Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Norbi.Sz

    senior tag

    Sziasztok!

    Adott egy otthoni hálózat, melyre több eszközt kellene csatlakoztatnom, így már nem elég a router 4 db LAN portja. Az internet eléréshez igazából nem kell a router, mert állandó (nem betárcsázós vagy jelszavas) elérésem van.
    A következő eszközök vannak, amelyeket csatlakoztatni kell:
    - 2 db hálózati médialejátszó
    - 2 db asztali gép
    - 2 db laptop (ezeken van wifi)
    - telefon (ugye ez is wifi)
    - 1 db beltéri egység

    A laptopok néha rá vannak dugva kábellel, mert ugye ilyenkor gyorsabb a másolgatás a belső hálón, mint wifi-n (most egy Linksys WRT54GL router van, ezen ugye 54M a wifi, a LAN portok pedig 10/100-asok - ez azért majdnem dupla sebesség).
    Gondolkodtam egy 8portos Gigabites switch beszerzésén, mely jó megoldásnak tűnik, viszont akkor hogyan kellene összedugnom a kütyüket, hogy minden kütyü lássa egymás? A router-re kellene dugni a switch-et, és a switch-be az összes kütyüt (mert akkor belső hálón Gigabites sebességgel lehetne másolgatni, a hálókártyák tudják).
    Ez esetben amikor wifin csatlakozik pár kütyü, akkor is látja a többi eszközt? Valamint a többi eszköz is látja a wifin csatlakozókat?

    Ha nem menedzselhető a switch, attól tudok fix IP-ket kiosztani az eszközöknek?

    Vagy esetleg úgy lenne jobb, hogy a netet egyből osztanám a switch-el, és switch-re dugnám rá a routert a wifi eléréshez (a router egyik LAN portját dugnám a switch-re, nem pedig a WAN portra)???

    Esetleg egy jobb, egyszerűbb megoldás? Pl. nem fontos a wifis kütyük kábellel való csatlakoztatása néha sem, ha egy gyorsabb router (108Mbit-es) már elegendő a másolgatáshoz (bár azért a gigabites-kábeles megoldás gyorsabb másolgatást tesz lehetővé)...

    THX

    Notebook: Lenovo ThinkPad T61 - Desktop: AMD FX-8320 Eight-Core

Új hozzászólás Aktív témák