Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz dezz #11708 üzenetére

    PDP-k terén a Samsung már leszokott róla 2011-ben, a Panasonic máig csinálja.
    De ez csak opcionális, tehát az interpoláció ki-be kapcsolható minden bemeneti formátum esetén.

    Azért 60Hz, mert elsősorban erre optimalizálják a panelvezérlést. Ez elég kevés frissítési ciklus ahhoz, hogy beleférjen 10 sub-field, így elég jó lehessen a térbeli és időbeli effektív precizitás és felbontás. -> Innen jön a 600Hz = 60Hz * 10 sub-field.

    Hiába plazma, még mindig élesebbnek és persze folyamatosabbnak hat az interpolált kép. Medium fokozaton egyébként 48 képkockát interpolál és 96Hz-en jeleníti meg. (-> Abbló kisakkozva, hogy 96Hz marad a frissítési frekvencia, de még nem tűnik olyan folyamatosnak a mozgás, mint 60Hz-re interpolálva - már amikor épp sikeres az interpolálás és nincs baki...)

    Pontosabban a Panasonic plazmái lassúbbak is voltak 2011-ben, mint a konkurencia (a 24Hz-et még egész jól kezelték, de a valódi 60Hz-es mozgás néha már túl gyors volt nekik). Most a 2012-es modelleknél a marketing szerint 2500-szor gyorsabb a vezérlésük és a tesztoldalak beszámolói szerint ez már elég jól visszafogott egy látható kellemetlen hatást, amit nehéz leírni, de a motion blur-ra is hasonlít. Szóval (saját szemmel még nem láttam, de ígéretek és tesztek alapján) a 2012-es Panasonic plazmák már kevésbé profitálnak az interpolációból ezen a téren, de a "szappanopera hatás" kedvelőinek még meghagyták az interpoláció lehetőségét.

    Én egyébként üdvözlöm az ötletet, hogy 48fps-el rögzítsenek mozifilmeket. Nem az akadozás ízét hiányolom, ha bekapcsolom az interpolálást, hanem a véletlenszerű de gyakori hibáitól mászok a plafonra. (Amikor épp nem hibázik pár másodpercig, addig még tetszik is az interpolált mozgás is.)

    A sub-field az árnyalatok kikeveréséhez kell, azok halmozódnak egymásra a szemben, hogy kirajzoljanak 1-1 képkockát. A sub-field-ek közti idő sokkal kisebb, mint az egyes képkockafrissítések ideje és nem lehet mozgáskövetésre használni, mert így is épp csak hellyel-közzel elég, hogy felrakja az árnyalatokat.

    A több ezer már onnan jön, hogy egy-egy sub-field is több felvillanásból áll. A sötétebbek csak tizen akárhány, míg a a világosabbak már több száz vagy akár ezer is lehet, nem tudom pontosan és lehet dinamikus jellege is a komplikáltabb vezérlőknél (alacsony vagy magas APL szerint optimalizálhat).

    A "bizsergés" az már a 60Hz-es temporális dither lehet. Mivel elég kevés a valódi árnyalat, így ez is elég szofisztikált, de azért nem nehéz néha elkapni a térben és időben is változó mintát.

    Pedig lehetne, ha TV méretű megjelenítőt szeretnél mostanában vásárolni, akkor ajánlanám a plazmákat. Ha megszokod pár hülyeségüket, akkor nagyságrendileg jobb élményt nyújthatnak, mint a hasonló árú LCD-k.

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák