Az appok stabilak, nagyon megbízhatóan működnek és frissülnek.

    A kameráról nem áradoznék, egy volt Nokiás csak mosolyog azon, hogy az iPhonosok most hú meg ha - mi ezen már régen túl vagyunk. Jó kis (4:3-as...) képeket készít a gyári kamera (app), majd még nézegetek fotó appokat, mert az az érzésem ebben több kell, hogy legyen.
    A gyári Time-lapse és a lassított felvétel kifejezetten üdítő, a panoráma kép is nagyon egyszerűen elkészíthető, a kamera appon belül azonnal kéznél van az opció- de az egyes képrészletek összeillesztése itt sem mindig tökéletes.

    A helyadatok követésének és a felhőhasználat állandó erőltetése nekem is idegesítő, az Apple látványosan minden lépésünkről tudni akar, messze túltesz ezen a területen a WP-n.
    Az iOS egyébként gyorsan tanulható a WP után, bizonyos dolgokban még talán logikusabb is (pl a beállítások menü kopletten, ahogy van), míg másokban azért - nekem - a WP használata ezerszer jobb.

    Így pl különösen az üzenet csatolmányok, a redőnyös menü és annak testreszabhatósága, az Office használat, az, hogy a kontaktok közvetlenül elérhetőek a csempén - itt ilyen egyszerűen nincs, mindenkit ki kell keresni a névjegyzékből, továbbá a (z egyetlen) kedvenceken kívül más csoportot csak akkor csinálhatsz, ha a kontaktjaidat az iCloudban tartod (és a csoportot az icloud.com-on és csak ott lehet létrhozni), de ha pl az outlook felhőjében, és hát volt Nokiásként ugyan hol máshol, akkor nem lehet csoportot csinálni. Közel 1000 kontaktom van, és 30 csoportom, eddig nem sikerült rájönni, hogy exportálhatnám őket át az iCloudba. Az Outlook felhőben (= outlook.com, nem a PC verzióról van szó!) létrehozott csoportokat az iOS - "természetesen" - nem látja, nem kezeli. Gmailről nem tudok nyilatkozni, mert ott nem tartom a kontaktokat, csak párat. Freemailt meg sajnos - még - nem sikerült beállítani, ez a WP-n szintén 5p volt, és fórumozás sem kellett hozzá.. :(

    Az üzenetírással/"gépeléssel" tökéletesen egyetértek azzal, amit leírtál, azzal kiegészítve, hogy az autom. szövegfelismerő kriminális színvonalon van, elég nagy baromságokat ajánl fel, állatira figyelni kell, hogy mit küldesz el, mert a logika fordított - ez megszokást igényel WP-sek! - ha spacet nyomsz, azzal az ajánlást fogadod el, ha pedig a gépelt szöveg feletti ajánlásra nyomsz, akkor - logikátlanul - azt nem fogadja el. Hát, iOS-esként küldtem már el akaratlanul elég kínos automatikusan átírt üziket, azóta mindent visszaolvasok küldés előtt... Nekem az lenne a logikus, hogy arra bökök, ami nekem kell és nem fordítva, de hát ez van.
    Jah, és nekem mintha nem tanulna - ezt "on"-olni kell valahol?

    Összességében a bosszantó dolgokkal, és különösen a WP után nagyon fájó és sokszor értelmetlen, idejétmúlt korlátokkal megtanultam sok-sok lemondással együttélni; az örömöm nekem sem felhőtlen, mindenesetre a stabilitás nagyon erős argument.
    Ezzel együtt ha a WP ilyen szinten működne, most azonnal visszaköltöznék rá, qrva jó rendszer lett volna az, ha...
    De nincs ha.

Új hozzászólás Aktív témák